Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
937
1 587
93

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
15 261
16 519
113
AZ EURÓPAI ENERGIAVÁLSÁG - AHOGY ÉN LÁTOM

A történet 2020 körül kezdődött, amikor még javában épült az Északi Áramlat 2 (ÉÁ2) nevű gázvezeték Oroszország és Németország között.
Ami az amcsiknak nem tetszett, tehát szankciókkal fenyegették meg az ÉÁ2-t építő nyugati cégeket. Ők le is vonultak a kb. háromnegyedrészben lefektetett csőről majd jött pár hónap szünet.
Ekkor az oroszok folytatták az építést és 2021 közepére a végéhez értek, már csak pár km volt hátra.
Az amcsik persze nem adták fel. Nem nyilvános ami a színfalak mögött történt, de ekkortájt a német kormány EU előírásokra hivatkozva olyan feltételekkel állt elő az ÉÁ2 üzemeltetésére vonatkozóan, ami az oroszok számára nem volt elfogadható.
Az oroszok ugyan futottak még egy-két kört az ügyben, pl. svájci cégalapítás, de a dolog befulladt.
2021 szeptemberre az ÉÁ2 elkészült, csak el kellett volna indítani, de jogi okokból erre azóta se került sor.
Maga a vezeték kb. 10 milliárd euróból épült, nagyjából fele orosz pénz, a másik fele nyugati cégek pénze. Én biztos vagyok benne, hogy a nyugati cégeket valamilyen módon kárpótolják (kárpótolták) az ablakon kidobott kb. 5 milliárdért.

Az USA és a németek/EU talán azt gondolta, hogy az oroszok leülnek egy csöndes sarokba és sírdogálnak, ám nem ez történt. Az ábrán látható, hogy 3 hónap alatt a gázár a duplájára nőtt.

YSrKRTY.jpg

Mi történt?

Egy mondatban: az oroszok benyújtották a számlát az ÉÁ2 5 milliárdjáért.

Először néhány szó az európai gázkereskedelemről, ami tűrhetően működött a megelőző években.
Az EU azt a rendszert forszírozta, hogy ne hosszabb-rövidebb időtartamú szerződésekben rögzítsék az árakat és a mennyiségeket, hanem napi szinten, a kereslet-kínálat alapján történjen a kereskedés. Így került vezető szerepbe a holland TTF néven ismert gáztőzsde, ahol a kereskedés (de legalábbis a nagy része) folyt.
Kialakult tehát egy vegyes rendszer, ahol gáz egy része előre lekötött módon jött, árát meg valamilyen képlettel a TTF árához kötötték, a többi részét napi kereskedéssel szerzték be. (Az előzmény az az orosz rendszer volt miszerint a lekötött mennyiséget akkor is ki kellett fizetni, ha épp nem volt rá szükség.)
A tényleges helyzet az volt, hogy a napi ár az előre lekötött mennyiség ára alatt alakult - túlkínálat volt.
A TTF fő eladói az oroszok mellett a hollandok és a norvégok.
A holland kitermelés évek óta csökken - merülnek ki a gázmezők - és helyenként magát a kitermelést is korlátozzák, mert szó szerint a talpuk alól (kis mélységből) szívják ki a gázt, aminek eredménye a talajszint süllyedése (az amúgy is mélyföld Hollandiában) és a rendszeres alacsony fokozatú földrengések.
A norvégok stabil szállítók, de nemigen tudják növelni a kitermelést. Egy gázmezőből a legtöbb gáz egy adott kitermelési szint alatt érhető el, ha növelik a kitermelési ütemet összességében kevesebb gáz nyerhető ki.

És akkor előretört a zöld igény

A zöldítés - CO2 kibocsájtás csökkentés - legegyszerűbb és leggyorsabb módja a szénüzemű villamos erőművek bezárása. Na, de mi van akkor, ha nem fúj a szél és épp a nap se süt? Akkor jönnek a háttér erőművek a kiegyenlítéshez. Amik gyorsan fel- lekapcsolhatók, egyszerűen, rugalmasan szabályozhatók és kisebb a CO2 kibocsájtásuk mint a szénerőműveké. Ez pedig a gázüzemű villamos erőmű.
Szén le, gáz fel. Vagyis előre láthatóan több gáz kell majd (miért is épült az ÉÁ2?). Tehát a tőzsdén előre láthatóan meg fog fordulni a kínálati helyzet, hiány lesz, a napi ár magasabb lesz az előre lekötöttnél. Ez a helyzet mindenképp előállt volna az ÉÁ2 nélkül. Most már azzal együtt is. Köszönjük EU a bölcs előrelátást.

