[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 530
15 162
113
Mondhattok bármit a Gazpromról... Amíg VAN PÉNZE például a Fradit szponzorálni, addig nagy baj nem lehet. Veszteségből nem tudná. Számoljátok hozzá az új infrastruktúra kiépítését és a régi veszteségét (Északi Áramlat, Barátsg pld.) Megint ki járt rosszul? Jaaaaa... az EU.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 911
13 832
113
Elnevezheted Olaszországot ÚJ Római Birodalomnak,de attol nem lesz az.Mai Görögország vagy Egyiptom sem ugyan az,mint az ókori országok voltak,hiába ugyanaz a nevük.Amint a muzulmán kultúrájú közép-ázsiai népesség dominánsá válik a nyugati részen,kinai meg a keletin,Oo mint olyan megszünik létezni.
Közelebbi példa a romulánok.Havasalföld (Kumánia) magyar alapitású.De ahogy az oláh lakosság lett domináns,kicsúszott a magyar irányitás alol.Trianon ennek a folyamatnak a folytatása.És jelenleg folyik a maradék Mo erodálása.
Oo ugyan ezt az utat fogja bejárni.Ezen semmilyen katonai erő nem változtathat,csak a demográfiai folyamatok megváltozása.Na a fejlett nyugat
Na fejlett irigyelt nyugat demográfiai erodálódása sokkal gatyább...előbb nyírják ki magukat mint az Oroszok :D
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 709
28 234
113
Ööö, te komolyan azt gondolod, h a nyugati országok többet fizettek az orosz gázért, mert olyan jószívűek? Amúgy pl az osztrákok ugyanúgy veszik az orosz gázt. Szóval ki lehet a jól fizető állam, akivel rosszban vannak? Ukrajna?
Az nem lehet, h a Gazprom beruházott, infrastruktúrát fejlesztett, ez elvitte a nyereséget, és majd a következő 5-10 évben fog megtérülni?
Arról nem is beszélve, hogy kellően ügyes könyvelőkkel és a trükkjeikkel (helló transzferárak) a legnagyobb profitot is secc-perc alatt el lehet adni hatalmas veszteségként. Plusz valszeg ahogy a fegyverbizniszeknél is, itt sem akarják igazán a valós adatokat a nyugat orrára kötni
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
605
2 951
93
Igen és kb el is kopott a 22-es profit és nem is fog több termelődni, nert a jól fizető államokkal épp fadirtban vannak.
Ahogy a jól fizető államok is. Szerencsére nekünk nem fáj, hogy mára gyakorlatilag az utolsó megmaradt európai iparterület is megy a levesbe.
Egyrészt a 90es években a nyugat,élén az USAval,nagyon sokat tett Oo egybenmaradásáért.
Másrészt egy nem orosz többségű,nem ortodox kultúrájú Oo egyszerűen nem Oo.
Pont mint 1920ban Magyarország egybenmaradásáért.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 450
27 741
113
Másrészt egy nem orosz többségű,nem ortodox kultúrájú Oo egyszerűen nem Oo.
Egyrészt dehogynem! Másrészt bizonyos értelemben nem Oroszország, de az orosz civilizáció is sokvallású. Nagyjából erről a területről beszélünk évezredes léptékben (kulturálisan akkor is egységes volt helyi felhangokkal, amikor még nem terjedt ki egészére a mongol vagy az orosz uralom, mert kevesen múlott, hogy most nem mongol civilizációról beszélünk orosz helyett:
civ-eur-zsia.jpg


Mi több, az orosz birodalom történetét is leírhatjuk egyelőre úgy, mint a mongolét, hogy erőteljes etnikai háttérrel uralma alá hajtja a civilizációs oikumenéjét, majd hosszú rothadás és több reformkísérlet után a felbomlás útjára lép, pár reintegrációs kísérlettel. Nehéz eldönteni, hogy a mai Oroszország olyasfajta utódállam e, mint az Arany Horda volt anno, vagy csak egy kissé visszahúzódott, de belsőjében még egységes birodalom alakja.

