1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Zumwalt-osztály

Diskurzus a(z) 'Rombolók' témában - boki által indítva @ 2013. október 29..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Cifu

  "Ebben igazad van, de felderíteni attól még fel kell annak, aki az ASM-et indítja. Élek a gyanúval, hogy a radar-műholdaknál se mindegy, hogy mekkora a hajó RCS-e, tehát ott is javíthatja az esélyeit.
  Tehát itt van előnye az lopakodásnak. Hogy pontosan mekkora? Na ezt szerintem senki sem tudja... "


  Persze, hogy fel kell deríteni, de ez igazából akkor lenne kihívás, ha az óceán közepén kellene megtalálni. De ez egy olyan hajó amit az ellenség partjai mellé küldenek 100-200 km-nyire. Így én semmi kihívást nem látok a dologban, egy komolyabb haditengerészeti járőr repülőgép valószínűleg megtalálja, hogy merre kószál a Zumwalt.
  Ha pedig tüzet nyit az ágyúval, akkor egy félkomoly haderő lényegében azonnal beméri a lövedékek repülési pályája alapján.

  Amúgy ennek az osztálynak a totális ellentéte a svéd Visby, amely szintén nem rendelkezik erős fegyverzettel, ellenben értelmes konstrukció.
  Ugyanis az egy teljesen kompozit építésű, alig 72 méter hosszú lopakodó korvett. A svédek állítása szerint a hajó egy azonos méretű , hagyományos korvetthez képest 99%-al kisebb RCS-vel rendelkezik..... Ez azért egy elég durva adat, ha igaz.
  E mellet nagyon komolyan csökkentették az IR kibocsátást, és növelték a hajó sebességét is (65+ km/h)
  És ami még nagyon fontos, hogy a saját partok védelmére szánták!
  Ezt azért emelem ki, mert az ottani partstruktúra mellet a támadó ellenség tényleg nagyon nehezen képes csak megtalálni egy olyan hajót, mint a Visby.
  Ebben az esetben egy valóban hatékony eszközről beszélünk, míg a Zumwalt esetében szerintem egy nagyon drága ökörségről.
   
 2. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  "Kisebb chaff felhővel is maszkolható a hajó. (Már, ha van ilyen eszköz a Zumwalton.)"

  Ez természetes így önmagában igaz. DE.
  Már a 70's évek elején elkezdtek a szovjetek kettős rávezetésű ASM-eket is gyártani.
  A P-120 Malakhit például aktív radar+ IR rávezetéssel rendelkezik.
  És még azt se mondhatjuk, hogy ritka lenne, hiszen közel 1000 db-ot gyártottak belőle amennyire én tudom.
  [​IMG]

  Szerintem a piros "kupakos" rész az IR érzékelő. És a rakéta átmérőjéből fakadóan a radar sem lehet kicsit.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem tudom, ezt az ASM-et nem ismerem, de a H-31, KSR-5, H-22 és egyéb nagy sebességű ASM és társain soha nem láttam IR érzékelőt. (A Tom Clancy féle Red Strom Rising könyben van a Kingfishnek, de az a könyv 30+ éves, igen sok technikai pontatlanság van benne.)
   
 4. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Természetesen távol álljon tőlem, hogy összemossam a Visby-t a Zumwalt-al, de azért öntsünk tiszta vizet a pohárba:

  • Az első egység úgy állt hadrendbe, hogy nem volt radarja! Egy navigációs radart felszereltek a híd fölé, de ennyi. A Sea Giraffe radart ha jól rémlik valamikor a 2000-es évek végén kapta csak meg.
  [​IMG]

  • A hajóosztály eredetileg rendelkezett volna légvédelmi rakétarendszerrel, a Dél-Afrikai Umkhonto-IR Block 2 rendszert szánták számára 12db VLS-el (a finn Hamina-osztályú korvettek ugyan ezt a rakétát kapták), de a költségek miatt végül ezt lehúzták a programból.
  • Szintén kaptak volna 2x 6db ALECTO tengeralattjáró-elhárító reaktív tengeri bombavetőt, ezt is 2007 körül lehúzták a tervekből.
  • Eredetileg nem volt csalivetője az osztálynak, 2004-ben megállapodtak, hogy a Rheinmetall MASS csalivetőket rendelnek és építenek be. Ám 2007-ben hagyták csak jóvá a költségvetésben, és 2009 körül kerültek fel.
  • A vontatott szonár körül is ment a huzavona, ez is csak 2007 után került fel a Visby-re.
  • Noha eleve integrálva lett volna az RBS 15 Mk.2 (/Mk.3) hajó elleni robotrepülőgép, csak 2012-ben történt meg a valódi integráció, 10 évvel az első egység átadása után!
  • A 2x2 400mm-es torpedóvetőcsövek integrációja szintén elhúzódott, a Visby a 2000-es évek végén tesztelte először.
  • A fentiek miatt az első egységek hosszú ideig valójában mindössze az 57mm-es gépágyúval bírtak fegyverzet gyanánt. Bő tíz év kellett, amíg megkapták a torpedó és hajó elleni rakétafegyverzetüket.
  Félreértés ne essék, imádom a Visby-t az innovációja miatt. De lássuk be, azért a "valóban hatékony" eszköz több, mint 10 évvel a rendszerbe állítása után lett. Az első években nem volt éppenséggel több, mint egy lopakodó képességű part-menti járőrhajó...
   
  Nagy Csaba and endre like this.
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Tegyük hozzá, hogy az 1980-as évek óta a hadihajók csalivetőibe raknak IR csalit is. ;)

  https://upload.wikimedia.org/wikipe...amayuki_(DD-129)_launches_IR_decoy_flares.jpg
  https://i0.wp.com/defense-update.co...Sagami-Bay-Japan-flares725.jpg?resize=696,339
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  A hangsebesség fölött repülő típusok mind radarosak. A modernebbek kettős aktív/passzív radarvezérlésűek.
  A P-120 lényegében a szovjet/orosz Harpoon/Exotec, csak a szovjet rakéta korábban állt hadrendbe, mint a két említett nyugati.
  Úgy tudom, hogy majd a Kalibr lesz az utódja, de még jelenleg is rendszerben van a P-120 majd 50 éve :rolleyes:
  De arról, hogy közben mennyit fejlesztettek rajta arról nem tudok semmit.

  Cifu

  "Félreértés ne essék, imádom a Visby-t az innovációja miatt. De lássuk be, azért a "valóban hatékony" eszköz több, mint 10 évvel a rendszerbe állítása után lett. Az első években nem volt éppenséggel több, mint egy lopakodó képességű part-menti járőrhajó..."

  Ez így van, nem is vitatom. De ma már egy teljes értékű hajóról beszélünk, amelyet egy 10 milliós ország fejlesztett és épített meg. És valósan képes ellátni a neki szánt feladatott. Ellentétben a Zumwalt-al.

  "Tegyük hozzá, hogy az 1980-as évek óta a hadihajók csalivetőibe raknak IR csalit is. ;)"

  Gondolom ennek a P-120 lehetett az oka.
  Bár a képeket elnézve egy fogadáson én nem a hajókra tennék :p
   
 7. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Minden rossz indulat nélkül: ~10 év után volt erre képes.
  A Hamina-osztályt a 5,5 milliós Finnország hozta össze, és nem kellett 10 év, amíg az előre eltervezett képességeit megkapta. ;)
  Értem, hogy mire akarsz rámutatni, de azért valahol nehéz egy mérlegre tenni a kettőt. Azért az US NAVY menet közben 75db AEGIS hadihajóval rendelkezik például.

  Nem tudom biztosan, azért az első (dedikált) IR önirányítású ASM a Penguin volt. 1972-től...
   
  endre likes this.
 8. Brimstone

  Brimstone Active Member

  Nagyobb távolságról (300 km +)még mindig némi előnyt jelent a lopakodás repülőgépfedélzeti/hajófedélzeti/partvédelmi lokátorral történő felderítés ellen. Tehát úgy hatolhat be 300km-re éjjel, hogy az ellenség (pl kínai hajóraj, mesterséges sziget) nem tud róla.
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Cifu

  Túl sok lopakodó hajó nincs, szóval nehéz referencia pontot találni. A 75 db AEGIS-es hajót meg szintén nem vitatom el az USA-tól, nekem a Zumwalt-al van bajom.
  A svédeknél meg nem a tervezéssel és építéssel vagy a logikus elképzelésekkel volt gond, hanem azzal, hogy sajnálták rá a pénzt. Inkább segílyke lett belőle, nem hadihajó....
  Az USA-nál fordítva történt. Volt lóvé, de minden más problematikus volt, legfőképpen maga az alkalmazásról szóló elképzelés.

  A Penguin is jó példa IR-s ASM-re.!
  De maximum nyugaton lehetett az első, mert amennyire én tudom a P-120-at 1969-től kezdték gyártani, 1972-ben hajókon, 1973-ban pedig már tengeralattjárókon is rendszerbe állt.
  Ezen a téren szerintem egyezzünk ki döntetlenben :)
   
 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Amúgy az a kemény, hogy ennek a nyomi hajónak 7.5 milliárd dollár darabja... És csak 3 db készül belőle.

  Még véletlenül sem akarom azt állítani, hogy értek a haditengerészethez. DE, ha nekem azt mondja valaki a pentagonban, hogy "Figyi! Itt van 20 milliárd dollár. Ebből meg kellene oldani a tengerész gyalogos srácok tűztámogatását" akkor én 100%, hogy nem egy ilyen hajót terveztetek és gyártatok le!

  Egy kicsit csatahajó mániás vagyok, de igazából ennyi pénzből fel lehetett volna újítani/korszerűsíteni mind a 4 db IOWA osztályú csatahajót.
  Azon is volt 32 db Tomahawk meg 16 db Harpoon, 5 db tűzfelderítő drón, nah meg 9 db 406 mm-s ágyú.
  Ennyi pénzből korszerűsíteni lehetett volna a 406 mm-s ágyúkat, hogy nőjön a lőtávolság. A lövedékeknél is lehetett volna rakéta póthajtást alkalmazni, meg GPS-s irányító rendszert. Ekkora kaliberbe könnyebben bele is fér.
  Ha nagyon extrémkedni akarunk akkor lehetett volna hozzá tervezni automata töltőt is, így csökkentve és védve a személyzetet.
  E mellé még jöhetett volna némi RIM-162 aztán készen is vagyunk.
  Megkockáztatom, hogy 20 milliárd dollár helyet került volna az egész projekt 10 milliárdba, és 3 db helyet 4 db hajójuk lenne, sokkal potensebb képességekkel.
  Amúgy is az ilyen hajókat csak a 3. világ beli országok ellen lehet bevetni. :)
   
  endre likes this.
 11. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Azért tegyük hozzá, hogy a Zumwaltnak 140 fős legénysége van, kevesebb, mint tizede, mint az Iowa-knak. Emberhiányos helyzet van a NAVY-nél is, tehát szögről leakasztani 4x 1800 embert azért komoly kihívás lehetne nekik is.
  A másik oldalról pedig tegyük hozzá, hogy azért a Zumwalt egy garmadányi új technikai fejlesztést hozott össze, itt kísérletezték ki, építették be először. Mk.57 VLS indítókat, AN/SPY-3 AESA radar (még ha utólag az AN/SPY-6-hoz képest kissé vérszegény), integrált teljesen elektromos meghajtás, kompletten integrált hajófelügyeleti rendszer (ami nagyban automatizált és központilag kezelhető elemeket jelent, így csökkentve a személyzet létszámigényét), és így tovább.
  Az AGS és társai kudarcok, nem vitás. De ettől még egy csomó dolgot itt kísérleteztek ki.
  Hosszú távon a Zumwalt-ok még értékes egységek lehetnek, ha egyszer (oké, elfojtott mosoly) a railgunok és lézerágyúk valóban elérik a valóban hatékony hajófedélzeti fegyverek szintjét, mivel könnyen integrálhatóak lesznek a Zumwalt osztályra.

  Ilyen szempontból én azért úgy vélem, hogy jobb befektetés 3 Zumwalt, mint 4 Iowa reaktiválása....
   
  endre likes this.
 12. Brimstone

  Brimstone Active Member

  Azokon nem volt VLS, Aegis rendszer. De egy jópár 200 mm-es ágyúnak ma is lenne létjogosultsága. A 406 mm túl nagy de 200. ..240 mm között még mindig értelmes lenne 3...4 darab
   
 13. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  AEGIS ezeken se lesz. :)
  A 200 (203) mm-es ágyúknak hol lesz létjogosultsága? Amekkora helyigényük van, túl sokat nem nyújtanak, ha mondjuk a hajót helyette Ground-Launced SDB-vel (GLSDB) szereled fel.
   
 14. Roni

  Roni Well-Known Member

  Hány VLS van ezen a hajón?
   
 15. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Cifu

  Elfogadom a véleményedet.
  Bár én a Zumwaltos innovációkkal megvártam volna amíg eljön az idő az AB-k utódlására.

  Roni

  Ha jól tudom akkor 80 db indító cella van összesen.
   
  Roni likes this.
 16. Brimstone

  Brimstone Active Member

  200mm-ből lőhetsz kaliber alatti nyíllövedéket ami a hatótávolságot 150 km fölé emeli. Elvileg ez jóval olcsóbb mint robotrepülőzni, bármilyen kis értékű célpontra bár a Zumwalt PGM -jei érthetetlen okból túl drágára sikeredtek.
   
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  406 mm-s kaliberből is lehet űrméret alatti lövedéket kilőni. Meg 20 mm-s kaliberből is. Ez nem érv a 200 mm mellet, szerintem.
   
  endre likes this.
 18. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Az még nagyon arrébb van. Egyelőre a "Zumwalt probléma" miatt újraindították az AB-osztály gyártását, a Flight III-ból legalább 22 fog készülni, és bár a háttérben már gondolkodnak az utódon, amely felhasználná pl a Cifu által is említett új technológiákat, a 2030-as éveknél hamarabb semmi sem lesz belőle.
  https://www.military.com/daily-news...w-destroyer-for-2030s.html?ESRC=todayinmil.sm
   
  fishbed, endre and fip7 like this.
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  arbalest

  Szerintem az AB vonalat érdemes lenne még tovább vinnie az USA-nak. Ugyanis nekem úgy tűnik, hogy az AB még mindig egy elég jó konstrukció. Szerintem még nem avult el, mint hajóosztály. Szóval én is úgy gondolom, hogy 2030-as évekig még simán szolgálatban lesznek az AB osztályú hajók.
   
 20. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  @fip7
  Igen, sőt, jóval tovább. A jelenlegi állás szerint az utolsó AB-k majd valamikor a 20-as évek végén, 30-as évek elején fognak szolgálatba állni (Az alap konstrukció akkor már 50 éves lesz!). Onnantól még legalább 3 évtized szolgálat vár rájuk.
   

Ezen oldal megosztása