Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113

"Meglepő: jó hír érkezett a gázról​

Az utóbbi napokban jelentősen csökkent a gáz ára Európa legnagyobb gázpiacán, a kontinens szempontjából irányadónak számító hollandiai gáztőzsdén (TTF).
.
.
.
.

Még így is hétszeres áron kereskednek vele"​

A mai humoros rovatunkat olvashatták.​

https://index.hu/gazdasag/2022/09/1...-areses-energiavalsag-energia-veszelyhelyzet/

Nincs itt kérem semmi látnivaló.

Mai Napi.hu cikk: Az EU-s gázválság már nem mennyiségi kérdés, ami Putyin vereségét hozhatja Szerintük már meg is oldottuk a gázválságot, lehet tovább állni.Na ez a humor rovat.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
Nincs itt kérem semmi látnivaló.

Mai Napi.hu cikk: Az EU-s gázválság már nem mennyiségi kérdés, ami Putyin vereségét hozhatja Szerintük már meg is oldottuk a gázválságot, lehet tovább állni.Na ez a humor rovat.
A napi.hu eleve humorrovat az atomenergia-ellenes álzöld hozzáállásukkal.
Az pedig, hogy egymás mellé rak néhány optimista szcenáriót, még nem lesz valóság.
Azt meg csak mellékesen teszem hozzá, hogy még ha igaz is lenne "lesz gáz, legfeljebb drágábban", ennek tapsikolni a teljes tudatlanságról tanúskodik. Ettől még Európa rohadt nagy válságba kerül és amíg csak drágán tud gázt venni (és LNG-t mindig is drágábban fogja tudni venni), addig az olcsó energiához hozzáfére USA, Kína és India gazdasága ki fogja nyírni az európait.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
AZ EURÓPAI ENERGIAVÁLSÁG - AHOGY ÉN LÁTOM

A történet 2020 körül kezdődött, amikor még javában épült az Északi Áramlat 2 (ÉÁ2) nevű gázvezeték Oroszország és Németország között.
Ami az amcsiknak nem tetszett, tehát szankciókkal fenyegették meg az ÉÁ2-t építő nyugati cégeket. Ők le is vonultak a kb. háromnegyedrészben lefektetett csőről majd jött pár hónap szünet.
Ekkor az oroszok folytatták az építést és 2021 közepére a végéhez értek, már csak pár km volt hátra.
Az amcsik persze nem adták fel. Nem nyilvános ami a színfalak mögött történt, de ekkortájt a német kormány EU előírásokra hivatkozva olyan feltételekkel állt elő az ÉÁ2 üzemeltetésére vonatkozóan, ami az oroszok számára nem volt elfogadható.
Az oroszok ugyan futottak még egy-két kört az ügyben, pl. svájci cégalapítás, de a dolog befulladt.
2021 szeptemberre az ÉÁ2 elkészült, csak el kellett volna indítani, de jogi okokból erre azóta se került sor.
Maga a vezeték kb. 10 milliárd euróból épült, nagyjából fele orosz pénz, a másik fele nyugati cégek pénze. Én biztos vagyok benne, hogy a nyugati cégeket valamilyen módon kárpótolják (kárpótolták) az ablakon kidobott kb. 5 milliárdért.

Az USA és a németek/EU talán azt gondolta, hogy az oroszok leülnek egy csöndes sarokba és sírdogálnak, ám nem ez történt. Az ábrán látható, hogy 3 hónap alatt a gázár a duplájára nőtt.

YSrKRTY.jpg

Mi történt?

Egy mondatban: az oroszok benyújtották a számlát az ÉÁ2 5 milliárdjáért.

Először néhány szó az európai gázkereskedelemről, ami tűrhetően működött a megelőző években.
Az EU azt a rendszert forszírozta, hogy ne hosszabb-rövidebb időtartamú szerződésekben rögzítsék az árakat és a mennyiségeket, hanem napi szinten, a kereslet-kínálat alapján történjen a kereskedés. Így került vezető szerepbe a holland TTF néven ismert gáztőzsde, ahol a kereskedés (de legalábbis a nagy része) folyt.
Kialakult tehát egy vegyes rendszer, ahol gáz egy része előre lekötött módon jött, árát meg valamilyen képlettel a TTF árához kötötték, a többi részét napi kereskedéssel szerzték be. (Az előzmény az az orosz rendszer volt miszerint a lekötött mennyiséget akkor is ki kellett fizetni, ha épp nem volt rá szükség.)
A tényleges helyzet az volt, hogy a napi ár az előre lekötött mennyiség ára alatt alakult - túlkínálat volt.
A TTF fő eladói az oroszok mellett a hollandok és a norvégok.
A holland kitermelés évek óta csökken - merülnek ki a gázmezők - és helyenként magát a kitermelést is korlátozzák, mert szó szerint a talpuk alól (kis mélységből) szívják ki a gázt, aminek eredménye a talajszint süllyedése (az amúgy is mélyföld Hollandiában) és a rendszeres alacsony fokozatú földrengések.
A norvégok stabil szállítók, de nemigen tudják növelni a kitermelést. Egy gázmezőből a legtöbb gáz egy adott kitermelési szint alatt érhető el, ha növelik a kitermelési ütemet összességében kevesebb gáz nyerhető ki.

És akkor előretört a zöld igény

A zöldítés - CO2 kibocsájtás csökkentés - legegyszerűbb és leggyorsabb módja a szénüzemű villamos erőművek bezárása. Na, de mi van akkor, ha nem fúj a szél és épp a nap se süt? Akkor jönnek a háttér erőművek a kiegyenlítéshez. Amik gyorsan fel- lekapcsolhatók, egyszerűen, rugalmasan szabályozhatók és kisebb a CO2 kibocsájtásuk mint a szénerőműveké. Ez pedig a gázüzemű villamos erőmű.
Szén le, gáz fel. Vagyis előre láthatóan több gáz kell majd (miért is épült az ÉÁ2?). Tehát a tőzsdén előre láthatóan meg fog fordulni a kínálati helyzet, hiány lesz, a napi ár magasabb lesz az előre lekötöttnél. Ez a helyzet mindenképp előállt volna az ÉÁ2 nélkül. Most már azzal együtt is. Köszönjük EU a bölcs előrelátást.

Az oroszok tehát elkezdték csökkenteni a szállított gázmennyiséget - ami szerződéssel nem volt lekötve, ezzel előrehozták és felgyorsították azt a folyamatot ami egyébként is megtörtént volna. Persze ha mindez 2-3 év alatt történik, akkor lett volna alkalmazkodási idő és nem lenne vészhelyzet.
Az EU azonban más prioritási sorrendet állított fel, ennek jótékony hatásait együtt élvezhetjük.

Az ábrán látható, hogy az ukrán háború kitörése előtti napon a gázár már az október eleji ár duplája, a "békebeli" 2020. okt.-i ár majd hatszorosa.
 
M

molnibalage

Guest

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 063
9 000
113
Apró érdekesség a napi életből, avagy hogyan működik a gátlástalan profitorientált agytekervény.
A cégnél kiadták az utasítást. 22 fok a max! Apró szépséghiba, hogy a gázt központilag elzárták tavasszal és azóta se nyitották meg. Magyarán éjjelente a szolgálatban 5-6 fokból bejövök és ....elméletileg a 15 fokos összkomfortos kis házikóban fagyoskodhatnék. Szerencsére feltalálom magam, beszereztem elektromos hősugárzót, erre megtudtam, hogy figyelik a villaórát. Node, semmi ok a pánikra, gondoltam én, ez a helyzet, ezt kell szeretni. Erre mivel szembesülök? Ma reggel a főnöki rezidenciában füstöl ám a kémény piszkosul, a másik irodában hetek óta éjjel nappal jár a klíma (nem hűt gondolom). Ja és továbbra is terítéken van az össznépi felmondás. Mert takarékoskodni kell ugye. Remélem a karma dolgozni fog, mert sok munkája lesz.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
szeptember 19-én a hazai földgáztárolók töltöttsége 70,11%-os volt, a betárolt mennyiség 4,44 milliárd köbmétert tett ki.

A BETÁROLT 4,44 MILLIÁRD KÖBMÉTERNYI FÖLDGÁZ AZ ÉVES LAKOSSÁGI FOGYASZTÁST MEGHALADJA (112,26%-A).

A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország 40,55%-kal a tranzit célú betárolást is végző két ország, Ausztria (72,91%) és Szlovákia (53,59%) után a harmadik legjobb helyen áll európai összehasonlításban.

a magyar földgáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége 75%-kal meghaladja az európai földgáztárolók átlagát, mely 23,19% - írták, kitérve arra is, hogy

MAGYARORSZÁG FÖLDGÁZELLÁTÁSA TOVÁBBRA IS ZAVARTALAN, A TÁROLÓK FELTÖLTÉSE A MEGSZOKOTT RENDBEN FOLYTATÓDIK.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
530
4 783
93
Tudom én voltam a hülye, hogy átlapoztam a hírt, amikor olvastam és csak pár percre rá esett le, hogy ezt jobban kellene ellenőrizni. De, már sehol nem találtam. Ez a face kellemes tulajdonsága.

Tehát: valaki feltette, megjelent, hogy Ukrajna vádolja Magyarországot, miszerint a magyarok blokkolják az ukrán áramkivitelt és ezért Románia, Szlovákia és Magyarország fele nem tudnak áramot szállítani. Valami kereskedelmi egyezség bojkottálásról van szó. A Blikk cikkére hivatkoztak.

Tény, hogy Ukrajna felől nem jön áram talán hetek óta. https://www.mavir.hu/web/mavir/home
Hiába kerestem a Blikkben is (biztosan rosszul), de nem találom.

Amit találtam: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/06/targyalnak-a-magyarukran-villamosenergia-kereskedelemrol

"A magyar–ukrán határon történő villamosenergia-kereskedés szabályozási előfeltételeiről és az ehhez szükséges szabályok összehangolásáról egyeztetett Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese, az ukrán Nemzeti Energia és Közműszabályozási Bizottság (NEURC) illetékeseivel – közölte a MEKH."

Esetleg valaki?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
530
4 783
93
Tudom én voltam a hülye, hogy átlapoztam a hírt, amikor olvastam és csak pár percre rá esett le, hogy ezt jobban kellene ellenőrizni. De, már sehol nem találtam. Ez a face kellemes tulajdonsága.

Tehát: valaki feltette, megjelent, hogy Ukrajna vádolja Magyarországot, miszerint a magyarok blokkolják az ukrán áramkivitelt és ezért Románia, Szlovákia és Magyarország fele nem tudnak áramot szállítani. Valami kereskedelmi egyezség bojkottálásról van szó. A Blikk cikkére hivatkoztak.

Tény, hogy Ukrajna felől nem jön áram talán hetek óta. https://www.mavir.hu/web/mavir/home
Hiába kerestem a Blikkben is (biztosan rosszul), de nem találom.

Amit találtam: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/06/targyalnak-a-magyarukran-villamosenergia-kereskedelemrol

"A magyar–ukrán határon történő villamosenergia-kereskedés szabályozási előfeltételeiről és az ehhez szükséges szabályok összehangolásáról egyeztetett Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese, az ukrán Nemzeti Energia és Közműszabályozási Bizottság (NEURC) illetékeseivel – közölte a MEKH."

Esetleg valaki?
Időközben lett valami csöppnyi infó.


Tehát valami jogi probléma van a dologban.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 395
3 632
113
Ma hallgatom a kocsiban a rádiót, és mit hallok! EU által finanszírozott reklám volt, hogy a zöldenergia mennyire jó, és fenntartható, és hogy vele biztosítható Európa energia függetlensége. Hányingerem lett!
images

(hallotta esetleg más is?)