Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Már minden résztvevőnek nagyon elege van abból, hogy havonta megjelenik egy-egy újabb próféta, ezért újra és újra elő kell kotorni a dokumentációkat...

Hm, ez egy nyilvános fórum asszem, ahol keretek betartása mellett ki lehet fejteni a véleményeket vagy vitázni. Én meg egy ilyen visszatérő próféta vagyok, mert már 2013-ban is irogattam ide, és azóta is szívesen vagy fejet vakarva olvastam a kommentjeiteket... :) DE értem finom célzásod.
 
M

molnibalage

Guest
Nagyon, de nagyon fájdalmas az egész komment, mert a leggyakoribb és legostobább bullshittelést látom csak benne.

Először is, továbbra is állítom (és bizonyítottam növekvő beépített teljesítményekkel és növekvő arányú VE termeléssel), hogy az elmúlt nagyjából 10 évben minden vezető gazdasági hatalom (USA, KÍna, Japán, Németország, UK, Franciaország) esetén jelentősen nőtt (és nőni is fog) a megújulók és azon belül az időjárásfüggők aránya a VE termelésben. Neked csak kerekítési hiba, más oldalról viszont komoly politikai egyeztetések és vállalások (lásd EU), támogatások, növekvő befektetői szándék és bizalom, konkrét folyamatosan növekvő óriási beruházások, letett rendszerek, növekvő termelési arány, és természetesen sok megoldandó és megoldható hiba és probléma (amikre tanulságos volt a kaliforniai példa). De mindennek nemzetközi szinten óriási hatása van és lesz, mert a folyamat elején járunk.
Uramjézus....
  1. Ahogy már írtam egy kézen megszámolható azon országok száma, ahol a szél + nap 10% felett van.
  2. Ahol ez az arány el van érve ott a világon legmagasabb az áram ára (Dánia, Németország) és a világon legmagasabb az importfüggőség a grid stabilitásához. A sok ömlengés közepette ezekről megint élből megfeledkezel. = Vastagbetűs propaganda vagy rózsaszín köd ült a szemedre és agyra, ami kizárja a realitás érzékelését.
  3. Vállalásokat lehet tenni, aminek eredménye akár több száz mrd USD/EUR bukta. Lásd Németország. Ott is próbálják leépíteni az egészet, mert kiderült - pedig évek óta nyilvánvaló - hogy totálisan bukta az egész még akkor is, ha lenne atomenergia mellette. Annak kivezetésével nem bukta, hanem orbitális katasztrófa az egész.
  4. Azt is megmutattuk számokkal, hogy nincs az a fajta műszaki haladás, amivel az alapvető problémájuk megszüntethető lenne még akkor sem, ha lényegében ingyen épülnének ezek az erőművek. Tudod, a load factor. Erőműveket húzol fel arra, hogy az évben egyenértéken számolva 75-90%-ban ne termeljenek semmit. Nem olcsón.
  5. Nem a folyamat elején járunk, mert Németországban kb. 15 éve teljesen agyatlanul nyomták az egészet. Az eredmény ismert. A világ legdrágább műszaki kísérletével és politikai hátszelével bizonyították azt, amit a 2007-es adatokkal egy felkészültebb TDK-zó hallgatónak illene bizonyítani, hogy "STOP BALFASZOK, MERT EZ KATASZTRÓFA". A trendeket is látva nincs az az árcsökkentés és piaci áram ára, ami belátható műszaki fejlődési időn belül értelmessé tenné az egészet. Tudod, az a "then miracle happens" című kép illik ide amit nem túl rég linkeltek. Erre a csodára van minden felkent zöld pap és papnő. De ilyen csoda nincs.
  6. Hanyadjára linkeljük az isten szerelmére az adatokat...? De tényleg. Mikor állnak már le a magadfajta felkent zöldpapok? Mert ez már régen túl van az irritáló szinten, ahogy n+1-re is hajtogatjátok a bullshit halmokat és műszaki és közgazdasági ökörségeket.
Természetes, hogy ilyen óriási nemzeti energiarendszereket nem lehet átállítani kb. egy évtized alatt nagyobb arányú megújulóra, és (még) sok helyen alacsony az arányuk.
De, lehet. A németek 15 év alatt letettek több beépített kapacitást szél+nap-ból, mint a csúcsigény. A probléma az, hogy ennek kurvára semmi értelme az n+1-szer ismertetett okok miatt. Cserébe embertelenül drága, felelőtlen és veszélyes is, ha a gridfejlesztést kispórolod belőle. A francia termelés is kb. 15 év alatt lett nuki alapon. A dolog nagyon egyszerű, nem faszságokra kell költeni a pénzt. Jaaaaaaaaaaaaaa, hogy kormányra kerülni pro-nukleárisan nem lehet a gyök2 szavazók miatt? Éljen soká...