Az oroszok tehát elkezdték csökkenteni a szállított gázmennyiséget - ami szerződéssel nem volt lekötve, ezzel előrehozták és felgyorsították azt a folyamatot ami egyébként is megtörtént volna. Persze ha mindez 2-3 év alatt történik, akkor lett volna alkalmazkodási idő és nem lenne vészhelyzet.
Az EU azonban más prioritási sorrendet állított fel, ennek jótékony hatásait együtt élvezhetjük.

Az ábrán látható, hogy az ukrán háború kitörése előtti napon a gázár már az október eleji ár duplája, a "békebeli" 2020. okt.-i ár majd hatszorosa.
 
M

molnibalage

Guest

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
1 657
7 174
113
Apró érdekesség a napi életből, avagy hogyan működik a gátlástalan profitorientált agytekervény.
A cégnél kiadták az utasítást. 22 fok a max! Apró szépséghiba, hogy a gázt központilag elzárták tavasszal és azóta se nyitották meg. Magyarán éjjelente a szolgálatban 5-6 fokból bejövök és ....elméletileg a 15 fokos összkomfortos kis házikóban fagyoskodhatnék. Szerencsére feltalálom magam, beszereztem elektromos hősugárzót, erre megtudtam, hogy figyelik a villaórát. Node, semmi ok a pánikra, gondoltam én, ez a helyzet, ezt kell szeretni. Erre mivel szembesülök? Ma reggel a főnöki rezidenciában füstöl ám a kémény piszkosul, a másik irodában hetek óta éjjel nappal jár a klíma (nem hűt gondolom). Ja és továbbra is terítéken van az össznépi felmondás. Mert takarékoskodni kell ugye. Remélem a karma dolgozni fog, mert sok munkája lesz.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 495
70 575
113
szeptember 19-én a hazai földgáztárolók töltöttsége 70,11%-os volt, a betárolt mennyiség 4,44 milliárd köbmétert tett ki.

A BETÁROLT 4,44 MILLIÁRD KÖBMÉTERNYI FÖLDGÁZ AZ ÉVES LAKOSSÁGI FOGYASZTÁST MEGHALADJA (112,26%-A).

A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország 40,55%-kal a tranzit célú betárolást is végző két ország, Ausztria (72,91%) és Szlovákia (53,59%) után a harmadik legjobb helyen áll európai összehasonlításban.

a magyar földgáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége 75%-kal meghaladja az európai földgáztárolók átlagát, mely 23,19% - írták, kitérve arra is, hogy

MAGYARORSZÁG FÖLDGÁZELLÁTÁSA TOVÁBBRA IS ZAVARTALAN, A TÁROLÓK FELTÖLTÉSE A MEGSZOKOTT RENDBEN FOLYTATÓDIK.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
937
1 587
93

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
281
2 293
93
Tudom én voltam a hülye, hogy átlapoztam a hírt, amikor olvastam és csak pár percre rá esett le, hogy ezt jobban kellene ellenőrizni. De, már sehol nem találtam. Ez a face kellemes tulajdonsága.

Tehát: valaki feltette, megjelent, hogy Ukrajna vádolja Magyarországot, miszerint a magyarok blokkolják az ukrán áramkivitelt és ezért Románia, Szlovákia és Magyarország fele nem tudnak áramot szállítani. Valami kereskedelmi egyezség bojkottálásról van szó. A Blikk cikkére hivatkoztak.

Tény, hogy Ukrajna felől nem jön áram talán hetek óta. https://www.mavir.hu/web/mavir/home
Hiába kerestem a Blikkben is (biztosan rosszul), de nem találom.

Amit találtam: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/06/targyalnak-a-magyarukran-villamosenergia-kereskedelemrol

"A magyar–ukrán határon történő villamosenergia-kereskedés szabályozási előfeltételeiről és az ehhez szükséges szabályok összehangolásáról egyeztetett Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese, az ukrán Nemzeti Energia és Közműszabályozási Bizottság (NEURC) illetékeseivel – közölte a MEKH."

Esetleg valaki?
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
281
2 293
93
Tudom én voltam a hülye, hogy átlapoztam a hírt, amikor olvastam és csak pár percre rá esett le, hogy ezt jobban kellene ellenőrizni. De, már sehol nem találtam. Ez a face kellemes tulajdonsága.

Tehát: valaki feltette, megjelent, hogy Ukrajna vádolja Magyarországot, miszerint a magyarok blokkolják az ukrán áramkivitelt és ezért Románia, Szlovákia és Magyarország fele nem tudnak áramot szállítani. Valami kereskedelmi egyezség bojkottálásról van szó. A Blikk cikkére hivatkoztak.

Tény, hogy Ukrajna felől nem jön áram talán hetek óta. https://www.mavir.hu/web/mavir/home
Hiába kerestem a Blikkben is (biztosan rosszul), de nem találom.

Amit találtam: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/06/targyalnak-a-magyarukran-villamosenergia-kereskedelemrol

"A magyar–ukrán határon történő villamosenergia-kereskedés szabályozási előfeltételeiről és az ehhez szükséges szabályok összehangolásáról egyeztetett Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese, az ukrán Nemzeti Energia és Közműszabályozási Bizottság (NEURC) illetékeseivel – közölte a MEKH."

Esetleg valaki?
Időközben lett valami csöppnyi infó.


Tehát valami jogi probléma van a dologban.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 193
2 977
113
Ma hallgatom a kocsiban a rádiót, és mit hallok! EU által finanszírozott reklám volt, hogy a zöldenergia mennyire jó, és fenntartható, és hogy vele biztosítható Európa energia függetlensége. Hányingerem lett!
images

(hallotta esetleg más is?)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
5 659
14 562
113
Ma hallgatom a kocsiban a rádiót, és mit hallok! EU által finanszírozott reklám volt, hogy a zöldenergia mennyire jó, és fenntartható, és hogy vele biztosítható Európa energia függetlensége. Hányingerem lett!
images

(hallotta esetleg más is?)
Hallottam, és valahogy agyfelbaszósan idegesítő hamis propagandaként volt megfogalmazva... egyől az újranyitott szénerőművek kezdtem asszonynak felemlegetni, és felcsendült a finanszírozta az EU szöveg. Szerencsére a kocsim visszakaptam azóta, nem kell rádiót hallgassak (állítólag a 18-39 éves korosztály 87%-a haponta hallgat rádiót... vagy a 13%-os buborékkal van csak kapcsolatom, vagy ez hazugság).
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle and BJani
M

molnibalage

Guest
Hallottam, és valahogy agyfelbaszósan idegesítő hamis propagandaként volt megfogalmazva... egyől az újranyitott szénerőművek kezdtem asszonynak felemlegetni, és felcsendült a finanszírozta az EU szöveg. Szerencsére a kocsim visszakaptam azóta, nem kell rádiót hallgassak (állítólag a 18-39 éves korosztály 87%-a haponta hallgat rádiót... vagy a 13%-os buborékkal van csak kapcsolatom, vagy ez hazugság).
OFF
Meg nem tudnám mondani, hogy mikor hallottam rádiót azt leszámítva, ha valaki bejárásra menet kocsiban hallgatta azt.
Rádióban elhangzott interjúkat podcast szerűen hallgatok csak. De az sem rendszeres, eseti, amikor éppen számomra releváns ember beszél.

Mint pl. ez.

De célzottan rádiót kb. 15-20 éve nem hallgatok.
A volt munkahely régi irodájában hallgatta a szakágvezér slágert, amiből sokat nem hallottam, mert be volt dugva a fülem. :)

A YT, zene online hallgatás és a podcastek korában kinek van ingere szemetet és random zenét hallgatni meg hülye műsorokat...?????

ON
 
 • Tetszik
Reactions: cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
5 222
25 293
113
Állítólag elmarad a fagyhalálunk.
Most akkor mi lesz?
Oroszország tényleg elszegényedik, elszigetelődik inkább a világtól, csak, hogy Putyin ne égjen be a hódító háborúval?