main-qimg-d0fa3902672b160602465a8aec7fc119-lq


Lényegileg, ha mongolok sikerrel véget vetettek volna a dezintegrációjuknak, akkor valószínűleg ugyanazzal lennénk szomszédosak, mint most vagyunk kulturálisan, főbb jellemzőiben. Annyir írható a mongolok javára, hogy ők elérték azt, amit az oroszok nem: kijutottak a déltengerekre, bár ez nekik meg nem volt lényegi szempont, csak mintegy mellékesen történt meg.

Ez ugyanaz, minthogy a Balkán is arab világgal tartozik egy civilizációba, hiába keresztény. Igazából Spanyolország és Itália jó része is inkább arab mint európai. Ha Oroszországban kialakul egy alapvetően tatár/kaukázusi/közép-ázsiai muzulmán többség, akkor is ugyanaz marad, mint most. Elég csak ránézni az orosz katonai elitre mondjuk, ami jelenleg is igen jelentős mértékben -leginkább tatár- muzulmán. Nyugat-Európával ellentétben Oroszország iszlamizációja nem jelent majd kulturális törést, népességcserét és délafrikaizációt a területnek, lényegében egy lassú, észrevétlen folyamat lesz és igazából sose lesz olyan értelemben muzulmán, ahogy iszlamizációról beszélhetünk annak idegensége miatt Nyugaton. Oroszországban nem idegen, még maguk az oroszok is majdnem muzulmánok lettek, mert kezdetben az volt nekik a szimpatikus vallás, taktikai okból döntöttek csak a kereszténység mellett. Az iszlám olyan mélyen és olyan mélységben van jelen Oroszországban és annyira azonosak a keresztény és muzulmán lakói az országnak kulturálisan (csak a Kaukázusban érvényesül erős idegen civilizációs hatás, a Keleti civilizációé (balkano-arab, vagy mediterrán-arab, vagy hasonló neveken lehetne még nevezni), hogy csak pont ezért, a kulturális azonosság miatt kerülhet sor ír-angol típusú vallási konfliktusra az iszlám és keresztény országlakók között, mert más alapvető különbség egy tatár és egy orosz közt lényegileg nincs.

civ-nyugat.jpg
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 998
36 149
113
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 491
25 435
113
Niger

"Az orosz és amerikai katonák hetek óta ugyanazon a helyen – a niameyi nemzetközi repülőtérhez kapcsolódó 101-es bázison – tartózkodnak. Az orosz harcosok áprilisban kezdtek érkezni a nigeri katonai junta meghívására, nem sokkal azután, hogy fel kell bontani az amerikai csapatok jelenlétét szabályozó megállapodást az országban. Az amerikai csapatok készülnek arra, hogy elhagyják Nigert, de nincs konkrét dátumuk, ameddig el kell hagyniuk – mondta a védelmi minisztérium egyik tisztviselője.

Az amerikai és orosz csapatok közötti összecsapások Nigerben jelentősen fokoznák a feszültséget a két ország között egy olyan időszakban, amikor kapcsolatuk egyre feszültebb az ukrajnai háború miatt. Amikor legutóbb amerikai és orosz csapatok állomásoztak ilyen közel Szíriában, a két fél heves tűzharcba keveredett , amely azzal fenyegetett, hogy a két fél közvetlen konfliktusba keveredik.

Niameyben 60-100 orosz él – mondta a DOD első tisztviselője.

Az amerikai tisztviselők megpróbáltak olyan megállapodást kötni az ország katonai juntájával, amely lehetővé tenné számukra, hogy az országban maradjanak, és arra késztették vezetőit, hogy egy olyan ütemtervben állapodjanak meg, amely végül a demokratikus uralomhoz való visszatéréshez vezet. Míg az amerikai tisztviselők még mindig tárgyalnak, a junta eddig nem volt hajlandó elfogadni ezeket a feltételeket, és bevonta az orosz félkatonai csapatokat, hogy segítsenek csapatai kiképzésében és fegyverek ellátásában."