Különösen, hogy nap- és széltechnológiák még újak a játékban, és nem a 70-es, 80-as években volt a telepítési csúcsuk a világban, mint a nukleáris reaktoroknak.
A szélenergia hasznosítása 800 éves, csak nem villamosáram termelésben... Csodát ettől sem kell várni, de egyesek valamiért mégis ezt teszik...

De a folyamat elindult, halad előre és nem lehet csak úgy leállítani/lassítani mint nálunk.
A legfőbb ökör ország (Németo.) éppen lassítja és több fejlett országnak eszébe sincs követni őket a szakadékba. Norvégia, Fr, Dél-Korea, Oroszország és több erős középhatalom is erősen pro-nuki és kb. telibeszarja a zöldhypeot sőt, inkább LFTR erőművet fejleszt, Kína ebben is élen jár. Na erről ennyit...

Ezért lenne célszerű, ha mégiscsak szánnál némi időt a tervezési dokumentumok, rövid és hosszútávú előrejelzések, kötelező érvényű jogszabályok és más általad nem vagy szelektíven használt dokumentumok tanulmányozására még akár a semmibe vett megújulók esetén is.
Nagy szavak. A jelenlegi legolcsóbb erőművekkel számolva is az jön ki, hogy kurvára semmi értelme felhúzni ezeket a szarokat, piaci alapon életképtelenek, környezetvédelmi funkciójuk nemhogy nincs, de még károsak is ott, ahol nukit szénnel pótolják, de még enélkül is marginális. Senkit nem érdekel, hogy a CO2 emissziós erőművek termelése kismértékben csökken, ha az externáliákkal a teljes környezeti terhelés mégis magasabb. Cserébe a grid instabil, telibaszod a tájat erőművekkel, amik szeletelik a madarakat, szétbarmolják a széljárásokat, zavarják a légiforgalmi és hajózási radarokat, stb.

Mint, ahogy felhívom a figyelmet arra is, hogy ezek közt a célkitűzések közt országonként jelentős differencia van.
Leszarom a kitűzéseket. A német példa azt mutatja, hogy ha nukiellenes vagy és zöldhívő, akkor inkább jobb, ha csendben maradsz, mert az eredménye a felvázolt zöld jövőnek nem vonzó, hanem katasztrófa. Ezek után még továbbra is hittéríteni nálam instant gépszíj lerepüléshez vezet. Nem érzed azt, hogy az őrület sajátos formája az, hogy ugyanazt a marhaságot lemásolod, mint a németek és más eredményt vársz? Mégis mitől....?

Hidd el, nem tehetek róla, hogy nem akarod megérteni, hogy trendeket nem lehet egyetlen egy időpontra vonatkoztatott és egyetlen mutatóval jellemezni, márpedig te folyamatosan ezt erőlteted! Egyébként ügyesen! :)
Hidd el, nem én tehetek róla, hogy a kapott adatokat és modelleket képtelen vagy megérteni.

Azt hogy a jenkiknél szénerőműveket cserélték le gázra, ami mellé picit szél és napot tettek le. Azt sem érted meg, hogy a francia grid atomstabil, exportál olcsó atomáramot méregdrága kiegyenlítő áramként és 10-15-ször tisztább a francia áram, mint a német.

És ezen semmilyen trend nem képes változtatni, az sem, ha 1500-1800 USD/kWe helyett 300-500 USD/kWe lenne az ára ezeknek a vackoknak, mert a load factor és random termelés miatt még a csúcskapacitás 50%-át sem szabadna beépíteni ezekből a szarokból. A német és K-E-i grid csak azért nem omlott még össze többször, mert a németek paraziták mindenkin a szomszédban és a faszuk teli van a fasz germánokkal, akik még nagy pofával a szomszédokra mutogatnak, hogy mekkora hülyék. Olvasd már vissza topikot kérlek, de hogy lásd kivel van dolgod, elég ezeket a kommeneteket első körben.

http://www.mediafire.com/file/m4p26vwpjcbdn2a/link.txt/file

A másik, hogy olyan dolgokat próbálsz elvárni (költségek) most a vitában, amelyekről régebben néhány aspektusban már ejtettünk szót, illetve ebben a konkrét vitában (növekednek és milyen arányban a megújulók) egy új lap. DE igen van rá bőséggel forrás, mert szükséges ezek növelése, például: https://oilprice.com/Latest-Energy-...l-Renewable-Investment-With-1266-Billion.html A lényeg, hogy tavaly világszinten 280 milliárd dollárt toltak megújuló energiákba és a trend növekvő.
Az, hogy mennyi pénzt basznak el értelmetlen dolgokra az nem a haladás fokmérője. Lásd kirptopénz, dotcomlufi és ingatanpiaci lufi címszavak alatt.

Egyébként én is szívesen olvasnék tőled például arról, hogy hogyan változott és hol tart a nukleáris energiába fektetett források aránya mondjuk 1954 vagy csak 1980 óta (hisz ez azért régebbi technológia), vagy (csak hogy feszítsük tovább a kereteket) hogy a harrisbourgi, majaki, csernobili, fukushimai, a tokaimurai stb. nukleáris haváriáknak és baleseteknek milyen közvetlen és közvetett (például természeti és társadalmi károk) költségei voltak és vannak.
Mindenre nincs időm. Csernobil és a gyök2 műszaki és természettudományos analfabéta lakosság + gerinctelen politika + zöldmozgalmak végtelen erőszakosságának köszönhető, hogy egyáltalán megtörténhetett a német "fordulat" (muhaha).


USA: jó érvelés átváltani az energiamixen belüli arányokra és behozni a palagázt, de a Te ábrádon is látszik, hogy a megújulók jönnek fel az elmúlt évtizedben (és én ezt állítottam). Persze a folyamatosan növekvő teljesítményű és termelésű nap- és szélerőművek mögé oda lehet vagy kell tenni a kapcsolt, gyorsan indítható, viszonylag alacsony költségű gázos rendszereket, attól függően hogy milyen a helyi, regionális vagy országos rendszer és működése.
Ez már most letörni látszik, mert a német bukta ott is ismétlődik, mert a fizika és a költségek tudják a dolgukat. Csodák nincsenek.

Kína: ha vetted volna a fáradtságot, hogy ne csak arra koncentrálj, hogy hogy döngölj a sárba (bár a behaluzás jó szó, tetszik), elolvashattad volna mi van az ábra alatt.
Bocs, de elegem van az önjelölt prófátából. Ha valaki ostobaságot sulykol, akkor leírom, hogy hol téved. Mivel orbitálisat tévedsz, ezért nem az én hibám, hogy földbedöngölés a vége, hanem házhoz mész a pofonért. Az meg nem azok hibája, akik értik és művelik témát.
 
M

molnibalage

Guest
Egy kommentbe nem fért be a 10k karakterlimit miatt...

