1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. fonak9

  fonak9 Active Member

  Elég sok túlzás van forgalomban azóta is Csernobillel kapcsolatban. Egyébként nem ez volt a legsúlyosabb nukleáris baleset ever, mert ott volt ugye a kistimi eset, csak az korábban történt, és az Urálon túl.
   
 2. fonak9

  fonak9 Active Member

 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kis történelem.
  1969-ben készült a film, a reaktor 13 ezer órát ment. És azóta a nagy büdös semmi, most kezd ez a vonal feltámadni. Ha valaha visszanéznek majd az emberek a múltból sanszosan vakarják a fejüket, hogy mivel bohóckodott az emberiség értelmes megoldások helyett...
   
  fip7 likes this.
 4. Loken

  Loken Well-Known Member

 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tökéletesen értelmetlen.

  Ameddig 1 kg anyag űrbe juttatása annyi, amennyi addig felesleges bohóckodás az egész, aminek ráadásul extra problémái is vannak. A Földre lesugárzás pl. olyan teljesítménysűrűségű lenne, hogy az eleve hűtési problémákat okoz. Ha meg sikerülne is, akkor ez gyakorlatilag egy űrbe telepített fegyver. Az külön szépség, hogy ezt még csak nem is LEO pályára, hanem sokkal messzebb kell vinni.
   
  fip7 and Loken like this.
 6. Loken

  Loken Well-Known Member

  Akkor ezzel Kína burkoltan meghírdette a csillagháborús programját:hadonaszos:
   
 7. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Én úgy tudom, hogy az oroszok máig aktívan kisérleteznek ezzel a vonallal, de korrozív anyagok jelennek meg a primer körben az üzem során, és ennek a megoldása a tartós üzemben még nyílt kérdés.
   
 8. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Szerintem le is írtad, hogy mi az érteme. (kiemelés tőlem)
   
  HAndrás likes this.
 9. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Rekord mennyiségű áramot fogyasztottunk tegnap:

  https://m.origo.hu/gazdasag/20191205-a-valosag-ismet-cafolja-az-atomeromu-ellenes-alszakertoket.html
   
  fip7 likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 11. Árpicsek

  Árpicsek Member

 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 13. Luthero

  Luthero Well-Known Member

 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Szerdán megdőlt az energiafelhasználási rekordunk:

  Az előző rekordot 2019. január 23-án mérték a déli órákban: 6926 MW-os (15 perces) volt az abszolút rendszerterhelési csúcs. December 4-én 16 óra 45 perc körül viszont 7099 MW (15 perces) értéket mértek, amelyből az import 2362 MW volt.
  Süli János hozzátette, hogy ezt a pillanatnyi rendszerterhelés értéke néhány perccel azelőtt még felül is múlta: 7148 MW volt.
  forrás

  [​IMG]
  A VER forgalmi adatok. (vörös: saját termelésből fedezett fogyasztás, kék: importból és természetesen az import/export tényezők nem ilyen egyszerűk, de mégis jól mutatják ebben a formában is, hogy mi a baj, a magyar energetikai rendszerrel!)

  Ezek szerint Magyarország alapból el tudna tartani 4x1200 MW atomerőművi teljesítményt is! Gyorsan építeni kellene az új atomerőművet, úgy értem Paks 2 után egy újat, mert, bár "lassant" akartam írni, de nincs időnk. Ezekben a fogyasztási csúcsokban még nincs benne az elektromos autózás, nem is annyira nálunk, mint inkább a németeknél, ahol energetikai összeomlást készítenek elő a politikusok és hamarosan nem biztos, hogy lesz import, vagy ha lesz is, csak horror áron, a németekkel versenyezve a forrásokért, ami akár három-négyszeres áramár-emelkedést is jelenthet tíz éven belül Magyarországon!

  Nettó exportőrré kell válnunk, ha jót akarunk!

  Paks 2 tervét típustervként kellene kezelni és ezzel 99 százalékban megegyező (egyedül a teperadottságok miatti alapozási munkák változtathatnak egy ilyen típusterven részleteiben) megegyező két blokkos erőművet építeni a kiválasztott helyszíneken. Ez a helyzet ebből a szempontból (világoslila az eredeti Duna menti helyszínek, sötétlila a Paks 2-őt megelőző vizsgálat eredményei):
  [​IMG]

  Ebből a legjobb adottságú Tiszavasvári lett (egyből négy blokknyi helyet kellene előkészíteni, hogy majd az első kettőt évtizedek múlva pótló hármas és négyes mellé épülhessen gazdaságosan):
  [​IMG]

  Ha most belehúzunk, talán egy ilyen időrendet tartani is tudnánk:

  Paks 2 első blokk: 2026
  Paks 2 második blokk: 2027
  Tiszavasvári első blokk: 2028-29
  Tiszavasvári második blokk: 2029-30

  De ez még csak a mostani fogyasztás lenne, szerintem már lehetne is előkészíteni közben Tiszasülyt, aminek Paks 1 párhuzamos üzeme Paks 2-vel és Tiszavasvárival adna pár év haladékot!

