1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Visszajelzések és javaslatok

Diskurzus a(z) 'Tudnivalók és visszajelzések' témában - Jeno által indítva @ 2012. december 23..

 1. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ebben egyetértünk!

  Ebben is... :)

  Egyelőre maradjunk annyiban, hogy alaposan mérlegeljük a helyzetet :)
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Pár észrevétel a mérlegeléshez országok vs. generációk.

  1. A generációk nem mindenki számára ismerősek. Azokra is gondollni kell akik csak most kezdenek érdeklődni a haditehnika iránt, vagy csak esetleg anyagok kerenek egy cikkhez (INDEX újságító:))))). Az országos felosztás ilyen szompontból bárki számára ismerős.

  2. A hajóosztályokkal mi lesz? Ott még inkább nem egységes a nemzetközi besorolás. Az amerikai LCS milyen kategóriába fog kerülni? Korvettekhez, vagy a partmenti járőrhajókhoz?

  3. Szárazföldi fegyverzetnél harckocsikból hányféle lesz és milyen alapon lesznek felosztva? Tömeg szerint? Vagy feladat szerint? (általános rendelltetésü harckocsi, gyalogsági harckocsik, felderítő harckocsik, úszó, ejtőernyős stb:) Mi lesz a fegyvercsaládok altípusaiva? Strykerből van PSZH, de van tűztámogató változat. Nade ezzel egy kategória a Centauro és a Vextra amik páncélvadászok. Nade a Vextrának van IFV változata is.....

  Az átfedések legalább olyan gyakoriak mint az országoknál az azonos géptípusok. De ebben az esetben minden a típus fejlesztéséhez kapcsolodó ujdonság a gyártó irszghoz kerül.  A típus üzemletetéséhez kapcsolódók, meg mehetnek az üzemeltetőhöz.
   
 3. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  1. Erre van a Google meg a Wikipédia :) Fél perc utánanézéssel máris megtalálja a megfelelő helyen (némi IQ meg talpraesettség azért kelljen már az oldalhoz).

  2. A hajóosztályoknál (és generációs besorolásnál) még megtehetjük, hogy nem a nemzetközi, hanem a gyártó szerinti besorolást vesszük figyelembe. Nyilván sokan felmordulnak rajta, de talán ez a lenne a legkézenfekvőbb :) Meg mondjuk lesz "Egyedi besorolású hajók" rész is, az LCS meg mehet oda.

  3. No igen, ahol átfedések vannak, ott nem igazán tudunk mit kezdeni, de ilyen szinten nem is akarjuk felbontani, pl. a mostani (általatok nem látható) próbastruktúrában nincsen MBT, APC, IFV, hanem simán Harckocsik/páncélosok téma van, utána tüzérség, gyalogsági felszerelések, stb. Túl szűken nincs értelme lebontani a dolgokat, mert pl. T-72 alvázra majdnem hogy már csak repülőgépet nem gyártanak :D

  De ekkor meg pont az lesz, amit el akarsz kerülni: egy gépről 5 helyen fognak beszélni. Pl. Izrael kendácsol valamit az F-16-ra és eladja a hollandoknak. Ez melyik országhoz menjen? Gyártó, fejlesztő vagy üzemeltető?

  A globális országonkénti besorolással alapvetően az a baj, hogy egy plusz szintet jelent a struktúrában, ezért el is vetettük. Illetve egy életszagú példa: fel szokott merülni egy gép két-három különböző verzióját üzemeltető országnál az összehasonlítás (csak hasraütök de pl. orosz MiG-29 sokadik verziója vs. indiai MiG-29 vs. lengyel MiG-29). Ez jobb, ha alle zusammen egy MiG-29 topikban van kitárgyalva, mint mondjuk az oroszoknál/EU/India témában szétszórva.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  "próbastruktúrában nincsen MBT, APC, IFV, hanem simán Harckocsik/páncélosok"

  Akkor ezeknek mind lehet külön topikot nyitlni egy helyen?

  http://www.military-today.com/tanks.htm

  http://www.military-today.com/apc.htm

  http://www.military-today.com/engineering.htm

  Muszáj lesz még egy plusz szint a strukturában akár országok lesznek, akár nem, mert ez így kezelhetettlen lesz.