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 998
36 149
113
⚡Oroszország hivatalosan azzal fenyegette meg Nagy-Britanniát, hogy csapást mér a területére, ha brit rakéták ukrán csapást mérnek orosz területre.

"Kijev brit fegyverekkel végrehajtott támadásaira adott válasz a Nagy-Britanniában és Ukrajnán kívül lévő katonai célpontok elleni támadások lehetnek" – közölte az orosz külügyminisztérium.

A külügyminisztérium felszólította Nagy-Britanniát, hogy "gondolja át London ellenséges lépéseinek katasztrofális következményeit, és azonnal cáfolja meg Cameron kijelentéseit".

Hadd emlékeztessük Önöket arra, hogy Cameron külügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajna csapást mérhet az Orosz Föderáció területére a Nagy-Britanniából átadott fegyverekkel.

Ma a brit nagykövet látogatást tett az orosz külügyminisztériumban.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 831
113
Lehet, hogy én néztem felületesen a fórumot, de valahogy kimaradt, hogy a Gazprom 629milliárd Rubel veszteséggel zárta a 2023-as évet és az idei első negyedév vesztesége is 449 milliárd Rubel. Úgy néz ki, hogy nem túl jövedelmező Kínána és Indiának diszkont áron adni semmit akik ráadásul Jüanban és Rúpiában hajlandóak csak fizetni.
Bele kotnyeleskedsz ismét egy témába amiről fingod sincs. A Gazprom az OF legnagyobb vállalata.Nem csak gáz és olaj található a portfóliíjában, hanem rengeteg más iparágban is tevékenykedik. 2023-tól jelentős fejlesztéseket beruházásokat végez. Többek között olaj és gáz infrastruktúra Gazprom kozmikus rendszerek egy új müholdgyártó üzemet épít pl. Ezek hatalmas invesztíciók amiket a Gazprom leírhat és így kerül veszteségbe könyvelésileg.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 831
113
Holnap lesz Vlagyimír Vlagyimírovics ünnepélyes beiktatása az elnöki pozícióba. A ceremónia helyi idő szerint 12.00h-kor kezdődik. Majd délután az orosz kormány benyújtja lemondádát. Majd Putyin javaslatot tesz az új kormány kinevezésre. Lesznek régi és új emberek is az új kormányban. A Állami Duma max.két héten belül kell hogy jóváhagyja az új kormányt

Az ukránok jenki segítséggel pedig újabb terrorista támadásra készülnek a Krími-híd ellen. május 7-május 9 dátumoknál.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 430
4 545
113
Arról nem is beszélve, hogy kellően ügyes könyvelőkkel és a trükkjeikkel (helló transzferárak) a legnagyobb profitot is secc-perc alatt el lehet adni hatalmas veszteségként. Plusz valszeg ahogy a fegyverbizniszeknél is, itt sem akarják igazán a valós adatokat a nyugat orrára kötni
Egyetertek, hatalmas penzmennyiseg lehet elrejtve konyvelesugyileg az oroszoknal, szigoruan nem beleertve a jachtokat.
Tobb orosz szakerto hasonloan velekedik a haditechnikat illetoen. Valoszinuleg a kiurulo lerakatok a szatelitfotokon csak alca, mind levittek oriasi foldalatti bunkerekbe megtevesztes gyanant.

