1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én egész egyszerűen azt nem értem, hogy a sok napelem hívő miért képtelen számolni. Képes olyan csont hülyeségeket leírni, hogy 4 Ft/kWh áram ár. Basszus a lehető legkönnyebb dolog meghatározni bármelyik projekt bevételi oldalát.

  Load factor * kapacitás * évek száma * eladási ár = bevétel.

  Pont. Ennyi a max pénz, ami be lehet szedni, ameddig közelező átvétel van és büntetést nem fizetnek, mert képtelenek tartani az előre jósolt* termelési számokat.
  Ennyi bevétel mellé akkor tegyék már oda a tetszőleges pénzügyi konstrukcióban épülő zöldvicc erőművet és számolják már ki, hogy akkor hol fog összeérni az egyenlet két vége az ismertek a telepítési árak? Hát baszus, sehol. Kivéve, ha egy beruházás 80%-át mondjuk az EU állja és 20%-át a magán befektető. Ja, hogy így a 40 évből lesz 10 év megtérülés 11 Ft/kWh eladási ár táján.

  (Úgy én is tudnék nyereséges vállalkozást üzemeltetni talán 0 tapasztalattal, ha előre kifizetik nekem a beruházás 80%-át és garantált áron veszik át a termékemet.)


  *Egyes zöld pápák dumálnak olyan marhaságokat, hogy tűpontosan előre jelenetezhető 1-2 nap távolságban. Persze ez sem igaz és senkit nem érdekel, ha kéne áram, de nincs. Fantasztikus az, hogy megjósolod, hogy nem lesz áram és vagy kényszer lekapcsol valaki vagy sehol nem lesz áram.

  Ja, én az electricity map gyors saját átlagát néztem jóindulatúan már hónap értékeit és egy átlag májust nézve.
  Viszont egy hibát eddig mindig elkövettem. A villanynál a gCO2/kWh a termelés és szállítás. A benzinesnél csak a szállítást és felhasználást néztem. A gyártásét nem.
  Ehhez az ERIO érték is kell. Ez viszont bőven 10 felett van. Tehát 1 l benzin energiájának csak 10%-a megy el a gyártásra vagy annyi sem. Tehát ez annyit nem ront az CO2 emisszión.
   
  blitzkrieg and FilcTroll like this.
 2. fip7

  fip7 Well-Known Member

  A tradícionális bioüzemanyag gondolom a fa, széna, tőzeg stb lehet...:
   
  blitzkrieg and molnibalage like this.
 3. ximix

  ximix Active Member

  blitzkrieg and molnibalage like this.
 4. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Oszt mi, fizetnek Pakson 800k-bruttót? Meg a fejed felett belenyúlnak a munkádba, de a felelősség a tiéd? Mindenfajta csókos hirtelen "mérnökirodát" nyit, és jön okoskodni? Tanárurak az egyetemről - akik 40 éve oktatják a vas-szén-állapotábrát, de egy rohadt heg sincs a kezükön a hegesztéstől?

  Nem csak a pénz, hanem az ilyen légköri repíti az embert azonnal interkontinentális pályára. Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy az oroszok értenek ahhoz, amit csinálnak. A nukleáris iparnak van a legdurvább engedélyeztetési mechanizmusa. Ha valakit javítani akarsz, akkor az nem úgy működik, hogy lemész a Praktikerbe, veszel valami random rutilos pálcát és rátaknyolsz a varratra.

  Sokat tudnék mesélni arról, hogy mi mindent kell vizsgálni, előre letesztelni, agyalni, mire egy vegyipari reaktort megcsinálsz, meg a nukleárishoz hasonlóan, az élete során milyen vizsgálatokat csinálsz.

  Az egyedüli dolog amitől Paks kapcsán félek, az a balfasz emberek megjelenése és szakmai szempontok helyett az urambátyám viszony. Ez nem az oroszok sara
   
  torsen, KoviUbi, BiancoGasto and 13 others like this.
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Be kell valljam kicsit félek ettől a témától mert egy újabb csoda aksiról van szó…
  Azért csak leírom mivel mostanában elég sokat hallani róla, meg tavaly a Nature is lehozta , ezért lehet benne valami...
  A lényeg hogy van ez a US Army Research Laboratory-ban zajló kísérletet aminek a címe: Nuclear excitation by electron capture (nukleáris gerjesztés elektron befogással)
  Nem vállalkozom rá hogy elmagyarázzam mert nincs fizikus diplomám, viszont vannak cikkek amik ezt megteszik:
  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180212144151.htm
  meg
  https://physicsworld.com/a/nuclear-excitation-by-electron-capture-seen-at-long-last/
  meg
  https://phys.org/news/2018-02-team-demos-atomic-effect-potential.html

  Ami miatt a kutatás ennyire érdekes az hogy siker esetén esély van a jelenlegi akkumulátoroknál x100.000 nagyobb energiasűrűségű energia forrás megteremtésére.
   
  blitzkrieg likes this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez azért lenne érdekes, mert akkor a szénhidrogéneknél nagyobb energiasűrűség van. Tehát akkor ez még csak nem is kémiai reakció, hanem radiokativitással kapcsolatos, mert a neutron befogás az bizony.
  Vagy én nem értek valamit?

  Ezt sem értem, hogy áram hogy lesz ebből, mert hasonló dolgok a reaktorokban azok nem áramot generálnak, hanem hőt...
   
  blitzkrieg likes this.
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Na ezt valami hozzáértő elmagyarázhatná érthetőbben. :)
   
 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  Na igen...
  A gerjesztés eredménye gamma sugárzás amit gondolom közvetlenül alakítanának elektromos árammá (esetleg valami szilicium félvezetővel...)
   
 9. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  A félvezetés jelensége az eltérően dotált rétegek közötti elektronáram, aminek az egyik feltétele a gyémántrácsnak megfelelő kristályszerkezet (pl.GaAs). Ezt a kristályszerkezetet viszont a gammasugárzás nagyon durván hazavágja, így a félvezető tönkremegy. Ez az űrbe telepített eszközöknél komoly gond...
   
  blitzkrieg likes this.
 10. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Ez már ott van Pakson, a folyó hőmérsékleti és árvízi/kisvízi modellezését alvállalkozó alvállalkozója csinálta, fele pénzért mert aki értett is hozzá az nem nyerhetett a pályázaton, ezért a nyertes megcsináltatta másokkal. És a nyomás hatására kicsit még hamisítottak az eredményen, amit ha jól tudom elsőre a környezetvédelmi hatóság vissza is dobott.
   
 11. Árpicsek

  Árpicsek Member

  Üdv!
  Jól elküldtem öcsémnek, aki pár félévet lehúzott fizika szakon. Ezt írta a Nature-os cikkre:
  "Elolvastam a Nature cikkét, itt arról van szól, hogy a belső konverziónak nevezettt nukleáris bomlási folyamatot sikerült kimutathatóan megfordítaniuk.
  Az atommag (meg minden kvantummechanikai kötött állapot) nem vehet fel tetszőleges energiát, hanem az alapállapoton (minimális energiaállapot) túl csak meghatározott energiaszinteket (gerjesztési szintek) tölthet be. Ez olyasmi, mint egy húr, ami csak meghatározott hangmagasságokon tud rezegni.
  Az atommag, ha gerjesztett állapotba kerül (most hagyjuk azt, hogy hogyan), akkor az energiatöbbletet leggyakrabban elektromágneses sugárzás (gamma-sugárzás fotonjai) keretében adja le. Tehát a foton viszi el az adott többletenergiát, az atommag alacsonyabb energiaszintre kerül, ezt folytatja addig, amíg el nem éri az alapállapotot. Így jönnek létre ezek a vonalas színképek, mert a foton csak bizonyos energiákat (frekvenciákat) visznek el az atommagból, nem tetszőleges értéket.
  De mivel bizonyos elektronok a felhőben nem nulla valószínűséggel tartózkodhatnak az atommag által kitöltött térben is, ezért kis valószínűséggel, de előfordulhat, hogy az atommag a többletenergiát az épp ott lévő eletronnak adja át, ha az elég nagy ahhoz, hogy az elektron saját kötését felbontsa, és elszakítsa az atomtól. Az átadott energia és az elektron kötési energiájának a különbsége lesz az elektron mozgási energiája.
  Na itt most ezt a folyamatot sikerült megfordítani. Az elektron egy adott energiával nekimegy egy olyan atommagnak, aminek hiányzik egy elektronja, és sikerült az energiáját az atommag gerjesztésére adnia. Ez eléggé nehéz, mert az kell hozzá, hogy az elektron mozgási energiája és a kötési energiájának a különbsége épp azt az energiát adja, amivel egy adott gerjesztett állapotot az atommag felvehet.
  Ha ezt a folymatot tudnánk kontrollálni, és találnánk egy elég stabil gerjesztett állapotot (elég hosszú felezési idejű, vagyis szignifikánsan hosszú ideig tartja a gerjesztett állapotát), akkor az azt jelentené, hogy mindenféle közvetett módok helyett (pl. az akkumlátor anyagainak kémiai kötései) az elektron energiája közvetlenül az atomamgban tárolódnának, egyfajta nukleáris akkumulátorként.
  Asszem valami ilyesmiről van itt szó."

  Nem lettem sokkal okosabb.
   
  blitzkrieg, fip7, lui7889 and 7 others like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Eddig én is eljutottam, csak ebből továbbra sem derül ki, hogy áram hogyan lesz... Mert, ha egy háznyi méretű gép kell mellé, hogy hőből áram legyen akkor sokat nem ér a módszer.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. Árpicsek

  Árpicsek Member

  Idézném ecsémet:
  "Elméleti jóslat volt arra, hogy ilyen lehetséges, csak még kimutatni nem sikerült. Eddig."

  Úgy veszem ki, hogy elég alapkutatás szinten van a dolog.
   
  blitzkrieg likes this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  A cikkekben azt írják hogy a Molibdén-93 izotóppal kísérleteznek.
  Annak a felezési ideje a wiki szerint 4000 év, ami nekem már elég hosszúnak tűnik...
   
 15. Árpicsek

  Árpicsek Member

  Nekem megfelel.:)
  Mivel a tájékozottságom, ebben a témában, erőssen korlátozott és értelmi képességem kétségbeejtően középszerű, ezért bármit mondassz, készséggel elhiszem.:)
   
 16. torsen

  torsen Well-Known Member

  blitzkrieg likes this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ej...
  Nem kell cunami, elég egy vihar is.
   
  blitzkrieg likes this.
 18. megazez

  megazez Well-Known Member

  Ha rosszmájú lennék azt mondanám, hogy eredetileg rizsföld lehetett ott, látszik milyen szépen felfogta a vizet...
   
  molnibalage likes this.
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Jól látom, hogy zéró emissziós környezetbarát műanyag úszó platformokra volt telepítve? Tuti nem kőolajból van inkább kukorica, hogy lebomoljon 1 év alatt.....várj!
  :p
   
  fip7, svajcibeka and molnibalage like this.
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A hi-tech japánok. Össze kellene kötni őket a másik idiótákkal, a precíz németekkel.
  Hogy a fenébe juthatott eszébe egy mérnöknek egy olyan idiótaság, hogy vizen lebegtessenek több ezer panelt, összekötve őket elektromos vezetékekkel?
   
  vata, fip7, svajcibeka and 3 others like this.

Ezen oldal megosztása