  Ami az F-16 példát illeti, szerintem ez nem annyira vészes. Igen, erről lehet majd Izraelnél beszélni. Nincs túl sok ország, amely a megvásárolt gépen képes bármit is reszelgetni. Szóval van az F-16 Amerikában és ez lesz a legkövérebb topik, aztán lesz Izraelben, talán szóba jöhet Törökország és Hollandia, de ezek valszeg már nem külön topikkénet, hanem "Török légierő" "Holland Légierő" név alatt mivel úgy sem generálnak túl sok hírt. Aztán még van vagy 20 ország mely rendszeresítette, de ezek lehet nem is lesznek benne a fórumban annyira kevés hír kapcsolódik hozzájuk. Mondjuk a Román légierőnek összességében lehet egy topikja és ide bekerülhet egy olyan hír hogy átvették stb.

  A Mig-29 esetében hasonló a szitu, ebből sem lesz túl sok párhuzamos topik és valahol logikus is lesz, hogy az Indiaiak számára modernizált és általuk üzemletetett típushoz a híreket indiánál keresed majd.

  Az országos besorolási szintet nem én találtam ki, csak az általam látogatott fórumok ezt használják és valahol ez tűnik a legegszerűbbnek

  http://www.defencetalk.com/forums/army-security-forces/

  http://www.militaryphotos.net/forums/forumdisplay.php?6-Strictly-Photos-amp-Video

  http://www.sinodefenceforum.com/world-armed-forces/
   
 5. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Amúgy, ha nem titkos tegyétek ki a próbastruktúrátokat. Lássuk, hogy nézne ki.
   
 6. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mackensen

  Belenéztem már korábban is meg most is a linkelt fórumokba, de szerintem pont hogy átláthatatlanok. Pl. Sinodefence-nél van "European armed forces" és X-47B topik egymás mellett, defencetalkon meg "M1A3 Abrams Upgrade" melett "New turkish tank !!???" topik és ez közel 40 oldalon keresztül, nekem eléggé kaotikusnak tűnik. Egyedül a militaryphotos, ami átláthatóbb, mert ott tényleg nemzetek szerint csoportosít + pár egyéb téma. De ennél szerintem ezerszer jobb, ha 60 típus ott van egy oldalon, de egy kategórában, csak végiggörget az illető és ott is van az orra előtt a keresett típus. Jóval egyértelműbb.

  "Ami az F-16 példát illeti, szerintem ez nem annyira vészes. Igen, erről lehet majd Izraelnél beszélni."

  Pont hogy nem lehet majd Izraelnél beszélni, mivel a hollandok vették meg, tehát a hollandoknál kéne vizsgálni, hogy milyen környezetben akarják használni az adott fejlesztést. De akkor felmerül, hogy Izrael eladhatja másnak is, akkor az már Off-topik, vagy átmennek az izraeli F-16 topikba és máris két helyen van a beszélgetés.

  A MiG-29-nél meg pont azt vetettem fel, hogy három ország különböző típusait hasonlítják össze, akkor kérdés, hogy melyik országhoz kerüljön. Itt nem a hírekről van szó, hanem magáról a fórumos beszélgetésről.

  A próbastruktúra még készül, majd egy közel végleges verziót kirakunk, hogy azon tudjatok csámcsogni :p (ne kelljen 3-4-szer változtatni menet közben és amiatt megint összedugni a szerkesztőségi kobakokat, mert csak az idő megy vele).
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az túlontúl buta elképzelés,hogy:

  1.0EURÓPA

  1.1SZÁRAZFÖLDI ERŐ

  1.1.1.Járművek

  1.1.2.Gyalogsági fegyverek,felszerelések

  1.1.3.Légvédelmi fegyverek

  1.1.4.Tüzérség

  1.2.LÉGIERŐ

  1.2.1.vadász/vadászbombázók(itt jelezni,hogy az alaptípus a fontos azaz az összes Mirage F1,Tornado variáns ide tartozik legyen az felderítő, csapásmérő vagy vadász stb)

  1.2.2.Harci helikopterek

  1.2.3.szállító helikopterek(itt is ugyan az mint a vadászgépeknél,minden altípus ide tartozik)

  1.2.4.Szállítógépek(csak szállító)

  1.2.5.Bombázókcsak egyfeladatos bombázók min1,hogy stratégiai vagy nem)

  1.2.6. 1945-ig minden ami repül

  1.2.5.Egyéb(minden más ami repül AWACS,tengerészeti járőr,tanker stb)

  1.3.HADITENGERÉSZET

  itt külön lennének a hajóosztályok(minden hajó oda megy ahova a gyártó besorolja kivéve a teljesen egyértelmű esetek pl Kuznyecov ami hordozó de az oroszok nem így kategorizálták)

  és lenne egy egyéb kategória ahova mehet minden ami nem fér a főbb kategóriákba(LCS kis harci csónakok stb).

  1.4.NUKLEÁRIS FEGYVEREK

  Ide jöhet minden interkontinentális ballisztikus rakétától a tüzérségi lövedéken át a nagyot pukkanó piszkos bombákig.

  1.5EGYÉB

  Ide jöhet az űr(bár azt katonai célokra használni tilos így ...)

  2.0.AMERIKA

  3.0.ÁZSIA+OCEÁNIA(a Kuruc71 féle bandával együtt :D)

  Kína is ide tartozna mert  még a közelében sincsenek a két nagynak az elmúlt majd 70 év összességét figyelembe véve(tulajdonképpen csak az elmúlt 10-15 év van érvként ami édes kevés a 70-el szemben).

  4.0.AFRIKA

  5.0.OROSZORSZÁG

  6.0.USA

  7.0.BIZTONSÁGPOLITIKA

  8.0.OFF TOPIC/KANTIN

  Azt hiszem ide nem kell útmutatót vagy tartalomjegyzéket írni, itt bátran lehet anyázni bárkit/bármit kivéve a szöszi pultos lányt!

  9.0.EGYÉB

  Repülő nap,műzeum stb...

   
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hoppá!

   

  Szokás szerint elbasztam(pedig mindig átnézem ráadásul most ki is nagyítottam)!

  Egyéb csak egyszer lenne.

  Elnézést ha valami fontos kimaradt pl a légierő kategórián belül vagy bárhol máshol.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha valakinek így nem lenne tiszta akkor:Lennének földrészek+Oroszország és az amik,földrészeken belül haderőnemek(szárazföldi erő,légierő,haditengerészet a TGY-t csak az amik veszik külön így nyugodtan lehet a haditengerészetnél tárgyalni őket,kicsire nem adunk), haderőnemeken belül kategóriák lennének(vadász,harci helikopter,gyalogsági fegyverek stb).Ezeken kívül lenne off topic/kantin,biztonság politika.

  Az egyébbel kapcsolatban elbizonytalanodtam!

  Lehet úgy is,hogy csak egy nagy egyéb van meg úgy is,hogy csak a földrészek+Oroszország és az amik-on belül van mindenhol egy -egy egyéb vagy a kettő együtt ahogy legelőször írtam.
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Dudi, részemről ez is ok. Annyi kettőn közt a különbség, hogy míg én előbb a fegyvernemet tettem fő kategóriának, benne az országokal, addig te az országokat (kontinenseket) tetted fő kategóriának, benne a fegyvernemekkel.

  Magyoarországot külön tárgyalod, vagy Európához teszedd be?

