[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Pela,

Jó is volna, ha valamennyire önellátók lennénk haditechnikailag, a magyar szakemberek tudásában sem kételkedek, de a kérdés az, hogyan oldjuk meg, ha mindehhez amúgy külföldről kell behozni a nyersanyagot, elektronikai és egyéb cuccokat, világpiaci áron.  Bármibe is fogunk a semminél azért több kell.

Más:  Most olvastam a hvg-ben egy cikket arról, hogy a franciák milyen fegyverekkel rándultak át Maliba. És felsorolták, ez ennyi, az annyi - a csúcsfegyver a Le Rafale horror áron... stb. Viszont én nem hallottam a francia sajtót pampogni arról egyszer sem: mi a túrónak nekünk 80~90 m$-ért vadászgép ?? Csak úgy elképzelném, pl. Mo. esetében, hogy ugyanez a hvg mekkora hűhót csapna, ha mi is elkezdenénk "rendesen" bevásárolni ? No nem francia mértékben, csak a teherviselő állapotunkhoz mérten, visszaállítván egy közepes szintre a Honvédséget. A kormány lenne maga a sátán.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Panzerfaust:

Igen jó volna és nem lehetetlen!  Vannak velünk nagyon rokonszenvező országok is, például Lengyelország,Törökország ..stb de inkább keletre, vagy pedig Afrikában. Anno írt az index 1 cikket,hogy mekkora befektetések lehetnek ott.. hát nem hiszem,hogy akkor kamu lett volna. A tervezési folyamat már meglenne ugye és a gyártási is, viszont a probléma amit te leírtál (igazából akkor ebbe nem gondoltam olyan nagyon bele),tényleg bonyolult gondolom vannak egyezmények,szabályok,törvények a fegyvergyártásra és esetleges külkereskedelemre. Viszont! Ha megnézzük,akkor Kelet-Európában mi a földművelés szempontjából az egyik legjobb helyen vagyunk! Én pedig láttam videókat orosz pékségekről illetve boltokról, ott volt hiánykereskedelem, meg volt olyan,hogy a patkányok mászkáltak a pékség kirakatában! Régen is megvették a terményeinket szerintem most is megvennék,esetleg így lehetne máris egy kereskedelmi egyezmény. Bár ha ez létrejönne,nem hiszem,hogy kérnénk cserébe az alapanyagot.. csak a pénzt,pénzt,pénzt.. mert ugye a pénz nem termel munkahelyet, a munkahely meg pénzt termel, de ahhoz idő és tudás kell!    De ha ezek megvalósulnának és megkezdődne a magyar haditechnikai eszközök gyártása, lehet,hogy az Oroszok is vennének belőle illetve más országok,én ezzel bizakodó vagyok. Nem hiszem,hogyha az oroszok mögöttünk állnak és esetleg több állam akkor olyannyira ugrálnának... Persze ez mind csak elképzelés és feltételezés. :) Talán majd egyszer felébredek, vagy nem ébredek fel és alvajárva én leszek Magyarország diktátora, de akkor biza lenne elszámoltatás.. meg nem P63R vagy KGP-9 lenne a magyar kézifegyver.. :D
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="Pela profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/pela/">Pela</a>

Először is üdvözöllek az oldalon/fórumon;).

Sok az igazság abban amiket írsz de 1-2 dologban javítanálak vagy is kiegészítenélek:

