Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Olvastátok a Momentum programját? Paks2 nem épül meg, viszont lesz sok villanyautó. :) Minden belpol felhang nélkül ez nagyon "izgalmasan" hangzik. Azért az látszik, hogy ez a villanyautós, álzöld vízió mennyire átpolitizált már, és milyen messze jár a valóságtól.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Olvastátok a Momentum programját? Paks2 nem épül meg, viszont lesz sok villanyautó. :) Minden belpol felhang nélkül ez nagyon "izgalmasan" hangzik. Azért az látszik, hogy ez a villanyautós, álzöld vízió mennyire átpolitizált már, és milyen messze jár a valóságtól.
ja, minxenkinek lesz villanyautója, Elemes, játszani.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Volna egy biztpolos jellegű kérdésem a műértő közönséghez.

Ukrajnából (legjobb tudásom szerint) három (220, 400, 750kV) vezeték táplálja a magyar hálózatot. Hogyan tudnak nyomást gyakorolni ránk ezek felhasználásával, milyen technikai lehetőségei és korlátai vannak egy ukrán részről jövő, ártó szándékú beavatkozásnak? Egyszerű lekapcsolás esetén a kieső energiát mennyi idő alatt és honnan lehetne pótolni?
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 994
113
Volna egy biztpolos jellegű kérdésem a műértő közönséghez.

Ukrajnából (legjobb tudásom szerint) három (220, 400, 750kV) vezeték táplálja a magyar hálózatot. Hogyan tudnak nyomást gyakorolni ránk ezek felhasználásával, milyen technikai lehetőségei és korlátai vannak egy ukrán részről jövő, ártó szándékú beavatkozásnak? Egyszerű lekapcsolás esetén a kieső energiát mennyi idő alatt és honnan lehetne pótolni?
UCTE, mellesleg ha lekapcsolják az ukránok az nekik szívás mert bevételkiesés. Azt kell tudni, hogy a bejövő vezetékek nem csak nekünk szállítanak energiát, ez fizikai lehetetlenség mivel nincs szigetüzem, hanem az UCTE rendszer teljes egészébe, mivel a távvezeték rá van szinkronizálva az európai hálózatra, így fejfájást tulajdonképpen az uniónak okoznak amivel gyorsan csöcsre ugranak, mert nem tudják megcsinálni, hogy csak nekünk ne legyen energiánk.

Magyarországon ha minden működő erőmű beindul akkor nagyjából 8000+MW-ot lehet kisajtolni, igényünk pedig 7-7500MW.
Nagyjából 500MW kiesést 15 percen belül képesek vagyunk pótolni.

Paks2 megépülése után törvény szerint már 1200MW gyors tartalékkal kell majd rendelkeznünk.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 994
113

silurusglanis


Ha jól emlékszem akkor a 750 KV-os vezeték az nem "élő" dolog.
Igen is meg nem is.
Maga a 750kV nem él mert nem felel meg az EU-s környezetvédelmi előírásoknak, a villamos térerősség a talaj feletti 1m magasságban túllépi az előírtakat, ezt úgy oldották meg, hogy 400kV-on ketyeg.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson and bel

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 098
113

"Alaposan megrángatták a naperőművek a magyar villamosenergia-rendszert"​

Most még "csak" 1,4 GW a beépített naperőművi kapacitás. (A háztartási mérető kiserőművekkel együtt 2 GW, de ők nem menetrendeznek.) Viszont már a menetrendező erőművek már így is képesek voltak -870 MW és +440 MW eltérést is produkálni 23 órán belül a saját maguk által (előző nap) leadott menetrendhez képest. A cikk kicsit pontatlan. Az alultermelés délelőttjén 5,9-6,1 GW közti volt a rendszerterhelés, így valójában az aktuális rendszerterhelés 15%-át is elérte a naperőművek elmaradása a tervtől. Úgyhogy be kellett vetni a teljes szabályozási tartalékot. Nem az előírt minimális tartalékot, mert az előírt tartalékokból a primer (másodperces) és szekunder (perces) tartalék nem ebbe a nagyságrendbe esik. A tercier (15 perces) tartalék minimuma pedig a legnagyobb erőművi blokkhoz (Paks I blokkjai) igazodóan 500 MW. Hanem a teljes, adott órákban éppen rendelkezésre álló (a MAVIR által bölcsen a minimum szint felett lekötött) tartalékot. Tegyük hozzá arról szemérmesen nem emlékeznek meg, hogy e mellett még az akkor 1,3-2,1 GW közt mozgó import-export szaldóval is játszottak kicsit, hogy ne boruljon meg a rendszer.

De a hagymázas, valóságtól elrugaszkodott elképzelések (kibocsátás csökkentési terv) 6 GW beépített naperőművi teljesítményről szólnak 2030-ra és 12 GW-ról 2040-re.

Érdekes lesz, amikor több GW kieső teljesítményt próbálnak majd előteremteni perceken belül. Vagy amikor Paksot szabályozzák majd vissza ezek miatt az isten csapása, szutykok miatt.

