1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az országok saját gazdaságukat képesek versenyhátrányba tolni ezzel. Ha a világ más nagy szennyezői ezen kívül vannak akkor a vége tudod mi lesz? Ha még az egész kvóta azt eredményezi, hogy az EU kibocsátás mondjuk 20%, akkor ez csak bátorítás arra, hogy a mindenki, aki nem a szabályok szerint játszik, akkor szennyezz tovább sőt, akár intenzívebben is.

  Pontosan ezért értelmetlen az egész. Szerintem.
   
  nyugger likes this.
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Igen, a napelembiznisz szerintem azért megy most nálunk annyira. Paks 2 csak 7-8 év múlva lesz kész, addig a napelemekkel nagyrészt EU-s pénzből "tüntetik" el a CO2-t.
  Meg most elég jól beindították az erdőtelepítést is (ha több az erdő az országban, akkor értelemszerűen több CO2-t bocsáthatunk ki bünti nélkül). A napelemmel ellentétben azzal tényleg kézzelfogható eredményt lehet elérni.
  Németek sem hiszem, hogy teljesítik, hisz az áramtermelésük brutálisan szennyező.
  A franciák, svédek, talán spanyolok csinálnak ebből nagyon jó üzletet.
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A kvótát a magyar állam kapja, amit szétoszt az országban levő vállalatoknak.
  Tavaly 72 milliárd forint bevétele volt az államnak ebből.

  https://www.portfolio.hu/uzlet/20190130/rekordbevetelt-ert-el-az-allam-szen-dioxid-kvotakbol-312241
  Az állam elvileg ebből fedezi a vissza nem térítendő energiatakarékossági támogatásokat. 2018-ban azonban alig költött erre, csak egyetlen, kétmilliárd forint keretű hűtő- és mosógépcsere-pályázatot írtak ki, aminek forrását az elsöprő erejű érdeklődést látva 5 milliárdra bővítették. Az elmúlt években sem történt sok minden a területen, szigetelési, nyílászárócsere- és napelem-telepítési vissza nem térítendő támogatásokra a lakosság legutóbb 2016-ban pályázhatott. A kiírások kerete mindig is csak néhány milliárdra rúgott, a források jó része percek-órák alatt kimerült.
   
  zeal and fip7 like this.
 4. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ha az utcán más szemetel, akkor te is elkezdesz szemetelni?
  Pedig ugyebár azzal, hogy elmész a következő kukáig lehet, hogy a saját idődet és energiádat pazarlod.

  Kb. ez van a CO2-vel is.
  Attól még, hogy mások szétcseszik a bolygót, mi megpróbálhatunk tenni ellene.
  Egyébként ha nem lesznek az EU városaiban füstöt okádó autók vagy a város melett szénerőművek, azzal a saját egészségünkért teszünk, nem Kínának vagy az USA-nak segítünk.
  Ok, a füst az nem csak CO2, de kéz a kézben jár.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én nem. Csak a világ nagy része gyökér és pontosan ezt látni. A betört ablaküveg kísérlet is kb. ezt mutatta anno, csak kicsit más céllal.
  Természetesen. De erre ez lenne a leghatékonyabb...?

  Olyan sok ilyen szénerőmű nincs már. A kvótázgatás helyett esetleg fel lehetne világosítani az embereket az atomenergia előnyeiről és befejezni a oköbarom propagandát. Azt még segítene is.
  • Németország bemutatta, hogy a szélerőművezés és naperőművezés = gazdasági csőd és cserébe nem működik.
  • Franciaország és Svédország bemutatta, hogy az atomenergia működik, tiszta áram a vége és még csak nem is annyira drága.
   
  ozymandias, blitzkrieg and svajcibeka like this.
 6. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

 7. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  https://www.welt.de/wirtschaft/arti...au-an-und-kritisiert-die-Bundesregierung.html

  A cikk rámutat arra, hogy olyan szinten nyúltak bele már a szélenergiába is, hogy már gyártani sem tudnak normálisan. Egy szélerő-gyártó már áprilisban becsődölt. Ekkor mindenki azt mondta, hogy semmi baj, tisztul a piac - mondták ezt úgy, hogy szerintem atom belterjes az egész, plusz haver/sógor/polgármester vastagon lobbizik. Most az Enecorn épít le 3000 munkahelyet - akiket annak idején szintén vastagon kitömtek pénzzel.

  A gondok sokrétűek. Egyrészt az emberek már nem nyelik le, hogy drágul a villany - grétatüntetés ide-vagy oda. Ezt nem lehet eladni. Ígérte mindenki évekkel ezelőtt, hogy a megújulók miatt az energia zöldebb és olcsóbb lesz. Valamennyivel zöldebb lett, de kurva drága is lett. Ész nélkül telepítették a szélerőműveket - tengeren/szárazon egyaránt. Mára ott tartanak, hogy igazából már senki sem akar szélerőművet a telek végébe. Vagyis a mesterségesen feltornászott gyártókapacitás mehet a levesbe. Ezt látjuk most.

  2: Mocskosul agyonszabályozzák az energiaszolgáltatást, vagyis az a nagy álom, hogy te majd a napelemmel töltögeted otthon a Tesla-t a német bürokrácia majdnem lehetetlenné teszi. Adóbevallásban nyilatkozz róla az autód költség-elszámolásánál, telepítési engedélyek, stb. Az eddigi nagy napelem-építési láz csupán amiatt volt, hogy így a lakóépület energiahatékonysági-besorolása kedvezőbb lehet - egyrészt kapsz támogatást az államtól, másrészt a költségeket rá lehet terhelni az albérlőre. Így nem kell szigetelni és drágábban ki lehet adni a lakást. A bajorok nagyon szeretnek ezzel a mutatóval jönni, hogy bezzeg náluk 1000 lakosra lebontva mennyi beépített napenergia van. Persze...

  3. Végre - ebben mondjuk igazat adok a zöldeknek, abba kell hagyni azt, hogy napelemekkel rakják tele a német termőföldeket, majd a braziloktól felhajózzák a paradicsomot a német piacra... A termőföldért cserébe esőerdőt vágnak ki, meg különben is, a hajók szennyeznek, PONT. Napelemet telepíteni már emiatt extra nehéz. Marad az épületekre felpakolgatás.

  4. A leosztóhálózat itt is fos. Most telepítgetik Mannheim-ben az első városi 330kWh-s töltőket, emiatt gyorsan elkezdték ellenőrizni az utcai trafókat, meg azokat a társasházi trafókat, amikről közvilágítás/közlekedési lámpa megy. A mi tömbünkben lévő trafó 1981-es... Szerintem ezzel el is mondtam mindent. Most már arról megy a matek, hogy bakker, akkor a városi töltőhálózat csak nem annyi, hogy lerakom a töltőoszlopot, oszt a 6 km-re lévő erőműtől direktben jön a delej, mert ezt nem lehet megoldani anélkül, hogy az egész város ne legyen 2 évre teljesen feltúrva, szóval marad a legközelebbi trafótól visszük az áramot. Csak ugyebár egy trafócsere az nem két fillér se nem 2 perc - pláne úgy, hogy társasházakról van szó.

  5. Az autóvásárlási programmal sem azt érik el, hogy az összes fos kohószökevény megy a bontóba, hanem egyre több BMW 7-es, Tesla S meg X, Porsche van az utakon. A robogósoktól konkrétan füstmérgezést kapsz. A teherautók is nagyon jól nyomják a témát, mivel okosan úgy vannak a hidak megcsinálva, hogy egy majd 10%-os emelkedőn mész fel, a híd lábánál meg lámpa. Kezdésnek lehetne mondjuk biciklis/gyalogos hidat építeni a kurva Rajna fölé és bringás gerincutat kijelölni a városban. Nyáron 12000 aláírásra mondtak nemet.. No comment
   
  fishbed, fulcrum11, fip7 and 8 others like this.
 8. ximix

  ximix Active Member

  Csodálatos . . . tehát anyagilag megéri, mert a rendszer jelenleg ilyen, hogy a nyári termelésedet elszámolják így télen lóghatsz az erőművön, és akkor mindenki happy és környezetbarát . . .

  Nem tudom a patak vízhozama mekkora vagy van-e elég szintkülönbség, de én azért adtam volna víznek is egy esélyt, jó időben 0-24ben termel.

  ha elég a vízhozam akkor van ilyen örvény turbina vagy Archimédeszi spirál amihez elég pár méter szintkülönbség

  vagy ha elég nagy a szintkülönbség (10méterenként 1bar víznyomás), akkor

   
  fip7, blitzkrieg and 2ndt like this.
 9. migfun

  migfun Well-Known Member

  Hát, igazából se a vízhozam, se a szintkülönbség nem nagy azon a patakon. Épphogy elég arra, hogy a nevelőtavakat ellássa hideg vízzel.
   
  blitzkrieg and 2ndt like this.
 10. ximix

  ximix Active Member

  Neked nagyon fog tetszeni akkor HBandi aki volt a fócvágenné, és ott elmagyarázták az autógyártás hogyan lesz zéró co2 . . .
  YT videó link
   
 11. ximix

  ximix Active Member

  Közben én is nézegettem a Garadna-patakot, amelyből ivóvíz művek is elvesznek, tényleg nem rózsás a helyzet majdnem csak időszakos vízfolyás szinten mozog.
   
 12. ximix

  ximix Active Member

  Valamiért azt hittem stabilabb a vízmenyisége és legalább egy pár kW-os kis erőművet elbír, de ez így nem túl sok.
   
 13. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Mivel egyikük sem villamosmérnök, egy miskolci napelem-telepítő szakcég segítségét kérték már a beruházás kivitelezhetőségének eldöntésében is.

  A napelemet telepítő cég nyilván nem fogja őket elzavarni azzal, hogy napi pár óra napsütés miatt nem éri meg oda napelemet lerakni.

  Tetőn az AEG napelemek - télen is megfelelő mennyiségű áramot termelnek.

  Hogy a fenébe hazudozhatnak így össze-vissza?
  Németország teljes napelemparkja épp ebben a pillanatban (délben) a teljes kapacitás 9,05%-án működik.
  Délben, ugyebár ekkor süt a legideálisabb szögben a nap, nem esik, nem havazik.
  Na akkor mennyi lehet abban a völgyben az átlagos kapacitása a napelemnek?
  Az árnyékokat elnézve még az is lehet, hogy egész télen egyáltalán nem éri napfény a paneleket, olyan lent van a nap, hogy már kitakarja a hegy.
  https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=DE
   
  fip7 likes this.
 14. gafzhu

  gafzhu Active Member

  Nem az összes felhasználás 9%-át adják a napelemek?
   
  blitzkrieg likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A cikkben konkrét számokat írnak le, de valahogy vakarom a fejem, mert nem tűnik igaznak vagy slendriánok.

  Kiindulási állapot a cikk szerint.
  • 460k átlagos havi villanyszámla
  • Akkor 37 Ft/kWh áramár mellett a fogyasztás kb. 13 ezer kWh/hó.
  Majd a cikk szerint beruháztak 5,2 millió Ft-ot egy 14 kW-os rendszerbe.
  • A cikk szerint az átlagos havi villanyszámla 380 ezerre csökkent.
  • Ez -80 ezer HUF/hó
  • Ezzel a termelt áram havonta ÁTLAGOSAN 2160 kWh kéne, hogy legyen.
  Ez 14 kW-os rendszer a Mo-n legnagyobb load factorral (0,14) is évi 17200 kWh. Ez átlagosan 1430 kWh/hó.A 2160 kWh az egy nyári időszakra igaz lehet havonta, de nem egész évre. Tehát a 80 ezres havi csökkenés legfeljebb nyáron van, nem egész évben. Télen a rendszer kvázi semmit nem termel völgybe, az éves termelés kb. 10-15%-a lehet okt-már között.

  A cikkben levő számok egyszerűen nem érnek össze. Mert az átlagos 1430 és 2160 között 66% eltérés van. És a 0,14 az nem völgyben levő load factor érték, az ott rosszabb Kicsi az az érzésem, hogy arra számítottatok, hogy lesz olyan, aki nem számol után... Persze ezért támogatott tartalom... Értsd. REKLÁM.

  De egye ragya, tegyük fel, hogy igaz az átlagos havi 80k spórolás. Akkor 0 karbantartással a rendszer 5,4 év alatt hozza vissza az árát.

  Ok. És mi van, ha ezt a pénzt nem költi el? 5,2 millió Ft beruházás kamata 3,5% államkötvénnyel azt hozza ki, hogy 5 év alatt az 5,2 milla az 6,4 milla. Tehát még azt az 1,2 milliót is vissza kéne hoznia. Ez már 0 meghibásodással 7 év. Ha nem hitelből épült a napelem. Vagy zsebből kicsengetett 5,2 millát. Ok...

  A bibi az a 66%-os eltérés, amit a számok kihoznak. Azzal a 7 év az már 11 év ls nem hitelből épülés. Na itt már lesz egy inverter csere, mert a 14kW és 5,2 milla azt mutatja, hogy ez nem garanciális, mert többe kerülne.

  Hogy ez hogyan hozza ki, hogy jó? Mert ez az éves elszámolás = 37 Ft/kWh támogatott áramár. A villanyszámlában meg a többi fogyasztó 16 Ft/kWh-t sem fizet a termelésért.

  Ej...
  Szóval nem értem, hogy minek kéne tapsolni.

  Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Ő most arról írt, hogy pillanatnyilag 9%-os a beépített teljesítményhez képest, amit termelnek, te meg az évesre kérdeztél rá.

  A pillanatnyihoz.
  https://www.electricitymap.org/

  Ez meg az éves.
  https://www.energy-charts.de/energy_pie.htm

  Puszta véletlen, hogy a két %-os szám most majdnem azonos.

  Ebben a pillanatban a telepített teljesítmény 15%-án megy a napelem, ez 9,5%-a a teljes fogyasztásnak.
  A 2019-es eddigi termelés 10%-a jött naperőműből, de ez romlani fog, mert nov és dec. hónapok még hátra vannak.

  Ez volt tavaly.
  https://www.energy-charts.de/energy_pie.htm?year=2018
   
  fip7 and blitzkrieg like this.
 16. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  De, igazad van, kösz a javítást!
  A teljes felhasználás 9%-át adják.
  A napelempark kapacitása 2 sorral lejjebb van, ami jelenleg 14,99%. Hát azzal sem mentik meg a világot.
  Elég gyakran szoktam nézni napközben ezt az oldalt, de igazából még sosem láttam 25%-nál nagyobb adatokat.
  Majd nyáron 12 órakor ránézek, ha el nem felejtem.
   
 17. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A 0,14-es load faktort gyorsan el is felejtheted.
  Nézd meg a googletérképen milyen szűk völgyben fekszik.
  Még nyáron is sokkal később kel és hamarabb nyugszik le a nap, mint egy alföldi területen.
  https://www.google.ro/maps/@48.1149...9MT7w-ObcqzT1AzHWOiA!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro
  Nem pont itt, de hasonló völgyben nyár elején 9 körül bujt ki a nap a hegy takarásából és 18 órakor már ismét le is bukott a túloldalon.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pro előfizetéssel azt nézel meg, amit akarsz.

  De A másik linkem is alkalmas erre. Ez idény nyár.
  https://www.energy-charts.de/power.htm?source=all-sources&year=2019&week=25

  • Pillanatokra 30GW termelést elérnek 49 GWe telepített erőművel. Nyár közepén, délben. Tehát a legideálisabb helyzetben is egy PV cella az a beépített névleges teljesítmény 60%-át adja le. Kemény....
  • Délután 16:30, tombol a kánikula és ez visszaesik már 20GW-ra, ami az 50GW 40%-a.
  • Este 18:30, hazaérnek az emberek, jön az esti csúcs. Ekkor légkondiznak itthon és most már ott is. 50GW napelem ad le 8GW teljesítményt. 16%.
  És ez egy szép nyári nap. 06.22-én esős agy felhős nap lehetett, mert a csúcs volt 23,5 GW...

  Tessék elmenteni ezt a linket és számolgatni vele. Élő bizonyítéka a németek ostobaságának és a műszaki és ár problémának is, amit okoznak...

  Tudom, hogy az. De tudod, én jóindulatú vagyok és lejtsen a pálya a napenergia felé. Így jött ki, hogy kummantanak ezerrel vagy a számok nem jók, amit leírtak. Mert nem ér össze a pénz és a termelt áram, akármennyire jóindulatúan kerekítek.

  Még kötelező átvétellel és 37 Ft/kWh eladási árral sem.
  Ha tőlünk délebbre lenne úgy 10 fokkal, így semmi közepén és völgybe, hasonló áram ár esetén akkor kb. kezdené úgy ahogy rentábilissá tenni.
   
  blitzkrieg likes this.
 19. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Egyébként nem tudom ki a fene találta ki azt, hogy a nepenergiáért a szolgáltató ugyanannyit kell fizessen, mint amennyiért eladja.
  Ez tiszta nonszensz.
  Akkor én is szeretném kérni, hogy nekem meg Paksi áramot adjanak 8 forintért, amire ne rakódjon semmiféle rendszerhasználati díj, ÁFA, stb.
  Tőlük is pont annyiért kellene átvegye a szolgáltató, mint amennyiért átveszi a többi erőműtől.
   
  fip7 and molnibalage like this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez pont olyan politikai döntés, mint, más.
  • Jövedéki adó van a benzinen és gázolajon, mert motor hajtóanyag, ezért nem önthetted bele (amíg elbírta volna) a sütőolajat a kocsiba, mert azon nincs jövedéki adó.
  • Az áramot, most "öntheted a kocsiba" és nincs rajta jövedéki adó. Mert csak.
  • A "zöld" napáramot átveszik a kiserőműtől kötelezően a paksi áram 3,2-szereséért. Mert csak.
  Persze aki nem érti ezt és fel mer szólalni ellen az bezzeg hülye, kifogásokat kereső, fejlődésellenes, stb.
  Az, hogy ezzel remekül lehet haverok zsebét tömni, akik az üzletben vannak, az mellékes. Az adófizetők majd összedobják a pénzt arra, hogy fix áras szerződésekkel ilyen piactorzító módon "versenyezzenek".
   

Ezen oldal megosztása