Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
You don't say:
Az oroszok ezen hamar tudnának segíteni, ha semmilyen formában nem adnak el gázt a németeknek és olyan feltétellel adják el másoknak, hogy anémeteknek vagy nekik szállítóknak semmilyen formában nem értékesíthetik.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Jópofa a flanszia multi Eon is:

Szeptembertől felemelte az általányt a rezsicsöki maximumára.
Leolvasták az órát és nem volt teljesen alaptalan a dolog, mivel kemény 1000ft túlfizetésünk lett így.
De.
Ők felemelték a rendszerhasználati díjat évi 40000-ről 50000-re így mégis nekem kell 9000ft-ot ráfizetnem a tavalyi évre...
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and cirqle

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Japók nem viccelnek. Már azt vizsgálják hogyan tudnák átalakítani a meglévő LNG terminálokat, hogy ammóniát tudjanak tárolni.


"IHI is one of Japan’s leading LNG receiving and storage terminal manufacturers. It has engineered and constructed just under a third of the nation’s LNG receiving and storage terminals and around half of its LNG storage tanks. The company built one of the world’s biggest storage tanks, a 250,000-kiloliter facility. It will leverage the technologies it has amassed in that work in developing new terminals, including storage tanks.
IHI will keep helping to materialize a carbon-neutral economy by developing technologies to use ammonia and building a fuel ammonia supply chain to cater to future demand growth.
Notes
  1. Receiving and storage terminals handle liquefied fuels shipped within Japan or from abroad, re-gasify them when needed, and pipe them to power plants and other consumption sites.
  2. Ammonia is a very efficient and affordable energy carrier for hydrogen because it has a high hydrogen density and is easy to handle. Ammonia is also a good direct fuel for thermal power generation. It is a common fertilizer and chemical raw material. Technologies are now in place to integrate everything from ammonia production and transportation through storage. Ammonia is carbon-free, so it could contribute significantly to decarbonizing thermal power operations. "
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113

Lehet, hogy több kisebb erőműben kellene gondolkodni egy nagy, oroszoknak kiszolgáltatott PAKS-2 helyett...
Egy ilyen blokk 300-400 MW típustól függően. Olyan 7-8 db tudná kiváltani Pask 2-őt. Mindhez kell szabályozás, turbina sziget meg minden egyéb, szóval nem hiszem hogy anyagilag jobban jössz ki a végén sőt... Olvashatod is a cikkben, hogy a MWH-ra becsült árak már most 1,5 szeresére nőttek az eredetileg bcesültnek.De lesz az még több is mire végeznek.
A NuScale nemcsak az USA-ban tervez SMR-projekteket létrehozni, hanem már olyan európai országokban is kötött szerződéseket, mint Románia, Bulgária, Csehország vagy Lengyelország, írja a Qubit. A kísérleti erőmű költségei az előzetes számításokhoz képest megnőttek: a januári számok alapján a megtermelt áram megawattóránkénti ára 89 dollár (kb. 32 500 forint), ami több mint másfélszerese a korábbi, 58 dolláros becsült árnak Ne érts félre szerintem is jó dolgok ezek, és szükség lesz rájuk de nem Paks 2 helyett hanem a mellet

Ne érts félre szükség lesz ezekre a reaktorokra is csak nem Paks 2 helyett ha nem a mellett.. Lantos Csaba interjúban lehetett olvasni hogy 2030-ra a mostani 44 TWH fogyasztás úgy becsülik 68-ra fog nőni. Számold ki mennyi SMR kéne ahhoz hogy ezt fedezd.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Lehet, hogy több kisebb erőműben kellene gondolkodni egy nagy, oroszoknak kiszolgáltatott PAKS-2 helyett...

itt több dolog keveredik
az egyik hogy több kicsi vagy egy nagy az optimális, előnyök hátrányok
a másik hogy az oroszok csinálják vagy más
ezek a kérdések külön-külön vizsgálandóak
a több kicsivel (moduláris) két probléma van
az egyik hogy a valóságban nem léteznek, az hogy az usában egyet már engedélyeztek az nem azt jelenti hogy holnap tudunk ilyeneket rendelni, hanem azt hogy vagy nem tudunk rendelni vagy ha igen akkor azzal a kísérleti nyúl szerepét is elvállaljuk
gondolkodni lehet nyilván modulárisban, gondolkodni azon is hogy mennyivel vagyunk előrébb ha nem egy kritikus pontot kell katonailag megvédenünk pakson hanem nyolcat szerteszét, meg sok minden máson is érdemes gondolkodni, de a gondolkodástól nem lesz áram a villanykörtében tíz év múlva, a modulárist soroljuk be inkább a hosszabb távú kérdések megoldási lehetőségei közé
a másik hogy az oroszok építsék vagy mások
itt abból kell kiindulni hogy narancsnyik vallásúak szerint az orosz atom az gyöngyvirágillatú, ellenzéki vallásúak szerint ami orosz az büdös, usa-franszia egyéb atom esetén meg fordítva
érdemes megfigyelni hogy az ide vonatkozó érvek nagyobbrészt hitéleti alapúak
ha a hitéleti megfontolásokat félretesszük és maradunk az evilági szempontoknál, akkor azt látjuk hogy a vver-1200-akat sorban gyártják az oroszok, van referenciája, meg lehet nézni működik, épülnek sorban az erre épülő erőművek szerte a világban, nálunk túl vagyunk a tenderezési szerződési folyamaton a tervek folyamatban vannak a kivitelezés első kapavágásai is megtörténtek már, az egyetlen evilági szempont ami paks 2 folytatása ellen szól az a brüsszelita egyház - mert ezek is hitéleti alapokon állnak - ellenkezése, és sajnos brüsszel és a brüsszeli pénzek és brüsszeli szankciók nagyon is evilági jelenségek
na itt tartunk most..
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 831
113
ha a hitéleti megfontolásokat félretesszük és maradunk az evilági szempontoknál, akkor azt látjuk hogy a vver-1200-akat sorban gyártják az oroszok, van referenciája, meg lehet nézni működik, épülnek sorban az erre épülő erőművek szerte a világban, nálunk túl vagyunk a tenderezési szerződési folyamaton a tervek folyamatban vannak a kivitelezés első kapavágásai is megtörténtek már, az egyetlen evilági szempont ami paks 2 folytatása ellen szól az a brüsszelita egyház - mert ezek is hitéleti alapokon állnak - ellenkezése, és sajnos brüsszel és a brüsszeli pénzek és brüsszeli szankciók nagyon is evilági jelenségek
na itt tartunk most..

A baj az, hogy az építkezésnek már javában kellene folynia 9 év után, nem az "első kapavágásoknál" tartania...
Az orosz reaktorokkal semmi baj, csak teljesen kiszámíthatatlan a háború miatt a jövő. Ránk kényszeríthetik még az orosz atomenergia megszankciózását vagy lehetetlenülhet el más módon a dolog. 9 év múlva már termelnie kellene legalább az első új blokknak, ha nem hosszabbítják meg még tovább Paks1 üzemidejét.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
gondolkodni lehet nyilván modulárisban, gondolkodni azon is hogy mennyivel vagyunk előrébb ha nem egy kritikus pontot kell katonailag megvédenünk pakson hanem nyolcat szerteszét,
nem kell nyolcat, ahogy pakson is lehet több blokk egy telephelyen, úgy az SMR-ből is lehet több blokk egy telephelyen.

A fő előnye épp az az SMR-nek is, amit a VVER-hez is felhoztak itt, meg ami anno a francia erőműveknek is volt: sorozatgyártott. Csak kisebb méretű, ezért könnyebb skálázni a termelést, szállítást elvileg.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 735
113
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
Rengeteg hibát csináltak, kezdve azzal, hogy a pácoláshoz használt folyadék elkezdte enni az alapanyagot - erre mondaná az egyszerű hegesztő, ha a jó a gázvédelem a csőben, akkor nem kell pácolni.

Plusz ott van, ha bénázik a hegesztő és az egész minőségirányítás. Személy szerint nem fogadok el külsős hegesztő papírt teszt nélkül. Aki bejön, próbadarabot hegeszt, legyen bármilyen anyag.

Reaktortól kezdve mindenhol ezt játszom. Próbadarabbal validálsz, jóváhagyasom nélkül nem hegesztesz, ezek játékszabályok. Ez persze sokaknak nem tetszik, de amikor olyan és akkora berendezések vannak, amibe pl. egy VVER 1200 reaktor gond nélkül elfér kétszer, akkor azért inkább morognak, de elfogadják...

A minőség első lépcsője az előkészítés, az utolsó pedig az ellenőrzés. Ami utána jön, az pedig az üzemeltetési kultúra - arra nincs ráhatásom, viszont rengeteg javítanivalót eredményez.

A minőség nem olcsó, de a leállásból fakadó kiesés össze sem hasonlítható, így láttam már bérelt magánrepülőn szállított hegesztőt, ülések között lespaniferezett csöveket, meg varázsütésre eltűnt "belépési nehézségeket", mert magyar útlevelem van.

Ez ugyanaz, mint az info sec, sokan arra játszanak, hogy megússzák, nem lesz gond, lehet spórolni, de ha beüt a szar, akkor a posztját menteni próbaló manágernél nincs segítőkészebb ember...

Nem nagyon reklámozzák ki kapja a nyalókát? Korean Domestic Agency ?

Ugye emlékszem minden ország a hozzájárulását állt nem pénzben hanem valamely legyártott elemben "fizeti", amivel mi járulunk hozzá arrol ment a reklám, hogy a legjobbak legjobbjai csinálják. Kétlem hogy máshol ez máshogy lenne. Na erre képesek a legjobbak legjobbjai.
Vacuum vessel sector



 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
A minőség nem olcsó, de a leállásból fakadó kiesés össze sem hasonlítható, így láttam már bérelt magánrepülőn szállított hegesztőt, ülések között lespaniferezett csöveket, meg varázsütésre eltűnt "belépési nehézségeket", mert magyar útlevelem van.
A REAKTORTARTÁLY SZERKEZETI INTEGRITÁSA – KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÜZEMIDŐ HOSSZABBÍTÁSRA

Regeneráló hőkezelésre látsz esélyt? Azaz nem kidobjuk a régit hanem megjavítjuk.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Egy ilyen blokk 300-400 MW típustól függően. Olyan 7-8 db tudná kiváltani Pask 2-őt. Mindhez kell szabályozás, turbina sziget meg minden egyéb, szóval nem hiszem hogy anyagilag jobban jössz ki a végén sőt... Olvashatod is a cikkben, hogy a MWH-ra becsült árak már most 1,5 szeresére nőttek az eredetileg bcesültnek.De lesz az még több is mire végeznek.
A NuScale nemcsak az USA-ban tervez SMR-projekteket létrehozni, hanem már olyan európai országokban is kötött szerződéseket, mint Románia, Bulgária, Csehország vagy Lengyelország, írja a Qubit. A kísérleti erőmű költségei az előzetes számításokhoz képest megnőttek: a januári számok alapján a megtermelt áram megawattóránkénti ára 89 dollár (kb. 32 500 forint), ami több mint másfélszerese a korábbi, 58 dolláros becsült árnak Ne érts félre szerintem is jó dolgok ezek, és szükség lesz rájuk de nem Paks 2 helyett hanem a mellet

Ne érts félre szükség lesz ezekre a reaktorokra is csak nem Paks 2 helyett ha nem a mellett.. Lantos Csaba interjúban lehetett olvasni hogy 2030-ra a mostani 44 TWH fogyasztás úgy becsülik 68-ra fog nőni. Számold ki mennyi SMR kéne ahhoz hogy ezt fedezd.
Dikszonban és Uelenben volna rájuk szükség, nem itt. Egy nagy gép mindig olcsóbb, mint sok kicsi.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
Egy ilyen blokk 300-400 MW típustól függően. Olyan 7-8 db tudná kiváltani Pask 2-őt. Mindhez kell szabályozás, turbina sziget meg minden egyéb, szóval nem hiszem hogy anyagilag jobban jössz ki a végén sőt... Olvashatod is a cikkben, hogy a MWH-ra becsült árak már most 1,5 szeresére nőttek az eredetileg bcesültnek.De lesz az még több is mire végeznek.
A NuScale nemcsak az USA-ban tervez SMR-projekteket létrehozni, hanem már olyan európai országokban is kötött szerződéseket, mint Románia, Bulgária, Csehország vagy Lengyelország, írja a Qubit. A kísérleti erőmű költségei az előzetes számításokhoz képest megnőttek: a januári számok alapján a megtermelt áram megawattóránkénti ára 89 dollár (kb. 32 500 forint), ami több mint másfélszerese a korábbi, 58 dolláros becsült árnak Ne érts félre szerintem is jó dolgok ezek, és szükség lesz rájuk de nem Paks 2 helyett hanem a mellet

Ne érts félre szükség lesz ezekre a reaktorokra is csak nem Paks 2 helyett ha nem a mellett.. Lantos Csaba interjúban lehetett olvasni hogy 2030-ra a mostani 44 TWH fogyasztás úgy becsülik 68-ra fog nőni. Számold ki mennyi SMR kéne ahhoz hogy ezt fedezd.
Na akkor most mi a fene ez a nagy hype az SMR bolokkokkal? Ha csak teljesítményt nézzük, akkor most épp 4 SMR blokk üzemel Pakson... 4x500 (ex 400) MW. :) Mellékesen minden atommeghajtású hajóban/tengeralattjáróban SMR blokkok működnek, szóval annyira nem kísérleti jellegű a dolog.