  Ideiglenesen talán a bükkaljai lignitre magántőkéből épített ezer MW-nyi szénerőmű és a Tiszai hőerőmű újraindítása megoldást jelenthetne. Ezek közül a bükki hőerőműre hosszú távon számíthatnánk a mátrai mellett. Jó az a lignit, legfőképp: van.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dehogy tudna. Hányszor mutassam meg még MAVIR adatokkal, hogy rendszeresen beesik a mélyvölgy igény 4GW alá és néha alig 3,3 GW a fogyasztás? Mivel az erőművek 40% alatt alig tudnak szabályozni vagy sehogy + import ezért még a 2,4 GW alaperőműnél is, ha az összes szabályzó 40% táján van az mát 3GW körüli termelés.

  Paks 1-gyel is lehetne nagyon, nagyon muszáj esetén visszaterhelni, de NEM ERRE TALÁLTÁK KI.
  Paks 2 tud frekvenciakövető üzemet, de annak minden melléhatásával. Jelen állás szerint ezt nem akarják. Hogy miért annak költség okai vannak, de többet nem mondhatok, mert nem tudom, hogy menny nyilvános abból, amit én tudok.

  Röviden, orbitális hülyeség. Jelenleg nem látni azt, hogy akkor Paks 1 vagy Paks 2-be rúgjak bele, mert nem lehet 4 GW zsinórkapacitást berakni a hálózatba. Arra, hogy zsiórban tud-e exportált egy ilyen elképzelt hálózat nem lehet válaszolni, mert SENKI nem látja előre a gáz árát 10+ évre.

  Fizikai képtelenség, nettó téveszme. Ma is van olyan erőmű, ami itthon alig termel vagy el sem indul, mert még mindig nem éri meg termelnie. Ezért, ha drágább lenne az áram, akkor azok elkezdenek termelni és mivel nő a kínálat, akkor csökken az ár.

  Az áram ára politikai kérdés is, ezért itthon a rezsicsökkentés oltárán keresztfinanszírozás van. Ameddig tartható...
  Mert olcsó most a gáz. Ha drágulni fog, akkor nincs mese vissza kell venni a 2x10%-ot vagy máshonnan elvenni. Csak a mesében van örökélet és ingyen sör és lőszer...

  Ez nem ennyire egyszerű, semmiféle garancia nincs arra, hogy az áram eladható.

  Bocs, de elmenek otthonról? A Duna vízhozamához képes lófasz a Tisza. Még egy 500 MWe-s blokkot sem bírna az el, mert amikor nyári üzem van túl meleg lenne a Tisza. A Duna esetén sem vagyok benne biztos, hogy elbírna-e több erőművet lentebb. De nem is kell, mert nincs értelme.

  Te teljesen hülye vagy. Jelen állás szerint az is kérdéses, hogy 2030-ig egyáltalán az két új blokk elindul.
  Jelen állás szerint a hazai cégek kb 5%-ot tudnak hozzáadni értékben. Ennyit tud ma a magyar ipar. És másnak nincs szabad kapacitása. Főleg nem egy adott cég egy erőművel.

  Ne haragudj, de olyan baromságokat zagyválsz itt, hogy leolvadt az agyam. Ezt nem tudom szebben megfogalmazni.

  Az ország középtávú célja ma az, hogy Paks 1 és 2 együttes kérdéseit megoldja és a szükséges mennyiségű gázerőmű legyen majd, ha erőltetik az a hülye sok GWe naperőművet. Jelenleg a baj az, hogy kb. senki nem akar komoly erőművi kapacitást építeni a kockázatok miatt. Az erőműpark meg öregszik...
   
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Télen a legmagasabb a fogyasztás, tavasszal például nem nagyon megy 5 GW fölé a rendszer teljesítmény nappal, este meg 4 GW körül van.
  A 4 db 1200 MW-os blokkot soknak érezném, de a 3 db az már ideális lenne. Azokat már csak tavasszal az esti órákban kellene vissza szabályozni, illetve erre az időpontra (tavasz+ősz) lehetne az üzemanyag rudak átrakását ütemezni.

  E mellet be kellene fejezni a Tiszán a vízlépcsőt, meg el kellene gondolkodni azon, hogy a Dunán is meg kellene építeni.
  A Dunába van a nagyobb kapacitás, aktuális vízhozamtól függően 0.2-0.5 GW állandó teljesítmény.

  Továbbá ki kellene még építeni a téli és nyári csúcsterhelések miatt legalább 2 GW csúcsteljesítményű, modern kombinált ciklusú gázerőművet.

  Szerintem ezekkel lehetne korszerű villamosenergia hálózatot fenntartani.
   
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  A VER adatok szerint azon a napon 500-1000 MW között exportáltunk is.

  4 GW-t a magyar rendszer éjjel-nappal elfogyaszt az év bármely szakában. 4-1200 MW-t simán tudnánk a magyar rendszeren működtetni. A meglévő nem nukleáris kapacitásainkból pedig nem kevés fog kiesni előbb-utóbb. Tisza szerintem már nincs újraindítható állapotban, olyan régóta áll karbantartás nélkül. A Dunai Hőerőművet battán a google alapján lebontották, ott most ha jól látom 400 MW maradt csak (igaz, az legalább felújítva) meg a kémények. Stb.

  És csak az importunk egy paksnyi árammennyiség már most is!

  A német energiapolitika nekem annak tűnik.

  Ki a fene akar folyóvízzel hűteni? Már Paks 2-nél is hűtőtornyokat kellett volna építeni, nem tudom ki volt az a kormányzati idióta, aki lehúzta azokat! Csak azért érdemes folyóvíz mellé rakni, hogy legyen vízvételezési lehetőség valami extrém havária esetére!

  Legalább olyan hülye vagy te is, mert az erőművi részegységek gyártókapacitásának a magyar töketlenkedés nem szab határt!

  A helyzet az, hogy azonkívül, hogy szokás szerint lehülyéztél valakit, most éppen semmi értelmeset nem írtál. Igazából ezért felesleges volt. Örülnék ellenérveknek, de ez neked most nem jött össze!

  Hány forint most a KAT, 31? A stadion egy változata, ha bukik a kormány, buknak a mészárosi haveri körben kiépített kapacitások is. Ha nem, akkor is finanszírozhatatlan lesz előbb-utóbb, leginkább egy válság idején, ami kiadáscsökkentést kíván! Bár lehet, hogy a naperőműveket pont azért építi a fideszes haveri kör ezerrel, hogy a KAT-on keresztül egy masszív kiadáscsökkentés esetén is megcsapolhassák az államkasszát! Ha van valami, aminek nincs jövője, akkor azok a napelemparkok.
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ha mind a négy száz százalékon üzemelne. De mire megépül már, nem ezekkel a számokkal fogunk számolni!

  Bős-Nagymaros eredeti terveknek megfelelő befejezése mellett az egyetlen ésszerű kapacitású vizierőmű a Dunatóhoz kapcsolódó baja alatti Báta-Bátmonostor gát lenne a maga, ami 14 méter esést jelentene a Duna bajai vízhozamán. De ezért molni mindjárt őrjöngeni kezd, pedig ezen kívül nincs komoly lehetőség valamirevaló vízerőművet építeni. Persze rentábilisak lennének talán a kisebbek is, de nem oszt, nem szorozna sokat az ott termelhető energiamennyiség.

  Gáz nélkül nehéz.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És? Arra nem lehet alapozni, hogy vagy sikerül exportálni, vagy nem. Vagyis lehet, csak akkor lesznek olyanok, mint a németeknél, hogy a végén már ipari üzemeket kell lekapcsolni, a nem tudnak eleget termeln gradiensek miatt vagy olyan kényszerexportot tolna, hogy ihaj.

  Tömören, tévedsz.

  [​IMG]

  Csak úgy randomra találtam kapásból egy hetet egy két hónapos időszakban, amikor nem.

  Nem, nem tudnánk. És ezt nem én mondom, hanem azon szakemberek, akik 30+ éve tolják az ipart. De legyél csak náluk okosabb, mint a tiszás baromságodnál, amikor a semmiért alkalmaztál volna diktatórikus módszereket és telepítettél volna ki.

  Eljön már egyszer az a pillanat, hogy csendben marad és nem akarod osztani az észt ott, ahol láthatólag neked nincs?

  Tök jön, hogy a másik kb. 1200 MWe kapacitást leszarod, mert úgy látszik azt fel sem ismered...

  Ez ebben a formában azért nem igaz, mert nem zsinór mennyiség az import.

  A német energia politika bármilyen színben pozitív példaként felhozása annyira hülyeség, hogy kb. ezért kaphatnál önmagában egy virtuális taslit. Ha csak egy szomszédja lenne annyira hülye, mint ők, akkor a német modell vége blackout lenne.

  Ha nem értesz az energetikához, akkor miért nem kussolsz a faszba? Számold már ki, hogy micsoda hűtőtorony és léghűtési kapacitás kell, ha te a kondenzációs részét a gőzciklusnak nem vízhűtéssel akarnád.

  A másik fincsi mellékhatása az lenne, hogy magasabb üzemi költségért cserébe az expanziós végnyomás csökkenne, tehát az erőmű hatásfoka is.

  Paks 2 projektben is dolgozom, de azért igen, húzzad csak az ívet. Tényleg. Magyarázd még nekem...

  Hallod, amit összehoztás a tisztás hülyeségeddel anno és most, hogy te Tiszára tennél bármennyi atomakapacitást. Nos, azok után örülj, hogy nem csak annyit írtam, hogy "marhaság".

  Mert ennél többet nem érdemelne az, amit összehoztál.
  A LEGHALVÁNYABB FOGALMAD NINCS A TÉMÁRÓL.
   
  Ooorky and fip7 like this.
 20. aamen

  aamen Active Member

  ez miért is? nem vitatom hanem az okát nem ismerem..
   

Ezen oldal megosztása