Zumwalt osztály / DDG-1000 (USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 155
19 158
113
Nem mondom, hogy 10-15 ellenkező irányból jövő robbanószerrel megrakott motorcsónakkal a tenger fenekére küldeném, de ha csak az a két ágyúja van védelemre is, akkor 2-3 P-800-as és neki annyi, lesz belőle korallzátony.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
http://en.wikipedia.org/wiki/Zumwalt-class_destroyer
Van ott elég fegyver, mikor fejezitek már be hogy minden hajót el akartok süllyeszteni?:)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
37 584
46 697
113
doberamann


A hajók azért vannak,hogy elsüllyedjenek a harckocsik pedig azért,hogy kilőjék őket!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 155
19 158
113
Soha. Ha hadihajó akkor vagy valami ellen be kell vessük vagy el kell süllyesztenünk, más lehetőség nincs :)
 

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
A P-800 szintű fegyverek ellen a csöves légvédelem nem sokat ér, max 1-2 darabot szednének le vele szvsz, SM vagy SeaSparrow lesz ellene az elsődleges, ami inkább meglep, hogy nincs rajta RIM-116 semmilyen változata sem.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 155
19 158
113
Én amit látok rajta az a két ágyú az elején. Az animált képeken látszik a hátsó részen két valami, ami hasonlít az első két ágyúra csak kisebb, de a fotókon azok nincsenek a hajón. Lehet ha az alacsony észlelhetőségét nem akarják elcseszni a Phalanx, SeaSparrow, RIM-116 és egyéb rendszerekkel, de ez akkoris egy bazinagy hajó, ennek nem lesz soha golflabda méretű RCS-e, akkora, hogy műholdról is rá tudnak vezetni egy rakétát, nem látom értelmes kompromisszumnak, hogy levegyenek mindent róla ami rövid és középtávon megvédhetné, meg amivel támadhatna közelre puha célpontokat olcsón.
 

hangtompito

Member
2013. október 22.
44
0
6
Mikor jut el a megfelelő helyre,hogy az amerikai hajók légvédelme csak kisegítő opció...(Hogy ez a kisegítő opció erősebb mint bárkié a konkurensek közt,csak hab a tortán).A fő légvédelem a repülőgéphordozók repülőgépei...1 ország van a ma a Földön, aki ezen a légvédelmi rendszeren át tud törni:Kína...Igaz ha áttöri,szerintem vége a több ezer éves kultúrájuknak, és gyanítom az emberiségnek is.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 155
19 158
113
hangtompito nem kell a világvége hangulat. Ezt partmenti műveletekre és szárazföldi csapatok támogatására szánják. Tehát realitás a motorcsónakos támadás és a P-800 hatósugarán belül kerülés. Minden ilyent nem kísérhet egy hordozó, hogy megvédje, ha meg ott egy hordozó akkor aműgyis mi szükség erre? Szóval fontos kérdés, hogy ezt mi is védi meg ha elmegy egymagában vagy majdnem egymagában szárazföldi csapatokat támogatni?
 

ruhakupac

Active Member
2012. július 31.
157
35
28
Ellenben elképzelhetetlen, hogy X+1 év múlva harcképes, s akkor már kicsit többe kerülő 3.3milliárd USDbe kerülő SSN zajjal járó csónak egyedül tébláboljon.
Partmenti tüzérségi támogatás során ez a hajó nem pont ott fog elhelyezkedni a flottacsoporton belül, ahol az Iowa osztály tette az Öböl-háborúban, de közel lesz hozzá.
S ha teljesülnek a Navy elvárásai akkor, akkor a tengerészeti F22-t látjuk épp formát ölteni.
Tegyük fel, hogy nincs CV a közelben (hihi). Akkor is lesz mögötte egy modernizált Arleigh Burke vagy egy Tico.
Az bekapcsolja azt a kis mütyürkényi fázisvezérelt radarkáját, a Zumwalt meg 60 km-rel odébb, de még észlelési zónán kívül elengedi a légvédelmi rakéta adagját.
S ez az a fajta alkalmazás, ami az én agyamban született meg, pedig én se stratéga, se katonai ember nem vagyok.
Arról nem beszélve, hogy a Zumwaltra eddig is lézert terveztek CIWS-nek és valamikor későbbre pedig elektromágneses gyorsítású ágyút.
Jelenleg egy harckészültségben lévő Tico és Burke kombó kifejezetten nehezen emészthető falat bármelyik haditengerészetet vagy légierőt is nézzük.

Végül pedig itt ez a prototípus. Kell neki még szerintem 5 év mire hadrendbe áll és még akkor sem fog kiderülni, hogy mire képes.

UI: Mi az, hogy minden ilyet? Egyelőre 3! darab készül belőle.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 122
11 582
113
A Zumwalt Class orra a sebességre van optimalizálva. Talán elkerülte a figyelmeteket, hogy a part menti hadműveletekre és szárazföldi csapatok tűztámogatására van optimalizálva, nem pedig óceáni hadviselésre. A vékony pengeorr a szonárdóm hatékonyságát is növeli. Mivel felfelé keskenyedik, a stabilitása is jobb lehet. Tehát egy gyors, nehezen detektálható, céladatként nehezen rögzíthető, de hatékony feggyverzettel ellátott támogató hajó. Biztosan lesz légvédelemre és felszíni egységek elleni harca optimalizált moduláris fegyverzete, mely szükség estén kombinálható is, így a hadműveleti rugalmasság is elérhetővé válik. Mínusz, hogy kib...szott drága.... De ha a bejövő vámpírok alig látnak hő- és radarképet, a torpedók pedig zaj helyett a nagy semmit hallják, akkor megéri. Inkább az a sanda gyanúm, hogy ez a hajóosztály ki fogja váltani a hajók elleni torpedő- és rakétafegyverek érzékelőinek ugrásszerű fejlődését, nyugdíjba küldve sok, most még modernnek titulált hajót és fegyvert........ Jól ki van ez találva :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
37 584
46 697
113
Szerintem egy hajó akkora,hogy érdemben nem lehet csökkenteni a reflexióját.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 122
11 582
113
Dudi..... ez tökéletesen igaz. Elég ha a reflexió kicsivel kisebb, a hőkibocsátás is, a zajkibocsátás is..... Mindez azt jelenti, hogy közelebbről, több rakétát kell indítani ellene, úgy, hogy az indító hajó a Zumwalt észleléséhez közelebbről, több energiát kénytelen használni. Aminek a tengók, a repülők, a fregattok és a hagyományos rombolók nagyon örülnek...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
37 584
46 697
113
Számomra ez azt jelenti,hogy nem 500 hanem 400-km ről detektálják...
 

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
1. A wikis linken is rajta van, és azelőtt is írták, hogy lesz rajta 2 db 30 mm -es MK46 -s CIWS (illetve mostmár 57 -es Boforsot írnak, de meg mernék rá esküdni, hogy pár órája még nem az volt).

2. A B-2 is marha nagy, mégis kisebb a radarreflexiója, mint egy F-5 -nek. -> Bizonyára a hajóknál is lehet tetemesen csökkenteni a nagy méret ellenére is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
37 584
46 697
113
F1End

Szemből kicsi a B2 radarkeresztmetszet mert az a veszélyes irány de egy hajónál nem szemből hanem oldalról jön a támadás ahonnan ugyan úgy nagy ez is.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
823
6
18
Kivancsi vagyok milyen legvedelmi kepessegekkel bir a ladik?

Csak self defence vagy esetleg kozepes tavolsagon is matatni az egen.
A beepitett VLS ezt lehetove tenne a kerdes a radarrendszere es a tuzvezeto rendszere.