Visby osztály (Svédország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
A svéd Visby osztályú csökkentett észlelhetőségű korvett számára létrehozott topik.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
Pár kép a hajóról:

pg_VisbyClassCorvette.jpg


stealth_ships_navy_swedish_vehicles_visby_class_corvette_desktop_2677x1732_hd-wallpaper-530061.jpg


visby_class_equipment.png


duHIWny.jpg


attachment.php
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 561
14 456
113
Klassz hajó, bár az a helikopterhangár szvsz elég kisméretű, vagyis szerintem a hajó még egy Lynx/Daphne méretű helikopit sem tudna üzemeltetni, de cáfoljatok meg, ha tévedek.

Persze egy 640 tonnás korvettről beszélünk.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 258
13 622
113
Mivel alapból partközeli vizeken üzemel szerintem nem olyan létfontosságú a hangár.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
Szerintem meg a helikopter nem feltétlenül fontos.
Lehetne belőle olyan verziót is csinálni (szerintem), ahol a helikopter és a hangár helyet mondjuk meg van emelve a törzs, és RBS-15 indítók és légvédelem van benne.
Én úgy számolgattam, hogy az RBS-15 és az orosz TOR méretben ideális lenne.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 561
14 456
113
Eszembe jutott, hogy esetleg nem ember vezette helikopternek van, hanem drone helikopternek, és úgy már több értelme lenne...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 258
13 622
113
A helikopterek nagyon is fontos eszközei a tengeralattjárók elleni hadviselésnek.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
tarzaan

"Eszembe jutott, hogy esetleg nem ember vezette helikopternek van, hanem drone helikopternek, és úgy már több értelme lenne..."

Erre én is gondoltam. Van egy jó osztrák drón heli típus ami elég jó, úgy tudom, hogy van hajó fedélzeti változata is.

Mackensen

"A helikopterek nagyon is fontos eszközei a tengeralattjárók elleni hadviselésnek."

Igen, de nem kell minden hajónak "tengóvadásznak" lennie.
Minden hajón van több szonár és 4 torpedóvetőcső is.
E mellé nem biztos, hogy mindegyikre kell helikopter.
(Jó a svédeknek csak 4 db van, szerintem így is kevés.)
Viszont a hajók elleni és a légvédelmi fegyverzete elég "gyér" a típusnak.

UI.: Leírást erről nem találtam, de anno láttam egy jó kis filmet a hajótípusról és ott mutogatták, hogy elég vastag kompozitból készült a hajó. Konkrétan azt állították, hogy a hajó fegyverzeteként szolgáló 57 mm-s hajóágyú lövedékeinek (vagy azzal megegyező erejű lövedékeknek) ellenáll a hajótest.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 258
13 622
113
Ezek amúgy is partmenti hajók. Nem távolodnak túl messze a parttól (ahova bőven kiér a szárazföldi vadászok védelme) és nem is ülnek kint olyan sokat. Arra jók, hogy a partmenti vizeken kiváltsák a sokkal drágább fregattokat. Az a feladatuk mint az amerikai LCS-nek, csak nem egy idegen állam partjai mentjén, hanem a sajátukén.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 561
14 456
113
A helikopterek nagyon is fontos eszközei a tengeralattjárók elleni hadviselésnek.

Igen, de ugye a problémám ott kezdődött, hogy láthatón ennek a kis hajónak a kis hangárja elég kicsi talán még ahhoz is, hogy a napjainkban rendszerben lévő legkisebb méretű (Dauphin, Lynx, UH-1 származékok) haditengerészeti helikoptereket lehessen a hajókon üzemeltetni (az egy dolog, hogy van leszálló platform, de valamilyen szintű karbantartás is elvárható, amihez csak kell valamennyi hely.

Ráadásul ránézésre a hangár a hajótest aljában van, vagy is először liftezni kell, ami így hirtelen végiggondolva+ helyigény a hagyományos betolós megoldáshoz képest.

Ha vélelmem ellenére mégis elférnek, akkor szvsz ez a legkisebb vízkiszorítású, helikoptert üzemeltető hadihajó osztály:)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 258
13 622
113
Ilyen pici hajókon szerintem annyira azért nem fontos a hangár. Ha utánanézel a jelenleg szolgálatban álló korvetteknek alígy párnak van csak hangárja. Ezek csak üzemeltetik a helikopereket, ha valami gond van, pár órára, esetleg napra vannak a kikötőtől.
Bőven belefér az is, hogy a helikopter a szárazföldről üzemel és ezek csak mobil helikopterleszálókkén működnek ahol feltankolják/felfegyverzik őket, ezzel pedíg jelentősen kitólják a kutatási terület határait amin belül a tengókat lehet keresni.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 561
14 456
113
Utánakeresve a dolognak az írott információk alapján a hajóosztálynak csupán "Helicopter pad"-je van, ami értelmezésemben hangár nélküli leszállófedélzet.

Más hajóosztályok esetén a wiki külön írja a hangár meglétét is.

Ami számomra megtévesztő, az a két fellelhető röntgenrajz a hajókról, amiken "helicopter bunkerstation"-t ís írnak a hajó belsejében.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 258
13 622
113
Lehet, hogy ha nem használják fel másra azt a helyet, akkor oda esetleg be lehet süllyeszteni a helikopter.
Kerestem képet amin emberek is vannak a hajó mellett. Jól látszik, hogy ez egy elég kicsi hajó, néhány rocksztárnak meg orosz oligarhának sokkal nagyobb jahtja van.
RF19Jun08_011.jpg

1110270.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
Pár információ a hajó gyártójától az alábbi linkeken:
http://saab.com/naval/Submarines-and-Warships/naval-surface-ships/Visby-Class-Corvette/

http://saab.com/naval/Submarines-and-Warships/technologies/Supreme-Stealth-Technology/
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 340
46 120
113
Ezt a hajót én nagyon bírom!
Most olvasom, hogy a Saab most kapott megbízást a meglévő 5 hajó mid-life upgradejének megtervezésére, valamint a Visby 2 terveinek elkészítésére. A két szerződés összesen 190M SEK összegű.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Kim Philby