1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az is egy formája ezen leírás szerint, de én azt nem értem, hogy akkor egyes videókon miért van az, hogy a gőzt kibocsátóra is azt írják. Mert akkor az nem zárt...
  https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-...technika-tortenetebol/1958-heller-laszlo-es-0

  Ez alapján el lehet indulni.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cooling_tower

  Mivel és hogyan kívánod akkor a gőzciklus üzemeltetni te nagyon te?

  Mivel a rendszert nem tudod erőművekkel szabályozni mit kívánsz akkor tenni? Ha Paks 2 manőverezni fog, akkor úgy kb. 1/3-dal gyakrabban kell leállítani és még kevesebbet is fog termelni. Melyik részét nem érted annak te nagyon hülye, hogy ha 4GW a fogyasztó igény, akkor amikor már 4,3 GW táján vagy akkor a kettő között már az atoerőművekkel is szabályozni kell, mert a 4GW feletti termelők 30-40% teljesítmény alatt kiesnek, mert nem stabil az üzemük...?

  Csak ezt évente kurva sokszor kéne eljátszani. Emiatt ugrik a 18 hónapos üzem.

  Nem. Te összekevered a maximális csúcsigényt a völgyigénnyel. Nincs direkt korreláció közötte. Viszont az alsó szabályozási tartományt bizony a mélyvölgy alja jelöli ki. Ez van. Persze, hogy te erre szart és szerinted az egész energetika hülye, azon én nem tudok segíteni.

  Igen, de ezt nem azzal orvosolod, hogy eszement mennyiségű zsinór termelést építesz be te nagyonhülye. Azt is kifejtettem már, hogy van olyan erőmű, ami nem nagyon termel itthon, mert éppen olcsóbb importálni. Most. 10 éve meg nem volt.

  Ez alapján te mégis hova a faszba akarod letenni a 4GWe zsinórt...? Tervezhetetlen gazdaságilag és műszaki ökörség is egyben.

  Te szimplán hülye vagy. Jelenleg azt nem látni, hogy mi lesz, ha mindkét blokk elkészülne 2032-re és leáll az első blokk. Mert akkor is lenne kb. 3900 GWe termelő mínusz az önfogyasztás. Már ott is az lenne, hogy valamelyik erőművet visszaterhelve üzemeltetnék.

  Hogy a faszba akarsz exportálni zsinóráramot drágán...? Áruld már el...? Főleg úgy, hogy adnád, adnád akkor is, ha nem kell. Ez a negatív áramár öregem.

  Te be vagy rúgva. Ezt a számot honnan szoptad vagy miből értelmezted?


  Ő sehol nem ír 4GWe zsinóráram termelésről. Beépített kapacitásról ír. Húgyagyú hülye max. te vagy. Különösen vicces az, hogy még évekkel ezelőtt pontosan ő is azt mondta nekem, hogy semmiféle realitása nincs annak, amit te álmodsz. Amiatt, amit írtam. De beszélhetnél vele személyesen te is. Van rá lehetőség.

  A linkelt doksiról meg annyit, hogy aszerint 2025-ben termelnie kéne Paks 2-nek. Aha. 2020 lesz és még egy kapavágás sem történt. Mert nincs miért sietni. Nem a zsinóráram kapacitással vannak itthon a bajok, de ez a te linkelt diagramodon is látszott csak képtelen vagy értelmezni. Aminek még életképes realitása van, ha tényleg nőne tovább a völgyigény is és stabilan 4GW lenne és soha nem menne alá, hogy akkor 2034 után a 3,4 GWe menjen. De az is igen forszírozott üzem lenne főleg, ha addigra lesz sok naperőmű is, ha marad a NER....
   
 2. gafzhu

  gafzhu Active Member

  Ilyenkor nem a gázturbina maga van a toronyba "beépítve" és a "kipufogófüst" az a gőz?
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hóóóóóóóóóóó. Nem, szó nincs gázturbináról. Ne keverjük a GŐZturibinát a GÁZturbinával.
  A gázturbina közvetlenül generátort forgat és gőz nincs is. A kombinált ciklusú erőmű az, ahol a füstgázzal HRSG megy és lényegében a fütsgáz játssza el az üzemanyag, a hőforrás szerepét, a HRSG gőzt állít elő, ami megy a GŐZturbinába.
   