Ott azért szépen le van írva, hogy Kínában a vízenergia aránya a legmagasabb (2017) a megújulóknál (18,6%), de a szél (4,8% ) is magasabb arányú mint a nukleáris (3,9%), bár mindkettő szerinted csak kerekítési hiba. Igaz, a világ közelmúltban legnagyobb nukleáris fejlesztési programjának eredményéről beszélünk,de akkor ezen az alapon tegyük zárójelbe ezt is! (Kettős mérce ???)
Nem értetted meg. A beépített kapacitáshoz képest kerekítési hiba a termelt áram. A 100 GWe + szél és nap annyit semfog termelni, mint 12 GWe nuki erőmű. Csak sokkal többe kerül és 15-20 év után kuka. A nuki erőmű meg 60-80 évig fog menni. Erről is eddig kb. 200-szor volt szó.

Ezek a "barom" kínaiak, amcsik, meg németek, meg japánok meg franciák meg britek (sokukról nem írtál)! Különösen a kínaiak: ezek a szegények 2040-re várhatóan 22%-ra növelik a szél és 18%-ra naprendszerek arányát rendszereik közt - https://www.iea.org/weo/china/#section-3-1. Ami mint tudjuk lehetetlen, de ezek megpróbálják. Nem lehet, hogy mégis Magyarország ül fordítva azon a lovon?
A németek is tolták az ilyen optimista bullshitet. A valóságot olvasd vissza fent. Sehol nincsenek 500-1000 mrd EUR elbaszása után. Környezetszennyező, mint állat a német áramtermelés és a francia kétszerese, ahol 40+ éves nukierőmű a gerinc. Képzeld el, hogy mit tudnak a mai reaktorok, amik még olcsóbban termelnek, mert a load factor 0.95-0.96 táján van és a gőzparamétereket is meg lehetett emelni kicsit. Paks I-nél a reaktorhoz nem nyúltak és 440 MWe-ről 500-ra mentek fel. Ez 13%-os teljesítmény növelés volt azonos reaktorral.

Elnézést, de ha tovább folytatod ezt, akkor még inkább kihozod belőlem az állatot, mert elvesztettem türelmemet ezen a téren. Semmiféle toleranciám nincs azokkal szemben, akik ignorálják a valóságot.

Nézegesd ezt a "tiszta német" áramot a francia vagy magyarral összevetve. Most éppen 70 CO2g/kWh a francia, de átlagban 40 tája. A német meg jellemzően 300-400 felett. Hajnalban 500 felett volt a német és 60 alatti a Fr.
https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=MN

Hosszabb időszakra, ezt is mutattam már, nagyságrendi eltérés van a két ország között CO2 emisszióban. A németek ezért elköltöttek több száz mrd EUR-t, leírták az atomerőműveket az élettartam felénél 2/3-nál, amikor kb. aranytojás tojó tyúkok. A franciák meg csak üzemeltetik tovább a meglevő atomerőműveket. Ennyit kell tenni, semmi mást. Nem kell ide smartgrid bullshit és egybek.

file


Ennyit a vállalásokról és sikerről. Sokak által lesajnált 30+ éves atomerőművekkel FR régen meghaladta azt, amiről a németek álmodnak úgy, hogy nem kúrtak el több száz mrd EUR-t a nagy büdös semmire. Az "zöld adó" árából kb. 8 év alatt kijönne annyi atomerőmű, amivel a német CO2 emisszió a meglevők megtartása mellett elérte ezt. A történelem órán és kötelezővé tenném annak oktatását, hogy egy vesztes világháború néklül is hogyan lehet szétkúrni egy országot. Mert a németek ezt tették energetika terén. Annyi pénzt költöttek el a semmire, hogy abból aranyból lehetne a WC-je minden magyarnak erős túlzással.