Ez mind egy terv resze.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 430
4 545
113
Egyrészt dehogynem! Másrészt bizonyos értelemben nem Oroszország, de az orosz civilizáció is sokvallású. Nagyjából erről a területről beszélünk évezredes léptékben (kulturálisan akkor is egységes volt helyi felhangokkal, amikor még nem terjedt ki egészére a mongol vagy az orosz uralom, mert kevesen múlott, hogy most nem mongol civilizációról beszélünk orosz helyett:
civ-eur-zsia.jpg


Mi több, az orosz birodalom történetét is leírhatjuk egyelőre úgy, mint a mongolét, hogy erőteljes etnikai háttérrel uralma alá hajtja a civilizációs oikumenéjét, majd hosszú rothadás és több reformkísérlet után a felbomlás útjára lép, pár reintegrációs kísérlettel. Nehéz eldönteni, hogy a mai Oroszország olyasfajta utódállam e, mint az Arany Horda volt anno, vagy csak egy kissé visszahúzódott, de belsőjében még egységes birodalom alakja.

main-qimg-d0fa3902672b160602465a8aec7fc119-lq


Lényegileg, ha mongolok sikerrel véget vetettek volna a dezintegrációjuknak, akkor valószínűleg ugyanazzal lennénk szomszédosak, mint most vagyunk kulturálisan, főbb jellemzőiben. Annyir írható a mongolok javára, hogy ők elérték azt, amit az oroszok nem: kijutottak a déltengerekre, bár ez nekik meg nem volt lényegi szempont, csak mintegy mellékesen történt meg.

Ez ugyanaz, minthogy a Balkán is arab világgal tartozik egy civilizációba, hiába keresztény. Igazából Spanyolország és Itália jó része is inkább arab mint európai. Ha Oroszországban kialakul egy alapvetően tatár/kaukázusi/közép-ázsiai muzulmán többség, akkor is ugyanaz marad, mint most. Elég csak ránézni az orosz katonai elitre mondjuk, ami jelenleg is igen jelentős mértékben -leginkább tatár- muzulmán. Nyugat-Európával ellentétben Oroszország iszlamizációja nem jelent majd kulturális törést, népességcserét és délafrikaizációt a területnek, lényegében egy lassú, észrevétlen folyamat lesz és igazából sose lesz olyan értelemben muzulmán, ahogy iszlamizációról beszélhetünk annak idegensége miatt Nyugaton. Oroszországban nem idegen, még maguk az oroszok is majdnem muzulmánok lettek, mert kezdetben az volt nekik a szimpatikus vallás, taktikai okból döntöttek csak a kereszténység mellett. Az iszlám olyan mélyen és olyan mélységben van jelen Oroszországban és annyira azonosak a keresztény és muzulmán lakói az országnak kulturálisan (csak a Kaukázusban érvényesül erős idegen civilizációs hatás, a Keleti civilizációé (balkano-arab, vagy mediterrán-arab, vagy hasonló neveken lehetne még nevezni), hogy csak pont ezért, a kulturális azonosság miatt kerülhet sor ír-angol típusú vallási konfliktusra az iszlám és keresztény országlakók között, mert más alapvető különbség egy tatár és egy orosz közt lényegileg nincs.

civ-nyugat.jpg
Egyetertek, Oroszorszag nevleg tovabb fog letezni meg ha 30 even belul az iszlam meghaladja szazalekosan a keresztenyek szamat. Egy fogalom amit a megallithatatlan demografia nem torolhet el.

Egyiptom (arabul: Miszr) is Egyiptom maradt nevleg hiaba csereltek le a Amont, Horuszt es Iziszt az iszlamra.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 129
32 754
113
Mi meg mégelőbb.Ómigráncsok szaporodási rátája,a magyarok kivándorlása,migráncsmunkareő behozatala elöbb kinyir minket,mint a nyugatot.