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A kombinált ciklusnál 60% felettti az összes hatásfok, ha a HRSG (Heat Recovery Steam Generator) is igénybe van véve és a gőzturbina is meg van hajtva. A rekordot most a GE tartja, szoros versenyben a Mitsubishi-vel. A GE 2017 januárjában 63.7%-os hatásfokot ért el.
   
  fishbed, vilmoci, fip7 and 2 others like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És ez asszem csak villamos hatásfok. Ha a végén levő hulladékhővel lehet várost is fűteni, akkor még lehet rajta nyerni egy picit.
   
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Gázmotoros kiserőműveknél van olyan, hogy kogenerációs és trigenerációs üzem. Az ilyen komplex hőhasznosításoknál a rendszer teljes villamos és hőhasznosítása meghaladhatja a 90%-ot, amit már szép produkció. Gázturbináknál, azok eléggé behatárold ideális munkapontja miatt az egyéb hőhasznosítás hatásfoka más, mint a jóval felxibilisebb gázmotoroké. Ez utóbbiak a termikus hatásfokukat egészen a teljesítmény 50%-ig meg tudják tartani, ellenben, mivel a gázturbina egy ármlástani termikus gép, így csak adott szűk fordulatszám tartományon belül operál kellő hatékonysággal.
   
  fishbed, fip7 and molnibalage like this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, csak ez megtévesztő, mert valójában a hőhasznosítás aránya magasabb, ezzel szemben a GT-nél az igen magas arány a villanynál van. Mivel azok viszont sokszáz MW-osak nagyon magas városfűtési arányt nem lehet elérni. Elvi szinten talán ott is elérhető lenne, csak gazdaságilag nem éri meg. Ilyen trigenerációs izé tudtommal főleg olyan ipari és mezőgazd. üzemnél van, ahol igen jól prognosztizálható és stabil hő és villamos igény van. Bár közelről ilyet sajnos még nem láttam. Itthon mondjuk úgy nem nagyon haladunk a világgal. Csórók vagyunk no... :(
   
 8. ximix

  ximix Active Member

  Bár ennyire nem értek hozzá, de az állításod akkor volna igaz ha ezek az exportok szerződéssel egy évre vagy több évre előre lekötött mennyiségek volnának.
  Máskülönben a piacon ép tőled vesznek és ennyi, érted ha a nincs garantált átvételi szerződésed mi a garancia, mert ha piacon kell eladni ott 8-an is árulhatnak sárgarépát és lehet egyszer tőled vesznek egyszer a szomszédodtól, de lehet hogy egy hétig csak a szomszédodtól vesznek, olcsóbban adod akkor meg nem biztos, hogy nyereségesen jössz ki a dologból.
  Az energiatőzsde azaz a piac link

  Ez úgy működhetne talán, ha az EU-s országok egy közös energia rendszerben gondolkodnának és úgy fejlesztenék a rendszereket.
  A másik lehetőség ha a környező országokkal valamilyen úton módon egy hosszútávú (50 éves) kölcsönös átvételi szerződést tudnánk nyélbe ütni és pl: ők át vennék este a atomunkat, mi meg nappal a nap, szelet.
  Ennek esélye nem sok .

  Nem ilyen egyszerű szerintem, mert ahhoz kereslet is kell és az árnak is stimmelnie kell, hogy tőled vegyék.
  Az atomerőmű ami a zsugát termeli, tőle függ a megtérülés, ahányszor vissza kell szabályozni annyival növekszik a csúszka a megtérülési mutatón.
   
  molnibalage likes this.
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Mióta a gázmotoros üzletágban vagyok, azóta jártam olyan magyar ügyfeleknél, ahol volt dedikáltan hűtésre, illetve technikai gőzfejlesztésre és emelett egyelőre még be nem üzemelt hűtésre is felkészített site. Az előbbi az egyik kelet-magyaroroszági játékalkatrész gyár, ahol három gázmotor elsődleges feladata az abszorbciós hűtők meghajtása a technológiai számára nélkülözhetetlen 10 fokos levegő előállításához, míg a villamos áramtermelés igénye szinte csak jelképes, a mésik helyen meg a helyi biogáztelepen előállított gázt egészítik ki földgázzal (ha van rá igény) és állítanak elő a helyi pulykafeldolgozó számára technikai gőzt. Itt van egy be nem üzemelt hűtő is letárolva, jobb időkre.
  Itt sem a villamos áramtermelés a prioritás.