Vesd össze az árakat is 1991-gyel.
https://www.pordata.pt/en/Europe/El...useholds+and+industrial+users+(Euro+ECU)-1477

Még árak.
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics
https://www.pordata.pt/en/Europe/El...useholds+and+industrial+users+(Euro+ECU)-1477

És most elmegyek bringázni, mert annak van értelme... A szél és naperőműnek a világ kb. 90%-án meg az égvilágon semmi, de ott is csak azért, mert kőgazdag sejkségek. Aki a 40 szélességi kör napenergiával bohóckodik annak elmentek otthonról.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Őő, azt had kérdezzem meg hogy a 10-15 év alatt ugye kidoglik a napelem, (a kerti solarlampaban lévő még kb 2-3) szóval utána mi történik vele? Mert ugye tudtommal nagyon szennyező ha kukazzak, elbontjak. Elviszik Afrikába valami tanyára és akkor itt már nem szennyezi a környezetet?
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Őő, azt had kérdezzem meg hogy a 10-15 év alatt ugye kidoglik a napelem, (a kerti solarlampaban lévő még kb 2-3) szóval utána mi történik vele? Mert ugye tudtommal nagyon szennyező ha kukazzak, elbontjak. Elviszik Afrikába valami tanyára és akkor itt már nem szennyezi a környezetet?
Ilyen kérdésekkel a felkent zöld papokat és papnőket ne zavard meg. Paksnak bezzeg elbontási alapja van, ahova törvényi kötelezettsége van befizetni. Abból épült pl. Bátaapátiban a tároló.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Őő, azt had kérdezzem meg hogy a 10-15 év alatt ugye kidoglik a napelem, (a kerti solarlampaban lévő még kb 2-3) szóval utána mi történik vele? Mert ugye tudtommal nagyon szennyező ha kukazzak, elbontjak. Elviszik Afrikába valami tanyára és akkor itt már nem szennyezi a környezetet?
Ha netán újrahasznosítják ugyebár vas-réz-alu kinyerhető könnyedén (vezetékek, konzolrész, keret....) az üveglap is könnyen hasznosítható. A probléma a műanyagra felkent félvezető rész, amit perpillanat könnyebb újat gyártani mint foglalkozni vele. Szóval, a fennmaradó résszel az lesz amit a legvégén írtál.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 661
12 356
113
Ilyen kérdésekkel a felkent zöld papokat és papnőket ne zavard meg. Paksnak bezzeg elbontási alapja van, ahova törvényi kötelezettsége van befizetni. Abból épült pl. Bátaapátiban a tároló.
Ahova kb mindent elszállítanak, ami valaha is megközelített 10 méterre egy atomerőmű feliratóú pólót is.
Kivéve persze a kiégett fűtőelemeket, mert az megy vissza az orosznak, de emlékszem milyen wirtshaft volt annak idején a bátaapáti tárolóból, hogy atomsivatagot csinálnak az országból, ha az ott megépül. Voltam lent, gyakorlatilag ott lakni lehetne olyan körülmények vannak… Atomháborúban kb ideális óvóhely.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
M

molnibalage

Guest

A francia "váltásról". Pro nukleárisak, ahogy eddig is. Még azt is kimondja a minelnök, hogy nem stabil a megújuló.