Ez az indexes cikk amire gondolsz, azaz amelyik tavaly vagy tavalyelőtt jelent meg persze lehet, hogy tévedek. Ebben talán arról írtak, hogy Afrikában nagyon sok a lehetőség,fejlesztések, nyersanyagok stb.. Szó volt talán benne, hogy ugye ezeket a fejlesztéseket a kínaiak nagyon is kihasználják: Kölcsönök, vasútfejlesztések stb.. Na most ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy nem haditechnikai vonalon mi is kezdünk ott lenni egy-két fekete országban, persze a magunk szintjén/módján. Úgy tudom, hogy ezek már az előző kormány idején is napirenden voltak, és a mostani kormány is csinálja vagy csak akarja ugye. Haditechnikai szinten nem tudom, hogy mit tudnánk arrafelé csinálni, de én is látok benne realitást csak ugye ne feledjük el azt, hogy ott nem mindenkinek lehet eladni bármilyen fegyvert, persze ez alól a Komondor kivétel lehet. Amúgy valószínűleg talán itt olvastam anno, hogy "elvileg" vannak rá afrikai érdeklődők, csak hát ugye ez pletyka szint:s.

Oroszországgal kapcsolatban:

Tavaly olvastam, hogy már egy ideje próbálunk nyitni az orosz piac felé, és valószínűleg fogunk is (szerintem jó ötlet is). Az oroszok nagyon érdeklődnek a mezőgazdasági termékeink iránt, persze úgy tudom, hogy voltak itt anno gondok, talán valami alma balhé persze lehet, hogy tévedek. A kommunizmus idején nagyon sok jó minőségű élelmiszert exportáltunk nekik (persze kinek mi a jó), talán valahol olvastam vagy halottam, hogy a szibériai részekre kimentek a magyarok és ott mondták nekik az ott élők, hogy imádták a Glóbus konzervet meg a lekvárjainkat, szóval lenne rá kereslet, ha még fura is ez amit leírtam :D.Úgy tudom, hogy Zorbán azért ment vagy megy ki a megacsillagharcos Putyinhoz, hogy a helikopteres,a földgázos és az olajos témán kívül tárgyaljanak a mezőgazdasági és más egyéb dolgokról is. Összevetve le kell vetnünk ezt a mocskos komcsik nézetet, még ha mai napig is vannak ott mohikánok, (itt is vannak sajnos) és amerre csak lehet, ezerrel üzletelni, tárgyalni, hogy ki mit tud adni venni, így talán túlélhetjük ezt a sz*r helyzetet ami most megy. Persze hozzáteszem, hogy nekem is elegem van a politikából, a kormányokból és a pártokból, de  attól még egy olyan kormány is hozhat jó döntéseket, amelyik a béka segge alatt van szerintem.

Még valami: Én úgy tudom, hogy a testnevelés nem csak papíron létezik (most már), de persze aki elakarja lógni, az most is megteheti, anno már ránk is sz*rtak, hogy mit csinálunk csak ne öljük meg egymást :).

De, hogy ne csak offoljak: Én nem zárkózok el az orosz masináktól, személy szerint a használt vagy új lengyel Black Hawkokat részesíteném előnyben, de a felújított minyók is jöhetnek. Viszont azért azt is vegyük figyelembe, hogy az előző és a mostani kormányunk is erőteljesen a nyugatit szeretné/akarná, ami szerintem meg is érthető, hogy miért (Nato,EU stb). Nincs bajom az AW139M-el de mint ahogy anno is írtam nekem az = milliomosok/ cégfejesek szállítógép viszont! ha az olaszok mellette belemennek a szárazföldi csapataink fejlesztésébe, ellátásba és abba beletartozik a VBM Freccia licenc eladása/fejlesztése, akkor én lenyelem a békát :D. Persze úgy tudom, hogy ez pletyka/elmélkedés szinten van csak, nincs biztos alapja.


 
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Most látom, hogy az afrikai embargós,eladós dologról írtál, irtatok. Mostanában sok minden felett elsiklok, bocsánat :S:)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 950
75 236
113
Az lenne az igazi csavar a történetben, ha a megrendeljük az Aw-139 helikoptereket és azokat az oroszországi gyárban gyártanák le. (Tegnap linkeltem az AW139 topikban az első orosz gép első repüléséről szóló hírt.) És ha az oroszok rendszeresítenék katonai könnyű helikopternek a típust :) A hasonló saját gépeikkel sok a probléma.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Unio: Köszönöm a köszöntést, de már pár hónapja olvasom, a weboldalt de csak most jutottam el,hogy hozzá is szóljak.