  Jártam egy olyan magyarországi biogáz telepen is, ahol a gázmotor a helyi istállótrágyából előállított biogázzal megy, VPP-be kapcsolva, napi 22 órás rendelkezére állással.
  Ezt a tulajnak a MAVIR fizeti. (Nyilván ebből a pénzből kell neki a szervízre költeni, hogy a rendelkezésre állást garantálhassa. Ha a motor nem megy, akkor a gázt el kell fáklyáznia, ami környezetszennyező)
  A tulaj tehát eltüzeli az istállótrágyát, meg amit még pénzért átvesz és bekever a trágyába.
  Ezen túlmenőleg van pénze a tejből és a kitejelt tehenek húsából is, amit a vágóhidaknak elad.
  Igen ám, de azok a munkájuk során nem tudnak mindent hasznosítani, így marad némi nyesedék, ezt a tulaj pénzért átveszi, tehát a már eladott marhahús maradékából is pénzt csinál.
  Ezt a nyesedéket is bekeveri a trágyába, amiből a biogáz előállítása után összességében amolyan salak lesz.
  Ezt a salakot pedig eladja Visontára, hogy keverjék a lignithez, égés stabilizálónak.
  A szarból várat építés magasiskolája.
   
  Loken, Kurfürst, fishbed and 5 others like this.
 10. ximix

  ximix Active Member

  Nem szarakodik a tulaj az mán biztos :D

  Olyan országokban ahol nehéz volna kiépíteni egy gázhálózatot, ott 1000-el megy a sz@rlapátolás

  gugli kép találatok
   
 11. ximix

  ximix Active Member

  Ez meg itt a gázpalack :D
  gugli kép találatok
   
 12. ximix

  ximix Active Member

  anonim999 and molnibalage like this.
 13. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://www.portfolio.hu/uzlet/2019...let-magyarorszagon-naperomuvet-epiteni-409703
  "A holland Photon Energy 2020 első negyedévére már több mint 20 MWp napenergia kapacitást fog birtokolni Magyarországon, mellyel az ország legnagyobb napelemparkkal rendelkező szereplői közé fog tartozni. Azonban a társaságnak nagyon ambiciózusak a tervei, 2021-re a magyar fotovoltaikus portfolio kapacitása elérheti a 75 MWp-t."
   
 14. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Napi Index betevő...
  :rolleyes:*

  Hazugság, hogy Paks nélkül nem lehet zöldebb a magyar gazdaság.


  *disclaimer: Nem olvastam el, a napi kávé ugyanis már megvolt, csak a cím alapján idéztem ide...
   
  molnibalage likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én már írtam az indexes barmoknak, hogy ezt mégis hogyan képzelték úgy, hogy konkrétum nincs mellette?
   
  vata, fulcrum11 and ozymandias like this.
 16. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  úgy voltam vele, hogy ma van az utolsó munkanapom, nem olvasom el és nem is húzom fel rajta magam.. :)
   
  molnibalage and fip7 like this.
 17. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  A franciákkal közösen vétóznánk meg az európai Green New Dealt

  Mindkét ország érdeke, hogy az épp készülő új európai környezetvédelmi szabályozásba az atomenergia is támogatott szektorként kerüljön be, de a jelenlegi tervezetben ez nem volt benne.

  2018 márciusában az Európai Bizottság elhatározta, hogy egy átfogó környezetvédelmi tervet dolgoz ki, fő célként azt tűzték ki, hogy mielőbb el kell érni a karbonsemlegességet az Európai Unióban.

  A terv vázlatosan nagyjából azt takarta akkor, hogy az EU területén kiemelt támogatásban részesítenék azokat az üzemeket és technológiákat, melyek „zöldek”, illetve esetlegesen büntetnék azokat a beruházásokat, melyek nem.

