Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Annyi nyilvánvaló, hogy a zöld köntösbe bújtatott felforgató mozgalmárok (értsd: a modern szélsőbal zöldnek álcázott fele) a támogatásukat zömében ezekből a kifizetésekből nyerik.
Mert ami a megújuló iparág mezei kapitalistáinak bevétel, abból jut bőven a mindezt lehetővé tevő ökölnek is. Ez az utat törő és helyet biztosító ököl pedig a sötétzöld politika.
A bolevista, anarchisztikus felforgató, neo-marxista ellenkultúra, aminek farvizén a jelenlegi mainstream zöldideológia is honol, nem más, mint a kapitalista realizmusnak a világ tőkéjét időről időre újra felkavaró eszköze:


Amit ma megújuló energia iparágnak és a hozzá kapcsolódó zöld identitásnak nevezünk, az csak a felvert hab, az a zavaros, amiben egyesek igen szépen tudnak halászni.
A világ bajának nevezett károsanyag kibocsátás korrekciójára (tévesen) ma kizárólag az úgynevezett e-mobilitást teszik meg egyedüli megoldásként, amely kiszolgálásához az árnyok végett, józanul csak a nukleáris energia jöhetne érdemben szóba, de ez túl keveseknek jelentene bevételt.

A zöldenergia, minden érdemi hátránya ellenére is sokkal "piacbarátabb". Sokkal-sokkal több kell belőle, lényegében tele kell szemetelni a világot szélerőművekkel és napelemekkel, hogy tudják valahogy tartani a lépést. Ez sokkal jobb pénz azoknak, akiknek itt van az érdekeltségük. Ezért jobb a marketingje.

Ez az értelme.
Az elmélet ellen szól, hogy ez a szarkeverés akkor kezdődött, amikor zöld ipar még nem is volt. Sőt, évtizedekkel előtte. Nincs itt semmi összeesküvés, csak sima butaság.
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 927
113
Az elmélet ellen szól, hogy ez a szarkeverés akkor kezdődött, amikor zöld ipar még nem is volt. Sőt, évtizedekkel előtte. Nincs itt semmi összeesküvés, csak sima butaság.
Nem az elmélet ellen szól, sőt.

Az eredendő, 60-as évek végén, a 70-es évek elején induló zöldmozgalom a második világháború utáni technológiai fellendülés első, addigra nyilvánvalóvá vált kárainak felismerésével kezdődött.
Addig még sehol sem volt a mai kolosszális műanyagfelhalmozás, de még a nukleáris biztonság kérdése se.
Csak az ipari forradalom kezdete óta eltelt kb egy évszázad károkozásait, a szén és olajszennyezés, illetve a túlhalászat, bálnavadászat, na meg a talaj- és légszennyezés közvetlen hatásait tudták kimutatni.
Globális felmelegedésről még szó sem volt.
Jellemző, hogy a világ akkori vezető kapitalista elitje még a szén és olaj urai voltak.
A hetvenes években a világ leggazdagabb emberei zömmel amerikai olajmágnások soraiból kerültek ki.
Az atom környezetszennyezése ekkor még kimerült a katonai atomtesztek sugárzásaiban, míg az épp szárba szökkenő atomenergia a világ országainak, zömmel azon belül is a nagyhatalmak kormányainak mondhatni privát, intim területe volt.
Még a “polgári” olajmágnások se értek fel ide.

A nemzetközi zöldmozgalmak - más eszköz nem lévén - a korabeli ellenkultúrával kezdtek egy gyékényen árulni.
Az alternatív energiatermelés, a megújuló energia ezeknek az autonóm, szabadságorientált kommuna-ideológiáknak a vízióival rímelt.
Lássuk be, elvi szinten, sziget üzemben a nap-, illetve szélenergia a kiserőművi nagyságrendben még elfogadható alternatíva manapság is.

Aztán a nyolcvanas évekre, a 73-as olajválságra válaszképp kezdett beerősödni az az atomlobbi, ami egyszerre vált céltáblájává az atomfegyer- és úgy általában háborúellenes anti-establishment mozgalmaknak és a Greenpeace aktivistáinak.
Itt nem csak az atom, mint előtag volt vörös posztó, de az 1979-es Three Mile Island és az 1986-os csernobili atomkatasztrófa is az atomenergetika ellen hangolta a nyugati liberális közvéleményt.

Ekkorra ugyanis megtörtént a kényszerű árukapcsolás. A zöld-ideológia a a valamilyen szinten szükségszerű hatalomellenességével olyan társutas elvek oldalára sodródott, mint az anti-kapitalista, anarchista, a magát jogvédőként azonosító, az antirasszista, az ellenkultúra követője, a kultúrmarxista, vagy a szexuális szabadosság követőinek tábora.

Aki ma jószándékú környezettudatosként azonosítja magát, az minden irányból nézve beskatulyázódik az összefoglalva új-baloldali irányzatba.
Emiatt nem lehet ma egy környezetvédő egyúttal atompárti sem.
Mert az atomenergetika az elnyomó, rasszista, fasiszta, kapitalista hatalom eszköze. Ez az ostoba összemosás a józan és konstruktív kommunikáció legfőbb gátja.

Ugyanakkor - hála a fogyasztói társadalomnak - a zöld ideológiát is fogyaszthatóvá, népszerűvé és prosperálóvá kellett hizlalni.
Így ma már a szél- és napenergia - távolról sem rentábilis módon - üzlet és így nagypolitikai eszköz is egyben.
Ez utóbbinak a farvizén gyalogolnak be a fent sorolt többi “alternatív” ideológiák is a hatalmi ágak közepébe, hogy faramuci módon váljanak mainstream-é.

Így válnak a globális zöld mozgalmak - lényegében az ördöggel szövetkezve - olyan kapitalista elnyomó entitássá, de legalábbis káros túlhatalommá, amely eredményeként telehordják a földet a nagyerőművi léptékben már távolról sem hatékony megújulókkal.
Vagy csak szimplán grandiózus energiaválságok sorát idézik elő.
 
M

molnibalage

Guest
Aki ma jószándékú környezettudatosként azonosítja magát, az minden irányból nézve beskatulyázódik az összefoglalva új-baloldali irányzatba.
Emiatt nem lehet ma egy környezetvédő egyúttal atompárti sem.
De lehet. Sőt, valójában csak ő az.
A többi csak valami nagyhangú hippi idióta.
Csak szegény túl hülye ahhoz, hogy ezt megértse.

Mert az atomenergetika az elnyomó, rasszista, fasiszta, kapitalista hatalom eszköze. Ez az ostoba összemosás a józan és konstruktív kommunikáció legfőbb gátja.
Ja, mert aztán semmi kapitalizmus nincs a "zöld" erőművek építésében.
Mármint, ha az igazi kapitalista lobbit nem számolom, ami olyan, hogy ehhez képest kispályás minden más.
Az állami pénzek magán zsebekbe csatornázásban világbajnokok.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 458
23 929
113
Azért beszarok, MVM igazgató lehet lenni ennyi szürkeállománnyal?
Közgazdász a lelkem bogara, pont úgy mint a mavir-os csóka, kb a papíron lévő számokból csak azok értékét tudja leolvasni, valós mögöttes tartalmat nem tud hozzájuk rendelni. Így megyen ez manapság.


Van paks1-nél dolgozó ismerősöm, higgyétek el, kell az a paks2, nagyon...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Bocs a belpolért, de itt van, mi a két ellenzéki géniuszjelölt programja a témában:


Paks2-t mindkettő leállítaná azonnal, de Márki-Zay nyilván amerikai céget bízna meg a Roszatom helyett erőműépítéssel (a bolgár példa már ott van erre, ahol USA nyomásra kidobták a Roszatomot, kifizették a kötbért, és most építenek majd asszem Westinghouse AP1000-es erőművet), szerinte kell az atomenergia, csak semmiképp ne legyen orosz (nyilván mert az szúrja a tartótisztjei szemét Langleyben).
Klára asszony szerint viszont Paks1-re sem lesz szükség, annyi pénzt fog jönni az uniótól megújulókra meg energetikára. Szóval ő a sötétzöld nyugat-európai vonalat viszi.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 458
23 929
113
Hát akkor gyönyörködjünk a hazai trafógyártás újjáéledésében:
7f6b7698879ec9b1de16a605d4a376a4.png

178f2bc76958f0e3b1c81625ebe4d182.png


És egy 400/120-as (132-es) Bujra:
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 082
10 243
113
T

Törölt tag 2361

Guest
Semmi új.
Egy ál ideológia mögé bújva minden szart el lehet adni és lopni vele az adófizetők pénzét is támogatásként.
tudom, de nekem uj volt hogy a hasznalt szeleromu lapatokat elasak a fold ala, mert nem tudnak mit kezdeni veluk.
eddig gondoltam ujrahasznositjak oket valahogy.

lofaszt. ebbol is egy csomo szemet marad mint minden masbol. hat kurvara "zold"
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Kezdődik??

 
M

molnibalage

Guest
Nah, most dől majd össze a rezsiharc?
Eddig csak a víz ágazat volt iszonyatosan alulfinanszírozott.
Most, hogy vége alacsony áraknak, akkor ki és hol fogja megfizetni a realitást és miből?
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU and bel

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Ez mindenképp kemény lesz, rezsiharctól függetlenül is. Előjönnek fiókból a Business Continutity Planek, mert nyílnak a sebezhetőségi ablakok. Kíváncsi vagyok (nem).
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez semmit nem segít hosszútávon...
Van az olcsón megvett gáz, ami elfogy és, ha utána drága lesz a gáz, akkor semmi mást nem történt, mintha és spejzból elsütném az utolsó elrakott liszhalmot és csá.

Választások után gázáremelés, nincs mese.

De:
Mi itt hümmögünk, meg huzzuk a szánkat, hogy mekkora kamu ez a rezsicsökkentés, de év elején jött a postás, elővett a lépcsőház ajtajában egy vastag köteg borítékot, rápillantok, távhő.
Miénket adja már ide, ne dobálja be feleslegesen.
Kétszer átlapozza, majd rámnéz:
-Van tartozásod?
-Nekem nincs.
-Jaaa, azokat holnap hozom, ez az elmaradás.
 
  • Hűha
Reactions: Árpicsek