Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Tudod erről az a kérdés jutott eszembe , hogy ha a fekete dobozt el tudják készíteni majdnem törhetetlenre, tűzállóra,akkor miért nem készítik az egész repülőgépet ilyen masszívra?
sf-wink.gif
Viccnek jó, érvnek komolytalan.
sf-cool.gif
 
M

molnibalage

Guest
Az atomenergiának van egy másik vetülete is. Atomenergiában járatos szakember képzés van ma kis hazánkban. Ezt sem kellene veszni hagyni, mert ha nincs erőmű, akkor szakember sem kell. Megint csak elvesztenénk egyfajta tudást.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 343
113
molnibalage said
<blockquote>
Tudod erről az a kérdés jutott eszembe , hogy ha a fekete dobozt el tudják készíteni majdnem törhetetlenre, tűzállóra,akkor miért nem készítik az egész repülőgépet ilyen masszívra?
sf-wink.gif

Viccnek jó, érvnek komolytalan.
sf-cool.gif
</blockquote>
Viccnek is szántam.
sf-cool.gif


De van aki komolyan gondolja; teljesen komolyan kérdezte tőlem is karbantartó lakatos...

A másik kérdése meg az volt, hogy az utasszállító repülőgépeken miért nincs mindenkinek katapultülése.

Nem mentem bele a részletekbe, hogy már szerkezetileg sem lenne khm. egyszerű megvalósítani az utastér tetejének szakaszos leválasztását, csak annyit mondtam, hogy az egyszerűség kedvéért számolj utasonként fél másodperccel - 300 utasnál...

 

Nem ismeri a területet még olvasmányos szinten sem, így hát vannak ötletei...
 

fizikus

New Member
2013. május 18.
19
3
3
Szeretnék ajánlani egy nemrég indult honlapot
www.atomenergiainfo.hu
és egy facebook oldalt
https://www.facebook.com/atomenergiainfo

Sok hasznos és érdekes információ van az oldalon
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130611-paksi-bovites-negyven-szazalekban-helyi-vallalkozokra-szamit-a-roszatom.html
 
M

molnibalage

Guest
A sugárfertőzés szó használatát nem lehetne mellőzni? Olyan ugyanis nincs...
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
Mostanában sajnos nincs sok időm ide írni... de a mai polinéziai poszt apropóján pár gondolat az eddigiekhez.

Fukushimához. Az erőmű elszállása nem a földrengés és nem a cunami miatt volt, hanem az elektromos energiaellátás megszűnése miatt.
Természetesen a cunami kellett hozzá, hogy a dízelek mind egyszerre tönkremenjenek. De a fontos jel, amire figyelni kell, hogy a katasztrófa azért lett ennyire súlyos, mert megszűnt az erőmű áramellátása.
Csernobilnál is azt próbálták volna ki, hogy működik-e a hűtés a leállítás alatt áram nélkül. Ebből a szempontból a kísérlet végülis sikeres volt, hiszen bizonyította, hogy a válasz: nem... (Tisztában vagyok vele, hogy eközben minden létező szabályt áthágtak.)
A fentiek alapján remélem mindenki tisztában van annak súlyával, hogy ez vagy az a típus autonóm módon képes-e a hűtés biztosítására...
molnibalage érve, hogy bezzeg Fukushimában milyen jól megúszták a szennyezést ott bukik meg, hogy nem számol az óceán szennyezésével, illetve még nincs lejátszva a téma, amíg a sérült használt fűtőelem tárolókból apránként el nem távolítják a fűtőelemeket.
Ez a másik tanulsága Fukushimának, hogy a használt fűtőelem tárolók hűtővizének keringtetése sem állhat le!

A "hagyományos" atomerőművi fűtőanyag közelgő hiánya (ami szerintem a nagyobb léptékű atomerőmű építés legnagyobb gátja) talán mondható, közmegegyezés tárgya itt, mivel az ellenérvek is más forrásokat vonnának be.
Tóriumos erőmű nincs és (érdemi teljesítménnyel) évtizedekig nem lesz.
Reprocesszálás világméretekben egy-két létesítményben folyik.
Az atomfegyverek terjedése elleni politika miatt az ilyen típusú erőművek elterjedése útjában politikai ellenállás van. Lehet, hogy nagyon ígéretes, amit ezen a téren elméletileg lefektettek, de a megvalósulás reális esélye konvergál a nullához.

A világ energiaháztartása egy-két évtizeden belül igényel új energia hozzáférési forrásokat, mivel az olajtermelés tetőzik.
Az atom nem képes ezt kielégíteni, hiszen már épülniük kellene az erőműveknek. Egyelőre azt látjuk, hogy az atom részarányának szinten tartása is túl nagy cél.
Félreértések elkerülésére: egy percig nem gondolom, hogy a megújulók ezt teljesíteni tudják. A skálázási problémák még sokkal nagyobbak.
A legnagyobb lehetőségek a takarékosságban rejlenek, csakhogy ennek is meg van a veszélye, ha valaha még növekedni akar a gazdaság...
A világ energiacsapdában van. Az energiatermelés nem növelhető a meglévő módszerekkel nem növelhető jelentősen, de ezzel összefüggésben a gazdasági növekedés is stagnál, visszaesik.
Stagnáló, csökkenő erőforrásbázison kellene kiépíteni egy új gazdaságot.

A megosztott hálózat elképzelése már csak azért is megszívlelendő, mert csökkentett, de mégis legalább valamekkora mértékű villamos energia hozzáférés maradhatna a helyi közösségnek, ha az országos hálózattal bajok lennének.
Szerintem a jövő nem a szorosabb integráció felé vezet. Ennek okai legkevésbé technológiaiak.
 
M

molnibalage

Guest
Fukushima tanulsága az, hogy ne 50+ éves erőműveket üzemeltessen az emberiség és az, hogy minden odds ellenére az erőmű jól helytállt, egy "apró" hiba volt, de az nagyon súlyos lett.

50+ éves tervezési koncepciójú erőművekkel nem lehet érvelni az atomenergia biztonsági vetületeivel, mert ez olyan, mint az autózás kockázatát a Ford T modellel alátámasztani.

Az atom nem képes ezt kielégíteni, hiszen már épülniük kellene az erőműveknek.

100+ blokk áll építés és 200+ tervezés alatt. Csak éppen míg a legelterjedtebb PWR blokkok teljesítménye 500-600 MWe a most épülő blokkoké átlagosan 1500 MWe, de van 2,5 GWe is.

Mivel az atomerőmű építésben volt majdnem 20 év szünet ezért idő kell, amíg az ipar fepörög. És, ha áram kell és semmi más nem fogja tudni adni olcsón és tisztán, akkor atom fog épülni. Ez törvényszerű. Az áram nem a konnektorból, hanem az erőművekből jön...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
molni

Már bocs de ezt rosszul tudod mert én a lámpát nem az erőműbe hanem a konnektorba dugom!!!És amúgy is az atom nagyon veszélyes mert a meglévő több mint 400 blokkból az elmúlt kb 60 évben már 3 vagy 5 is balesetet szenvedett!!!
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
És amúgy is az atom nagyon veszélyes mert a meglévő több mint 400 blokkból az elmúlt kb 60 évben már 3 vagy 5 is balesetet szenvedett!!!

Azért ez a dolog elég relatív. Ha így nézzük a repülésben az elmúlt 60 év adatait, akkor mondhatnánk, hogy öngyilkosság repülőre ülni, hiszen azért elég sok gép zuhant le az elmúlt 6 évtizedben.
Ha azt nézzük, hogy összesen hány reaktor épült és abból mennyinél volt baleset (INES 4 felett), akkor viszont ez egy baromi jó arány.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Hát, én féláron megmondtam volna, hogy a generátorok rossz helyen vannak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
GrGLy

Azt hittem érződni fog az irónia a kis írásomban.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@dudi
Legközelebb rakd ki az irónia táblát :p (meg különbenis a záram tsendes gyilkos, tíccsuk be!)
 
M

molnibalage

Guest
Ha már így szóba került.

http://nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html

Ez elég beszédes stat.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Nekem ez a kedvencem:)
http://englishrussia.com/2009/03/17/russian-mobile-nuclear-power-plants/
 

hunter

Member
2013. május 7.
126
0
16
"A "hagyományos" atomerőművi fűtőanyag közelgő hiánya (ami szerintem a nagyobb léptékű atomerőmű építés legnagyobb gátja) talán mondható, közmegegyezés tárgya itt, mivel az ellenérvek is más forrásokat vonnának be. "

A világ jelenlegi urán felhasználása évi 60.000 tonna, a felkutatott tartalék Kb. 6 millió tonna. (A tengervízben 4 milliárd tonna van)
A tartalék a 130 dollág/kg kitermelési költséghatárig értendő, ha ezt megduplázzuk jelentősen nő a 6 millió tonna is !
Uránhiány miatti aggódásra nincs ok.....
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
khmm...egyes gond, a régi erőművek üzemeltetésével:
hová a fenébe teszed. ha már leállítottad....
na ja... sztrádaalapnak nem a legjobb anyag...

http://lemil.blog.hu/2011/03/10/vendegposzt_nuklearis_katasztrofak_1_0

megjegyz:
ahol most dolgozom, épp napaelemek vezérlőrendszere van próbagyártáson...
csak a pár évvel ezelőtti csúcsmodellekhez képest hihetetlen fejlődés ment végre. elnézve a teljesítményét.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ha elfogyna az urán, még mindig van tórium, és addig életképes technológia is lesz rá. Vagy hidegfúzió. 100 év alatt olyan technológiák jöhetnek be, ami ma még le sincs védve.