  Ez akkor még csak egy elhatározás volt, de hamarosan, 2018 májusában fel is állt egy szakértői csoport, amelynek a feladata az egyes gazdasági ágazatok átvizsgálása volt, és egy jelentés készítése arról, hogy azok hogyan és mennyire terhelik a környezetet. A jelentésből tud ugyanis Bizottság, majd később a Parlament és a Tanács tovább dolgozni.

  A csoport 35 különböző akadémia és szervezet segítségével át is vizsgálta 8 gazdasági szektor 67 ágazatát, és az egyéves működése lezárásaként idén júniusban benyújtotta az elkészült jelentését.

  A kérdés viszont most, az új Európai Bizottság munkájának kezdetekor új fázisba lépett. Most dől el a legfontosabb kérdés, vagyis hogy

  melyik technológia kap majd tiltott, tűrt, illetve támogatott besorolást?

  A nukleáris energia kérdése
  Jelenleg egy olyan tervezetet vizsgáltak, melyben az atomenergia nem kapott támogatott besorolást, annak ellenére, hogy pillanatnyilag ez az egyetlen olyan energia, mely hatékonyan képes felvenni a versenyt a fosszilis energiahordozókkal, ugyanakkor nem juttat üvegházhatású gázt a környezetbe.

  Franciaországban jelen pillanatban hat újgenerációs atomerőmű telepítését tervezik, melyek közül négynek a tervei előrehaladott állapotban vannak, de Csehország és Finnország és atomenergia-párti (utóbbi legalábbis az volt még az előző kormány alatt).

  A jelenlegi terv megvétózásához nem elegendő egyedül Franciaország, viszont Magyarországgal és Csehországgal közösen már célt érnének.

  Nem ez lenne az első alkalom, hogy Orbán és Macron valamit közösen vétóz meg.

  Természetesen a legtöbb kérdésben a két ország különböző álláspontot képvisel – például a balkáni bővítés leghangosabb ellenzője is épp Emmanuel Macron – de a konzervatívabb irányba forduló francia kormány érdeke egyre több fontos kérdésben találkozik Magyarország, illetve a V4-ek érdekével.

  Ennek legjobb példája az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, hiszen eredetileg teljesen más jelöltek voltak esélyesek a posztra, míg nem érkezett a közös vétó.

  Az ügy egyelőre nem égető, hiszen leginkább csak a Brexit-kérdés eldőlése után tudnak bármiről érdemben szavazni, és a terv kidolgozása is még csak elkezdődött. De az irányelveket most határozzák meg a Bizottságban, és nem mindegy, hogy az atomenergia melyik oldalra kerül majd.

  https://888.hu/okojobb/a-franciakkal-kozosen-vetoznank-meg-az-europai-green-new-dealt-4218726/
   
  Loken and fip7 like this.
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  En most hanyagolnam az atomrol irt karaktereket.
  Nyelbeutott uzlet fix lefutott korok. Lessz.

  Lng a horvat terminalok tulajdonjoganak egy resze megvan.

  A kerdes lessz e hazankba csovezetek lng es betarolo kepesseg????

  Az orosz gazt kepesek lennenk e a tervek szerint a jovoben lng siteni???

  Aramlas technikai szakertonk szerintem tud errol ha tervbe van hasonlo ha nincs hat legyen :)

  Komolyra forditva a szot milyen mutatokkal lehetne e teren realisan rendelkeznie kis hazanknak?

  Ha lessz vennek reszvenyt benne.
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ugye a nasamsos uzlet eggyik kerektorojel lett volna az lng terminalok. Es a komplett lng uzletagat erinto dolgok.
   
 20. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ez mekkora állatlétszámmal működő telep nagyságrendileg?
  Érdekes, hogy nyilván van a jószágok mellett szántóterülete, és mégis elégeti a trágyát, aztán meg megveszi a műtrágyát, ami azért nem teljes értékű dolog. Üzletileg ennyire megéri?
  Milyen lehet a trágyával való tüzelés hatásfoka? Mennyire teszi tönkre a kazánt? Elég nedves anyag.

  Volt ilyen Magyarországon is, mikor még nem volt vezetékes gáz, de már pl. színházakban gázvilágítást használtak.
   

Ezen oldal megosztása