1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Fölpörög az öko-business Budapesten is (legalábbis ígéret szinten) :cool:

  “1. Kezdeményezzük, hogy minden új fővárosi beruházás tiszta energiával (például napelem, hőszivattyú) működhessen, és megfeleljen a szigorú EU-s energetikai követelményeknek.
  2. Létrehozzuk a Budapesti Energiahatékonysági Klasztert, amely szakmai tanácsadást nyújt magánszemélyek energiahatékonysági célú lakásfelújításához, és összeköttetést teremt a lakossági és vállalati szféra, illetve az önkormányzati és az európai klímavédelmi pénzügyi alapok között. Ugyanezt ösztönözzük a kerületekben is.
  3. Az újonnan létrehozandó Klaszter közreműködésével beindítjuk a társasházak fűtéskorszerűsítését, hogy kevesebb füst keletkezzen a fűtés során.
  4. A távfűtés továbbfejlesztésével gazdaságos és tiszta energiát biztosítunk Budapestnek, amellyel tovább csökkenthetjük a légszennyezést.
  5. Szakmai tanácsadással, pozitív ösztönzőkkel segítjük a lakossági és vállalati napelemes fejlesztéseket. Párbeszédet indítunk a kormánnyal a jelenlegi szabályozás reformjáról, együttműködünk az energiaszolgáltatókkal és támaszkodunk a lehívható EU-s forrásokra.
  6. A vállalkozások rezsijének csökkentése érdekében energiahatékonyságot növelő beavatkozásokat támogatunk, lehetőség szerint megújuló energiákra való áttéréssel együtt.
  7. A karbonsemlegesség érdekében lépésről lépésre növeljük a megújuló energia részarányát Budapest energiaellátásában.”
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Honnan van ez a 7. pont,
  Majd, ha sikerülne első körben különbséget tenni a technológiai és költség alapján a valódi tiszta és nem kamu/PR cuccok között, akkor térjünk erre vissza. Mert pl. a hőszivattyú teljesítménye olyan nevetséges, hogy városias környezetben szóba sem jön...

  Ameddig figyelembe veszik az első pontot ez nem rossz dolog elvi szinten.

  Támogatandó, de ebben a formában inkább adott szennyezők kibocsátását kéne megnevezni. Meg büntetni azt, aki minden szart eléget és durván szennyezi a levegőt.

  Ez sem ördögtől való gondolat.

  Napelem? Kösz, nem. Baromság.

  Ezzel sincs baj elvi szinten, csak azért ennek költsége is lesz, mert pl. kevesebb gázfogyasztás + támogatás = államnak = adófizetők pénzébe kerül. Az össztársadalmi hasznosról van szó, csak akkor kérdés az, hogy kit kéne első körben támogatni. Mert pont a legrászorulóbbaknak van a legszarabbul "hőszigetelt" = 0 szigeteléses lakása, de ezen nincs pénze változtatni.

  Bullshitnak jó, de ezt mégis hogyan képzelik? Mert szél- és napenergiával ez nem megy. Bős elúszott. A biomassza és más hasonló dolgok nagyságrendje meg kerekítési hiba szintjén van.
   
  fip7, alali77 and blitzkrieg like this.
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Az új főpolgi programja.

  A kedvencem a következő rész: "A közterületek kialakításakor a különböző homályos műszaki és üzemeltetési szempontok helyett ezentúl az embereket helyezzük a középpontba." Magyarán a f*sznak kellenek racionális szempontok, amiket amúgy is nehéz megérteni, amikor van helyette ideológiai alapú megközelítés is. :D

  Ez le is szűrhető a napelemes, hőszivattyús marhaságokon is. Mindegy van-e értelme, nyomatjuk.

  A távhőt a belvárosban már részben meg is építették, amúgy fogalmam sincs kinek, hiszen nem szénnel tüzelnek a népek, akinek meg van egyéni, ne adj isten modern fűtése, minek szarakodna a távhőre átállással? Gondolom majd jól átadják ami most épül és pózolnak a sajtónak, hogy ez nagyon zöld.

  Társasházi fűtéskorszerűsítés - ennek konkrétan nincs értelme, mert a társasházban jellemzően nincs is kazán ahol avart meg minden szart elégetnek, jellemzően az vagy egyéni (cirkó, modern cirkó, konvektoros, de már az is lényegesen jobb, hiszen már rengeteget le kellett cserélni, mindenesetre mind viszonylag tisztán égő gázzal megy).

  Energiahatékonysági blabla oké, csak eddig is volt, honnan lesz rá forrás? Ki fogja fizetni? EU-s vagy önkoris pályázat eddig is volt erre. A panelprogramot lehet nyomatni, csak épp iszonatosan drága és amennyire tudom az vele a tapasztalat hogy kb. az életben nem hozza be az árát, és azt a lakóközösségnek kell megszavazni, hogy erre akarja-e benyomni a pénzt.
   
  zeal, vata, fip7 and 5 others like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szoritok neki eskuszom hogy minden tervet veghez vigye. Termeszetesen nem az en adombol hanem a pestiekebol, meg az unioebol. Remelem olyan faxa amokfutast rendeznek mint a 2000-es evekben. Ha mar annyira zoldek akkor javaslom jarjanak gyalog, aramot meg csakis zoldet hasznaljanak az egesz varosban, sajat eloalitasut.
   
  vata, fip7 and bartinieffektus like this.
 6. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Remélem a zuglóiak mentességet kapnak. Mi még 8 évig fizetjük napi 1 millió ft-al ami pusztítást ez okozott.
   
  antigonosz likes this.
 7. rm40

  rm40 New Member

 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dinamikus modellezés, kis molten salt múlt is.

   
 9. migfun

  migfun Well-Known Member

 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Gondolkodtam, hogy a humorba tegyem-e, de ide jobban illik! :p:D:D:D:D
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  "A vízhozam azonban nem minden. A felmelegedett víz miatt a blokkok termikus hatásfoka romlik, ezért a nyári kánikula miatt az erőmű által termelt villamos energia mennyisége néhány tíz megawattal csökkenhet, és csökkent is tavaly és idén nyáron."
  Ennek meg mi értelme van? Egyáltalán mit hűt ez a rengeteg hűtővíz? Hát a turbinákon nem lehül az a gőz?
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt már elég sokszor magyaráztam...

  A gőzciklus teljes hatásfoka a gőznyomás és hőmérséklet maximumától függ adott térfogatáramnál, illetve az expanziós végnyomástól. Az expanziós végnyomást a hűtőközeg hőmérséklete határozza meg, mert ahhoz tartozó nyomáson kondenzál le a fáradt (kisnyomású) gőz a turiba után, ahol már vákuum van. Ha 30 fokos a hűtővíz, akkor a hőcserélő néhány fokos dT értéke mellett jön ki a végnyomás. Ha a hűtővíz hidegebb, akkor kisebb a nyomás.

  Minden gőzciklus így működik, csak a kérdés az, hogy a főkondenzátornál mivel hűtesz. Ahol nincs víz, akkor ott nyáron a száraz légkondenzátor a levegőt használja és rohadt sok levegőt kell mozgatni. A neved hűtőtorony vizet párologtat el és azzal hűti le a levegőt, ami végül hűti a vizet. Ezzel a környezeti hőmérséklet alá lehet hűteni akár tizenx fokkal is, nyáron 40 fokban is lehet a kodenzátor kilépő hőmérséklet 25C.
   
  megazez, fishbed and blitzkrieg like this.
 14. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Nem olvssom ezt a topikot 1 ideje,most kaptam,még meleg olyan friss,gondoltam beteszem ide,milyen szakemberek gyűjtenek aláírást Paks2 ellen.
  Csak erős idegzetűeknek!

   
 15. megazez

  megazez Well-Known Member

  baszki, jól látom, hogy a saját molinó tartó aktivistáiknak beszélnek csak? (+a kamerásoknak?)
   
  fip7 likes this.
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Állítólag automatikusan leállt a Paksi IV-s blokk.
   
 17. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Forrás?

  (Állítólag tegnap látták Elvis-t...)
   
  blitzkrieg likes this.
 18. megazez

  megazez Well-Known Member

  blitzkrieg, gacsat, fishbed and 2 others like this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nincs itt semmi látnivaló. Amikor Mátra vagy más erőmű blokkja esik ki, azt legfeljebb akkor írnák meg, ha mondjuk miatta fizikai kár esett egy trafóállomásban. Ez azzal járt, hogy csökkent az exportunk horvátok irányába és nőtt egy picit az import. Ez elmaradt profit miatt gazdasági kár, de már erőműnél is pont úgy beavatkoznak a védelmek, ha kell. Csak az nem hír...

  Az electricity map oldalon még ma visszanézhető, mert a 24 órás monitorozás ingyenes. Reggel 7-8 között húzzátok az időskálát, amikor Magyarország van kiválasztva.
  https://www.electricitymap.org/?page=map&solar=false&remote=true&wind=false

  Látszik, hogy egy rövid idejű import csúcs után beindultak a gyors indítású kapacitások a gas és az oil részek.
  [​IMG]
   
  blitzkrieg, fip7 and megazez like this.
 20. monster

  monster Well-Known Member

Ezen oldal megosztása