Ezek a naperőműnek hívott tömény borzalmak:
  • Szétverik a villamosenergia rendszert a szabályozhatatlan, időjárás függő termelésükkel.
  • Csillagászati összegbe kerülnek az átvételi ár támogatásán keresztül.
  • Nagy területeket vesznek el az értelmesebb hasznosítási céloktól. (Van olyan is, hogy a zöld életérzés jegyében erdőt akarnak kivágni, hogy helyére jó nagy naperőművet telepítsenek.)
  • Még szennyezési, környezetvédelmi szempontból is rosszabbak, mint hagyományos erőművek. Csak a szennyezést nem a termelés időtartalma alatt és a termelés helyén produkálják, hanem a gyártás során, Kínában. Viszont a gyártáshoz kapcsolódó szennyezési puttony akkora, hogy a naperőmű egész gazdaságos (kötelező átvételes) termelési időszakában nem tudja ledolgozni. Azzal meg senki nem foglalkozik, hogy a kötelező átvétel végén a leharcolt naperőművek mekkora léptékű veszélyes hulladékot jelentenek majd.
  • Fenn kell tartani velük párhuzamosan egy teljes hagyományos erőművi rendszert, hogy akkor is legyen áram ha nem süt nap. Tehát nem alternatívái a hagyományos erőműveknek, hanem csak élősködők a villamosenergia rendszerben.
  • Viszont miattuk a hagyományos erőművek kapacitás kihasználtsága és gazdaságossága romlik, a leszabályozások következtében.
  • Olyan anomáliákat, piaci zavarokat produkálnak az árampiacon is, mint a negatív áramárak, vagy épp fordítva a kiugró áramár csúcsok.
  • Mivel mögöttük forgó tartalékot kell tartani, a forgó tartalékhoz pedig felfűtött, üzemanyagát terhelés nélkül is folyamatosan égető erőmű kell, még a naperőművek üzeme során is szennyeznek. Csak nem közvetlenül, hanem áttételesen. Azáltal, hogy kvázi akkumulátornak használják a villamosenergia rendszer szabályozási tartalékát.

A cikk:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...vek-a-magyar-villamosenergia-rendszert-474728

"Március 4-én reggel váratlanul jelentős forráshiány lépett fel a magyar villamosenergia-rendszerben, vagyis a betáplált energiamennyiség hirtelen jócskán elmaradt a fogyasztási igénytől. A jelenség oka hamar nyilvánvalóvá vált az átviteli rendszerirányító szakemberei számára: a naperőművek valós termelése jóval kisebb volt a piaci menetrendben rögzített előzetes tervekhez képest.
...
"A naperőművek termelésének az előre bejelentetthez képesti jelentős elmaradása reggel 9 órakor kezdődött és mindössze tíz perccel később már 870 MW-on tetőzött, majd a délelőtti órákban végig kitartott, mielőtt a piac reagálni tudott rá. Az összességében tetemes, 860-870 MW-os forráshiány nagyságát jól érzékelteti, hogy a magyar villamosenergia-rendszer átlagos napi terhelése 6000-6500 MW (a 2021 februárjában született új történelmi rekord 7119 MW) - vagyis az eltérés ennek 13-14 százalékának felelt meg.
Mivel a betáplálásnak folyamatosan egyensúlyban kell lennie a fogyasztással, a rendszerirányítónak azonnal pótolnia kellett a fellépő hiányt, amit a MAVIR a rendszerszintű szolgáltatások keretében éppen e célból leszerződött, illetve lekötött erőművi kapacitások aktiválásával meg is tett. A felhasznált tartalékok mellett, ezeken felül még elérhető volt közel 300 MW-nyi úgynevezett gyors reagálású forgó (aFRR) tartalék, vagyis a MAVIR egy nagyobb kiesést is képes lett volna kezelni a villamosenergia-rendszer folyamatos szabályozásával.
Érdekes módon másnap reggel 8 órakor, tehát nem egészen egy nappal később viszont már 430-440 MW-os többlet mutatkozott a villamosenergia-rendszerben az előzetes menetrendekhez képest, 23 órán belül tehát a rendszer csaknem a teljes, szabályozási célra lekötött tartalék tartományt megjárta"

2npp-439502.jpg


Hogy is írta a magát szakértőnek beállító villanyszerelő a válogatott tévelygései közt?
A naperőművek nagyon is jól szabályozhatók , gyorsan és hatékonyan már ha van napsütés !

Nem ártana tisztában lenni a kötelező átvétel fogalmával! Azt azt jelenti, hogy nem lehet szabályozni, hanem kötelező átvenni, amit termel.
Meg azzal is jó lenne tisztában lenni, hogy technikailag sem a MAVIR-hoz van telepítve az inverterek szabályozása. (Ugyebár ott lehet belenyúlni egy naperőmű termelésébe - kizárólag leszabályozási irányba - hogy az inverter eltolja munkapontot a feszültség emeléssel odáig, hogy a cellák ne termeljenek. Lásd MPP görbe.)
A valóságban a naperőművek annyit termelnek, amennyit akkor épp a napsütés lehetővé tesz és a rendszerirányítás meg szív, mint a torkos borz. Mint ahogy a fenti példa is mutatja.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113

"Alaposan megrángatták a naperőművek a magyar villamosenergia-rendszert"​

Most még "csak" 1,4 GW a beépített naperőművi kapacitás. (A háztartási mérető kiserőművekkel együtt 2 GW, de ők nem menetrendeznek.) Viszont már a menetrendező erőművek már így is képesek voltak -870 MW és +440 MW eltérést is produkálni 23 órán belül a saját maguk által (előző nap) leadott menetrendhez képest. A cikk kicsit pontatlan. Az alultermelés délelőttjén 5,9-6,1 GW közti volt a rendszerterhelés, így valójában az aktuális rendszerterhelés 15%-át is elérte a naperőművek elmaradása a tervtől. Úgyhogy be kellett vetni a teljes szabályozási tartalékot. Nem az előírt minimális tartalékot, mert az előírt tartalékokból a primer (másodperces) és szekunder (perces) tartalék nem ebbe a nagyságrendbe esik. A tercier (15 perces) tartalék minimuma pedig a legnagyobb erőművi blokkhoz (Paks I blokkjai) igazodóan 500 MW. Hanem a teljes, adott órákban éppen rendelkezésre álló (a MAVIR által bölcsen a minimum szint felett lekötött) tartalékot. Tegyük hozzá arról szemérmesen nem emlékeznek meg, hogy e mellett még az akkor 1,3-2,1 GW közt mozgó import-export szaldóval is játszottak kicsit, hogy ne boruljon meg a rendszer.