Amúgy én az afrikai kapcsolatoknál konkrétan arra gondoltam,hogy elég jó kapcsolatokat lehetne kiépíteni, bőséges nyersanyag-, és anyagi bevétel-t lehetne onnan beszerezni. A katonai dolgokra annyira nem gondoltam, de nem is rossz öltet. De igen veszélyes,hogy kinek,mit adunk el.

Oroszországból meg elég jelentős alapanyagot szerezhetnénk be pl.: egy harckocsihoz, vagy csapatszállító járműhöz. Esetleg kooperációban kezdeni,mint a svédekkel a radarelnyelő bevonatot vagy mi az :D Örömmel látom,hogy ott feltűnt a HTKA neve is :)

 

Terminator: Szerintem az eléggé ruszkicsavar lenne. De nem elképzelhetetlen..

 

 

Én viszont nem vagyok oda ezért a 139-esért szerintem ez a parti őrségnek jó, 3 darabot vehetnénk belőle a vízimentőknek. Egyet a Velencei-tóhoz a másik kettőt a Balaton 2 végére :) Oda szerintem tökéletesen megfelel, viszont egy kompozit anyagú helikoptert nem lehet a tűzvonalba küldeni, csak olyan területet ahol már nincs harc -véleményem szerint- ezt pedig mi nem igazán engedhetjük meg magunknak.  Én is elgondolkoztam a Black Hawk-on de nem tudom igazából mi lenne a jó a Mi vagy az UH de lehet,hogy amíg még bírják a Mihuk addig kihúzzuk őket utána,ha sikerülne a gazdasági fellendülés akkor jöhetne a fullos UH, de addigra majd a tüzérséget kell majd cserélni.. meg az sem lenne rossz,ha nem fáznának a katonák a ruhában illetve nem a 63-as pisztolyt kéne nekik,ahogy a rendőröknek sem..

 

Szóval gazdasági fellendülést, erős hadiipart Magyarországnak! :) :D
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
44431 said:
Köszönöm a köszöntést, de már pár hónapja olvasom, a weboldalt de csak most jutottam el,hogy hozzá is szóljak.

Én itt inkább a mai első hozzászólásodra értettem, de a lényeg, hogy itt vagy ;).

Nyitni kell arra, amerre csak tudunk és Afrikában sok lehetőség (mint mindig), mert az EU-ban mi eléggé a végén kullogunk, és sajnos nem sok segítséget kapunk ugye főleg mostanában, bár ez inkább a politika hibája lehet.

Én sem rajongok a 139-esért, de ahogy írtam HA a spagetti westernesek:) kormányilag is támogatják ami beszerzésünket, akkor talán benne lennének szárazföldi járművek/fegyverek licencében, eladásában. Gondoljatok bele, hogy milyen jól jönne egy Freccia szintű pszh, vagy talán a B1 Centauro. A poén az, hogy ezt a két járgányt az oroszoknak is elküldték tesztelni, ők meg legutóbb azt nyilatkozták, hogy nem kívánnak komolyabb külföldi járművet rendszeresíteni, amit szerintem kamuszöveg. A rusziktól is vásárolhatnánk ez igaz, de az a baj, hogy ők nem tudnak olyan gépet felmutatni a tankokon kívül amit szerintem mi rendszeresíteni tudnánk és jó is lenne, sajnos ilyen téren is a nyugati termékek maradnak. Persze most itt filozofálok meg minden és bilibe ér a kezem,de már annak is örülni fogok, hogyha egyáltalán lesz kávédarálónk nemhogy új pszh meg a többiek, pedig nagyon ráférne a szárazföldi csapatainkra a fejlesztés.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Unio:

Hát szerintem nem elképzelhetetlen ez a csomag,viszont azt bizalmas infók alapján tudjuk,hogy milyen valójában az a termék?  A B1 annyira nem tetszik,mert a lövészek nincsenek biztonságban szerintem.. a másik pedig nagyon jól néz ki. :D

 

Bár a lengyeleknél is van most valami új platform,tankra,szállításra..stb csodálom is,hogy nem jelent meg róla cikk. (Az Anders, lehet,hogy csak én nem láttam, de elég keménynek tűnik a cucc :D) Velük azért komolyan lehetne tárgyalni és szerintem ők is örülnénk neki ha jönne a megrendelés, főleg tőlünk.. :) Látok rá rációt hogy Kommondor - Anders multiplatformos járművek "cseréje" természetesen mind a 2 ország megveszi a gyártó cégtől.. :) Ez nekünk is előnyös lenne. De akkor szerintem már beleférne a Black Hawk is.

 

De ha már így elkezdünk gondolkodni, akkor lehet,hogy a HM-is elkezdte keresgetni a lehetséges kapcsolatokat? Esetleg minket figyelnek? :D

 

Szerintem akikkel érdemes lenne,ha már csomagban gondolkodunk akkor :

Lengyelország: Sokol, Anders, Black Hawk? (De csak olyan helikopterek amik támogató tüzet tudnak zúdítani..)

Németország(ez már keményebb): Leo2,Gepárd légvédelmi, Puma gyalogsági,meg az a löveg amit a Leo2-vel kaptunk volna anno.

Olaszországot gondolom össze tudjátok szedni.

Oroszország: Igaz,hogy "igénytelen" a technikája,meg nem annyira fejlett az elektronikája de lássuk be,hogy 10 orosz tank jut 1 nyugatira kb :D Ők gyorsan összetudják gányolni és nem akad el, meg nem igényel olyan különösebb karbantartást.  Szerintem a ruszki technika bizonyított. Bár hoppá! Most jutott eszembe! Mekkora kooperáció lehetne már a ruszki "kész eszközök" számítógépes platformjának kivitelezésével itthon?!

Illetve a törökök Altay tankját említeném még meg..

USA,UK,FR inkább most kihagynám.

 

Viszont nekünk minek tank? Azt a tüzérség kilövi.. minek tüzérség? Azt a vadászbombázó kikapja... stb kb ilyen a mentalitás sok ember fejében...  no meg ezekhez a csomagokhoz rengeteg pénz kellene (Bár a némethez nem biztos,ha jól lobbizunk!). Meg ezek a járművek nem is olyan gyengék, de a Komondorunkat is rendszeresíthetnénk,akár mint szállító akár mint felderítő jármű..

 

Sőt ha már a németeknél jármű milliárdos üzlet lehetnek, a H&K-val. Az összes rendvédelmi és biztonsági szervnek a pisztolyait lecserélni USP-re.  A bevetésiseknek pedig Mp7-et.. (rendőrség,bv,nav,tek). A hulladék m4-esek helyett akkor már G36-ot.     Óóó édes álom. De az biztos,hogy a kormánynak jóval több szavazója lenne, ezekből a szektorokból is ... :D
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="Pela profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/pela/">Pela</a>

44465 said:
infók alapján tudjuk,hogy milyen valójában az a termék?

Na ezt kellene kideríteni valahogy:S.

44465 said:
a másik pedig nagyon jól néz ki. :D

Mondom én, tetszetős egy darab :).

44465 said:
Az Anders, lehet,hogy csak én nem láttam, de elég keménynek tűnik a cucc :D

Ááá igen! Ő a WPB Anders, leánykori nevén Anders :) Sajnos róla itt nincs cikk/infó, de tény, hogy mikor először én is megláttam néztem is rendesen, hogy ezt a polák testvéreink faragták ki carrarai márványból. A bökkenő viszont az, hogyha a készítő vállalat nem a lengyel kormány kezében van, vagy csak félig, akkor nem biztos, hogy tudnak nekünk előnyös üzletet ajánlani, vagy legalább olyat amiért nem kell odaadni a fele királyságunkat. Úgy tudom, hogy ez a baj a lengyel Hawkokkal, hogy a cég az amerikaiak kezében van, és abba az amcsi vezetés is beleszólhat rendesen és így nem tudni, hogy milyen árba adnák őket.

44465 said:
De ha már így elkezdünk gondolkodni, akkor lehet,hogy a HM-is elkezdte keresgetni a lehetséges kapcsolatokat? Esetleg minket figyelnek? :D

Apám! mit megadnék, hogyha ezen az oldalon lévő hozzászólásokat olyan vezető pozícióba lévő emberek olvasnák, akik talán tudnának tenni az ügy érdekében, a jó ügy érdekében! De sajnos szerintem azt se tudják, hogy létezik ilyen oldal. Engem aztán figyelhetnek, én szívesen elmegyek nekik tanácsadónak egy nem horribilis összegért, pedig én is csak egy szobatábornok vagyok, sőt sokan azok vagyunk és ha nem nagyképűség ilyet mondani de talán még többet is értünk ahhoz, mint HM-be a sok vízfejű. Azt meg ne is felejtsük el, hogy sok hozzáértő ember van itt, belőlük egy A-Team összeállna vagy a Bosszúállók, és be is indulna a fejlődés ;).

Jó rendszerekben gondolkodsz, csak ugye a felvetéseid után meg is válaszolod, hogy miért nem jön össze:

44465 said:
Viszont nekünk minek tank? Azt a tüzérség kilövi.. minek tüzérség? Azt a vadászbombázó kikapja… stb kb ilyen a mentalitás sok ember fejében…

44465 said:
no meg ezekhez a csomagokhoz rengeteg pénz kellene

Az igaz, hogy kell hozzá sok pénz, de itt szokott két csoport kialakulni:

A nincs pénz csoport és a van pénz csoport. Én eleinte az elsőbe tartoztam, nyomtam ezt a szegény ország vagyunk elképzelést/szöveget, utána ott lyukadtam ki, hogy igen is van pénz, NEM nem annyi amiből tudnánk ilyen komplett csomagokat venni, de annyi van, hogy egy Csehország szinten tudjuk tartani a seregünket. Mindenki azt hiszi, hogy a Csehek valami 5-10x-es pénzekből gazdálkodnak, holott talán egy leheletnyivel többől, mint mi. Talán a Katpolon van a cseh haderőről cikk, vagy itt, és ott ki van fejtve, hogy csak jól gazdálkodnak. Szóval van pénz, csak 2-3 helyen akad el: Politikusok, Vezérkar egy része és a HM élősködi, na szerintem (sőt biztos) itt akadnak/folynak el az olyan pénzek amiből simán fent tudnánk tartani egy kicsiny de mobil honvédséget, és még kisebb missziókra is tellene.

Mindenesetre én a vezetés és a kormány helyében megnézném azokat a Lengyel Sólymokat, abba még nem halt bele senki, hogy körbekérdezősködik nem ? :).
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Nos a csehek elég kemény hadsereggel rendelkeznek,legalábbis szerintem.  Pénz pedig Magyarországon ne lenne? Van itt pénz, rengeteg bevétel van az adóból,illetve lehetne olyan reformokat bevezetni,ami nem növeli "az adóterheket" a lakosságon viszont jelentős megtakarítást érhetük el vele.  Példának okáért két valós ötletet tudok felhozni : Önellátó börtönök. (Számoljuk ki,kb 8-10ezer forint 1 rab eltartása naponta és belőlük van mondjuk 30.000-40.000. ) Ez már óriási összeg, tény,hogy nem mindenki kerül rácsmögé, aki odavaló.. sajnos.. továbbá ha elvesszük a segélyt azon emberektől akik bűnözőket nevelnek egy részét szintén fordíthatnánk erre.  Lássuk be, nem kevés pénzről beszélünk,továbbá a technikát megvenni és rendszerbe állítani csak egyszer kell, utána már csak fent kell tartani. Na ha mondjuk 3 év alatt kigazdálkodjuk az árát akkor már jó és fenntartható. Nem hiszem,hogy egy 20 milliós helikoptert évi 5 millióba kerülne fenntartani. Ráadásul,ahogy mondtam mi még építő jelleggel hozzá járulhatnánk ezek fejlesztéséhez. Ha csinálnánk 1 BTR,BMP-ket modernizáló céget óriási piacra tehetnénk szert.. persze nem biztos,hogy a medve örülne neki..

én tartom az állításom,hogy arra van pénz amire akarják.. az pedig nem a nép hanem saját maguk...

Megnézni bármit meg lehet, kapsz egy kis prospektust, talán csinosított adatokkal aztán beülhetsz a gépbe.. sok helyen így megy szerintem..   mert nem hiszem,hogy neked ott a talán-ra éleslövészetet tartanának .. :D
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Ezzel csak egyetérteni tudok;).

44499 said:
Megnézni bármit meg lehet, kapsz egy kis prospektust, talán csinosított adatokkal aztán beülhetsz a gépbe.. sok helyen így megy szerintem.. mert nem hiszem,hogy neked ott a talán-ra éleslövészetet tartanának .. :D

Megkérném őket, hogy 20-24 kávédarálót rakjanak már ki nekünk fullosan felszerelve, és mi mindegyik (egyszerre) elvinnénk őket egy "körre"... "jó nagy körre" hehehehe ;) :D.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
Hende ur kijelentette hogy a jovendobeli helikoptereink nem arra lesznek hogy a katonak gyakorlatozzanak vele,kikepzesre,harci bevetesre stb lesznek hanem katasztrofaelharitasra.Arvizeknel stb.Na most akkor egy ilyen kijelentes utan megis mit varhatunk? Tehat a vedelmi minister szerint a lenyeget veve a hadsereg az nem azert van hogy megakadalyozzon egy barmilyen kulfoldi katonai intervenciot hanem katasztrofaelharitasra.Ha meg mar a hadsereget katasztrofaelharitasra hasznaljuk akkor mondja mar el nekem valaki hogy az a sok ezer semmit nem csinalo tabornok meg tiszt meg a HM hatterintezmenyeiben szolgalo civil meg semmirekello az minek kap fizetest a honvedelmi budzsebol amikor szerintem meg eletukben egy homokzsakot nem tettek arrebb?Ha a Honvedseg katasztrofaelharitasra van fenntartva akkor szerintem nyugodtan el lehetne zavarni ezt a sok semmirekellot es homokzsakpakolo bakakkal feltolteni a honvedsegi letszamkeretet.Alkalomadtan pedig ezek a sracok fegyveres kikepzesben is reszesulhetnenek.Tobb hasznunk lenne beloluk mint ezerszamra meglevo semmitnemcsinalo tabornokainkbol es tisztjeinkbol.

Szerintem.

Tehat ha valaki azt irja hogy ezek az olasz helik nem igazan katonai celuak akkor sincs semi problema mert a honvedelmi miniszter kijelentette hogy nem katonai celra lesznek.

Itt Magyarorszagon az a problema hogy a felfogasmod meg nagyon a kommunista idokbol van.Itt meg fell kell nonie nehany generacionak amire elerjuk a nyugati felfogasmodot.

Az egesz mindenbol ami itt Magyarorszagon megy nemcsak a honvedseg,az egeszbol a koncepcio hianyzik.Az igenyek mindig valtoznak de ezektol fuggetlenul egy hosszutavu koncepciot barmikor ki lehet dolgozni csak akaratero kerdese.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
44507 said:
Hende ur kijelentette hogy a jovendobeli helikoptereink nem arra lesznek hogy a katonak gyakorlatozzanak vele,kikepzesre,harci bevetesre stb lesznek hanem katasztrofaelharitasra.Arvizeknel stb.Na most akkor egy ilyen kijelentes utan megis mit varhatunk?

