[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 561
47 607
113
Összefoglaló 2024. május 18-án reggel

▪️Tegnap az odesszai régió célpontjaira irányuló precíziós csapások eredményeként az ellenséges logisztikai központokat találták el. Az ukrán fegyveres erők továbbra is problémákkal küzdenek a légvédelmi rendszerek hiánya miatt. 6 órakor az ellenség bejelentette, hogy ismét rakétákat indítottak Odesszára a Krímből.

▪️Harkov irányában az „északi” csapatcsoport folytatja offenzíváját, teljes ellenőrzésről számoltak be Staritsa falu felett. Információ jelent meg csapataink Zybino faluba való bevonulásáról. Folytatódnak a heves harcok Volchanszkban, az orosz hadsereg Liptsy felé közeledik. Csapásokat hajtanak végre az ellenség hátsó területein. Az Ukrán Fegyveres Erők Kupjanszkij, Csasov-Jarszkij, Kramatorszko-Druzskovszkij és Krasznoarmejszkij irányokból szállítanak tartalékokat.

▪️Kupjanszk irányában az orosz fegyveres erők a nemrég felszabadult Kislovkától északra lévő frontszektorra támadnak.

▪️A Chasov Yar "Csatorna" keleti mikrokörzetében csapataink tankok és tüzérség támogatásával rohamozzák meg a városi épületeket.

▪️Pokrovszkij irányban (Avdeevkától nyugatra) az orosz fegyveres erők támadó hadműveleteket hajtanak végre Umanskoe falu közelében. Heves harcok dúlnak Arhangelszkoje közelében.

▪️A Zaporozsjei Fronton csapataink támaszpontokat foglalnak el az ellenségtől Verbovoéjtól északnyugatra. A rabotinói nehéz helyzetet helyi szinten az jellemzi, hogy az Ukrán Fegyveres Erők folyamatosan drónokat és tüzérséget alkalmaznak, sújtva rohamcsoportjainkat. Csata gyakorlatilag nincs a faluban.

▪️A belgorodi régiót állandó ellenséges támadások érik. Az esti támadásban két civil megsebesült. A belgorodi kerületben (3 km-re a határtól) Novaja Naumovkát is eltalálta az Ukrán Fegyveres Erők FPV-je, egy civil meghalt, a másik megsebesült. Egy kamikaze drón érkezését jelentették Shebekinóban .

▪️A Kurszk régióban a „Sudzha” ellenőrzőpontot , Plekhovo és Guevo , a Szudzsanszkij körzet Oleshnya , a Korenyevszkij körzet Gordejevka , a Glushkovszkij körzet Tyotkino és Krasnooktyabrsky falvait ágyúzták . A Rylsky járásbeli Gorodishcse faluban egy ukrán helikopter kétszer is robbanószerkezetet dobott le. Két robbanószerkezetet dobtak le a drónokról Guevo faluban , egyet-egyet Gogolevka és Oleshnya faluban , Szudzsanszkij járásban. Elektronikus hadviselési berendezések elnyomták az Ukrán Fegyveres Erők helikoptereit Szverdlikovo és Gogolevka , a Szudzsanszkij járásbeli Oleshnya és a Glushkovsky járásbeli Szergejevka falu közelében. Az ukrán fegyveres erők három helikopterét kézi lőfegyverek és elektronikus haditechnikai eszközök semmisítették meg Oleshnya falu közelében .

▪️A Brjanszki régióban a Szuzemszkij kerületi Zernovót többször is ágyúzták az ukrán fegyveres erők. Egy lakos meghalt.

▪️A DPR- ben Donyeck, Makeevka, Gorlovka ellenséges támadás alatt áll. Nyolc civil megsérült.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy


 

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
78
263
53
Nagyon jól elkészített arcmentő kilépő történet, de aki valaha is buvárkodott és elolvassa a gázvezeték építés, kívitelezés leírását annak ez egy orbítális nagy hazugság 70-80m mélységben min 3 ponton kellet robbantani a hiányzó szakasz darab alapján de a kb 200 bár üzemi nyomás is segíthetett,és a robbanó anyagot a cső alatt kellet elhelyezni a cső alja a tenger fenék szintje alat kb 1,5 méterre volt- 3*200-500 kg az anyag.

kivitelezési igények: telepitett buvár harang vagy munka állomás a keszonálás miatt,
tablazat1-768x489.jpg

és itt a lényeg hétköznapi búvárok 50 m merülés és nézelődés és ez nem munkavégzés
+ palack +pihenő idők+ fizikai munka
Estleg újralégző használatával kiküszöbölhetőek a fent említett hátrányok.
Rebreather-el elért maximális mélység pl. 310 méter körüli.

