1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Zumwalt-osztály

Diskurzus a(z) 'Rombolók' témában - boki által indítva @ 2013. október 29..

 1. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Élet a fedélzeten. Lehet, hogy a konditerem miatt ekkora. :D

   
  arbalest and Mackensen like this.
 2. boki

  boki Well-Known Member

  Javításon a DDG-1000 a Panama-csatornában történt baleset óta.
  [​IMG]
   
  endre likes this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miért a tetejét javítják?
   
  endre likes this.
 4. csakb

  csakb Active Member

  Hőszigetelést is kap télre, a panelprogramból. ;]
   
  sirdavegd, misinator, fip7 and 5 others like this.
 5. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  endre likes this.
 6. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 7. boki

  boki Well-Known Member

  USS Michael Monsoor (DDG 1001) megkezdte a tengeri teszteket
   
 8. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  fishbed and sirdavegd like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ráadásul a radaros stealth koncepció szerintem elavultnak tekinthető a mai EO/IR érzékelők korában. Ha több ilyen hajó lenne, akkor megérné komolyabb IR érzékelőt tenni minden ASM-re, azért egy 160 méteres hajót elég messziről látni kikéve, ha szar idő van. A kontrasztosságával nem lehet mit kezdeni.

  Ezen felül, ha lövegét használja, akkor kurvára mindegy, hogy stealth vagy sem, mert a lövedék pályából visszaszámolható, hogy honnan lőttek. Ha az ellennek van olyan ASM-ja, hogy küldhető neki data linkkel adat, akkor megint kb. semmit sem ér az RCS stealth és 40 éves szutyok AGM-65D szintű IR keresős ASM is eltrafálja ezt, aminek légvédelme minimális.

  A Zumwaltot pont úgy tette értelmetlenné a fejlődés (+társainak lelövése), ahogy az RAH-66-ot az UCAV-k...
   
  misinator, fishbed, Tcat and 3 others like this.
 10. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Akkor ezért áll le az osztály építése három darab után?
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nincs tudtommal kiefejtve, hogy miért, de egyik oka pl. az, hogy a hozzá készült ágyú és PGM lőszer túl drága és megkérdőjelezhető az egész. Persze ezt így nem írhatják le. (Szerintem.)

  Tehát egy orosz szintű tüzérségi radaros és ASM-es ellen értelmetlen, mert önállóan operálni nem tud, lévén légévdelme ma már gyenge.

  COIN hadműveletkre meg kurvára feleslegse. Ezen felül 150 km-nél nagyobb mélysében tengerparttól nem tud tüzelni sem löveggel.

  Egy UCAV-s CV ennél sokkal olcsóbb és rugalmasabb.
   
 12. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nem, az, hogy hány Zumwalt épüljön meg, a költségvetési vitákon dőlt el. Eredetileg (még az 1990-es években) 32db-ot szerettek volna belőle, aztán 24-et, végül 7-et. Az FY2010-es vitákon dőlt el, hogy ha nem is kaszálják el a programot, de 7-ről 3-ra csökkentik a megépítendő egységek számát. A fejlesztések nélkül is 4-5 milliárd dollár per hajóegység, az R&D-vel együtt 7,5 milliárd dollár felett van, per hajó. Ez több, mint egy USS America-osztályú LHA ára....

  Eredetileg az volt a terv, hogy azonos teknőn építik meg a CG(X) légvédelmi cirkáló változatot (ezért nem kapott a Zumwalt AEGIS-t, mert hát akkor mi szükség lett volna a CG(X)-re...), de azt a 2000-es évek vége fele végképpen elkaszálták.
   
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Számomra azért is érdekes ez az RCS csökkentős dolog, mert elvileg akkora a hajó RCS-je, mint egy kis halászhajónak.
  Amennyire én tudom egy modern ASM simán el képes találni egy kis halászhajót is. Szóval nem értem az egész koncepciót. Szerintem nagyon erőltetett.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kisebb chaff felhővel is maszkolható a hajó. (Már, ha van ilyen eszköz a Zumwalton.)

  Egyébként én sem értem az egészet. Gyakorlatilag nincs olyan eleme a koncepciónak, amibe ne lehetne belekötni, hogy miért értelmetlen hülyeség és pénkidobás az egész.

  A jenki védelmi szfére és lobbizás (?) végtermékének szégyene az Zumwalt az én szememben. A hidegháborút lehozó emberek forognak sanszosan a sírjukban, hogy "ezt mégis hogyan...?". A hh alatt is csináltak hülyeségeket, de hogy a Navy lassan a Super Hornet és AB osztály és AEGIS továbbvitelén kívül lassan szinte csak ökörségeket csinál karöltve a USMC-szal? (JSF szétkúrása az VTOL igény miatt, ami az LHD-ból is legalább egyet megnyomorított.)

  Én sokszor tényleg csak pislogok, hogy ez a világ vezető szuperhatalma...?
   
 15. 32karakter

  32karakter Well-Known Member

  Én kb visszavezetném az egészet Vietnámig illetve a hazaérkező koporsókig. Mostanra gyakorlatialg odáig jutottak, hogy veszteség nélkül kell(ene) lehozni mindent. Az RCS csökkentést azt mi tudjuk, hogy csökkentett észlelhetőség, azonban politikusi körökben ez láthatatlanként fut/van eladva (ezzel elhet eladni k minden hülyeséget: az ellenfél nem is fogja látni!). Most már kb a harci budinak is csökkentett észlelhetőségűenk kell lenni, kerül amibe kerül.
   
  misinator and aquarell like this.
 16. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ebben igazad van, de felderíteni attól még fel kell annak, aki az ASM-et indítja. Élek a gyanúval, hogy a radar-műholdaknál se mindegy, hogy mekkora a hajó RCS-e, tehát ott is javíthatja az esélyeit.
  Tehát itt van előnye az lopakodásnak. Hogy pontosan mekkora? Na ezt szerintem senki sem tudja...

  Feltehetően integrálva van Chaff / Nulka vető, csak el van az is rejtve a felépítménybe...

  Kettő, USS America (LHA-6) és USS Tripoli (LHA-7), a USS Bougainville (LHA-8) elvben ismét kap well-decket.
   
  endre, fishbed and molnibalage like this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez azért nem igaz, mert a US Navy számára az F-35C félig kolonc projekt, ők az Growler + Super Hornet párossal (szerintük), nagyon jól elvannak.

  Azért megnézném, hogy dobule digit area deinal SAM-ek ellen mennyire vitézkednének stealth nélkül...
   
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Zavaró rendszerek és mennyiségi fölény/stand off fegyverek kérdése az egész. Nem csak a stealth létezik ha rendszerek mérkőznek meg, s általában azok mérkőznek meg. Én elhiszem nekik, hogy ellenének nélküle, ha ők úgy gondolják.
   
 19. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Azért ez így ebben a formában nem igaz. Az 1990-es években ugye volt saját lopakodó bombázójuk a pipeline-ba, az A-12. Lelőtték.
  Aztán az F/A-X programmal kerestek saját lopakodó többfeladatú vadászbombázót. Ezt a programot beolvasztották a JAST, majd innen a JSF programba.
  A 2000-es években a NAVY elkezdett érdeklődni a lopakodó csapádmérő UCAV-ok irányába, ez volt az X-47 programcsalád. Aztán jött a NAVY-n belül a pilóta-lobby, és az UCAV ellenség lett a beszerzéseknél.
  Az US NAVY továbbra is "jól meglenne" az F-35C nélkül, de azért szépen lassan tolja az F/A-XX programot, ami egy két hajtóműves többfeladatú vadászbombázó lenne...
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az F-35C mellé kb. semmi értelme bármilyen más stealth gépet kifejleszteni deckre... Az a lassan tolás is akkora, hogy mock-up vagy koncepció már legalább van...?
  Az X-47B-nek is azok tettek keresztbe, akiket írtál.
   

Ezen oldal megosztása