Ez PR. Valamivel el kell adni az átlag adófizetőnek, hogy mire tapsikolnak el sok száz millió adóforintot. Ha azt mondaná, hogy a katonai helikopterek katonai célokra kellenek, akkor máris kezdődne a hőzöngés, hogy minek nekünk egyáltalán katonaság? Csak pénzbe kerül, meg különben is, trillió éve nem vettünk részt háborúban (a délszláv konfliktus átterjedése ide az semmi, az a háború nem is volt, ugyan már), meg majd a civil szervezetek jól megoldanak mindent. Persze amikor átszakad majd egy gát és nincs helikopter, amivel mentsenek, vagy próbálják befoltozni, akkor meg azért menne a hőzöngés, hogy na de hol a Honvédség, hát miért nem teszi a dolgát?

Az a baj, hogy a hadsereg politikai téma, ezért a létezését mindenféle apró-cseprő hülyeséggel indokolni kell, mert különben valami hülye népi összefogást kezdeményez a megszüntetésére, a többi hülye odafent meg megszavazza.

Hidd el nekem, a Honvédség az ország védelmét próbálja ellátni (igen, csak próbálja, mert ilyen büdzsével és támogatottsággal csak próbálkozni lehet...).
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Unio: Akkor lehet más terméket is bemutatnának! ;) Kezdve a fejlett légvédelmi rendszerüktől ,az összes többi harci alakulatig... :D

GrGLy -vel értek egyet.  Bár ha kommunista felfogás lenne akkor legalább tömeghadseregünk lenne,meg talán a völgyradar helyett mondjuk a Tubes-re vagy a Zengőre is feltudtuk volna pakolni olyan PR szöveggel,hogy oké ki kell vágni a fákat de a helyére teszünk új fejlesztésű légtisztító rendszert! :D Ja nem mert akkor még volt olyan,hogy államérdek..  ami most sem ártana...
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Először azt hittem renderelt videó lesz, de szerencsére nem.

Azt az egyet nem értem, hogy miért pont az olaszok? A lokátorállomás miatt? Vagy mert van nekik fölösben pár helikopterük?
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
697
1 918
93
A következőket azoktól kérdezném, akik a "kellene a helikopterek a katasztrófákhoz" nevű túrós hátú lovat ülik!

Azt hiszem, az hogy vas megyében közel 100ezer ember volt 12-24 óra időtartamra elvágva a Szombathelyi kórháztól, az már önmagában kimeríti szerintem a katasztrófahelyzetet! De ha ki nem is, az biztos ,hogy előrevetíti! Celldömölktől, pl 55 km-er re van az első kórház! Tegnap, volt olyan szülőnő, akit hótoló kísért fel, mert a mentő a városból sem tudott kijutni! Sorolhatnám aztán a példákat, főleg, hogy még ma sem sokkal jobb a helyzet! Vannak falvak, ahonnan még a fény sem jut ki!!!

Na most!  HOL VAN A HONVÉDSÉG??? HOL??? Emberek százain segíthetnének, mert a betegeket elvinni, a hóban rekedt embereket kimenteni, a kamionokat  kihúzkodni, igen is feladata lenne ilyenkor a honvédségnek,  hamár az egyéb állami szervek nem képesek, vagy időben nem képesek úrrá lenni a helyzeten!

De ha ebben tévedek, azt is elfogadom! Csak, akkor ne gyertek azzal, hogy kell a katasztrófákhoz a helikopter, mert most nem milliárdokból, hanem gázolajköltségért segíthettek volna!!!! Én amúgy nem osztom azt a véleményt, hogy ez katasztrófahelyzet. Minden évben esik a hó, csak az online szellemvilágban nevelkedő magyarság ezt kezdi elfelejteni! Én amúgy tegnap este 4 óra alatt jutottam ki Celldömölkről Bécsbe! Nem lett volna muszáj elindulnom,  de fel is készültem, rá , hogy a kocsiban alszom... De azt nyugodtan mondhatom, hogy Cell-Sopron közt, lett volna dolga a BTR-ek nek!!! És ugye már  tényleg nem a katasztrófahelyzetről beszélek. (ha valaki most azzal jönne,  helikopterrel vihették volna a sürgős eseteket a kórházakba, annak jelzem, hogy 50-80km/h-s széllökések voltak egész nap, és 10-100m közti látótávolság! )
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Kellenek, de ide inkább hótoló kellett volna. 100 ezer emberen nem hiszem, hogy a BTR-ek segíthettek volna.

Egyrészt, majd minden település rendelkezik vagy legalább is fizetnek olyan szolgáltatásért, hogy télen ilyen helyzet ne álljon elő. No, ettől függetlenül mégis minden évben előáll, a pénzt elteszik, a reagálás és az eszközök késve érkeznek meg. Jelen helyzetet figyelembe véve, a honvédség nem hiszem, hogy rendelkezik olyan eszközparkkal és azzal is szétszórva az országban a bánat tudja hol, hogy ilyen helyzetben belátható időn belül segíteni tudjon. Értem én, mire gondolsz, de akkor talán adni is kellene valamit vagy úgy kialakítani a laktanyák elhelyezkedését, eszközöket biztosítva, hogy akit pl. sürgősen kórházba kell vinni, oda is érjen a betegért és még be is a kórházba.

Szükséges rossz, hogy léteznie kell egy katonaságnak és abba időről időre rengeteg pénzt ölni, de azért szerintem csodát tőlük se várjunk. Főleg, hogy ami van is esik szét. Akinek az a feladata, hogy az utak járhatóságát biztosítsa, azt kellene felelősségre vonni, elvégre azért kapja a pénzt.

A helikopterek alkalmazhatóságának is megvan a maga határa. S remélem a katasztrófa helyzetekre történő rendszeresítés csak marketing és nem ez lesz. Mert valahogy megszületett az a szervezet, de okoskodáson kívül még valós munkát végezni nem láttam őket. Ha meg helikopter kell nekik és önerőből nem tudják megoldani, hát biztosítsanak az éves keretükből összeget a honvédségnek, hogy ami kell nekik, bármikor ott lehessen. Ezt hívják valami együttműködés félének, amiből itthon csak a pénz hiányzik.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
697
1 918
93
Nem 100 ezer emberen kellett volna nekik segíteni (ilyen helyzetben mindenki maradjon csak otthon), hanem felkészülve várni,  hogy ha valami tényleg komoly dolog adódik, (egy tömeges baleset pl) akkor tudják szállítani azt akit szükséges! De, ezeken felül, nem hiszem, hogy elítélendő lett volna ha segítenek a "normál" mentésben is.

Hidd el, nem hótolók, hanem hóekék nem bírtak tegnap a Cell -Sárvár szakasszal. Pedig több is folyamatosan tolta.

Amiket írtál, hogy miért nem, abban igazadban. De nem az ilyen helyeken kellene elkezdeni a rendrakást és a fejlesztést? Lehet, hogy naiv kérdés, de miért nem lehet ilyenkor pár órán belül a a fontosabb településekre, most 10-15 helyre egy -egy vagy sátáni gondolatként esetleg 2-2 BTR-t és vele pár teherautót küldeni! Mi az akadálya ennek? Még gyakorlásnak is jó! Arról nem is beszélve, hogy micsoda propaganda lett volna ez a honvédségnek! És lehet, az egész nem kerül annyiba, mint pár népszerűsítő reklám a TV-ben!

Én egyáltalán nem a helikopterek ellen vagyok! Sőt! Csak lehet, hogy többet vesztünk miattuk mint nyerünk! Egyenlőre!