De a hagymázas, valóságtól elrugaszkodott elképzelések (kibocsátás csökkentési terv) 6 GW beépített naperőművi teljesítményről szólnak 2030-ra és 12 GW-ról 2040-re.

Érdekes lesz, amikor több GW kieső teljesítményt próbálnak majd előteremteni perceken belül. Vagy amikor Paksot szabályozzák majd vissza ezek miatt az isten csapása, szutykok miatt.

Ezek a naperőműnek hívott tömény borzalmak:
  • Szétverik a villamosenergia rendszert a szabályozhatatlan, időjárás függő termelésükkel.
  • Csillagászati összegbe kerülnek az átvételi ár támogatásán keresztül.
  • Nagy területeket vesznek el az értelmesebb hasznosítási céloktól. (Van olyan is, hogy a zöld életérzés jegyében erdőt akarnak kivágni, hogy helyére jó nagy naperőművet telepítsenek.)
  • Még szennyezési, környezetvédelmi szempontból is rosszabbak, mint hagyományos erőművek. Csak a szennyezést nem a termelés időtartalma alatt és a termelés helyén produkálják, hanem a gyártás során, Kínában. Viszont a gyártáshoz kapcsolódó szennyezési puttony akkora, hogy a naperőmű egész gazdaságos (kötelező átvételes) termelési időszakában nem tudja ledolgozni. Azzal meg senki nem foglalkozik, hogy a kötelező átvétel végén a leharcolt naperőművek mekkora léptékű veszélyes hulladékot jelentenek majd.
  • Fenn kell tartani velük párhuzamosan egy teljes hagyományos erőművi rendszert, hogy akkor is legyen áram ha nem süt nap. Tehát nem alternatívái a hagyományos erőműveknek, hanem csak élősködők a villamosenergia rendszerben.
  • Viszont miattuk a hagyományos erőművek kapacitás kihasználtsága és gazdaságossága romlik, a leszabályozások következtében.
  • Olyan anomáliákat, piaci zavarokat produkálnak az árampiacon is, mint a negatív áramárak, vagy épp fordítva a kiugró áramár csúcsok.
  • Mivel mögöttük forgó tartalékot kell tartani, a forgó tartalékhoz pedig felfűtött, üzemanyagát terhelés nélkül is folyamatosan égető erőmű kell, még a naperőművek üzeme során is szennyeznek. Csak nem közvetlenül, hanem áttételesen. Azáltal, hogy kvázi akkumulátornak használják a villamosenergia rendszer szabályozási tartalékát.

A cikk:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...vek-a-magyar-villamosenergia-rendszert-474728

"Március 4-én reggel váratlanul jelentős forráshiány lépett fel a magyar villamosenergia-rendszerben, vagyis a betáplált energiamennyiség hirtelen jócskán elmaradt a fogyasztási igénytől. A jelenség oka hamar nyilvánvalóvá vált az átviteli rendszerirányító szakemberei számára: a naperőművek valós termelése jóval kisebb volt a piaci menetrendben rögzített előzetes tervekhez képest.
...
"A naperőművek termelésének az előre bejelentetthez képesti jelentős elmaradása reggel 9 órakor kezdődött és mindössze tíz perccel később már 870 MW-on tetőzött, majd a délelőtti órákban végig kitartott, mielőtt a piac reagálni tudott rá. Az összességében tetemes, 860-870 MW-os forráshiány nagyságát jól érzékelteti, hogy a magyar villamosenergia-rendszer átlagos napi terhelése 6000-6500 MW (a 2021 februárjában született új történelmi rekord 7119 MW) - vagyis az eltérés ennek 13-14 százalékának felelt meg.
Mivel a betáplálásnak folyamatosan egyensúlyban kell lennie a fogyasztással, a rendszerirányítónak azonnal pótolnia kellett a fellépő hiányt, amit a MAVIR a rendszerszintű szolgáltatások keretében éppen e célból leszerződött, illetve lekötött erőművi kapacitások aktiválásával meg is tett. A felhasznált tartalékok mellett, ezeken felül még elérhető volt közel 300 MW-nyi úgynevezett gyors reagálású forgó (aFRR) tartalék, vagyis a MAVIR egy nagyobb kiesést is képes lett volna kezelni a villamosenergia-rendszer folyamatos szabályozásával.
Érdekes módon másnap reggel 8 órakor, tehát nem egészen egy nappal később viszont már 430-440 MW-os többlet mutatkozott a villamosenergia-rendszerben az előzetes menetrendekhez képest, 23 órán belül tehát a rendszer csaknem a teljes, szabályozási célra lekötött tartalék tartományt megjárta"

2npp-439502.jpg


Hogy is írta a magát szakértőnek beállító villanyszerelő a válogatott tévelygései közt?


