Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
Ezt már rég kitalálták, 5-6%-ra dúsított uránból rudakat készítenek, mert abban sok energia el van tárolva.
Nem pont rudakat, hanem kis uránium cuccokat (az angol pelletnek hívja, de az golyó ez pedig inkább henger granulátum). Viszont ebből (U238) állítólag nagyjából még 100 évre elegendő van.
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=542IMG_20180728_100355.jpg
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=911IMG_20180728_100405.jpg
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=157IMG_20180728_100412.jpg
amelyeket ilyen kazettákba rendezetten bepakolnak
K%C3%BCl%C3%B6nb%C3%B6z%C5%91%20t%C3%ADpus%C3%BA%20%C3%BCzemanyag-kazett%C3%A1k.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Nem értek egyet, mert szerintem növekedni fog a megújulók és azon belül a nap és a szél használata ezen országokban továbbra is (a műszaki kihívásokkal együtt is), a VE rendszer minden területe is átalakul, és ennek nemzetközi hatása van/ lesz. Legalább három alapvető okból:
Melyik részét nem értetted meg annak, hogy aközött, hogy mit csinálnak és minek van értelme hatalmas szakadék van? A politika és választók miatt semmiféle összefüggés nincs a kettő között, lásd Németország.

- a fejlődő országokban sajnos még mindig szédületesen, nyugaton elképzelhetetlenül nő a VE igény (lásd Kína),
És annak kielégítésére a szén/nap nem jó, mert még a stabil gerinc sem létezik a 3. világbeli országokban, amire építeni lehetne és ki tudna egyensúlyozni. Ezért van az, hogy Afrikában is számolnak atomerőművekkel. Egy fejlett ipari ország alapból stabil gridje még elbírta a német ökörséget úgy, hogy minden szomszédján parazita. Ha FR is német ökör lenne, akkor heti szintű áramszüneteket látnál Európában. "Vicces" lenne....

- valamit kezdeni kell a szén (és kisebb részben szénhidrogén alapú) VE termelés eddigi és ezutáni rendkívül súlyos, globális környezet- természetpusztításával, nemcsak a ÜHG kibocsátás/klímaváltozás vonatkozásában,
Igen, a megoldást atomenergiának hívják. Lásd Franciaország. Tökéletesen megmutatják a számok, hogy megoldás. A legbiztonságosabb, legtisztább és hosszútávon legolcsóbb. Azért csak hosszútávon, mert magas a kezdeti beruházási költség, de aztán erős túlzással gombokért üzemel az olcsó üzemanyaga miatt.

- olyan erőforrások kellenek nagy tételben, amelyekben nem rendült meg jelentősen a lakossági, befektetői, politikai stb. bizalom (igaz ez a világ fejlettnek nevezett részére igaz inkább) és növekvő a kereslet rájuk; kontra a nukleáris ipar vergődése 1986, illetve különösen 2011 óta (Westinghouse csőd, Areva válság,a Siemens kivonulása nukleáris iparból stb.). Ha főleg a kínai és orosz állami vállalatok komoly állami hátszéllel és lobbival nem állnák a sarat, a világ atomenergia-ipara már itt sem tartana.
Az nem az atomenergia hibája, hogy az emberek 99+ százaléka természettudományos és műszaki analfabéta és emiatt kapott kéziféket a nukleáris ipar. Ha nincs irracionális félelem, akkor ma már egy generációval újabb reaktorok lehetnének griden és talán soha senki nem bohóckodik a gyakorlatilag semmire sem jó napenergiával és alig valamire jó szélenergiával.

Csak teljes rendszerszinten kell minden területen végigvinni a nemzeti szintű adottságokhoz igazított változtatást, ezen belül növelni a megújulók arányát.
Lásd 40. szélességi kör feletti kommetet. Egyébként bullshittelésnek ez megint fekete öves volt.

A nagyhatalmak (lásd a TOP 5 ország) ezt csinálják más-más okokból és célokkal.(A németek 2000-2050 közé csinálták az energiafordulatukat mindezekre a területekre.
Félidőben sehol sem tartanak 500 mrd + EUR elbaszása után, mert az atomot kivették a mixből.

Huszadjára linkelem, legalább az első 7 percet nézd meg, de az egészet ajánlom. Hiába 6 éves, kb. semmit nem vesztett aktualitásából a benne levő arányok.

Egyenlőre csak egy példa: a németek 26%-kal mérsékelték a CO2 kibocsátásukat az 1990-es bázisévhez képest (ez a kiotói egyezmény báziséve) 2016-ig, a franciák pedig 14-gyel.
Linkeltem a CO2g/kWh-t. FR = világbajnok, GER = szar, mocskos, szennyező és cserébe kurvadrága.
https://aszodiattila.blog.hu/2017/0...mzes_az_entso-e_tagorszagok_villamosenergia-t

De tovább fogják csökkenteni az ÜHG kibocsátást, a franciák is, főleg megújuló alapon.)
Bla, bla és bullshittelés. A linkelt 3 perces videót is csesztél ezek szerint megnézni. Minél inkább növekedik a szél/nap aránya a rendszerben, annál nehezebb betenni még, mert:

  • Random termelés még nagyobb probléma.
  • Egyre szarabb helyekre tehetsz csak le erőművet. Németek már 0,13 load factoros helyre akarnak szélkereket tenni. Lol....
https://aszodiattila.blog.hu/2016/0...talakulo_nemet_megujulotamogatasi-rendszerrol

BTW, francia hozzállásról.
https://aszodiattila.blog.hu/2017/0...szmek_helyett_a_fizikai_torvenyeken_alapulo_e

Lezárásként levonhatjuk akkor a következtetést a vitaindító állítás vonatkozásában (az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a megújuló energiákból előállított VE a vezető gazdasági hatalmaknál)? Szerintem ez továbbra is IGEN. Szerinted? Elég lesz egy igen vagy nem válaszként! Köszönöm!
Nem. A válasz nem. Te kiválasztottál két országot, miközben a többinél ez nem igaz.

Ezt még hosszan folytathatnánk, de meghajlok a kommentelési kapacitásod, rutinod, és természetesen főleg műszaki oldalú tudásod előtt (+nekem is véges az időm), így befejezem, hogy tovább ne görgessük az egyébként építő vitát. Meg nem akarok senkit a fórumszabályzat megsértésébe hajszolni... :)
Ehhez képest semmit sem fogtál fel abból, amit linkeltem és kifejtettem továbbra is mantrázod a magadét...
Nem tudom, hogy miben építő az, hogy te erősen hiszel és szurkolsz (?) annak, hogy az őrület folytatódjon. A világ legdrágább kísérlete bizonyította azt, hogy a szél + napenergia európai környezetben totális kudarc.
 
M

molnibalage

Guest
Azok a kiégett fűtőelemek ugyanolyan veszélyesen vissza fognak jönni az oroszokkal kötött szerződés szerint miután kivonták belőle, amire szükségük van. Költeni kell a nagy aktivitású radioaktív tárolóra is, várhatóan Bodánál. Azt a pénzt nemcsak az atomerőmű, hanem a költségvetés (adófizetői pénzből) is biztosítja, támogatva így az atomerőművet mint saját cégét. Bízzunk benne, hogy alaphangon is tízezeréves nagyságrendben képes lesz betölteni a feladatát, Bátaapátival együtt. Ami ugyanilyen finanszírozásban épült.
Ez is röhejes. Már most léteznek olyan erőművek, amik nem csak U235-tel tudnak üzemelni. A ma hulladéka a jövő üzemanyaga és akkor még ott van a transzmutációban rejlő lehetőség is.

A felkent zöldpapok és papnők dumája ellenére az atomenergiában óriási kiaknázatlan potenciál van, mert n+1 féle erőművet lehet tervezni és üzemeltetni. A szélenergiánál meg lényegében kettő van, de egyik sem tud a load factorral mit kezdeni. A nap is adott teljesítménnyel és gyakorisággal süt...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
A 444 és index kb. minden írása alsó hangon félig nukiellenes, mert azzal a fityisznek akarnak alágvágni. Ebben az írásban is tonnányi téveszme van.

Egy gyors átfutás után sehol nem látom azt, hogy a kötelező átvételről leírnák, hogy az kőkemény támogatás.
Majd, ha minden termelőt szabályozásra fognak kötelezni és úgy megéri a dolog, akkor térjünk vissza a témára.

Mert jelenleg a napelem és szélkerék az egyenlők között az egyenlőbb. Mindig átveszik sőt, drágábban, mint mástól.

Röhej.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
M

molnibalage

Guest
A 100 éves urán készlet mantrával is le lehetne állni. Még a sima 2. gen. PWR reaktorok esetén is láttam már 800 évről szóló tanulmányt. Ugyanis a tanulmányok nagy rész nem veszi figyelembe azt, hogy mennyire nem bányásztak uránt a fegyverekből kinyert Pu miatt. Ha meg az áram ára magasabb a röhejes megújulók miatt és a sokkal drágább atomáram is belefér, akkor még alacsonyabb U érc koncentráció mellett is megéri bányászni, mikor csak az U235 a hasznos rész.

Az újabb reaktorok megeszik az U238-at is, tehát még kb. 30-sor kisebb U érc koncentráció mellett is megéri bányászni, mert ennyivel magasabb az energiatartalma a végül kapott fűtőelemnek

A LFTR erőmű meg Th-ot kér, amiből olyan hasadóanyag állítható elő, hogy gyakorlatilag bányászni sem kell, mert ma is mellékterméke a ritkaföldfém termelésnek. Egyetlen koszos bánya melléktermékben annyi energia van, ami a Föld teljes éves áramfogyasztását fedezné. Minden évben. Civilizációs léptékben soha nem fogy el a Th, túl gyakori ahhoz.

Erre mit csinál az emberiség? Szélfarmokat épít meg naperőművet.
deja_q_hd_046_resized_6484.jpg


Ha oktatni fogják pár száz év múlva ezt, akkor lehet, hogy ez lesz a példa az emberiség legnagyobb ökörségei listán....
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
A 100 éves urán készlet mantrával is le lehetne állni. Még a sima 2. gen. PWR reaktorok esetén is láttam már 800 évről szóló tanulmányt. Ugyanis a tanulmányok nagy rész nem veszi figyelembe azt, hogy mennyire nem bányásztak uránt a fegyverekből kinyert Pu miatt. Ha meg az áram ára magasabb a röhejes megújulók miatt és a sokkal drágább atomáram is belefér, akkor még alacsonyabb U érc koncentráció mellett is megéri bányászni, mikor csak az U235 a hasznos rész.

Az újabb reaktorok megeszik az U238-at is, tehát még kb. 30-sor kisebb U érc koncentráció mellett is megéri bányászni, mert ennyivel magasabb az energiatartalma a végül kapott fűtőelemnek

A LFTR erőmű meg Th-ot kér, amiből olyan hasadóanyag állítható elő, hogy gyakorlatilag bányászni sem kell, mert ma is mellékterméke a ritkaföldfém termelésnek. Egyetlen koszos bánya melléktermékben annyi energia van, ami a Föld teljes éves áramfogyasztását fedezné. Minden évben. Civilizációs léptékben soha nem fogy el a Th, túl gyakori ahhoz.

Erre mit csinál az emberiség? Szélfarmokat épít meg naperőművet.
deja_q_hd_046_resized_6484.jpg


Ha oktatni fogják pár száz év múlva ezt, akkor lehet, hogy ez lesz a példa az emberiség legnagyobb ökörségei listán....
A 100 évet nem én mondom, hanem Dr. Rácz Ervin Ő a Kandón tanít, villamosenergetikás, neki jobban elhiszem mint neked. Kettő U235-238-ról beszéltem nem pedig a tórium erőműről, képet is raktam be a diasorából.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
Másik, 100 év nagy idő, rengeteg potenciál lehet még az atomerőművekben, sőt a fúziós erőművekben meg még több.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 658
12 347
113
Ezek az évek eléggé hasracsapás jellegűek, mindenki azt mond, amilyen szemléletben tekint a szegmensre. Ha a mai erőművek fűtőanyag dúsítási arányát nézzük, akkor lehet, hogy a 100 év megállja az egy egységre jutó adott kitermelési költség és megtérülési mutató mellett pillanatnyi gazdasági környezetben. De ha ide vesszük az erőművek fűtőanyag minőségi érzékenységének változási trendjét, az erőműtípusok eloszlásának várható változását az atomerőművek között, akkor ez a száz év könnyen lehet a duplája is.

És akkor még nem kezdtünk újra RBMK reaktorokat építeni, amik gyakorlatilag dúsítatlan uránnal is mennek. :p:D
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ezek az évek eléggé hasracsapás jellegűek, mindenki azt mond, amilyen szemléletben tekint a szegmensre. Ha a mai erőművek fűtőanyag dúsítási arányát nézzük, akkor lehet, hogy a 100 év megállja az egy egységre jutó adott kitermelési költség és megtérülési mutató mellett pillanatnyi gazdasági környezetben. De ha ide vesszük az erőművek fűtőanyag minőségi érzékenységének változási trendjét, az erőműtípusok eloszlásának várható változását az atomerőművek között, akkor ez a száz év könnyen lehet a duplája is.

És akkor még nem kezdtünk újra RBMK reaktorokat építeni, amik gyakorlatilag dúsítatlan uránnal is mennek. :p:D
Romulánok a CANDU reaktort vállasztották.Az is természetes uránnal mükszik
 
M

molnibalage

Guest
A 100 évet nem én mondom, hanem Dr. Rácz Ervin Ő a Kandón tanít, villamosenergetikás, neki jobban elhiszem mint neked. Kettő U235-238-ról beszéltem nem pedig a tórium erőműről, képet is raktam be a diasorából.
  1. Ne egyelemes mintából indulj ki.
  2. Ezen felül U235 + U238-ra biztosan nem igaz. Mondom, olyan tanulmányt is olvastam, ami 2. gen. PWR reaktorok esetén is minimális árnövekedéssel és ennek beépülésével számolva kb. 800 éves készletet saccolt be. Az U238-az is megenni képes reaktorokkal is civilizációs léptékben nézve végtelen üzemanyag van, több ezer évre elég.
A kommentem lényege az, hogy az atomenergia annyi fajta erőműtípus képes felvonultatni és annyira az elején van az evolúciónak, hogy ehaj. Ehhez képes már most meg van benne a potenciál, hogy a Föld energiaszükségletét csuklóból kielégítse kb. az idők végezetéig, amit mai életvitel mellett el tudunk képzelni.
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18

Nagyon jó cikk (volt ez akkor is). Erre a részre hívnám fel a figyelmet (RENDSZERSZEMLÉLET és ENERGIAMIX!!!): "Hogy festene Európa energiaellátása 2050-ben? MacKay szerint először is kevesebb energiát fogunk felhasználni, másodszor pedig szinte biztosan marad a több lábon állás. Egymás mellett működnek majd a megújulós erőművek, az atomerőművek, a szén-dioxid-csapdával (CCS) ellátott hőerőművek, és még bizonyos mennyiségű bioüzemanyagot is fel fogunk használni. A források közötti arány pedig legfőképpen az áraktól függ. „Most az a legfontosabb, hogy kutatás-fejlesztéssel szorítsuk le a kevés szén-dioxiddal járó energiatermelés árát” – magyarázta a főtanácsadó."
Ami a felületeket illeti, nem kérdés, hogy a megújulók energiasűrűsége kisebb mint az atomenergiáé. Vagyis tényleg több terület kell. De az van. Csak elég a szocialista bányászat és az ipar által degradált területekre (kb. 1000 km2 a 93000-ből) és a mai beépített területekre (összesen 3200 körüli település abból 346 területileg döntő részt növekvő város) gondolni.Nem kell azzal riogatni bioszféra rezervátumokat meg minőségi szántókat kell betelepíteni megújulókkal. Ehhez persze politikai akarat, megfelelő szabályozás és annak betartatása kellene...
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
bagira "Lezárásként levonhatjuk akkor a következtetést a vitaindító állítás vonatkozásában (az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a megújuló energiákból előállított VE a vezető gazdasági hatalmaknál)? Szerintem ez továbbra is IGEN. Szerinted? Elég lesz egy igen vagy nem válaszként! Köszönöm!"

molnibalage "Nem. A válasz nem. Te kiválasztottál két országot, miközben a többinél ez nem igaz."

Ez pedig az utolsó ok, hogy miért nem érdemes folytatni nagy részletességgel ezt a vitát. 5 (azaz öt) országról (USA, Kína, Japán, Németo., Egyesült Királyság - TOP 5 GDP alapján 2017-ben) volt szó. Mind az ötben nőtt a megújulók aránya a VE termelésben az elmúlt 10 évben. Az igaz, hogy eltérő bázisról más szintre. De végtelenül folytathatnánk ezt a vitát, hogy mit jelent "jelentősen" meg a "kerekítési hiba" meg hozhatnánk az ehhez nem vagy részlegesen tartozó érveket. Ehhez meg tényleg nincs időm, kapacitásom. Szerintem növekedni fog az arány és a mennyiség is továbbra is, és annak nemzetközi hatása lesz. És igen szurkolok a németeknek, hogy a nehézségek és problémák mellett végigcsinálják a fő célkitűzéseket a teljes VE rendszerük átalakítására.
 
M

molnibalage

Guest
Nagyon jó cikk (volt ez akkor is). Erre a részre hívnám fel a figyelmet (RENDSZERSZEMLÉLET és ENERGIAMIX!!!): "Hogy festene Európa energiaellátása 2050-ben? MacKay szerint először is kevesebb energiát fogunk felhasználni, másodszor pedig szinte biztosan marad a több lábon állás. Egymás mellett működnek majd a megújulós erőművek, az atomerőművek, a szén-dioxid-csapdával (CCS) ellátott hőerőművek, és még bizonyos mennyiségű bioüzemanyagot is fel fogunk használni. A források közötti arány pedig legfőképpen az áraktól függ. „Most az a legfontosabb, hogy kutatás-fejlesztéssel szorítsuk le a kevés szén-dioxiddal járó energiatermelés árát” – magyarázta a főtanácsadó."
Ami a felületeket illeti, nem kérdés, hogy a megújulók energiasűrűsége kisebb mint az atomenergiáé. Vagyis tényleg több terület kell. De az van. Csak elég a szocialista bányászat és az ipar által degradált területekre (kb. 1000 km2 a 93000-ből) és a mai beépített területekre (összesen 3200 körüli település abból 346 területileg döntő részt növekvő város) gondolni.Nem kell azzal riogatni bioszféra rezervátumokat meg minőségi szántókat kell betelepíteni megújulókkal. Ehhez persze politikai akarat, megfelelő szabályozás és annak betartatása kellene...
Röhejesen kevés és a szél nem mindenhol fúj megfelelően. Mo-n ahol minimálisan is van értelme szélerőműnek, ott már van. Nem értem, hogy miért erőlteted a hülyeséget. Semmiféle fejlesztés nem tudja a szél+nap load factorát megváltoztatni.
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem növekedni fog az arány és a mennyiség is továbbra is, és annak nemzetközi hatása lesz. És igen szurkolok a németeknek, hogy a nehézségek és problémák mellett végigcsinálják a fő célkitűzéseket a teljes VE rendszerük átalakítására.
Továbbra is fullba tolod. Szarsz arra, hogy mibe kerül. Felőlem növekedjen, de attól, mert másvalaki kretén nem kéne követni példájukat. Építsünk atomerőművet és adjuk el a kretén országoknak jó drágán a stabil atomáramot, ha esetleg lenne más kretén ország a közelünkben.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and notaricon

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Nagyon jó cikk (volt ez akkor is). Erre a részre hívnám fel a figyelmet (RENDSZERSZEMLÉLET és ENERGIAMIX!!!): "Hogy festene Európa energiaellátása 2050-ben? MacKay szerint először is kevesebb energiát fogunk felhasználni, másodszor pedig szinte biztosan marad a több lábon állás. Egymás mellett működnek majd a megújulós erőművek, az atomerőművek, a szén-dioxid-csapdával (CCS) ellátott hőerőművek, és még bizonyos mennyiségű bioüzemanyagot is fel fogunk használni. A források közötti arány pedig legfőképpen az áraktól függ. „Most az a legfontosabb, hogy kutatás-fejlesztéssel szorítsuk le a kevés szén-dioxiddal járó energiatermelés árát” – magyarázta a főtanácsadó."
Ami a felületeket illeti, nem kérdés, hogy a megújulók energiasűrűsége kisebb mint az atomenergiáé. Vagyis tényleg több terület kell. De az van. Csak elég a szocialista bányászat és az ipar által degradált területekre (kb. 1000 km2 a 93000-ből) és a mai beépített területekre (összesen 3200 körüli település abból 346 területileg döntő részt növekvő város) gondolni.Nem kell azzal riogatni bioszféra rezervátumokat meg minőségi szántókat kell betelepíteni megújulókkal. Ehhez persze politikai akarat, megfelelő szabályozás és annak betartatása kellene...
Ehhez képest az energiafogyasztasunk rohamosan növekszik. Pl egyre többször töltöd a telefonodat amit nyomkodsz naphosszat, és ami már ugye nem vonalas, mert az kiment a divatból. Gondolom ezzel a nagy zöld környezetvédők is így vannak. De egyre több a laptop/tablet, elektromos gép a lakásban, konyhában a 20-25 évvel ezelottihez képest a nagyon zöldeknek is. Mar senki sem daralja a kávét, diót, húst kézi darálóval, pedig minőségre ugye sokkal jobb volna mint ezt készen megvenni. Mosogatógép van kézi mosogatás helyett gondolom a zöldeknek is. Az iparban egyre több az elektromos gép, a csomagolóanyag, a szállítás az egy-egy alkatrésztipust előállító gyárak miatt. A klimarol meg ne is beszéljünk mert az is nagy divat, manapság már nem bírják az emberek a panelben a 30-32 fokot, nem úgy mint a hetvenes években. Hutunk mindent mindenhol ha kell hanem, otthon ,boltban egyaránt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Ha és ahogy felnézek itt a cégben a mennyezetre látom hogy égnek a lámpák, pedig anélkül is elég világos lenne. Megyek le is kapcsolom hogy megmentsem a földet.
 
M

molnibalage

Guest
Ehhez képest az energiafogyasztasunk rohamosan növekszik. Pl egyre többször töltöd a telefonodat amit nyomkodsz naphosszat, és ami már ugye nem vonalas, mert az kiment a divatból. Gondolom ezzel a nagy zöld környezetvédők is így vannak. De egyre több a laptop/tablet, elektromos gép a lakásban, konyhában a 20-25 évvel ezelottihez képest a nagyon zöldeknek is. Mar senki sem daralja a kávét, diót, húst kézi darálóval, pedig minőségre ugye sokkal jobb volna mint ezt készen megvenni. Mosogatógép van kézi mosogatás helyett gondolom a zöldeknek is. Az iparban egyre több az elektromos gép, a csomagolóanyag, a szállítás az egy-egy alkatrésztipust előállító gyárak miatt. A klimarol meg ne is beszéljünk mert az is nagy divat, manapság már nem bírják az emberek a panelben a 30-32 fokot, nem úgy mint a hetvenes években. Hutunk mindent mindenhol ha kell hanem, otthon ,boltban egyaránt.
Nem ezek a fogyasztók, amik viszik felfelé a fogyasztást. 2005 óta kvázi pl. nem épül olyan társasház, ahova a lakásokban a gázt bevinnék, mert túl drága, villannyal megy a sütés és főzés is, meg a légkondi. A számítógép sokat megy az is azért napi 5-6 órás átlaggal kWh-s fogyasztási léptékben van.

Az okostelónak a töltési igénye az 0, az okosteló által elérhető szolgáltatások szerverfarmja az, ami sok áramot fogyaszt. A linkelt pandora-s videóban ott van, hogy kb. minden okosteló mögé el lehet képzelni egy kisebb hűtő villamos igényét.