 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 512
20 124
113
Estleg újralégző használatával kiküszöbölhetőek a fent említett hátrányok.
Rebreather-el elért maximális mélység pl. 310 méter körüli.

Azért az a 310 már qrvakockázatos... Tengeralattjáróról deszantolni is max. 100 körül szoktak, de inkább kevesebbről. Viszont tény, hogy a harci búvár nem nagyon használ SCUBA készüléket... :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 629
86 055
113
Kihaltak az utcák. Senki se akar erődítményt építeni, mert eliviszik utána a frontra. Szép új világ.

Közben meg megy az agymosás:





Mindeközben:

Aresztovics:

Belbek:

(Nem értem miért nem jelennek meg az X linkek. Legalább az első kettő ...)
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 408
43 778
113
Kihaltak az utcák. Senki se akar erődítményt építeni, mert eliviszik utána a frontra. Szép új világ.

Közben meg megy az agymosás:





Mindeközben:

Aresztovics:

Belbek:

(Nem értem miért nem jelennek meg az X linkek. Legalább az első kettő ...)
Mert át kell írni: //x.com helyett: twitter. com, ez a legújabb agyrémük.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 481
18 438
113
Talán itt lenne az ideje elmagyaráznod, mit is véd a NATO Ukrajnában. Mert számomra nem teljesen világos, hogy milyen értékeket kell megmenteni Ukrajnában.

Téged.
Hogy azt irkálhass, amit akarsz. :)

Az egyetlen releváns kérdés ezzel az ukrân támadással kapcsolatban: Az erre a célra felhasznált korlátozott számú ukrân eszközöknek ez volt a leghatékonyabb felhasználâsa az ukrân katonai célok ( elfoglalt területek visszszerzése, orosz haderö kárositâsa...) eléréséhez?
Aligha.
Löhetik az ukrânok Krimet, attól mèg halad az orosz tâmadás egyre szélesebb fronton, felörölve az ukrán eröket.
Szerintem ( ahogy már irtam) ezek szunyogcsipések egy elefántnak. Semmit nem változtatnak a konfliktus végkimenetelén. Különben ugyanez igaz az orosz feketetengeri flotta " elpusztitására" is.PR akciók. Mint a V1, V2 annak idején. Szükös eröforrâsok elpazarlâsa.

A háborúskodásnak szabályai és törvényei vannak.
A haderő alkalmazás három szintje jól elkülöníthető ebben a háborúban is.
A 300 km hatótávolságú csapásmérő rakéták az ukránnak nem harcászati szintű eszközök (hiába az az amcsi neve).
A tengeren már sikerült visszaszorítani Putyint, a légtérben még nem, de a légvédelmi eszközök és repülőgépek, repülőterek elleni támadásokkal szeretnék az orosz lehetőségeit csökkenteni. Ezt hívják A2/AD-nek (Anti-acces/Aera Denial, NATO-ék), amit az orosz Ukrajnában kialakított, ennek feltorése a cél. Lényegében az ellenfél műveleti szabadságának korlátozását jelenti, a saját műveleti szabadság növelése érdekében. Ha a műveleti terület felett csökken az orosz légvédelmi tevékenység, akkor van esélye F-16 os vagy más légi csapásmérő eszközöknek.
Az ATACMS nem harckocsik, (harcászati szintű) manőver erők ellen van, ezért Harkov környéki harcokban nem lehet bevetni. Viszont a krími légvédelem rombolására alkalmas, ami hadműveleti szintű sikert hozhat.

Tehát a lényeg, hogy jó helyen és jó időben csípjenek a szúnyogok.

A nyugati üzenet továbbra is az, Putyin nem érhet el semmit, amiért megérné ez a háború.
A háborús (összhaderőnemi) térben szárazföldi területen még előnyben van Putyin, de a magas veszteségeinek nincs értelme, nem segítik a stratégiai céljai elérését.
A nyugat nem adja fel, folyamatosan tartja a tétet Putyinnal. Lesz rakéta, lőszer, pénz.
Az ukrán meg nem adja földjét.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 663
9 342
113
Téged.
Hogy azt irkálhass, amit akarsz. :)



A háborúskodásnak szabályai és törvényei vannak.
A haderő alkalmazás három szintje jól elkülöníthető ebben a háborúban is.
A 300 km hatótávolságú csapásmérő rakéták az ukránnak nem harcászati szintű eszközök (hiába az az amcsi neve).
A tengeren már sikerült visszaszorítani Putyint, a légtérben még nem, de a légvédelmi eszközök és repülőgépek, repülőterek elleni támadásokkal szeretnék az orosz lehetőségeit csökkenteni. Ezt hívják A2/AD-nek (Anti-acces/Aera Denial, NATO-ék), amit az orosz Ukrajnában kialakított, ennek feltorése a cél. Lényegében az ellenfél műveleti szabadságának korlátozását jelenti, a saját műveleti szabadság növelése érdekében. Ha a műveleti terület felett csökken az orosz légvédelmi tevékenység, akkor van esélye F-16 os vagy más légi csapásmérő eszközöknek.
Az ATACMS nem harckocsik, (harcászati szintű) manőver erők ellen van, ezért Harkov környéki harcokban nem lehet bevetni. Viszont a krími légvédelem rombolására alkalmas, ami hadműveleti szintű sikert hozhat.

Tehát a lényeg, hogy jó helyen és jó időben csípjenek a szúnyogok.

A nyugati üzenet továbbra is az, Putyin nem érhet el semmit, amiért megérné ez a háború.
A háborús (összhaderőnemi) térben szárazföldi területen még előnyben van Putyin, de a magas veszteségeinek nincs értelme, nem segítik a stratégiai céljai elérését.
A nyugat nem adja fel, folyamatosan tartja a tétet Putyinnal. Lesz rakéta, lőszer, pénz.
Az ukrán meg nem adja földjét.


A "magas veszteségei" az ukránokéhoz képest még kb kerekítési hiba. Valamint nem az ő országából húztak el a szélrózsa minden irányába 10 millióan az elmúlt két évben. Nem neki kell 17 évesekből, mozgássérültekből, mentális betegségekben szenvedőkből, TBC-sekből összekalapálnia 500 ezer főnyi, kb "Volkssturm" szintű erőt, mert akkora a hiány. Igen, börtönviseltek az oroszoknál a Wagnerben voltak, de azt felejtik el sokan, hogy már a háború első hetében ugyanezt Zelenszkij is meglépte. Nem az oroszoknál kell a férfiaknak női ruhában boltba járni, ha meg akarják úszni a kényszersorozást.
"Az ukrán nem adja a földjét" : D
Az tuti, mert már rég eladták helyette a politikusai, nyugati vállalatoknak. Tehát már nem a saját földje, így értelemszerűen nincs mit adjon.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 320
79 127
113
A "magas veszteségei" az ukránokéhoz képest még kb kerekítési hiba. Valamint nem az ő országából húztak el a szélrózsa minden irányába 10 millióan az elmúlt két évben. Nem neki kell 17 évesekből, mozgássérültekből, mentális betegségekben szenvedőkből, TBC-sekből összekalapálnia 500 ezer főnyi, kb "Volkssturm" szintű erőt, mert akkora a hiány. Igen, börtönviseltek az oroszoknál a Wagnerben voltak, de azt felejtik el sokan, hogy már a háború első hetében ugyanezt Zelenszkij is meglépte. Nem az oroszoknál kell a férfiaknak női ruhában boltba járni, ha meg akarják úszni a kényszersorozást.
"Az ukrán nem adja a földjét" : D
Az tuti, mert már rég eladták helyette a politikusai, nyugati vállalatoknak. Tehát már nem a saját földje, így értelemszerűen nincs mit adjon.