A gazdasági (stratégiai) eszközök kihullanak kezei közül, marad az ukrán harcmező a győzelem kivívására.
Sok-sok vérrel, a SEMMIÉRT. Két fél megyéert.


Nem tudom, a linkelt cikkből hogy jön le, hogy elmarad a fagyhalálunk. A cikk talán ötöde szól az ellátási nehézségekről és arról, hogy az LNG-vel adódik egy alternatíva - de arról nem szól, hogy milyen LNG jön majd ide (orosz kínai? katari? amerikai?) és arról sem, hogy az hogyan jut be a gázvezetékekbe Európában az igényelt mennyiségben.
Utána csak arról veri a nyálát a cikkíró, hogy melyik energiaipari ETF-et válasszuk befektetésnek.
Vagy... lehet, hogy a cikk igazából arról szól, hogyan csinálj sok pénzt ETF-ekből hogy utána ki tudd fizetni az ötszörös gázszámlát? hmmm

A releváns rész:
"
A termék, ami megmentheti Európát az energiahiánytól

Decemberben életbe lépnek az első EU-s szankciók, ennek fényében az orosz energiatermékek helyettesítése egyre égetőbb feladat az európai országok számára. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás erre a cseppfolyósított földgáz, azaz az LNG kapacitások minél széleskörűbb kiépítése lehet, ezzel kapcsolatban már számos beruházás és bejelentés történt, ahogy azt a kedden megjelent elemzésünkben részletesen is taglaltuk.

A legfrissebb adatok alapján úgy néz ki, hogy elsősorban az LNG-szállításoknak köszönhetően egy jelentős részét pótolni tudja a kontinens az orosz gáznak, persze az ellátásbiztonság elérése érdekében a továbbiakban is egyre nagyobb hangsúly fog kerülni a cseppfolyósított földgázra - ami a konkrét számokat illeti, az elemzők szerint az európai LNG-behozatal január és július között meghaladta a rekordot jelentő 100 milliárd köbmétert, azaz 75 millió tonnát, és ezzel már a 2021 teljes évében elért szint közelében mozog az idei beszállítások mértéke (a lenti ábrán a májusig alakuló számok láthatóak).

Rövid távon a kereslet európai megugrása mellett a tengerentúli, az ausztrál és a nigériai üzembezárások okozta kínálati nehézségek is felfelé hajtják az LNG-piac globális árait, a szektorban tevékenykedő legjelentősebb szereplők részvényárfolyamai ennek megfelelően kilőttek az idén.

"
... és ennyi. Tehát rekordot dönt az LNG import, nem meglepő módon. De hogy ez hogyan arányul az igényhez, arról nem szól a ciikk.
 
 • Tetszik
Reactions: BJani

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 193
2 977
113
A YT, zene online hallgatás és a podcastek korában kinek van ingere szemetet és random zenét hallgatni meg hülye műsorokat...?????

Én csak a kocsiban hallgatok rádiót, jellemzően 5 csatorna között tekergetek, ahol duma vagy reklám van, onnan elmegyek oda ahol nekem tetsző zene megy. Néha a hírekbe belehallgatok, de ennyi.
(Bár CD-t játszik le a kocsim, de ami benne van azt már kicsit unom, viszont nem akarja kiadni, hogy másikat tegyek bele... meg kéne szerelnem.)
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
1 710
3 042
113
... és ennyi. Tehát rekordot dönt az LNG import, nem meglepő módon. De hogy ez hogyan arányul az igényhez, arról nem szól a ciikk.
Pár napja olvastam egy cikket erről. Ott azt írták, hogy az orosz import csökkenésével az EU -ban kb. a szükséges teljes földgáz mennyiség 30 % -a esett ki. Ennek kb. a felét sikerült pótolni az LNG -vel, és Afrikából vezetéken.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
5 222
25 293
113
Pár napja olvastam egy cikket erről. Ott azt írták, hogy az orosz import csökkenésével az EU -ban kb. a szükséges teljes földgáz mennyiség 30 % -a esett ki. Ennek kb. a felét sikerült pótolni az LNG -vel, és Afrikából vezetéken.
Sikerül, vagy sikerült? Az a gáz itt van már?