Nem ártana tisztában lenni a kötelező átvétel fogalmával! Azt azt jelenti, hogy nem lehet szabályozni, hanem kötelező átvenni, amit termel.
Meg azzal is jó lenne tisztában lenni, hogy technikailag sem a MAVIR-hoz van telepítve az inverterek szabályozása. (Ugyebár ott lehet belenyúlni egy naperőmű termelésébe - kizárólag leszabályozási irányba - hogy az inverter eltolja munkapontot a feszültség emeléssel odáig, hogy a cellák ne termeljenek. Lásd MPP görbe.)
A valóságban a naperőművek annyit termelnek, amennyit akkor épp a napsütés lehetővé tesz és a rendszerirányítás meg szív, mint a torkos borz. Mint ahogy a fenti példa is mutatja.
Te űber okos megmondó ember láttál már naperőművet belülről ? Vagy megint csak guglizol meg olvasgatsz ! A rendszer irányítók a területi szolgáltatókon keresztül folyamatosan látják az erőmű teljesítményét és bármikor jelzem bármikor lekapcsolhatják de nem az invertert hanem a BHTR KÖF oldalát . Mivel precízen szabályozottak akár sringenként is és az inverter nem enged több feszültséget a BHTR-ekbe ezért a hálózatokban se lehet a parkok miatt feszültség ingadozás . Amikor elindul egy erőművi projekt a szolgáltató az aki meghatározza , hogy hová és mekkora telepíthető . Aki leírta ezt az inverteres munkapont eltolásos baromságot az az életében nem látott naperőművet . A lakossági kiserőműveket se szabályozgatják , termelhet a hálózatra vagy nem ezt meg a szolgáltató dönti el senki más ! Tudod levillanyszerelőzhetsz én büszkén vállalom ezt a szakmámat is ! De amíg te erről csak fantáziálsz addig én most is 6x500Kw és 1x28Mw-nyi erőmű építését irányítom nap mint nap . És hálistennek nem az ilyen agyhalottakon múlik a jövőnk .

Amúgy mondja már meg valaki , hogy mi környezet szennyező és nem újrahasznosítható van egy napelem panelbe ! Az ilyeneket mint te és aki ezt a cikket írta szívesen látom egy szakmai bejáráson bármikor !

Amúgy ha ezt is elolvastad volna akkor nem tapsikolnál :
"Ennek elengedhetetlen feltétele az erőműves infrastruktúra megújítása, új rugalmasan szabályozható berendezések létesítése, azonban ezek engedélyeztetése és kivitelezése időigényes, több éves folyamat még az egyszerűbb technológiák esetében is."

Szóval akinek az lenne a dolga , hogy a rendszert az új viszonyokhoz igazítsa az pont telibe szarja és mutogat a másikra , hogy ő a hibás ! Amúgy a legnagyobb beruházó és építtető maga az MVM a mennyiség 2/3-t ők viszik ! NO komment !
 
M

molnibalage

Guest

"Alaposan megrángatták a naperőművek a magyar villamosenergia-rendszert"​

Most még "csak" 1,4 GW a beépített naperőművi kapacitás. (A háztartási mérető kiserőművekkel együtt 2 GW, de ők nem menetrendeznek.) Viszont már a menetrendező erőművek már így is képesek voltak -870 MW és +440 MW eltérést is produkálni 23 órán belül a saját maguk által (előző nap) leadott menetrendhez képest. A cikk kicsit pontatlan. Az alultermelés délelőttjén 5,9-6,1 GW közti volt a rendszerterhelés, így valójában az aktuális rendszerterhelés 15%-át is elérte a naperőművek elmaradása a tervtől. Úgyhogy be kellett vetni a teljes szabályozási tartalékot. Nem az előírt minimális tartalékot, mert az előírt tartalékokból a primer (másodperces) és szekunder (perces) tartalék nem ebbe a nagyságrendbe esik. A tercier (15 perces) tartalék minimuma pedig a legnagyobb erőművi blokkhoz (Paks I blokkjai) igazodóan 500 MW. Hanem a teljes, adott órákban éppen rendelkezésre álló (a MAVIR által bölcsen a minimum szint felett lekötött) tartalékot. Tegyük hozzá arról szemérmesen nem emlékeznek meg, hogy e mellett még az akkor 1,3-2,1 GW közt mozgó import-export szaldóval is játszottak kicsit, hogy ne boruljon meg a rendszer.

De a hagymázas, valóságtól elrugaszkodott elképzelések (kibocsátás csökkentési terv) 6 GW beépített naperőművi teljesítményről szólnak 2030-ra és 12 GW-ról 2040-re.

Érdekes lesz, amikor több GW kieső teljesítményt próbálnak majd előteremteni perceken belül. Vagy amikor Paksot szabályozzák majd vissza ezek miatt az isten csapása, szutykok miatt.

Ezek a naperőműnek hívott tömény borzalmak:
  • Szétverik a villamosenergia rendszert a szabályozhatatlan, időjárás függő termelésükkel.
  • Csillagászati összegbe kerülnek az átvételi ár támogatásán keresztül.
  • Nagy területeket vesznek el az értelmesebb hasznosítási céloktól. (Van olyan is, hogy a zöld életérzés jegyében erdőt akarnak kivágni, hogy helyére jó nagy naperőművet telepítsenek.)
  • Még szennyezési, környezetvédelmi szempontból is rosszabbak, mint hagyományos erőművek. Csak a szennyezést nem a termelés időtartalma alatt és a termelés helyén produkálják, hanem a gyártás során, Kínában. Viszont a gyártáshoz kapcsolódó szennyezési puttony akkora, hogy a naperőmű egész gazdaságos (kötelező átvételes) termelési időszakában nem tudja ledolgozni. Azzal meg senki nem foglalkozik, hogy a kötelező átvétel végén a leharcolt naperőművek mekkora léptékű veszélyes hulladékot jelentenek majd.
  • Fenn kell tartani velük párhuzamosan egy teljes hagyományos erőművi rendszert, hogy akkor is legyen áram ha nem süt nap. Tehát nem alternatívái a hagyományos erőműveknek, hanem csak élősködők a villamosenergia rendszerben.
  • Viszont miattuk a hagyományos erőművek kapacitás kihasználtsága és gazdaságossága romlik, a leszabályozások következtében.
  • Olyan anomáliákat, piaci zavarokat produkálnak az árampiacon is, mint a negatív áramárak, vagy épp fordítva a kiugró áramár csúcsok.
  • Mivel mögöttük forgó tartalékot kell tartani, a forgó tartalékhoz pedig felfűtött, üzemanyagát terhelés nélkül is folyamatosan égető erőmű kell, még a naperőművek üzeme során is szennyeznek. Csak nem közvetlenül, hanem áttételesen. Azáltal, hogy kvázi akkumulátornak használják a villamosenergia rendszer szabályozási tartalékát.

A cikk:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...vek-a-magyar-villamosenergia-rendszert-474728

"Március 4-én reggel váratlanul jelentős forráshiány lépett fel a magyar villamosenergia-rendszerben, vagyis a betáplált energiamennyiség hirtelen jócskán elmaradt a fogyasztási igénytől. A jelenség oka hamar nyilvánvalóvá vált az átviteli rendszerirányító szakemberei számára: a naperőművek valós termelése jóval kisebb volt a piaci menetrendben rögzített előzetes tervekhez képest.
...
"A naperőművek termelésének az előre bejelentetthez képesti jelentős elmaradása reggel 9 órakor kezdődött és mindössze tíz perccel később már 870 MW-on tetőzött, majd a délelőtti órákban végig kitartott, mielőtt a piac reagálni tudott rá. Az összességében tetemes, 860-870 MW-os forráshiány nagyságát jól érzékelteti, hogy a magyar villamosenergia-rendszer átlagos napi terhelése 6000-6500 MW (a 2021 februárjában született új történelmi rekord 7119 MW) - vagyis az eltérés ennek 13-14 százalékának felelt meg.
Mivel a betáplálásnak folyamatosan egyensúlyban kell lennie a fogyasztással, a rendszerirányítónak azonnal pótolnia kellett a fellépő hiányt, amit a MAVIR a rendszerszintű szolgáltatások keretében éppen e célból leszerződött, illetve lekötött erőművi kapacitások aktiválásával meg is tett. A felhasznált tartalékok mellett, ezeken felül még elérhető volt közel 300 MW-nyi úgynevezett gyors reagálású forgó (aFRR) tartalék, vagyis a MAVIR egy nagyobb kiesést is képes lett volna kezelni a villamosenergia-rendszer folyamatos szabályozásával.
Érdekes módon másnap reggel 8 órakor, tehát nem egészen egy nappal később viszont már 430-440 MW-os többlet mutatkozott a villamosenergia-rendszerben az előzetes menetrendekhez képest, 23 órán belül tehát a rendszer csaknem a teljes, szabályozási célra lekötött tartalék tartományt megjárta"

2npp-439502.jpg


Hogy is írta a magát szakértőnek beállító villanyszerelő a válogatott tévelygései közt?


Nem ártana tisztában lenni a kötelező átvétel fogalmával! Azt azt jelenti, hogy nem lehet szabályozni, hanem kötelező átvenni, amit termel.
Meg azzal is jó lenne tisztában lenni, hogy technikailag sem a MAVIR-hoz van telepítve az inverterek szabályozása. (Ugyebár ott lehet belenyúlni egy naperőmű termelésébe - kizárólag leszabályozási irányba - hogy az inverter eltolja munkapontot a feszültség emeléssel odáig, hogy a cellák ne termeljenek. Lásd MPP görbe.)
A valóságban a naperőművek annyit termelnek, amennyit akkor épp a napsütés lehetővé tesz és a rendszerirányítás meg szív, mint a torkos borz. Mint ahogy a fenti példa is mutatja.
Ezt magyárzza ki a kedves portfolio....
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Te űber okos megmondó ember láttál már naperőművet belülről ? Vagy megint csak guglizol meg olvasgatsz ! A rendszer irányítók a területi szolgáltatókon keresztül folyamatosan látják az erőmű teljesítményét és bármikor jelzem bármikor lekapcsolhatják de nem az invertert hanem a BHTR KÖF oldalát . Mivel precízen szabályozottak akár sringenként is és az inverter nem enged több feszültséget a BHTR-ekbe ezért a hálózatokban se lehet a parkok miatt feszültség ingadozás . Amikor elindul egy erőművi projekt a szolgáltató az aki meghatározza , hogy hová és mekkora telepíthető . Aki leírta ezt az inverteres munkapont eltolásos baromságot az az életében nem látott naperőművet . A lakossági kiserőműveket se szabályozgatják , termelhet a hálózatra vagy nem ezt meg a szolgáltató dönti el senki más ! Tudod levillanyszerelőzhetsz én büszkén vállalom ezt a szakmámat is ! De amíg te erről csak fantáziálsz addig én most is 6x500Kw és 1x28Mw-nyi erőmű építését irányítom nap mint nap . És hálistennek nem az ilyen agyhalottakon múlik a jövőnk .

Amúgy mondja már meg valaki , hogy mi környezet szennyező és nem újrahasznosítható van egy napelem panelbe ! Az ilyeneket mint te és aki ezt a cikket írta szívesen látom egy szakmai bejáráson bármikor !

Amúgy ha ezt is elolvastad volna akkor nem tapsikolnál :
"Ennek elengedhetetlen feltétele az erőműves infrastruktúra megújítása, új rugalmasan szabályozható berendezések létesítése, azonban ezek engedélyeztetése és kivitelezése időigényes, több éves folyamat még az egyszerűbb technológiák esetében is."

Szóval akinek az lenne a dolga , hogy a rendszert az új viszonyokhoz igazítsa az pont telibe szarja és mutogat a másikra , hogy ő a hibás ! Amúgy a legnagyobb beruházó és építtető maga az MVM a mennyiség 2/3-t ők viszik ! NO komment !
Azt mond meg, ha van egy JÓL működő rendszer, akkor minek cseszed szét új elemekkel, amik extrém mód környezetpusztítók, és cserébe legalább még a hálózatot és szarrá terhelik?
 
M

molnibalage

Guest
Te űber okos megmondó ember láttál már naperőművet belülről ? Vagy megint csak guglizol meg olvasgatsz ! A rendszer irányítók a területi szolgáltatókon keresztül folyamatosan látják az erőmű teljesítményét és bármikor jelzem bármikor lekapcsolhatják de nem az invertert hanem a BHTR KÖF oldalát . Mivel precízen szabályozottak akár sringenként is és az inverter nem enged több feszültséget a BHTR-ekbe ezért a hálózatokban se lehet a parkok miatt feszültség ingadozás . Amikor elindul egy erőművi projekt a szolgáltató az aki meghatározza , hogy hová és mekkora telepíthető . Aki leírta ezt az inverteres munkapont eltolásos baromságot az az életében nem látott naperőművet . A lakossági kiserőműveket se szabályozgatják , termelhet a hálózatra vagy nem ezt meg a szolgáltató dönti el senki más ! Tudod levillanyszerelőzhetsz én büszkén vállalom ezt a szakmámat is ! De amíg te erről csak fantáziálsz addig én most is 6x500Kw és 1x28Mw-nyi erőmű építését irányítom nap mint nap . És hálistennek nem az ilyen agyhalottakon múlik a jövőnk .

Amúgy mondja már meg valaki , hogy mi környezet szennyező és nem újrahasznosítható van egy napelem panelbe ! Az ilyeneket mint te és aki ezt a cikket írta szívesen látom egy szakmai bejáráson bármikor !

Amúgy ha ezt is elolvastad volna akkor nem tapsikolnál :
"Ennek elengedhetetlen feltétele az erőműves infrastruktúra megújítása, új rugalmasan szabályozható berendezések létesítése, azonban ezek engedélyeztetése és kivitelezése időigényes, több éves folyamat még az egyszerűbb technológiák esetében is."

Szóval akinek az lenne a dolga , hogy a rendszert az új viszonyokhoz igazítsa az pont telibe szarja és mutogat a másikra , hogy ő a hibás ! Amúgy a legnagyobb beruházó és építtető maga az MVM a mennyiség 2/3-t ők viszik ! NO komment !
A gyakorlat meg mégis ez pl. németeknél...
Szóval megkérhetnék, hogy a propagandával mást fárasszál...?

IQ258BO.png
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 098
113
Te űber okos megmondó ember láttál már naperőművet belülről ? Vagy megint csak guglizol meg olvasgatsz ! A rendszer irányítók a területi szolgáltatókon keresztül folyamatosan látják az erőmű teljesítményét és bármikor jelzem bármikor lekapcsolhatják de nem az invertert hanem a BHTR KÖF oldalát . Mivel precízen szabályozottak akár sringenként is és az inverter nem enged több feszültséget a BHTR-ekbe ezért a hálózatokban se lehet a parkok miatt feszültség ingadozás . Amikor elindul egy erőművi projekt a szolgáltató az aki meghatározza , hogy hová és mekkora telepíthető . Aki leírta ezt az inverteres munkapont eltolásos baromságot az az életében nem látott naperőművet . A lakossági kiserőműveket se szabályozgatják , termelhet a hálózatra vagy nem ezt meg a szolgáltató dönti el senki más ! Tudod levillanyszerelőzhetsz én büszkén vállalom ezt a szakmámat is ! De amíg te erről csak fantáziálsz addig én most is 6x500Kw és 1x28Mw-nyi erőmű építését irányítom nap mint nap . És hálistennek nem az ilyen agyhalottakon múlik a jövőnk .

Amúgy mondja már meg valaki , hogy mi környezet szennyező és nem újrahasznosítható van egy napelem panelbe ! Az ilyeneket mint te és aki ezt a cikket írta szívesen látom egy szakmai bejáráson bármikor !

Amúgy ha ezt is elolvastad volna akkor nem tapsikolnál :
"Ennek elengedhetetlen feltétele az erőműves infrastruktúra megújítása, új rugalmasan szabályozható berendezések létesítése, azonban ezek engedélyeztetése és kivitelezése időigényes, több éves folyamat még az egyszerűbb technológiák esetében is."

Szóval akinek az lenne a dolga , hogy a rendszert az új viszonyokhoz igazítsa az pont telibe szarja és mutogat a másikra , hogy ő a hibás ! Amúgy a legnagyobb beruházó és építtető maga az MVM a mennyiség 2/3-t ők viszik ! NO komment !

Okoska:
  • Kezdjük ott hogy láthatóan még csak kisebb, 0,5 MW naperőművekkel foglalkoztál, ha kizárólag kis/középfeszültségű, betonházas transzformátort tudsz elképzelni a csatlakozási pont előtt. A nagyobb erőművekhez alállomást építenek, ahol a 22/132 kV-os trafó után következik a csatlakozási pont, nem közép-, hanem nagyfeszültségen.
  • Az hogy a csatlakozási pont a szolgáltató tulajdonában van, nem azt jelenti, hogy a szolgáltató ott bármit is kénye-kedve szerint kapcsolgatna. Egyszerűen csak az már a közcélú hálózathoz tartozik, ezért jogszabály nem engedi, hogy a termelő tulajdonában maradjon. De ettől még a szolgáltató nem jogosult lekapcsolni a kötelező átvételes termelőt. A MAVIR sem jogosult erre. Kivéve persze üzemzavar/vészhelyzet esetét. De sima szabályozási okból nem teheti. Olvasd már el egyszer a vonatkozó jogszabályokat!
  • Fogalmad sincs a visszaterhelésről, ha azt hiszed, hogy az egy gomb nyomogatása, aminek két állása van, teljes teljesítmény és nulla. Márpedig szabályozni a trafónál nem lehet. Az alállomási védelmek, kapcsolók és távműködtetésű oszlopkapcsoló (attól függően, hogy alállomáson, vagy oszlopon csatlakozik az erőmű) nem szabályozásra valók. Azok a célja kizárólag az üzemzavari-, üzemviteli célú kikapcsolás. Ha egy terhelés alatt álló erőművet a trafónál csak úgy, szó nélkül lekapcsolna a szolgáltató, az elég csúnya következményekkel járna.
  • Szabályozni az inverterek teljesítmény szabályozásával lehet, munkapont eltolással. Azonban az inverterek szabályozása nem a MAVIR-hoz van bekötve. Nem is lenne értelme, hiszen jogszabály szerint az átvétel kötelező és szabályozási célú visszaterhelés nem megengedett.
  • Regéld már el nekem, hogy ha a naperőműveket csak úgy szabályozni lehetne a MAVIR által, akkor mi célt szolgálna a szabályozási pótdij (EU-s terminológiában kiegyenlítő energia költsége) és az ennek alapját képező menetrendezés, amitől való eltérés után állapítják meg a pótdíjat. Hiszen az a pótdíj pont a szabályozhatatlanság költségét lenne hivatott kiegyenlíteni, csak nevetségesen alacsony a mértéke.
  • Láthatóan nem vagy tisztában az MVM naperőműveivel, úgyhogy segítségként leírom miből áll össze az MVM csoport (ezen belül MVM Zöld Generáció és MVM ZG Solar) naperőművi összkapacitása: 1 db 10 MW-os Pécs-Tüskésréten, 1 db 16,6 MW-os Felsőzsolcán, 1 db 17,2 MW-os Pakson, 1 db 16 MW-os Visontán és összesen 108 db 0,5 MW-os szerte az országban. Ez 114 MW összesen. Magyarországon az összes beépített naperőművi kapacitás pedig 1,4 GW, a háztartási mérető kiserőművek nélkül. Úgyhogy az MVM részesedése 8% és nem 2/3. Legalább a nagyságrendekkel tisztában lehetnél.
  • Amúgy megsúgom, hogy az MVM-nek nem azért vannak naperőművei mert benyalták volna a zöld vallási propagandát, hanem azért, mert ők a kötelező átvételi árba épített támogatás mellett, még 35% EU-s támogatást is kaptak a beruházási költségekhez (Felsőzsolca, Paks és a 108 kiserőmű esetében). Kivéve Pécs-Tüskésrtétet, mert ott 85% volt a beruházási támogatás. És persze kivéve Visontát, mert azt még a Mátrai Erőmű építette és ők vették fel a beruházáshoz a támogatást is (egészen pontosan 50% fejlesztési adókedvezményt).
  • Nem szorulok rád egy naperőmű bejáráshoz, volt már hozzá szerencsém párszor.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 441
46 331
113
Amúgy megsúgom, hogy az MVM-nek nem azért vannak naperőművei mert benyalták volna a zöld vallási propagandát, hanem azért, mert ők a kötelező átvételi árba épített támogatás mellett, még 35% EU-s támogatást is kaptak a beruházási költségekhez (Felsőzsolca, Paks és a 108 kiserőmű esetében). Kivéve Pécs-Tüskésrtétet, mert ott 85% volt a beruházási támogatás. És persze kivéve Visontát, mert azt még a Mátrai Erőmű építette és ők vették fel a beruházáshoz a támogatást is (egészen pontosan 50% fejlesztési adókedvezményt).
Ezzel csak az a baj, hogy logikailag hibás.
Ha a naperőmű lenne a "szakma" szaros kenyere, akkor hidd el, hogy nem maguknak kenegetnék szeleteket, csak mert támogatás járt rá!
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Azt mond meg, ha van egy JÓL működő rendszer, akkor minek cseszed szét új elemekkel, amik extrém mód környezetpusztítók, és cserébe legalább még a hálózatot és szarrá terhelik?
Nincs jól működő rendszerünk , van egy valamilyen szinten elműködő rendszerünk ami a kor követelményeinek már egyre jobban nem felel meg és fejlesztést igényel ! Sajnos ezt kevesen veszik figyelembe !
Kérlek nevezd meg egy naperőmű melyik része az ami EXTRÉM KÖRNYEZETPUSZTÍTÓ ?
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Okoska:
  • Kezdjük ott hogy láthatóan még csak kisebb, 0,5 MW naperőművekkel foglalkoztál, ha kizárólag kis/középfeszültségű, betonházas transzformátort tudsz elképzelni a csatlakozási pont előtt. A nagyobb erőművekhez alállomást építenek, ahol a 22/132 kV-os trafó után következik a csatlakozási pont, nem közép-, hanem nagyfeszültségen.
  • Az hogy a csatlakozási pont a szolgáltató tulajdonában van, nem azt jelenti, hogy a szolgáltató ott bármit is kénye-kedve szerint kapcsolgatna. Egyszerűen csak az már a közcélú hálózathoz tartozik, ezért jogszabály nem engedi, hogy a termelő tulajdonában maradjon. De ettől még a szolgáltató nem jogosult lekapcsolni a kötelező átvételes termelőt. A MAVIR sem jogosult erre. Kivéve persze üzemzavar/vészhelyzet esetét. De sima szabályozási okból nem teheti. Olvasd már el egyszer a vonatkozó jogszabályokat!
  • Fogalmad sincs a visszaterhelésről, ha azt hiszed, hogy az egy gomb nyomogatása, aminek két állása van, teljes teljesítmény és nulla. Márpedig szabályozni a trafónál nem lehet. Az alállomási védelmek, kapcsolók és távműködtetésű oszlopkapcsoló (attól függően, hogy alállomáson, vagy oszlopon csatlakozik az erőmű) nem szabályozásra valók. Azok a célja kizárólag az üzemzavari-, üzemviteli célú kikapcsolás. Ha egy terhelés alatt álló erőművet a trafónál csak úgy, szó nélkül lekapcsolna a szolgáltató, az elég csúnya következményekkel járna.
  • Szabályozni az inverterek teljesítmény szabályozásával lehet, munkapont eltolással. Azonban az inverterek szabályozása nem a MAVIR-hoz van bekötve. Nem is lenne értelme, hiszen jogszabály szerint az átvétel kötelező és szabályozási célú visszaterhelés nem megengedett.
  • Regéld már el nekem, hogy ha a naperőműveket csak úgy szabályozni lehetne a MAVIR által, akkor mi célt szolgálna a szabályozási pótdij (EU-s terminológiában kiegyenlítő energia költsége) és az ennek alapját képező menetrendezés, amitől való eltérés után állapítják meg a pótdíjat. Hiszen az a pótdíj pont a szabályozhatatlanság költségét lenne hivatott kiegyenlíteni, csak nevetségesen alacsony a mértéke.
  • Láthatóan nem vagy tisztában az MVM naperőműveivel, úgyhogy segítségként leírom miből áll össze az MVM csoport (ezen belül MVM Zöld Generáció és MVM ZG Solar) naperőművi összkapacitása: 1 db 10 MW-os Pécs-Tüskésréten, 1 db 16,6 MW-os Felsőzsolcán, 1 db 17,2 MW-os Pakson, 1 db 16 MW-os Visontán és összesen 108 db 0,5 MW-os szerte az országban. Ez 114 MW összesen. Magyarországon az összes beépített naperőművi kapacitás pedig 1,4 GW, a háztartási mérető kiserőművek nélkül. Úgyhogy az MVM részesedése 8% és nem 2/3. Legalább a nagyságrendekkel tisztában lehetnél.
  • Amúgy megsúgom, hogy az MVM-nek nem azért vannak naperőművei mert benyalták volna a zöld vallási propagandát, hanem azért, mert ők a kötelező átvételi árba épített támogatás mellett, még 35% EU-s támogatást is kaptak a beruházási költségekhez (Felsőzsolca, Paks és a 108 kiserőmű esetében). Kivéve Pécs-Tüskésrtétet, mert ott 85% volt a beruházási támogatás. És persze kivéve Visontát, mert azt még a Mátrai Erőmű építette és ők vették fel a beruházáshoz a támogatást is (egészen pontosan 50% fejlesztési adókedvezményt).
  • Nem szorulok rád egy naperőmű bejáráshoz, volt már hozzá szerencsém párszor.
A szolgáltató ki sem adja a csatlakozási engedélyt ha nem tudja le-fel kapcsolni az állomásokat ! Azt , hogy ezt közép vagy nagyfeszültségen végzi az már technikai kérdés ! Amikor már alállomást igényel a hálózatra felkapcsolás az nem azt jelenti , hogy az inverterek közvetlenül az alállomásra vannak rákötve hanem azok is az erőmű kisebb egységeit összegyűjtő BHTR-ekkel vannak kapcsolatba (DC oldal max 110m stringenként) így a nagyobb erőművek is BHTR szinten kapcsolgathatók(belső KIF hálózattal csatlakozva az alállomásba ) így adva az erőműnek részegységenkénti vezérlési lehetőséget ! Nem figyeltél sehol nem írtam , hogy inverter szinten szabályoz a szolgáltató ! Az inverter amikortól beprogramozták sok törődést nem igényel teszi a dolgát tehát NEM kell külön szabályozgatni ! Megint leírom ha a hálózaton bizonyos tűrést meghaladó feszültség ingadozás van akkor a szolgáltató ha úgy látja jónak minden különösebb procedúra nélkül lekapcsolhatja az erőművet és egy szavad se lehet mert aláírtad a csatlakozási szerződéskor . Első a hálózat és csak utána jöhet az naperőművi érdek . Csak kérdem , hol írtam az MVM-el kapcsolatban már beépített teljesítményről ? Sehol tehát esment árnyékra vetődtél . Majd vagy 5-10 év múlva beszélgessünk amikor már megépül a java , most még üzleti titok részét képezi de hanyat esnél ha leírnám a jelent és a tervezettet amik már most folyamatban vannak különböző szinteken és nem 500-asokról szólnak ! Tehát lehet más tv-t nézünk de a én csinálom te meg beszélsz róla , ja bocs látod mert mert voltál ilyen helyen párszor !
De tudod mit gondolj amit akarsz engem nem azért fizetnek , hogy itt bárkit is meggyőzzek hanem , hogy építsek !
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
A gyakorlat meg mégis ez pl. németeknél...
Szóval megkérhetnék, hogy a propagandával mást fárasszál...?

IQ258BO.png
Tudhatnád , hogy a sok helyen főleg a Németeknél amikor lelövöldözték az Atom erőműveket és túltolták a megújulót akkor óriási hibát követtek el azzal , hogy se a hálózatot se csúcserőművi rendszert nem fejlesztették hozzá ! Nálunk szvsz teljesen más a helyzet és remélem a rendszer gazdái is jobban látják és érzik ezt mint a németek ! De nem tisztem téged se meggyőzni . Én nagyon jól élek belőle és szeretem a munkámat nekem ennyi elég ! És lehet propagandával vádolni de pont lexarom !