Felejtsétek már el azt az orbitális baromságot, hogy a kvázi kiscsoportos gyalogsági rohamokkal alig haladó orosz támadásoknak minimális az embervesztesége! 5 dandárt jellett harcbavetniük egy 3km széles és 15-18km mély áttörésért az ukrán védelembe (és a sikerkifejlesztő része a támadásnak nem meglepő módon el is maradt). Tényleg annyira elvakultak vagytok, hogy szerintetek azért kellett 5 dandár, mert alacsonyak voltak a veszteségek?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 180
67 507
113
Felejtsétek már el azt az orbitális baromságot, hogy a kvázi kiscsoportos gyalogsági rohamokkal alig haladó orosz támadásoknak minimális az embervesztesége! 5 dandárt jellett harcbavetniük egy 3km széles és 15-18km mély áttörésért az ukrán védelembe (és a sikerkifejlesztő része a támadásnak nem meglepő módon el is maradt). Tényleg annyira elvakultak vagytok, hogy szerintetek azért kellett 5 dandár, mert alacsonyak voltak a veszteségek?
Hat ha belegondolok ezek alapján hogy nekünk a 3 dandarunk is csak papíron letezik, akkor tényleg nem tudom parádézáson kívül mire alkalmas a haderőnk...

Jól megpakolt M113-ba és egy BMP-be száll bele a pici dron.

Egy uzemkepes brit csodafegyver is új gazdára talált.

Budanov fegyveresei Volcsanszknal.

MegTosozott ukrán loveszarok.

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 064
24 208
113
MegTosozott ukrán loveszarok.

ékes tanúbizonysága a könyvtárban olvasott és gyakran idecitált " x:y veszteségarány törvényszerűség" megcáfolásának.

jó hát biztosan van akinek ezután sem fog leesni és majd egy magazin/szakkönyv oldalán leírtakra fog hivatkozni,mert abban azt írták, az élet meg vérrel írja felül az ott megfogalmazottakat.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 405
31 667
113
A Starlink kiszállt a beszélgetésből....
Ukrán védelem
A francba!
Sztarica
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 561
47 607
113
NATO katonai felszerelés Olaszországból

Az olaszországi raktárban lévő páncélozott járművek száma jelentősen csökkent az NWO során, ahogy az a legutóbbi műholdfelvételeken is látható.

Itt tároltak M113 páncélozott szállítójárműveket, Leopard 1 harckocsikat, M109 önjáró lövegeket és esetleg számos Centauro kerekes harckocsit.

Ugyanakkor az M113-as és valószínűleg a Leopard 1-es tankok még nem merülnek ki teljesen.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 174
12 324
113
Estleg újralégző használatával kiküszöbölhetőek a fent említett hátrányok.
Rebreather-el elért maximális mélység pl. 310 méter körüli.

A Fő felhasználó: Katonaság ( irtózatosan drága a normálhoz képest. Megint 1 plusz érv. kitehette.



huu, remélem nem sokat szenvedtek

Kiev:
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 978
15 412
113
Sokszor szembe jött már a youtube-ról Andrew Bustamante ajánlás, most először végig néztem.

Ahhoz képest hogy ex CIA-s meglepően normálisan látja a dolgokat.

Ha jól értem az az álláspontja, hogy most már azért kell a nyugatnak támogatni az USA-t, mert Oroszország a szankciók és a háborús gazdaság miatt annyiara megerősödött katonailag, hogy ha Ukrajna kapitulálna, akkor is tovább folytatnák az oroszok a terjeszkedést, mert nem lenne más választásuk, hiszen a szankciók miatt elszigetelődtek a világgazdaságtól így nem lenne mire váltani a hadigazdaságról.

Itt off, de Kína kapcsán azt mondja, hogy az USA is tisztába van vele, hogy Tajvant megszerzik, ezt az USA csak késleltetni kívánja amíg a chipgyártó ipart ki nem menekítik Tajvanról.


ez meg Somkuti:

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 629
86 055
113


M2 "Bradley":