Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 2361

Guest
ha jol szamoltam, vmi 4-5 nagyobb kalvaria volt az utolso 4-5 hetben. valameik nap kigyuladt vmi draga bazi nagy bager vagy mi (annyira nem figyeltem a hireket nemtom pontosan mi volt), amikor volt az a kicsit nagyobb ho meg hideg, telibasztak a TE blokjat vmi szar szen/sar keverekkel, ami a sar miatt befagyot es nem lehetett rendesen adagolni, persze ez miatt az egesz blok par napra kieset a szolgalatbol, belgradtol lejebb nem is volt arom ez miatt egy ideig..

meg ilyenek...

a miniszter asszony sem vmi eszkiraly, az aramszektorban az igazgato meg vmi parttag volt ami regen vmi kocsmat tartot, nevet is miatta mar egy ideje fel orszag (most mondot le mert a vucic is elkezdte piszkalni a tvn), persze a menadgment is parttagokkal lett teli mindenfele mert mar a sns parttagsagi papir nelkul nem mehetsz lassan szarni sem (700.000 tagjuk van) .. jo kis csapat jott ossze.

es meg ezek beszelnek az atomrol.
ezeknek 2 birkat nem adnak hogy vigyazonak rajuk.

akora gombafelho lenne itt hogy a csernobiliek irigykenenek rank.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
Messze gyűrűzik:
"A „zöldfláció” elsősorban Európában égető probléma. A dekarbonizáció nevében a nagy európai energiavállalatok elfordultak a fosszilis kitermeléstől. Beruházások hiányában az európai gázkitermelés folyamatosan csökken, sőt meglévő mezőket is bezárnak. Mindemellett ideológiai okokból az egyébként karbonmentesen termelő atomerőműveket is idő előtt lekapcsolják – Németország az energiaválság kellős közepén is leállított néhány reaktort. Mindeközben azonban a szél- és napenergia még nem tudja pótolni a kieső kapacitásokat, ezért Európa kénytelen a korlátozottan elérhető orosz vagy a drága amerikai LNG gázra hagyatkozni.
„Jelen pillanatban a megújuló energiaforrások kapacitása nem növelhető olyan mértékben, hogy kielégítse a növekvő keresletet – ismerte el január elején Isabel Schnabel, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja. – A megújuló kapacitások elégtelen mennyisége, a fosszilis energiába áramló visszafogott befektetés, valamint az emelkedő karbonár azt eredményezi, hogy hosszú átmeneti periódus vár ránk, amelynek során az energiaárak növekedni fognak.”
Az Egyesült Államokban is hasonló felismerésre jutottak. A Biden-adminisztráció energiabiztonsági tanácsadója októberben arról beszélt, hogy a megújulókra való átállást úgy kell menedzselni, hogy az ne okozzon energiaválságokat, a kampányában még zöld forradalmat hirdető Biden maga pedig a fosszilis kitermelés fokozására biztatta a hazai termelőket."
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
A gázra meg továbbra is szükségük van a németeknek.

"A zöldpárti politikus ugyanakkor

„megkérdőjelezhetetlen” adottságnak nevezte, hogy 2030-ig további gáztüzelésű erőművekre lesz egyelőre szükség"

"Hosszabb távon az elképzelés az, hogy a földgázalapú erőműveket hidrogénra állítják át."

Addigra hidrogénbányákat is nyitnak Németországban?
 
M

molnibalage

Guest

Early life, education and writing[edit]​

Habeck passed his final secondary-school examinations in 1989 at the Heinrich Heine School in Heikendorf in the Plön (district). After completing his alternative civilian service in 1991 he began studying for a master’s degree with a combination of philosophy, German and philology at the Albert Ludwigs University in Freiburg im Breisgau. After the intermediate examination in 1992/93 he attended Roskilde University in Denmark. In 1996 Habeck received a master's degree from the University of Hamburg. From 1996 to 1998 he completed a doctorate at the University of Hamburg and was awarded a doctorate in philosophy in 2000.[1] Since 1999 Robert Habeck and his wife Andrea Paluch have been working as freelance writers. In addition to children's books and translations of English poetry, Habeck (with Andrea Paluch) published the six novels, among others, Hauke Haien's Death (2001), The Day I Met My Dead Man (2005) and Under the Gully lies the sea (2007).[2] He is fluent in Danish.[3]

Biztos igen hasznos háttér és skilleket ad, amikor energetikával kell foglalkozni.
Ja. Nem.

Az a vonal és az elképzelt oszlopok csak röhögésre késztetik az embert, főleg, ha az utóbbi 10 év trendjék nézi az ember...
Ennyi erővel abban is lehetne hinni, hogy majd a dzsinnek megoldják a problémát.
Valami elvárás újabban, hogy fullkretén embereket kell döntési pozícióba tenni, amiről láthatólag fingja sincs?
robert-habeck.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and csakb

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
Valami elvárás újabban, hogy fullkretén embereket kell döntési pozícióba tenni, amiről láthatólag fingja sincs?
"- Önnek mi baja?! - kérdezte az egyik jajgató néger beteget.
"Ön"-nek szólítja a bennszülöttet! Ki hallott ilyent!
- Semmi! - kiabálja rémülten a beteg. - Semmi baj! Simbu egészséges... Nem bántani!
A Simbu nevű szemén látszott, hogy magas láza van.
-Ki fogom húzni a fogait - mondja mosolyogva az ősz tanár. - Magának gennyes góca van valahol, és ez a fogától jön.
-Kérem, kolléga - mondja Kvasztics -, ez tiszta malária... Tapintsa meg a máját...

Winter tanár jóságos mosollyal csóválja a fejét:
- Ez egy peryostitis áttétele... Azonnali extraháció még megakadályozhatja a szepszist... - és már továbbmegy. Kvasztics álmos, vöröses, nagy szeme nyugtalan lesz. Azután ránk néz...
- Igen, ez ilyen kórház. Mit csináljak? - mondja, mintha felelne valakinek, pedig nem szóltunk.
- Jöjjenek velem...

Előrement, és mi követtük. A barakk elhagyott udvarára vezetett bennünket.
- Nem bírom soká! Ez a Winter őrült, és operál! Egy konyhaasztalon! Rossz műszerekkel...! Öli ezeket a szerencsétleneket... Istenem!...
Az ajtófélfának dőlt és megtörölte a homlokát.
- De hát... nem tudják, hogy őrült? - kérdezte Senki.
- Tudják. De itt valami mesevilágot rendeznek... Mindenki élhet a mániájának. És ez a Winter mániákusan operál... Hagyjuk... "
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Valami elvárás újabban, hogy fullkretén embereket kell döntési pozícióba tenni, amiről láthatólag fingja sincs?

olyan ember kap szolas/dontes lehetoseget, es olyan ember szavait nyomja a media, aminek a dumaja egyezik az aktualis politikai iranyal.

ha odatenenek egy szakertot es az elmondana a velemenyet, az nem egyezne azzal amit a politikusok akarnak.

szoval, igen, a full kreteneket szoktak mostanaban dontesi poziciokba tenni.

de itt nem a politika a baj annyira, amennyire a media.
a mai ujsagirok nagyobb reszinek adsz par ezrest es az osszeirja a vilag legnagyobb hazugsagat is...

amugy meg, nem tom mit kell csodalni a nemeteket, azok ha fejbevesznek valamit akor olyan fanatizmussal csinaljak hogy kepesek az egesz vilagot is tonkretenni kozben (tobbszor bebizonyitottak mar).
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 661
27 824
113
Német parlamenti képviselő kérdése alapján kiderült, hogy az ország gáztározóinak töltöttsége január 11-i adatok szerint 50,6 százalékon áll, ami elméletileg mindössze 18 (pontosabban 17,7) napi fogyasztást tud fedezni. Avagy hamarosan fázni fog rendesen Hans segge, ha nem alkot valamit gyorsan

Ui: December végi adatok alapján az akkori töltöttség 56 százalék volt, amely már akkori szinten is rekord alacsonynak számított
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 323
113
Német parlamenti képviselő kérdése alapján kiderült, hogy az ország gáztározóinak töltöttsége január 11-i adatok szerint 50,6 százalékon áll, ami elméletileg mindössze 18 (pontosabban 17,7) napi fogyasztást tud fedezni. Avagy hamarosan fázni fog rendesen Hans segge, ha nem alkot valamit gyorsan

Ui: December végi adatok alapján az akkori töltöttség 56 százalék volt, amely már akkori szinten is rekord alacsonynak számított
bezony ám és hamarosan a holland gáz is visszaesik mert tízezer ember tüntet a fokozott gázkivétel ellen mert remeg a föld és repedeznek a házaik... és várhatóan csatlakonak hozzájuk azok akik meg a magas gázárak miatt fognak tüntetni mert nem tetszik nekik hogy eúrópa eggyik nagy gáexportörei és mégis magasabb a gáz nálluk mint ahova ők exportálnak... (tök jogos)
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 395
3 632
113
Német parlamenti képviselő kérdése alapján kiderült, hogy az ország gáztározóinak töltöttsége január 11-i adatok szerint 50,6 százalékon áll, ami elméletileg mindössze 18 (pontosabban 17,7) napi fogyasztást tud fedezni. Avagy hamarosan fázni fog rendesen Hans segge, ha nem alkot valamit gyorsan

Ui: December végi adatok alapján az akkori töltöttség 56 százalék volt, amely már akkori szinten is rekord alacsonynak számított

Ha két hét alatt csökkent 6 százalékot a tartalék, akkor ezt a telet szerintem épp ki fogják húzni.
A 18 napni tartalék nyilván úgy értendő, hogyha minden bejövő gáz vezetéket/forrást elzárnak, akkor eddig tart ki a készlet. De nyilván folyamatosan érkezik az országba a külföldi gáz, még ha nem is olyan menyiségben, hogy teljesen fedezze a fogyasztást.

Szerintem megússzák az összeomlást, és ha van eszük, levonják a következtetéseket, és jövőre valamit máshogy csinálnak...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Német parlamenti képviselő kérdése alapján kiderült, hogy az ország gáztározóinak töltöttsége január 11-i adatok szerint 50,6 százalékon áll, ami elméletileg mindössze 18 (pontosabban 17,7) napi fogyasztást tud fedezni. Avagy hamarosan fázni fog rendesen Hans segge, ha nem alkot valamit gyorsan
Amíg van szállítás, addig nem. Akkor kezd ketyegni a tizennyolc nap, ha az teljesen leáll. Namost:
woher-bezieht-europa-erdgas-aufkommen_infografik_en.png

Tehát több mint egy hónapjuk lesz az első komoly zavarokig. Hacsak nem kezdik elszívni rekordáron a másoknak szállítandó gázt. Amit meg fognak tenni, mert lesz pénzük, ezért olyan országokban fog problémát okozni a németországi gázhiány, mint Lengyelország mondjuk, ahol a források nagy része inkább a németeknek fog szállítani!