Vitathatni felőlem vitasd, de a számok mást mondanak, a termelt áram részaránya szél és napenergiából csak Németországban éri el emlékeim szerint a kétszámjegyű százalékot és az eredmény katasztrofális. Mutasd meg kérlek az elmúlt 5 évben, hogy Oroszországban, USA-bn, Japánban, Fr-ben és UK-ban mekkora termelési arányt képviselnek ezek. Segítek, kb. kerekítési hiba, néhány %.
Minden országra nem keresgélem meg neked, de TOP 5-re (USA, Kína, Japán, Németország, Egyesült Királyság a 2017-es GDP adatok alapján, bocs, de Oroszország a TOP 10-ben sincs benne)) ittvannak a vonatkozó adatok:
- USA már linkeltem két táblát a közelmúltban:
2006 és 2016 közt - 385,8 millió MWh-ról (9,5%) 609,4 millió MWh-ra nőtt (15%) a megújuló energiából termelt VE - a szél eközben 26,7-millióról 227 millió MWh-ra, a fotovoltaikus 15 ezerről, 32,67- millióra (!) nőtt. 2006 óta
A kettő együtt 0,65%-ról 6,4%-ra nőtt 10 év alatt a világ egyik legnagyobb energiarendszerében! Vagyis gőzerővel megy a fejlesztés ÉS ami a lényeg, hogy ez a növekedés nem állt meg,mert például ahogy írtam is, van befektetői bizalom és kormányzati szándék is. (A nukleáris részaránya lényegében nem változott 19,4 és 19,8%).
-
Kínáról szerintem ez az ábra mindent elmond (több oldalról is):
https://www.renewable-ei.org/en/activities/statistics/20180215.html Amiről már írtam további brutális fejlesztések várhatóak PV és szél terén is, illetve ahogy fip7 kolléga és én is jeleztem kisebb súllyal ők húzták, húzzák a világ atomenergia fejlesztéseit is hiszen nagyon nő a VE igény;
-
Japán a megújulók részaránya a VE termelésből 2010 és 2016 közt (többek közt Fukushima miatt) 9.8%-ról, 14,8%-ra nőtt (az utóbbiból 7,5% a víz, 4,8% a fotovoltaikus, és 0,6% a szél),
a nukleáris 25%-ról 1,7%-ra zuhant 2010-ről 2016-ra vagyis nem, NEM kapcsolták vissza az atomerőműveik jó részét. Viszont folyamatosan fejlesztik tovább megújulókat! És sajna jelentősen a fossziliseket!
- Németország: az EU-ban mint azt biztosan Te is jól tudod az elszámolás alapja
a megújulókból előállított VE a bruttó villamos energia fogyasztásból -
Németországban ez 2006 és 2016 közt 11,8%-ról 32,2%-ra nőtt;
- Egyesült Királyság: ugyanez a mutató
4,5%-ról 26,6%-ra nőtt 2006 és 2016 közt
(hazánkban 2006 és 2010 közt 3,5-ről 7,1%-ra nőtt azóta kisebb ingadozásokkal stagnál 2016 7,6% hála a 2010 óta regnáló kormánynak) Lásd:
http://ec.europa.eu/eurostat/statis...n_gross_electricity_consumption_2004-2016.png
Az 50%-os csökkentés kapányduma volt volt Macron-tól, gyorsan vissza is vonta a választási győzelem után azzal, hogy "vizsgálják meg átgondolják" a váltás lehetőségét. Majd hülyék lesznek felszámolni az ország egyik legnagyobb sikertörténetét. A francia pro nuki hozzállás robog tovább félreértés ne essék...
- az első fele súlyos tévedés; a francia rendszerirányító honlapján (
https://www.rte-france.com) most is megtalálod a 2025-ös célokat - a nukleáris VE arány 50%-ra csökkentése szerepel köztük a 24 reaktor bezárásával (!). Fip 7 kolléga linkelte mennyi épül most helyettük: egyenlőre 1 db. (Milyen állapotban van most a francia reaktorépítő cég? Azt nem tudom épp, de elég rosszul állt legutóbb a szénája.) Azt meg egy szóval sem állítottam, hogy kivezetik a nukleáris energiát, de sokat elmond, hogy
a francia megújuló energia stratégiában (https://ec.europa.eu/energy/node/71) 2020-ig 27%-ra kívánják növelni a megújulókból termelt villamos energia részarányát (!). Ne a magyar politikai ígérgetésekből indulj ki, ott (és Nyugat-Európában máshol) készülnek valódi, megvalósítható szakmai háttértanulmányok, amit a politikusok fel is használhatnak!
A beépített teljesítményekkel kápráztass el mást, a valódi hasznuk 1/7-1/10-e + minden instabilitási gond.
- Szerinted. Szerintem meg a beépített teljesítmény adatok és változásaik alapvető mutatók egy VE rendszerről, ráadásul a fontos szereplők (kormányzat, befektetők és tanácsadóik, beruházók, tudományos élet stb.) használják ezeket is! Nyilván egyszerű kihagyni azokat az adatokat, amik nem támasztják alá vagy cáfolják a mondanivalód.
A rendszerbe illesztés dumával is mást fárassz. Ameddig magyar arányú (nincs 10% a beépített kapacitás a csúcsnak) addig nincs gond. Amint ez eléri a 30-40%-ot, akkor gáz van. A németeknél 100% felett van, jó fostaliga is az egész.
- Ezt nevezem szakmai érvelésnek. Kérlek, némi konkrét részletet és érveket azért ossz meg velünk! Különös tekintettel arra, hogy milyen műszaki megoldásokkal tudnak mégis úrrá lenni ezen a káoszon! Mert úgy tűnik, meg tudják oldani! Az Energiewende meddig is szól? 2050-ig?
No offense, de kb. propaganda dumát tolsz.