Na erről ennyit.
Álmodozni felesleges főleg műszaki képtelenségekről.
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Köszi a részletes választ! Megértettem, hogy szerinted teljes értelmetlenség és pénzkidobás (ergo katasztrófa) a megújulókat és azon belül időjárásfüggő megújulókat és hozzájuk a teljes VE rendszert (fogyasztás, rendszerirányítás, hálózat, tárolás, termelés stb.) fejleszteni, használni, erre nemzeti/közösségi szintű energiapolitikát építeni. Erre sokrétű részletes műszaki érveket és jelenbeli áramár forrásokat hoztál főleg.
Nem értek egyet, mert szerintem növekedni fog a megújulók és azon belül a nap és a szél használata ezen országokban továbbra is (a műszaki kihívásokkal együtt is), a VE rendszer minden területe is átalakul, és ennek nemzetközi hatása van/ lesz. Legalább három alapvető okból:
- a fejlődő országokban sajnos még mindig szédületesen, nyugaton elképzelhetetlenül nő a VE igény (lásd Kína),
- valamit kezdeni kell a szén (és kisebb részben szénhidrogén alapú) VE termelés eddigi és ezutáni rendkívül súlyos, globális környezet- természetpusztításával, nemcsak a ÜHG kibocsátás/klímaváltozás vonatkozásában,
- olyan erőforrások kellenek nagy tételben, amelyekben nem rendült meg jelentősen a lakossági, befektetői, politikai stb. bizalom (igaz ez a világ fejlettnek nevezett részére igaz inkább) és növekvő a kereslet rájuk; kontra a nukleáris ipar vergődése 1986, illetve különösen 2011 óta (Westinghouse csőd, Areva válság,a Siemens kivonulása nukleáris iparból stb.). Ha főleg a kínai és orosz állami vállalatok komoly állami hátszéllel és lobbival nem állnák a sarat, a világ atomenergia-ipara már itt sem tartana.
Csak teljes rendszerszinten kell minden területen végigvinni a nemzeti szintű adottságokhoz igazított változtatást, ezen belül növelni a megújulók arányát. A nagyhatalmak (lásd a TOP 5 ország) ezt csinálják más-más okokból és célokkal.(A németek 2000-2050 közé csinálták az energiafordulatukat mindezekre a területekre. És nem csak a VE előállítást akarják 80%-ra feltornázni ezekből a megújulókból 2050-ig, hanem az energiahatékonyságot, takarékosságot is javítani és a ÜHG kibocsátást is jelentősen csökkenteni. Egyenlőre csak egy példa: a németek 26%-kal mérsékelték a CO2 kibocsátásukat az 1990-es bázisévhez képest (ez a kiotói egyezmény báziséve) 2016-ig, a franciák pedig 14-gyel. Igaz, más kiindulással. Vannak financiális, műszaki problémák és viták Németországban: igen. Megoldják? Meglátjuk. De tovább fogják csökkenteni az ÜHG kibocsátást, a franciák is, főleg megújuló alapon.)
Lezárásként levonhatjuk akkor a következtetést a vitaindító állítás vonatkozásában (az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a megújuló energiákból előállított VE a vezető gazdasági hatalmaknál)? Szerintem ez továbbra is IGEN. Szerinted? Elég lesz egy igen vagy nem válaszként! Köszönöm!
Ezt még hosszan folytathatnánk, de meghajlok a kommentelési kapacitásod, rutinod, és természetesen főleg műszaki oldalú tudásod előtt (+nekem is véges az időm), így befejezem, hogy tovább ne görgessük az egyébként építő vitát. Meg nem akarok senkit a fórumszabályzat megsértésébe hajszolni... :)

Egy kommentbe nem fért be a 10k karakterlimit miatt...


Nem értetted meg. A beépített kapacitáshoz képest kerekítési hiba a termelt áram. A 100 GWe + szél és nap annyit semfog termelni, mint 12 GWe nuki erőmű. Csak sokkal többe kerül és 15-20 év után kuka. A nuki erőmű meg 60-80 évig fog menni. Erről is eddig kb. 200-szor volt szó.


A németek is tolták az ilyen optimista bullshitet. A valóságot olvasd vissza fent. Sehol nincsenek 500-1000 mrd EUR elbaszása után. Környezetszennyező, mint állat a német áramtermelés és a francia kétszerese, ahol 40+ éves nukierőmű a gerinc. Képzeld el, hogy mit tudnak a mai reaktorok, amik még olcsóbban termelnek, mert a load factor 0.95-0.96 táján van és a gőzparamétereket is meg lehetett emelni kicsit. Paks I-nél a reaktorhoz nem nyúltak és 440 MWe-ről 500-ra mentek fel. Ez 13%-os teljesítmény növelés volt azonos reaktorral.

Elnézést, de ha tovább folytatod ezt, akkor még inkább kihozod belőlem az állatot, mert elvesztettem türelmemet ezen a téren. Semmiféle toleranciám nincs azokkal szemben, akik ignorálják a valóságot.

Nézegesd ezt a "tiszta német" áramot a francia vagy magyarral összevetve. Most éppen 70 CO2g/kWh a francia, de átlagban 40 tája. A német meg jellemzően 300-400 felett. Hajnalban 500 felett volt a német és 60 alatti a Fr.
https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=MN

Hosszabb időszakra, ezt is mutattam már, nagyságrendi eltérés van a két ország között CO2 emisszióban. A németek ezért elköltöttek több száz mrd EUR-t, leírták az atomerőműveket az élettartam felénél 2/3-nál, amikor kb. aranytojás tojó tyúkok. A franciák meg csak üzemeltetik tovább a meglevő atomerőműveket. Ennyit kell tenni, semmi mást. Nem kell ide smartgrid bullshit és egybek.

file


Ennyit a vállalásokról és sikerről. Sokak által lesajnált 30+ éves atomerőművekkel FR régen meghaladta azt, amiről a németek álmodnak úgy, hogy nem kúrtak el több száz mrd EUR-t a nagy büdös semmire. Az "zöld adó" árából kb. 8 év alatt kijönne annyi atomerőmű, amivel a német CO2 emisszió a meglevők megtartása mellett elérte ezt. A történelem órán és kötelezővé tenném annak oktatását, hogy egy vesztes világháború néklül is hogyan lehet szétkúrni egy országot. Mert a németek ezt tették energetika terén. Annyi pénzt költöttek el a semmire, hogy abból aranyból lehetne a WC-je minden magyarnak erős túlzással.

Vesd össze az árakat is 1991-gyel.
https://www.pordata.pt/en/Europe/El...useholds+and+industrial+users+(Euro+ECU)-1477

Még árak.
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics
https://www.pordata.pt/en/Europe/El...useholds+and+industrial+users+(Euro+ECU)-1477

És most elmegyek bringázni, mert annak van értelme... A szél és naperőműnek a világ kb. 90%-án meg az égvilágon semmi, de ott is csak azért, mert kőgazdag sejkségek. Aki a 40 szélességi kör napenergiával bohóckodik annak elmentek otthonról.
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Ahova kb mindent elszállítanak, ami valaha is megközelített 10 méterre egy atomerőmű feliratú pólót is.
Kivéve persze a kiégett fűtőelemeket, mert az megy vissza az orosznak, de emlékszem milyen wirtshaft volt annak idején a bátaapáti tárolóból, hogy atomsivatagot csinálnak az országból, ha az ott megépül. Voltam lent, gyakorlatilag ott lakni lehetne olyan körülmények vannak… Atomháborúban kb ideális óvóhely.

Azok a kiégett fűtőelemek ugyanolyan veszélyesen vissza fognak jönni az oroszokkal kötött szerződés szerint miután kivonták belőle, amire szükségük van. Költeni kell a nagy aktivitású radioaktív tárolóra is, várhatóan Bodánál. Azt a pénzt nemcsak az atomerőmű, hanem a költségvetés (adófizetői pénzből) is biztosítja, támogatva így az atomerőművet mint saját cégét. Bízzunk benne, hogy alaphangon is tízezeréves nagyságrendben képes lesz betölteni a feladatát, Bátaapátival együtt. Ami ugyanilyen finanszírozásban épült.
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Ha netán újrahasznosítják ugyebár vas-réz-alu kinyerhető könnyedén (vezetékek, konzolrész, keret....) az üveglap is könnyen hasznosítható. A probléma a műanyagra felkent félvezető rész, amit perpillanat könnyebb újat gyártani mint foglalkozni vele. Szóval, a fennmaradó résszel az lesz amit a legvégén írtál.

Jogos! A többihez ezt még ajánlom figyelmetekbe: https://verde.444.hu/2014/08/19/homalyoszlatas-napelem-ugyben
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Azok a kiégett fűtőelemek ugyanolyan veszélyesen vissza fognak jönni az oroszokkal kötött szerződés szerint miután kivonták belőle, amire szükségük van. Költeni kell a nagy aktivitású radioaktív tárolóra is, várhatóan Bodánál. Azt a pénzt nemcsak az atomerőmű, hanem a költségvetés (adófizetői pénzből) is biztosítja, támogatva így az atomerőművet mint saját cégét. Bízzunk benne, hogy alaphangon is tízezeréves nagyságrendben képes lesz betölteni a feladatát, Bátaapátival együtt. Ami ugyanilyen finanszírozásban épült.
A napelem panelek, tíz - tizenöt év használat után kisebb helyen elférnek majd ha osszekupacoljak egy szemetdombon? Mert össze fogják gyűjteni az biztos, akár az azbeztet, szóval akkor azzal a teleppel mi lesz a helyzet, az ingyen lesz? Meg a szállítása Afrikába hogy ott szetkalapaljak a szorgos néger gyerekek?
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Azok a kiégett fűtőelemek ugyanolyan veszélyesen vissza fognak jönni az oroszokkal kötött szerződés szerint miután kivonták belőle, amire szükségük van..

Nekik pont a sugárzó részekre van szükségük, úgyhogy nem "ugyanolyan veszélyesen" fognak visszajönni...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
A napelem panelek, tíz - tizenöt év használat után kisebb helyen elférnek majd ha osszekupacoljak egy szemetdombon? Mert össze fogják gyűjteni az biztos, akár az azbeztet, szóval akkor azzal a teleppel mi lesz a helyzet, az ingyen lesz? Meg a szállítása Afrikába hogy ott szetkalapaljak a szorgos néger gyerekek?

Pakisztánba vagy Indiába viszik valszeg, mint szinte minden elektronikai hulladékot.
Ott majd 10-15 éves éhező gyerekek fogják túrni az életveszélyes szemétkupacot némi maradék fémért.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Nem beszélve rola ha mondjuk kis hazánk atallna hirtelen atomrol, gázról, napelemre, akkor a mezogazdasagunk talán le is húzhatnak a rolót, mikor egy nyamvadt falunak kell tíz hektárra való napelempark úgy hogy nincs is ipara a településnek. BP-nek és a többi nagyvarosnak mennyi kellene? Egy teljes megyényi terület? Több? Inkább több. Ezen területek mezőgazdaság alóli kivonása priman megdobna az így is jelentős élelmiszer importunkat, nem beszélve az árfelhajtó tenyezorol. Mi lesz így az éhező afrikai gyerekekkel?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Nem beszélve rola ha mondjuk kis hazánk atallna hirtelen atomrol, gázról, napelemre, akkor a mezogazdasagunk talán le is húzhatnak a rolót, mikor egy nyamvadt falunak kell tíz hektárra való napelempark úgy hogy nincs is ipara a településnek. BP-nek és a többi nagyvarosnak mennyi kellene? Egy teljes megyényi terület? Több? Inkább több. Ezen területek mezőgazdaság alóli kivonása priman megdobna az így is jelentős élelmiszer importunkat, nem beszélve az árfelhajtó tenyezorol. Mi lesz így az éhező afrikai gyerekekkel?
Egyetlen egy ország sem tesz ilyet, az az ország csúnyán összeomlana energetikai szempontból. Ugyanis az első és legfontosabb szabály: a villamos energiának mindig folytonosnak és megfelelő minőségűnek kell lennie, ezt napelemmel soha! de legalább addig amíg olyan tárolókat ki nem találnak amik kis helyen hatalmas energia tárolására nem képesek.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz