1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ZBL-09 járműcsalád

Diskurzus a(z) 'Páncélozott harc- és szállítójárművek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 10..

 1. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egy kis előleg:)

   

  [​IMG]

   
   
 3. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Jó sok képet mellékeltél, így kicsit elszöszöltem vele, de közben kint van :)
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Köszi szépen. Akinek nincs kedve olvasgatni, az nézheti a képeket.

  http://htka.hu/wp-content/uploads/2013/01/ismeretlen_kinai_jarcjarmu_02.jpg

  Ez alatt a kép alatt ismétlődik a WZ523 típusjelzét. Eredetileg ismeretlen. Találtam valahol róluk valami anyagot, de elenyészően keveset.
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Remek a cikk, valamint nagyon is hiányt pótló. Bízom benne, hamarosan a Rábánál készülő hazai harcjárműről is valami hasonló írás is megjelenhet. Nagyon kíváncsi vagyok már rá.
   
 6. buci

  buci New Member

  Szuper cikk! Gratula érte. Kérdés, a mi  kis hazánk mikor  áll neki beszerezni vagy gyártani valami hasonlót? Valahol olvastam,hogy elképzelhető az Olasz VBM <b>Freccia linceszét a Rába meg venné ..
  Viszont a közép Európában a legnagyobb BTR állományunk nekünk van.
  </b>

  Ha megkezdenék a gyártást,akkor a felújított (!) BTR- eket  meg elpasszolnák? Az így megint csak nagy üzlet lenne.....
   
 7. Roni

  Roni Well-Known Member

  Páncélvadász változat
  és a
  Légvédelmi gépágyús változat

  Kibaszottul jól néznek ki és a külsőre nyugati cuccnak néz ki.

  Jó cikk jó képekkel !
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még is ki az a hülye aki BTR-t venne?Egy halom ócskavas az egész úgy ahogy van.

  A páncélvédelmet nagyon gyengusz ehhez a tömeghez.Van még hova fejlődniük...
   
 9. drone

  drone New Member

  Grat, jó kis olvasmány volt, a képekkel fűszerezve!

  Dudi Te hogy látod, milyen APC-t lenne érdemes beszerezni a jövőben? Itt most arra gondolok, hogy a jelenlegi költségtakarékos helyzetet figyelembe véve, és nem licenszre, vagy valamilyen magyar gyártmányt, aminek évekbe telik a fejlesztése, hanem ami már rendszerbe van máshol?
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Patria AMW 30-as toronnyal max védettséggel vagy Boxert ugyan ilyen paraméterekkel.

   
   
 11. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Talán ha egy moduláris elektronikai zavaró rendszert sikerülne alkotnunk a lehető legolcsóbban,  amit a BTR-be/re lehetne építeni, akkor elpasszolható lenne főleg olyan országoknak, ahol számolnak egy nyugati látogatással. Ez sajnos biztos, hogy csak az én fejemben létezik :(
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="dudi profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/dudi01/">dudi</a>

  "Patria AMW 30-as toronnyal max védettséggel vagy Boxert ugyan ilyen paraméterekkel."

  Látom nem csak nekem van jó ízlésem :)

  Gyakorlatilag tényleg ezeknél jobb megoldást nem lehet elképzelni, maximum a BMP-3M-et, de az IFV nem pedig APC. (De árban hasonló mind a három.)
   
 13. lui7889

  lui7889 Active Member

  Ukrán BTR-4, arról mi a véleményetek?
   
 14. buci

  buci New Member

  Dudi! Teljes mértékben osztom a véleményed. Én azt nem értem, ha körvonalazódik egy ilyen irány ,akkor miért fordítunk energiát és és pénzt az amúgy is elavult technikára?

  Miért nem passzoljuk el valami fejlődő országnak és fogunk bele saját gyártásba.

  Munkahely,saját technika,tovább fejleszthető,folyamatos alkatrész után pótlás.....Ezernyi előnye lenne.A BTR-ket csak addig tartani meg míg az első váltó típusok legördülnek a szalagról. Annyi jó dolgot adtunk a világnak,magunkkal meg módszeresen ba..unk ki!
   
 15. Qualit

  Qualit New Member

  Kiváló írás! Köszönjük! És tényleg erősen hiánypótló nem csak magyar nyelven.

  A 21 tonnájához képest ez a páncélvédelem nem karcsú egy kicsit? Ill. furcsa nekem, hogy a torony a mostani trenddel szembemenve nem távirányítású.

  Az olasz Freccia licencenek örülnék nagyon. Nemcsak a BTR-eket lehetne végre kukázni de a T-72-t is egy Centauro megoldással. Ráadásul, ha megkapnánk ugyanazt a 125mm-es tornyot amit az oroszok tavaly teszteltek szintén a Centauro-n akkor még a felhalmozott lőszerkészletet se kellene kidobni.

   

  Q
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A páncélvédelemmek kapcsolatban nem tudok sokat mondani. Nézzétek meg más járműveknél, ahol van infó. A Stryker mondjuk könyebb, viszont nincs kétszemélyes tornya, csak egy távítányítású géppuskája. A Bradley meg 21 tonna fölött van.

   

  http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/images/armor-comp-s.gif
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A távirányítású tornyoknak van egy elég nagy hátrányuk. Mivel "kiszervezik" a gépágyút a járműtesten kívülre, az egész tornyot meg kell magasítani, hogy legyen hely a gépágyú farának ha nagyon magas szögtartományban kell tüzelni.

  Ha alacsonyabb tornyot akarsz, akkor le kell mondani a magas szögtartományról. Ha pedíg mindkettőt akarod, akko a répágyú már a járműtesten belülre kerül és akkor már nem is annyira távirányításos torony a torony:)

   
   
 18. Qualit

  Qualit New Member

  <a title="Mackensen profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/mackensen/">Mackensen</a>

   

  Értem és köszönöm a válaszokat :) Így már viszont értem, hogy több forrás miért jegyzi meg azt, hogy a  BTR-80A amit mi használunk miért alkalmatlan helikopterek leküzdésére.

  A páncélzatot csak azért említettem, mert a Styker-hez is hasonló védetségi szintet adnak meg a források, de az csak 16,5 t. és az MGS is csak 19.

  Azt lehet tudni, hogy hogy fogják alkalmazni a kínaiak ezeket a harcjárműveket? Gondolok itt az amcsi Stryker brigade szerű elképzelésre. Vagy csak simán mennek a nyusziknak általános szállítóként?

  Szerk.:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b3/Stryker_Brigade_Combat_Team_Infantry_Rifle_Company.jpg

  Q
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A Strykert 14 mm-ben adják meg a páncélvédelmet körkörösen, ez meg szemből 25-öt kibír. Valahol ugyanot vannak szerintem. Abból ahány alváltozata van, saccolni lehet, hogy itt is minimum dandár szinten lesz a szervezés. Gyorsreagálású dandárok most is vannak csak más járművekkel.
   
 20. Unio

  Unio New Member

  Gratulálok a cikkhez!;) Pont ez a típus érdekel már régóta a kínaiaktól, mikor a nagy parádé környékén megláttam, azon filóztam, hogy ez most licence/copy vagy a kínaiak önerőből (részben) rakták össze, persze így most már minden tiszta:).

  Egyvalami nem értek, miért tértek vissza a lehajtható rámpáról a klasszikus "hajó páncélajtóra"? Túl drága a rámpa vagy ha olyan a hátulja, akkor gyengébb a védelme? Miért nem a kettőt az egyben megoldást alkalmazzák? Láttam rámpa+ajtó kivitelű harcjárművet, nem is egyet. Mindenesetre nekem fura ez az egész, de ha nekik így jó, akkor így jó. Lehet, hogy a "hagyományok" miatt váltottak vissza az ajtóra,a nosztalgia ugye:).

  Attól függetlenül szerintem egy aránylag jól összerakott járműcsaládot hoztak össze, ha mi ezekből csak a gyalogsági harcjárművet, mag a parancsnokit össze tudnánk rakni, már örülhetnénk mint a majom a farkának, pedig szerintem azért annyira nem nehéz egy ilyet megépíteni, mint pl egy repülőt vagy egy hajót.

  Még valami: dudival 100%-ban egyetértek, Btr-80ék kuka, Patria vagy más nyugati gyártóktól minimum 200 darab beszerez, és bódottá van, és a kezem megint beleért a bilibe :).

   

  <a title="lui7889 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/lui7889/">lui7889
  </a>

  A BTR-4 egy előrébb mutató darab a régi verziókhoz képest, de szerintem csak Ukrán/Orosz viszonylatban az, a nyugatiak többségével nem nagyon veszi fel a versenyt (feltéve ha azok ellen szánták). Meg nem is olyan régen olyanokat lehetett olvasni/hallani, hogy az Iraknak szállított darabokkal voltak/vannak problémák (talán a motorra meg a fegyverrendszerrel) de lehet, hogy én tudom rosszul.
   

Ezen oldal megosztása