  Szerintem, ha van időd és kedved próbáld meg minnél részletesebben kidolgozzni. Az ördög a részletekben bújik meg. Olyanokról megy a vita, hogy az átfedéseket, hogyan is kéne kezelni. Ha országokra csinálsz lebontást akkor egy típus több országhoz is bekerülhet, ha generációkat-kategóriákat használsz ott a típusok alváltozatai kerülhetnek más kategóriákhoz. Szükséges továbbá egy bizonyos mélységben is lebontani a típusokat-témákat az átláthatóság kedvéért, hogy nem legyen egy helyre túl sok minden ömlesztve.

  GrGly a militaryphotos az általános fúrum. A Sinodefencenek nem az a fő témája, az ott a "többi kategória" ami kevesebb prioritást kap, de azt is országok szerint bontják. A lényeg, hogy nem tudok olyan fórumról, ahol az általatok vázolt generációs felosztás működnek. Persze lehet, hogy van. Szívesen megnéznék egy olyat is

  Megpóbálok szakítani egy kis időd és rendesen felvázolni a fórumtervemet, ha nem is minden országnál de a fontosabbaknál rendesen kidolgozzni. Aztán mindenki kiteszi a remekművét. A végén csak kisül belőlük valami:)
   
 11. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  1. Forummak kapcsolatos tudnivalók topikok szabályzat stb.

  1.1. Szabályzat
  1.2. Fórummal kapcsolatos tudnivalók (hogyan szúrjunk be képeket, idézeteket stb.)
  1.3. Visszajelzések

  2. Hírsarok (erre nem tudom, hogy mi szükség lehet?)
  3. Haditechnika és általános katonai témák

  3.1. Magyarország

  3.1.1. Magyar Szárazföldi Erők

  3.1.1.1. Harckocsik (A T-72 ismertetése meglenne Oroszországnál, ide csak a magyar vonatkozású harckocsis híreket tenném. Jelenleg T-72-ről szólna ez is, de csak és kizárólag ami a honvédség keretén belül történik velük. Aztán ki tudja mit hoz a jövő? Lehet jön LEO2 és folytatódhat azzal a topik)
  3.1.1.2. Komondor
  3.1.1.3. Tüzérség
  3.1.1.4. Katonák személyi felszerelése, fegyverzet stb.
  3.1.1.5. Egyéb páncélozott járművek (BTR, PSZH, MRAP-ok stb.)
  3.1.1.6. Szállítójárművek (Mercedeszek, MAN kamionok stb.)
  3.1.1.7. Dunai Flottilla
  3.1.1.8. Gepárd fegyvercsalád

  3.1.2. Magyar Légierő

  3.1.2.1. Vadászgépek (ide jöhetnek a Gripenes hírek, meg minden egyébb elmélkedés)
  3.1.2.2. Szállítógépek
  3.1.2.3. Helikopterek
  3.1.2.4. Légvédelem

  3.1.3. Magyar hadtörténelem
  3.1.3.1. Második világháborús magyar páncélozott harcjárművek
  3.1.3.2. Magyar fejlesztésű repülőgépek Rubik Ernő stb-

  3.1.4. Magyar vonatkozású katonai hírek, elemzések, videók.

  3.1.5. Magyar polgári repülés

  3.2 Katonai repülés

  3.2.1. Amerika

  3.2.1.1. Vadászgépek
  3.2.1.1.1. F-15
  3.2.1.1.2. F-35
  3.2.1.1.3. F-18
  3.2.1.1.4. F-14
  3.2.1.1.5. F-22
  3.2.1.1.6. F-4
  3.2.1.1.7. Korai hidegháborús vadászgépek
  3.2.1.1.8. Második világháborús vadászgépek
  3.2.1.1.9. Második világháború előtti vadászgépek

  3.2.1.2. Bombázók
  3.2.1.2.1. B-1
  3.2.1.2.2. B-2
  3.2.1.2.3. B-52
  3.2.1.2.4. F-111
  3.2.1.2.5. Csatarepülők
  3.2.1.2.6. Korai hidegháborús stratégiai bombázók
  3.2.1.2.7. Második világháborús bombázók
  3.2.1.2.8. Második világháború előtti bombázók

  3.2.1.3. Szállítógépek
  3.2.1.3.1. C-17
  3.2.1.3.2. C-130
  3.2.1.3.3. Egyéb szállítógépek

  3.2.1.4. Légiutántöltő-gépek

  4.2.1.5. Légtérellenőrzők, felderítő gépek, ELNIT gépek, tengeralattjáró vadászok

  3.2.1.6. Helikopterek
  3.2.1.6.1. AH-64
  3.2.1.6.2. AH-1
  3.2.1.6.3. Szállítóhelikopterek
  3.2.1.6.4. Tengeralattjáró-vadász és egyéb speciális helikopterek

  3.2.1.7. X gépek, prototípusok és elkaszált programok

  3.2.1.8. Személyzet nélküli légi járművek (UAV-k)

  3.2.1.9. Légi indítású fegyverzet
  3.2.1.9.1. Gépágyúk, gépfegyverek
  3.2.1.9.2. Levegő levegő rakéták
  3.2.1.9.3. Levegő föld-víz rakéták, szabadesésű bombák. PGM

  3.2.1.9. Amerikai polgári repülés hírei

  3.2.2. Oroszország

  3.2.2.1. Vadászgépek
  3.2.2.1.1. PAK-FA
  3.2.2.1.2. SU-27 gépcsalád
  3.2.2.1.3. Mig-29 gépcsalád
  3.2.2.1.4. Mig-21 gépcsalád
  3.2.2.1.5. Korai hidegháborús vadászgépek
  3.2.2.1.6. Második világháborús vadászgépek
  3.2.2.1.7. Második világháború előtti vadászgépek

  3.2.2.2. Bombázók
  3.2.2.2.1. Tu-95
  3.2.2.2.2. Tu-160
  3.2.2.2.3. Csatarepülők
  3.2.1.2.4. Korai hidegháborús stratégiai bombázók
  3.2.1.2.5. Második világháborús bombázók
  3.2.1.2.6. Második világháború előtti bombázók

  3.2.2.2. Szállítógépek

  3.2.2.3. Légiutántöltő-gépek

  3.2.2.4. Légtérellenőrzők, felderítő gépek, ELNIT gépek, tengeralattjáró vadászok

  3.2.2.5. Helikopterek
  3.2.2.5.1. Mi-24 helikoptercsalád
  3.2.2.5.2. Mi-28
  3.2.2.5.3. Ka-52
  3.2.2.5.4. Szállítóhelikopterek
  3.2.2.5.5. Tengeralattjáró-vadász és egyéb speciális helikopterek

  3.2.2.6. X gépek, prototípusok és elkaszált programok

  3.2.2.7. Személyzet nélküli légi járművek (UAV-k)

  3.2.2.7. Légi indítású fegyverzet
  3.2.2.7.1. Gépágyúk, gépfegyverek
  3.2.2.7.2. Levegő levegő rakéták
  3.2.2.7.3. Levegő föld-víz rakéták, szabadesésű bombák. PGM

  3.2.2.7. Orosz polgári repülés hírei

  3.2.3. Európa
  3.2.3.X minden típus ami eddig valamilyen szinte szóba került

  3.2.4. Kína
  3.2.4.1. J-20
  3.2.4.2. J-31
  3.2.4.3. Kínában rendszeresített SU-27 gépcsalád

  3.2.5. India
  3.2.5.1. Tejas
  3.2.5.X. minden típus ami eddig valamilyen szinte szóba került

  3.2.6. Auszrália (lehet nincs szükség altopikra, mehetnek ide ömlesztve a hírek, események stb.)

  3.2.7. Dél-Amerika
  3.2.7.1. Brazil beszerzés
  3.2.7.X. Azok a témák ami eddig felvetődtek

  3.2.8. Afrika (lehet ide is elég ennyi)

  3.3 Haditengerészet

  3.3.1. Amerika
  3.3.1.1. Ticonderoga osztály (ide jöhetne a cikk)
  3.3.1.X. minden típus ami eddig valamilyen szinte szóba került

  3.3.2. Oroszország
  3.3.3. Európa
  3.3.4. Kína
  3.3.4.1. Type 056 Korvett

  3.3.5. Ázsia
  3.3.6. Auszrália
  3.3.7. Dél-Amerika
  3.3.8. Afrika

  3.4 Szárazföldi erők

  3.4.1. Amerika
  3.4.2. Oroszország
  3.4.2.1. T széria tankjai a második világháború után
  3.4.2.2. Hidegháború előtti harckocsitípusok (ide jöhetne a cikkem a t-34 és T-55 közti fejlesztésekkel)
  3.4.3. Európa
  3.4.4. Kína
  3.4.4.1. Type 63-as rakéta-sorozatvető
  3.4.4.2. ZBD 08 gyalogsági harcjármű
  3.4.5. Ázsia
  3.4.6. Auszrália
  3.4.7. Dél-Amerika
  3.2.8. Afrika

  3.5 Stratégiai fegyverek és az űrhadviselés

  3.5.1. Amerika
  3.5.2. Oroszország
  3.5.2.1. Radarok (ide bekerülhetne a mai radaros cikk is)
  3.5.3. Kína
  3.5.4. Európa
  3.5.5. Ázsia

  4. Általános katonai témák
  4.1.X helyi háborúk, mindenféle katonapolitikai téma, amit Montezuma annyira szeret

  5. Egyéb
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Magyarországot, Amerikát és Oroszországot szakértséteg meg egy kicsit.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A kiképzőgépeket hova kéne tenni?
   
 14. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szép szerkezet - megjegyzem sokkal logikusabb, mint a linkelt fórumoké :)

  Délután folyamán érkezik majd válasz amúgy.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Vadászgépeknél semmi értelme ennek a típusbontásnak, mert akkor meg túl kevés...
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Molni, semmi sincs kőbe vésve. Nem szól semmi az ellen, hogy jobban lebontsd típusokra a témát. De összeömleszteni sem akartam más kategóriákkal.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Valami ilyesmit kéne rendszerbe tenni.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_aircraft_of_the_United_States

  Kizárt dolog, hogy mindegyik külön topikot kapjon:)
   
 18. Hans

  Hans New Member

  " 3.2.1.6.1. AH-64
  3.2.1.6.2. AH-1
  3.2.1.6.3. Szállítóhelikopterek
  3.2.1.6.4. Tengeralattjáró-vadász és
  egyéb speciális helikopterek"

  Ezt át lehetne gondolni. Pl az utolsó pontokat lazán átfedi az amerikaiak zseniális igáslova, az S70 család (UH60A/L/M, SH60B/F, MH60R/S/K/L/M, HH60). De, a Cobrát sincs értelme a Hueytól szétválasztani. Az optimálisabb, ha:
  1, harci (pl AH1 / AH64);
  2, könnyű (pl AH6 / UH72 / H58 / UH1);
  3, közepes (pl H3 Seaking / S70-H60 "Hawk's");
  4, nehéz (pl CH47 / CH53);
  5, kisérleti (pl S97 / X2 / YAH63)
  Szerintem. Persze csak egy gondolat.
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Részemről rendben, de a többi országgal mi lesz? Jó lenne, ha a struktúra ismételné önmagát országonként, mivel így könyebben eligazodik az ember. Pl Oroszországban a tengóvadásznak nincs szárazföldi megfelelője. Európában többféle gépet használnak tengóvadászatra.
   
 20. Hans

  Hans New Member

  Más országra is lenne tippem.
  Ruszkiknál mehetne pl gyártó szerint, Mil harci, Mil szállító, Kamov harci, Kamov szállító/SAR/ASW/ASuW.
  Európában meg az USAhoz hasonlóan.
  1, harci (pl Tiger / Mangusta);
  2, könnyű (pl AS350 / EC135 / A109 / Lynx);
  3, közepes (pl AW149 / EC175 / NH90);
  4, közepes XL :) (pl Puma-Cougar / Merlin);
  5, tervek;
   

Ezen oldal megosztása