1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ok, csak mennyiség is kéne bele, ha nem komolytalan balanszolási energiamennyiséget akarunk elérni.
  1 tonna vízben levő energia 200 méter magasságban az 0,54 kWh. Erre jön még rá a 2x0,86 körüli pumpálás és turbina-gen hatásfok, ami 0,4 kWh*tonna értéket ad. Ez 0,00004 MWh/tonna. Tehát, a csak 100 MWh balansz kapacitást akar az ember (ez nevetségesen kevés), akkor kell 250 ezer tonna tároló kapacitás. Ha 1000 MWh, akkor ez már 2,5 millió tonna = m3.

  Ha, ha a tározó alapterülete mondjuk 1x1 km lenne, akkor ehhez 2,5 méteres átlag mélység szükséges.

  Csak, hogy érzékeljük a nagyságrendeket.

  Amíg meg nincs mit balanszolni, addig értelme sincs. Tehát a vicc az, hogy akkor kell ilyen, ha már teliverted drága nap és szélárammal a rendszert majd még egy erőművet teszel a rendszerbe.

  Ettől lesz aztán "olcsó" az áram.
   
  blitzkrieg likes this.
 2. fip7

  fip7 Well-Known Member

  blitzkrieg and Loken like this.
 3. Loken

  Loken Well-Known Member

 4. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Én tudom a méreteket, és csak viccből írtam a Citadellát, aminek falát jelzésértékűen lebontották egy darabon mikor a városé lett. Szerintem a mai Magyarországon senkinek nem lehet elmagyarázni hogy a legszebb hegyeink tetejére miért kerüljön egy nagyon nagy medence, nekünk pedig nincsen olyan völgyünk ahol ilyet lehetne csinálni.
  Csak hogy érzékeljük, a Citadella kb 0,25km*0,1km=0,025km2, a Balázs által leírt méretnek a negyvened része, és az is mekkora baromi nagy létesítmény.
  Ilyen az angoloké:
   
  blitzkrieg and molnibalage like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mert itthon jelenleg erre nincs is szükség. Nincs annyi naperőmű és szélerőmű, hogy kelljen.
   
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nálunk a Pilis-Duna mellett csak Zempléni-Hernád helyszínek alkalmasak lényegében energiatározásra. Máshol vagy víz, vagy hegy nincs.
   
 7. Elkhound

  Elkhound Member

  Mert ahol van hegy ott tó sem kell a hegytetőre. Buckákra nem kéne ilyent tervezni tényleg.

  https://www.google.hu/maps/@44.2179477,15.7546607,2589m/data=!3m1!1e3
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member


  • Már több méretben is zajlik a tervezés, de kis méretben épülne meg az első reaktor.
  • Szó esik benne az üzemanyagról, meglevő hulladék üzemanyagot is meg tud enni némi előfeldolgozással. A Pu termelés nem gond, a meglevő kiégett üzemanyagokat nem dúsítja fel és van miből dolgoznia.
  • A 6. perc táján a biztonsági rendszerről beszél, az indításról, túlfolyós biztonsági rendszer + gravitációs módszerrel. Ez nem a salt plug módszer.
  • A 11. perc táján a gőzciklus kicsi más műszaki módszerrel, hogy a gőzt hol és hogyan állítja elő a reaktort nézve.
  • 13. perctől hulladék kezelés.
  • 17. perc után folyékony fém reaktorok vs. a bemutatott MCSFR összehasonlítás.
  • 20. perc táján, hogy mi zajlik.
   
  blitzkrieg, fishbed, lui7889 and 2 others like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha valaki bírja cérnával...
  A 30. percig kb. 3-szor kaptam agyfaszt...
  Hetesi Zsolt kb. az egyetlen értelmes ember az asztalnál, aki a fizika, műszaki és realitás talaján áll. Nem csak fantáziál és pofázik a levegőbe. A többit az asztaltól kb. el lehet zavarni kekszet kapálni. Ahhoz kb. még "szellemileg" elég jók. Bár inkább nettó hülyék és alap nélküli álmodozók. Attól meg én a falnak megyek.

  Amikor olyan barmot oda engednek vitázni, aki nem tudja, hogy mire jó az energia és teljesítménysűrűség, az - már elnézést - mi a f*szt keres ott az asztalnál? Túl buta hozzá. Ennyit ér a szava, mint egy sarki részeg kőműves Józsibácsié agyműtétnél...

   
  drqv, 2ndt and fip7 like this.
 11. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Ez egy vicc....
   
  molnibalage likes this.
 12. ximix

  ximix Active Member

  A MAGYAR VILLAMOSENERGIA-RENDSZER (VER) 2018. ÉVI ADATAI
  pdf
   
  fip7 and molnibalage like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az. És a szomorú az, hogy most a kormány is elkezdetett elég muris gondolatokkal parádézni, hogy 7GWe naperőmű 2030-ig vagy meddig. Aha...

  Már most is elégtelen a hazai szabályzó kapacitás. A legutóbbi paksi üzemzavarnál is importtal oldottuk meg az instant problémát és kb. 0,5-1 óra után léptek be a hazai termelők. Pedig csak 500 MWe esett ki. Na, erre akarnak 7 GW naperőművet úgy, hogy addigra már Mátrai erőmű egyik blokkja sem fog menni...? Ez, ami nyáron azt fogja csinálni, hogy 5 óra alatt a kora reggeli párszáz MW-ról fel fog ugrani szép időben a termelés 3600-3800MW-ra is akár és aztán utána szépen így fog csökkenni a teljesítmény? Ezt mi a búbánat fogja lekövetni? Főleg úgy, hogy akkor Paks 2 is termel? Mert nincs ennyi fogyasztó sem a rendszerben. Tessék megnézni a MAVIR adatokat. Kánikulai időben megy csak fel 6GW fölé, de akkor is lesz olyan időszak, amikor már túltermelés van 2,4GW Paks 2 mellett és semmi nem tudsz szabályozni. Kényszerimport, az lenne...

  Az ELTE-s barom emlegette Gönyűt. Remek. Az is már lassan folyamatosan magas terhelésen megy, mert nincs helyette más. Az egy ponton túl nem tud szabályozni, mert nincs tartaléka felfelé annak sem már. Hogy az a rikácsolós hülye mit keres tanári pozícióban számomra örök rejtély marad. Mert releváns tudást nem látok nála. Hangerővel pótolja azt, ami nincs...

  A magyarországi naperőművek load factora 0,12-0,14 között van helytől és évszaktól függően. Tavaly az emelkedő munkabér és anyagköltség miatt 1500 USD/kWe felett telepítették le.

  Ezek után érdekes kérdés az, hogy ha a ma 16 Ft/kWh energia költséget nézem a 37Ft/kWh áram számlában, akkor ennyi termelővel telinyomva ezek mikor és hol térülnének meg, még akkor is, ha nem hitelből épülnek...?

  1500*295 = 442 500 HUF/kWe.

  16 Ft/kWh eladási ár esetén 27656 óra alatt lenne megtérülés 0 üzemeltetési költséggel és 0 pénzügyi költséggel.
  Ez a fenti load factor középértékkel 24,2 éves megtérülés. Csak 20 év alatt kb. 20% degradáció. Lineáris degradációt figyelembe véve akkor ez még +10%, tehát 27 év közeli megtérülés van.

  Ez vicc. Nem reális opció.

  Mi következik ebből? Hogy ahhoz, hogy ezeknek a tulajdonosoknak elkezdjenek valahol 12-13 év körül megtérülni, akkor kb. 35 Ft/kWh áron kell átvenni az áramot, de ez is 0 pénzügyi és üzemeltetési és egyéb költséget jelent, tehát ez egy kamu érték. A valódi termelt áram ára bőven 40 Ft/kWh felett lenne. De akkor legyen első körben 35 Ft/kWh.

  Mo éves fogyasztása 45,5 TWh volt 2018-ban.
  Ha kb. maradna ez 2030 tájára és lenne 7GWe naperőmű, akkor azok éves termelt árama kb. 8TWh lenne. A teljes termelés kb. 17%-a.

  Ha 35 Ft/kWh árral számolunk és a többi áram összes marad 16 Ft/kWh, akkor ez azt jelentené, hogy pusztán csak a termelt áram ára 21%-kal nőne minden egyéb más költséget figyelmen kívül hagyva. A szükséges hálózat fejlesztést, az iszonyatosan sok szabályzó kapacitást, amit fel kéne felhúzni, tehát a beruházási költség magasabb lenne és az fentebb nyomná az áram árát hiszen azonos megtermelt áramhoz két erőmű fog már épülni.

  Ha az olaj és azzal a gáz ára is felfelé elindul, akkor még drágább lesz a történet.

  (Ha 40 Ft az átvételi ár, akkor már 20 Ft felett van a termelő ár és 26% az emelkedés).
  És ez a nevetségsen hurráoptimista helyzet. A német áram árak ismertek. Ha nem akarják az iparra is rátenni ezt, akkor a lakosság kapja meg. Ha igen gyorsan +100% áram ár lesz ebből.

  Akarjuk ezt? Tényleg...?
  Vagy akkor az ipar lesz majd versenyképtelen?
   
  alali77 likes this.
 14. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Nem mi akarjuk hanem az unió. Még ezzel is csak legalját teljesítjük majd annak amit a nagyon okosok megszavaztak.
   
 15. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  https://www.focus.de/politik/auslan...CTtLlk7rOzM2_fr914zUkdHBkpjUzB9w3H9GOjDgTCABQ

  Soha nem nyomd fullba a kretént - legalábbis, mindig ehhez tartottam magam. Valahol ez a követendő metódus. Csak azt nem értem, hogyha a német napelemgyártás kifektették, most bepofozták a szélerőműveket, elég termőföld az emberek etetésére is pont elég, a nukleáris ipar a földbe döngölve, honnan a faszból akar technológiát/eszközt beszerezni és kinek a kontójára, miközben tudjuk, hogy mennyi az EU kibocsátása..

  Idióták
   
  fishbed and svajcibeka like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem beszélem a nyelvet és az angolra fordító sem bír vele valahogy. Miről szól ez?
   
 17. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Röviden:

  Ez a némber lesz az EU-Bizottság elnöke december 1-től, és most már kezdi mondogatni az "okosságait". Azzal kezdet, hogy neki a "klímaváltozás" lesz a központi téma, és ezzel kapcsolatban 3000 milliárd eurót kell biztosítani 2030-ig. Ezt úgy képzeli el, hogy évente 300 milliárdot kapnak a tagállamok a megújulós projektek finanszírozására, mely a projekt 50%-a lenne, a többit tagállamok és illetve a privát befektetők adnák be (na, innen lesz érdekes, meg ugyebár, ez megint terület alapú lesz, a nagy tagállamok lenyúlják az egészet...)

  Az EU-s hozzájárulás az Európai Beruházási Banktól menne (ide évi 60 millárdos befizetést remél, amit a tagállamok csengetnek be). 100 milliárdot le akar stoppolni, ami az "európai közös beruházások" részére lenne tartalékolva. A jelentést amúgy a nő elutasította, hogy a nevéhez fűződne, de nyáron is mondott már durva számokat, de akkor "csak" 1000 milliárd euróról volt szó.

  Az uruslánk szóvivője amúgy azt mondta, hogy nem a már megtervezett "Green Deal"-hez (erre amúgy "rábeszélték" a cégeket. Nálunk úgy 2-5 milliárd euróról beszélnek 2040-ig...)

  A cél marad továbbra is: 2030-ig a 1990-ös szennyezés 50-55%-ára lemenni és 2050-ben "klímasemlegessé" válni. (A klímasemleges kifejezés akkora bullshit, mint ide Sanghaj. Ez nem más, mint játék a számokkal...)
   
  vata, fishbed, Kurfürst and 4 others like this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez így LOL. Ameddig az atomenergia ne, része ennek a Green Deal-nek.
   
 19. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Hülyének semmiképpen nem nevezném van der Leyent, gyakorlatilag semmi mást nem csinál, mint kifizetteti a többi tagállammal / vissza szedi a saját befizetéseit a német energia zöldítést. Valszeg rájöttek hogy túl drága és túl sok versenyképességet veszítenek vele, ha saját zsebből menne.

  Szerencsére időközben a szellemi prostituáltak legyártották az univerzális világvége magyarázatot, aminek gyakorlatilag bármilyen adóemelést, piactorzítást vagy tervgazdasági elképzelést meg lehet indokolni ha kell.

  A zöldárammal alapvetően nem fognak annyira rosszul járni, feltéve, ha azt mással is kifizethetik. Az ingadozást megvehetik külföldről, Lengyelország legfeljebb belefullad a füstbe közben, az árdiffit meg majd kifizeti a lakosság és a cégek.

  Hja, ha ez majd nem tetszik és tele lesz a puttony a zöldekkel majd legfeljebb kevesebben szavaznak oda. Belpolitikailag Win-Win.

  Ennek az az EU központi büdzséből finanszírozott támogatásnak a legnagyobb nyertese csak Németország lehet, hiszen a kiosztása területi alapon történik és csak olyan célra használható fel, amit viszont csak a németek nyomatnak ezerrel... ebből következően a németekhez fog (vissza) folydogálni ez a pénz, meg a saját zöld energiás iparukba, na meg annak befektetői köréhez.. a magország eléri, hogy a peremvidék finanszírozza a hobbiját, miközben az üzleti érdekcsoportjai is jól járnak a változatos bullshittal megideologizált zöld sarccal..
   
 20. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://www.portfolio.hu/uzlet/2019...goldanak-az-emberiseg-energiaellatasat-408251
  "Franciaországban eddig még sosem látott méretekben zajlik a fúziós technológia kísérleti tesztje, melyben az összes nagyhatalom részt vesz. Az új áramtermelési mód elhozhatja az atomerőművek alkonyát, ugyanis jóval biztonságosabb, hatékonyabb, kevésbé radioaktív és a Föld bővelkedik a fúzióhoz szükséges nyersanyagokban. Természetesen még sok a kérdőjel, azonban a megújuló technológiák méltó versenytársat kaphatnak, ha minden jól alakul. - az ITER-ben jártunk."
   

Ezen oldal megosztása