Lehet, vagy legalábbis megváltoztatja az országot. De még az "ómigránsok" "integrációja" is megoldhatóbb feladat, mint fekete-afrikaiaké és közel-keleti vagy afgán muzulmánoké. A vendégmunkások esetében meg legalább választhatunk, hogy kezelhetőbb populációkból hozunk be, mint a filipinók vagy akár az indiaiak, bangladesiek. Másrészt nem segélyezettek lesznek, mint a nyugatra tartó migránsok jelentős része. Ettől még persze vannak veszélyei a dolognak, főleg ha engedik a családegyesítést majd nekik. Magyarország sikerrel integrált pár népességet, amíg "nagy" volt, az asszimiláció a 110 évvel ezelőtti katasztrófáig úgy-ahogy működött. Az ómigránsok nem szaporodtak akkor el, mert egyszerűen kívül éltek a társadalmon, volt egy ökológiai fülkéjük, mint a természetben a dögevőknek. A zsidók más téma ők sehol sem tudtak integrálódni másképp, mint hogy "testrablókként" átvették az államok tényleges vezetését az elitjük magas átlag IQ-ját és sok évezredes történelmi tapasztalataikat e téren kihasználva, esetleg látszólagos asszimilációval (kikeresztelkedés, bárói címek stb. de ahogy az angolszász államok mai példája mutatja, ettől még nem lettek angolok, amerikaiak - max. rákényszerítettek mindenkit, hogy tegyen úgy, mintha "csak" azok lennének - lehet itt párhuzamot vonni a mai "transzmániával", azzal hogy férfi nővé válhat és fordítva, ez egy mélyen zsidó gyökerű valami, az ő társadalmátalakító-törzsi uralmi céljaikat szolgálja nyilvánvalóan a legmélyére ásva a dolgoknak -, vagy csak "másvallású nemzettársaik" (nota bene sokuk nem is vallásos, de a kozmopolitizmus, a kéretlenül is "megjavítjuk a gójok világát" mentalitás, a nyughatatlan "forradalmi szellem", magas verbális intelligenciával párosuló pszichológiai intenzitás révén ők asszimilálták a gazdanépeket, a legerősebbnek tűnő identitásúakat is, ehhez a média és az oktatásban való hatalomátvétel volt az út, és az, hogy mindig gyorsan alkalmazkodtak és idomultak a változásokhoz - mondom az USA a legjobb példa erre, mint nagy laboratórium is, ott voltak a legkorlátlanabbak a lehetőségeik, mivel eleve bevándorlóország - látható mi lett belőle mára, 70%-os kongresszusi örökös többség, a kormányzati pozíciókban és a médiában 20-30x-os felülreprezentáltság... persze ez szolgálhatja az amerikai érdekeket is, de láthatóan vannak speciális, a fehér átlagameriaiakéval ellentétes érdekeik)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 129
32 754
113
Egyrészt a 90es években a nyugat,élén az USAval,nagyon sokat tett Oo egybenmaradásáért.

Amíg Jelcin kiszolgálta őket, addig naná. Amikor a nyugati hatalmak az ópiumháborúkban félgyarmatukká tették Kínát, utána Kína egybenmaradásáért tettek, pl. a Csing-dinasztia csapatainak felfegyverzésével, akik ennek köszönhetően is tudták leverni a Tajping-felkelést. Még a boxerlázadás után sem akarták feldarabolni Kínát, pedig akkor a Csing-dinasztia (Cixi "özvegy császárné", ténylegesen volt császári ágyas, aki a trón mögötti hatalom lett 60 évig Pekingben az eunuchok és a mandzsu "őskonzervatívok" támogatásával) a boxereket támogatta nyíltan. Még ezután is helyén hagyták a Csing-kormányzatot, mert nem volt más, akit odatehettek volna. Szun Jat-szen az USA-ban tanult, nyugati és japán mintára akarta modernizálni Kínát az általa vezetett mozgalom, de ők alapvetően szintén nacionalisták voltak, a korabeli japánokhoz hasonlóan. Elvették volna a nyugati koncessziókat, amelyeket megalázónak tekintettek stb.

Na most Oroszország egyben maradása megfelelt az USA érdekeinek addig, amíg az kiszolgáltatta az ásványkincseit és a piacát, és gyenge volt, mint a 19. századi kínai állam, még a saját területén is. Jelcin 1996-ban a gyanítható tömeges csalások mellett amerikai spin doctorok segítségével nyert elnökválasztást 6%-os év eleji támogatottságról indulva...
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider