1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Zumwalt-osztály

Diskurzus a(z) 'Rombolók' témában - boki által indítva @ 2013. október 29..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Miért? Az Iowa-osztályú csatahajók kb 40 km-re lőttek el a 406 mm-es lövegeikkel, Vietnámban pl a célpontok 70-80 %-a ezen a távolságon belül volt. A lőszerek GPS vezéreltek is lehetnek, bőven meglesz a pontosság is hozzá. Nagyon komoly, és aránylag olcsó fegyverrendszert hoztak létre szerintem.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azok a 406-os lövegek a 30-as évek termékei ne hasonlítsuk már őket egy 70 évvel modernebb fegyverhez.Irakban,Szíriában vagy Afganisztánban a célpontok hány százaléka esik a parti 100-km-es sávba?Vietnam egy elég szélsőséges példa mert az országhatár nagy része tenger és hosszú keskeny ország.
   
  fip7 and Roni like this.
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

  Wiki szerint 83 tengeri mérföld és teszteken ellőttek 109 kilométerre.

  Annak már van mit keresni egy ilyen hajón:)
   
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ok, viszont jelenleg a legnagyobb, legfejlettebb és legpotensebb hajófedélzeti lövegek. Ne írjuk már, hogy semmi értelmük. 80-100 km-re ellőnek egy precíziós lőszert, ár-érték arányban bagóért.
  Irakban is volt célpont bőven 40 km-en belül, minden tengerparttal rendelkező országnak komoly ipara, infrastruktúrája, katonai bázisai vannak a tengerparti sávjában, amit egy ilyen löveggel költséghatékonyan lehet pusztítani.
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Arról nem is beszélve, hogy ennél az osztálynál már tervezés szakaszában számoltak azzal, hogy ha elkészül akkor beépítik a sínágyút.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  A legnagyobb lőtávolságot kb 45 fokos csőemelkedésnél éred el ami azt jelenti,hogy elég lapos lesz a röppálya tehát nem nagyon lehet semmit 100km-ről lőni egy városban(alapból nem nagyon lehet egy ágyúval városba lövöldözni arra az aknavető való).
   
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Egy külvárosi üzemnél, raktár komplexumnál ez mennyire befolyásoló tényező? (nem kekeckedésből kérdezem, általában aránylag síkabb terepen vannak, magas épületek nélkül). Illetve létezik vajon hozzá flechette szerű lőszer?
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Senki nem rombol gyárat vagy várost tüzérséggelarra inkább a légierő való.
   
 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A wiki cikk szerint elsődleges cél a tengerészgyalogosok támogatása és a földi célok pusztítása.

  "A primary advantage of the AGS over the existing Mark 45 5" gun which equips most major surface combatants of the US Navy is its increased capability for supporting ground forces and striking land targets. With a 10 round per minute capacity, it offers the ability to deliver firepower close to that of a battery of six 155 mm howitzers. This initial strike fire power is possible by using a multiple round simultaneous impact (MRSI) firing tactic and does not equal the sustained fire power.[4] This will increase the utility of vessels equipped with the weapon, especially in areas in which the US Navy exercises absolute sea supremacy."

  Percenként 10 lövés az óriási tűzerőt jelent, persze szükséges hozzá, hogy a tengeri és a közvetlen környéken a légi fölény biztosított legyen.
   
 11. beta

  beta Well-Known Member

  A nagy löveget úgy értettem, hogy a 155mm-erével érzékelhetően nagyobb, mint a most használt 127mm-es. A lőtávolság maximuma valahol 100-150 km között lehet majd, a gyakorlatban persze ennél talán jóval kisebb lesz. De így is alkalmas lehet a parttól 50-70km-re mindent tűz alá venni. A bolygó országainak legalább 95%-a tengerpart mellett fekszik. De ami a lényeg, hogy a csapást gyorsan, egyszerűen és nagyon olcsón oldja meg mondjuk egy légicsapáshoz képest. A szárazföldön meg közel vinni egy tüzérséget még nehezebb.
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ez a hajóról ágyúzom a tengerpartot addig jó buli csak, amíg az ellenségnek nincs szárazföldről indítható ASM-je. Ha van nekik ilyen akkor bukta....
   
  gacsat likes this.
 13. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Egy repülőgéphordozó kötelék fog majd vigyázni rá, vagy csak Szomália szintű ország tengerpartjához mer majd közel menni?
   
 14. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Valószínűleg hordozó csoporton belül lesznek majd, vagy ha önálló feladatot kapnak, egy nagy mérető Task Force zászlóshajójaként mennek. Sehová nem fogják őket egyedül, vagy egy-két hajó kíséretében küldeni.
   
 15. beta

  beta Well-Known Member

  Nyilván úgy használják, hogy ne kockáztassanak feleslegesen. Teljesen önállóan valószínűleg igen, Szomália szintjén menne csak egyedül. De ha tengerészgyalogosok támogatására akarják használni, akkor az azt jelenti, hogy egy partraszálló flotta is ott van. Amúgy a Zumwalt közel fullextrás csónak, van ott a komoly légvédelemtől kezdve a tengeralattjárók elleni harcig minden. Nem lehet csak úgy meglékelni.
   
 16. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  3, azaz három darab készül belőlük (jelenleg így néz ki) összesen. Szóval kb. tesztplatformmá vált ez az osztály...
   
  fip7 likes this.
 17. boki

  boki Well-Known Member

 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Amúgy akárki akármit mond nekem egyre jobban teccik ez a hajó!
   
 19. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Nekem is, szerintem szép és félelmetes. :D
   
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Szemből a legfotogénebb mert úgy elég pengén néz ki. PR szempontjából van benne potenciál, hogy ikonikus hajó legyen mert amúgy nem sok hajóosztály van amit a laikusok fel tudnak ismerni de ez elég egyedi és egyszerű ahhoz, hogy közismert legyen mint a hajók Concorde-ja.
  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása