[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
919
10 523
93
A Te véleményed hemzseg a feltételes módtól. Az, hogy valami "csak" akarat és pénz kérdése, jól hangzik, és talán igaz is lehet, csak hát van-e az orosz oldalon akarat és pénz?
Viszont vannak tények, amiket sem akarattal, sem pénzel nem lehet rövid (esetünkben az SzVO-ból még hátralevő) idő alatt megváltoztatni.

Én egész pontosan megmondom neked, hogy mennyi eltárolt repülőgépet tudnak elővenni. Egy darabot sem!
Ha egyszer a MiG-31BM / BSzM / K modernizációs program során elfogytak az arra alkalmas sárkányok, akkor nincs miből. Ez tény, nem vélemény.
A Szu-24M-eket és MR-eket még 2018-ban kezdték kivonni. Azután 19-ben rájöttek, hogy a felderítőket nem tudják mással pótolni, így a még meglevő pár ezred gépeit szétosztották a bombázó ezredeknél 3. századként létrehozott felderítő századok között. A bombázó változat gépei közül Szu-24M2 néven modernizáltak max. 40 darabot, azok repültek még az SzVO előtt a távol-keleten és a flotta két századában. A többit pedig jó orosz szokás szerint a váltó típus megérkezése és a kivonás után kihúzták a fűre, és hagyták szétrohadni. Sajnos ez sem feltételezés, hanem tény. Elég megnézni a Google Earth vagy a Yandex képein az orosz reptereket, bizony ott rohadnak a masinák. Azokból pedig már a Jóisten sem csinál repülőt, nem hogy az orosz. Ez nem T-55-ös, hogy olajcsere, festés, vagy még az sem, mert a rozsdabarna is álcázószín, aztán mehet a frontra. Ha egy puhafalu üzatartály előregedik, vagy egy gázturbina a konzerválás hiánya miatt beáll, és nincs mire kicserélni, mert már nem gyártják 20 éve, akkor az a gép nem fog felszállni! Ez is tény.

Már ne is haragudj, de a még csak mesékben létező FAB-3000-as siklóbomba és a Tőr közé egyenlőségjelet tenni nem túl bölcs dolog. Nem "csak" a hatótávolságuk különbözik. Egy H-47M2-est soha a büdös életben nem fognak egy frontvonalban levő betonerőd ellen kilőni. Ahhoz túl drága, és túl kevés van belőle. Egy FAB-3000-es meg soha nem fog fenyegetést jelenteni egy mélyen a hátországban levő, védett, stratégiai fontosságú célra.

Azt meg magyarázza el valaki, hogy miért kellene az orosznak UMPK kittet rakni a FAB-3000-re? A hír annyi volt, hogy legyártottak egy tétel bombát. Miből következik, hogy nem a Mariuponál ledobottakat pótolták? Vagy, hogy siklóbombát csinálnak belőle? Itt mindenki azt mantrázza, hogy az ukrán légvédelem hamarosan összeomlik / már össze is omlott, jön a VKSz-nek a boldog légiuralom korszaka. Akkor meg miért ne tehetnék meg, hogy a csili - vili új FAB-3000-eseiket felakasztják az amúgy arra tökéletesen megfelelő Tu-22M3-asokra, berepülnek a front fölé, és közepes magasságból (mert AAA fenyegetés azért még lehet) közvetlen irányzással kibombázzák a szart is a kaprokból? Miért kellene nekik vesződni azzal, hogy irányító és szárnykitteket faragjanak a bombáikra? Mariupolnál sem kellett az Azovstal ellen! Igen megcsinálta az UMPK kittes FAB-500-ast és 1500-ast, mert kellett a légvédelmi rakéták fenyegetése miatt. De ez a fenyegetés állítólag megszűnt, vagy hamaroan megszűnik! Gondolkodjunk már, ha kérhetem! Az orosz meg akarja nyerni ezt a háborút, ás nem fog semmit csinálni, ami nem szükséges a célja eléréséhez. Ha pedig mégis szüksége lessz a kittes 3 tonnásokra, akkor bizony van még ukrán légvédelmi rakéta fenyegetés, légi uralom meg nincs!
Csak nyugalom, amit leírtál, hát, minimum teli van olyan feltételezésekkel, amilyeneket más orrára próbálsz vetsz nagy elánnal. Óvatosabban az aranysasos diplomával! Az ukránok pont ilyen fűre kitolt szarokból kendácsolnak össze működőképes Szu-24-eseket, de állítod hogy ez lehetetlen. Milyen puha falú tartályokról beszélsz? Ez nem MiG-21 és nem a PG. Láttál már ilyen puha falú tartályt? Szerinted ha ilyen kéne, képtelenség gyártani, a Szíriuszról hozták anno az összeset csak mára elfogyott? Honnan tudod mennyi hajtómű van és milyen kapacitás hozzá, azt is kiirta a gugli? Mert az ukrán Motor tud hajtóművet nagyjavítani de az orosz nem... ok. Vagy az is fenn van a guglin hogy melyik sárkány milyen állapotban van? Légyszi csak 1 (!) jegyzőkönyvet linkelj amiben arról értekeznek hol tart pl. egy 24M vagy egy 31Dz sárkányában a kristályközi korrózió, meg mit mutat a kritikus részeken az NDT. Szívesen tanulnánk belőle itt páran!
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 800
113

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
416
1 520
93
Hurci10: Nem haragszom, szerintem beszélgetünk valamikről, akár feltételes, akár kijelentő módban. Az én véleményem csak egy a sok közül. A te "tényeid" is egy a sok közül. Az, hogy ez a háború nagyban megváltoztatta az oroszok hozzáállását a hadsereghez, hadiiparhoz, a gazdasághoz, úgy az életükhöz viszont visszaköszön a napi életben. Valószínűleg kellett nekik ez a kijózanító "pofon", amit kaptak. Az oroszok egy viszonylag gyors fejlődésen keresztül jutottak el a mostani helyzethez a repülőgép fegyverzet, bombák terén. A FAB szériák mellett idáig a KAB irányított bombákat fejlesztették, ami a fő irány volt nekik. Nem én szoptam ki a kisujjamból, hogy a FAB-3000 bombákhoz fejlesztik az UMPK kitteket és azt sem, hogy milyen hordozókat lehetne alkalmazni hozzájuk. Az oroszok gondolkodnak ezen, számba véve a lehetőségeket, amiket vagy megvalósítanak, vagy sem, de eljutottak arra a szintre, hogy komolyan foglalkozzanak vele. Az, hogy miket tudnak előbányászni, amiből valamit ki is tudnak hozni, nem minket fognak megkérdezni. Az idő sok mindenre fog választ adni. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a KAB bombákat miért nem alkalmazzák? Annak ellenére, hogy ki mit mond, az oroszoknak van pénze, nem is kevés mind arra, amit meg akarnak csinálni. A háborúban meg sok minden átértékelődik, nem csak náluk.
Légi-fölény, légi-uralom. Ha értelmezted volna, amit írtam róla, akkor világos lenne, hogy helyileg kialakított légi-uralmat írtam, a légi fölény nagy részt meg van régóta. Az ukrán légvédelem létezik és a háború végéig meg is marad, de az aktivitása, eredményessége, adott területek feletti képessége, mennyisége, a felhasználható fegyverzete, rakétái nagyon korlátozottak lesznek, mint a szerb légvédelem esetén volt. Az orosz légierőnek a bevetéseknél ezeket a tényeket figyelembe és komolyan kell vennie mindig. Állítólag főleg a Patriot ütegek ugyan megsemmisültek, de ennek ellenére az ütegekben lévő rakéta indítók még lehetnek bevethető állapotban, amiket ha korlátozottan is, de alkalmazni tudják. A csapatlégvédelem, még ha korlátozottan is, de létezik és bevethető, főleg a tüzér eszközök.
Ukrán Buk-M1
228ac37f9da6a3e51981ca90cd3a5499.jpg

original_36fe0ecdba8200b15bb47fac0b9afff8.jpg

A lőszerekről. Az, hogy a tüzérségi lőszerek elfogynak az ukránoknál nem azt jelenti, hogy mostantól nem tudnak mit kilőni, hanem, hogy a készletek, utánpótlás annyira megcsappant, hogy a felhasznált mennyiség töredékét tudják csak alkalmazni. Láthatóan kb. 20%-ra esett vissza a használatuk, illetve a prioritások szerint vannak fontos és kevésbé fontos irányok, feladatok, amik között el kell osztani a meglévő készleteket.
YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyNC80LzE5MDYzMzk1MjctMC0wLTMwMjYtMTcwMy0xMjgweDAtODAtMC0wLTYxMzRmYWM0NmQ2NTBiMTQ4NjYzOWE0OGQ3ZjgzYjZmLmpwZw.webp

QOv27tv7HTV74AvaPsfu.webp

YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyNC80LzE5Mjc3MTg5NTEtMC0wLTMwNzItMTcyOC0xOTIweDAtODAtMC0wLTUzYzQ0NTgwOTc5ZTM5MjE4Mzk2ZTMzMTk1NzI4MDA3X2hBOUZJUm8uanBn.webp

A francia vonal. Szerintem inkább izmozás megy, jó nagy blöfföléssel, időhúzás, mert elfogytak a ténylegesen használható dolgok. Biztos vagyok abban, hogy akik számítanak, azok a háttérben beszélnek egymással, de a Macron nem tartozik közéjük.
Nem is gondoltam, hogy megsértődsz, szerintem nem írtam semmi olyat, ami erre okot adhatna. De azért jó tudni, hogy nincs harag. :)
Lényegében egyezik a véleményünk, csak nálam jobban dominálnak a műszaki szempontok. Szakmai ártalom.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 514
12 973
113
Nem is gondoltam, hogy megsértődsz, szerintem nem írtam semmi olyat, ami erre okot adhatna. De azért jó tudni, hogy nincs harag. :)
Lényegében egyezik a véleményünk, csak nálam jobban dominálnak a műszaki szempontok. Szakmai ártalom.

Szerintem téves lenne azt gondolni, hogy a tied "szakmaibb" volt.
Éppen olyan arányban voltak benne feltételezett "szakmai" érvek. Az is max bulvárszakmai. Egy privát vélemény.
Nem akarok döbtöbíró lenni melyikőtöknek nagyobb, de fail lenne ilyen álomba ringatni magad.

Szerintem mindkettőtök hszban van igazág.

Na de:
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 456
31 879
113
Azert arra kivancsi lennék,hogy a FAB3000 nek mekkora siklosxarnyak kellenek,hogy tenylegessen vitorlazni tudjon?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 143
25 331
113
Főleg technikai vonalon voltam katona tiszt, de a száraz technikai-műszaki szempontok mellett nagyon nagy jelentősége van a harcászati elveknek, az alkalmazás szempontjából. Sokszor Molni véleménye főleg emiatt volt egyoldalú, mert csak mérnöki szemmel nézte a hadseregek, fegyverek működését és ez nagy hiba volt szerintem. A hiperszonikus fegyverek jelentőségét is csak az alapján ítélte meg, ahogyan a lőtéren a paraméterek alapján csinálnak lövészeteket. Azért egy háborúban nagyon sok minden más is számít. Olyan lehet ez, mintha magadban sakkozol, vagy egy komoly ellenfél ellen. Jó példa lehet a Zsaluzsníj-Szirkíj összehasonlítás, az egyik gondolkodik, a másik végrehajt. mekkora különbségek. Viszont azt nagyon sajnálom, hogy Szurovikin-t félreállították. Nagyon jó tábornoknak tartom, kár érte. Talán egyszer majd megtudjuk a valódi okokat is, hogy miért történt így.
Úgy veszem észre, hogy sokan a háttérben ugrásra készen várják, hogyan alakulnak az ukrán és izraeli események, nagy változások előtt állhatunk.
A Szu-24 repülőgépekre visszatérve, kíváncsi vagyok, hogy a szír légierő gépeit mennyire tudták rendbe rakni, mekkora lehet a bevethetőségük, az oroszok, irániak adtak nekik modern fegyverzetet?
large.jpg

65582887_605.webp

scale_1200

815963_Dron_SShA_stock_nato_ssha_bpla_bespilotnik_bla__stock_dron_250x0_4231.2828.0.0.jpg

347129007527292.jpeg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Beteszem újra. Hetek óta ez a legfontosabb. KÖTELEZŐ!



Az orosz támadások felerősödése a fronton az ukrán légvédelem összeomlásával függ össze


Az Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint az orosz csapatok légicsapásainak felerősödése Ukrajnában a frontvonalon a hatékony légvédelmi rendszerek hiányának tudható be. Ez, amint azt az elemzés is megjegyzi, kulcsszerepet játszhat Csaszov Jar városának elfoglalásában.
Az ISW jelentése említi Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a The Washington Postnak adott interjúját, ahol hangsúlyozta a Patriot légvédelmi rakétarendszerek kritikus szükségességét, amelyek megvédhetik a frontvonal lakott területeket és területeket a ballisztikus rakéták veszélyétől.
Elemzők hangsúlyozzák, hogy Ukrajna gyenge légvédelmi rendszere arra kényszeríti a kijevi parancsnokságot, hogy nehéz döntéseket hozzon a hátsó és a frontvonal légi fedezete között, így a nagy lakossági központok sebezhetővé válnak a támadásokkal szemben.
Az ISW megjegyzi, hogy az orosz hadsereg kihasználja az ukrán légvédelmi ernyő hiányait, hogy megzavarja az energiainfrastruktúrát és csökkentse az ország védelmi képességeit. Ezenkívül a légierőt aktívan használják az Ukrán Fegyveres Erők előretolt állásaira, amit az Avdejevka 2024 februári elfoglalása során mutattak be, és várhatóan a Csaszov Jar körzetében folyó támadó műveletek során is fogják használni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 622
55 402
113
Beteszem újra. Hetek óta ez a legfontosabb. KÖTELEZŐ!



Az orosz támadások felerősödése a fronton az ukrán légvédelem összeomlásával függ össze


Az Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint az orosz csapatok légicsapásainak felerősödése Ukrajnában a frontvonalon a hatékony légvédelmi rendszerek hiányának tudható be. Ez, amint azt az elemzés is megjegyzi, kulcsszerepet játszhat Csaszov Jar városának elfoglalásában.
Az ISW jelentése említi Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a The Washington Postnak adott interjúját, ahol hangsúlyozta a Patriot légvédelmi rakétarendszerek kritikus szükségességét, amelyek megvédhetik a frontvonal lakott területeket és területeket a ballisztikus rakéták veszélyétől.
Elemzők hangsúlyozzák, hogy Ukrajna gyenge légvédelmi rendszere arra kényszeríti a kijevi parancsnokságot, hogy nehéz döntéseket hozzon a hátsó és a frontvonal légi fedezete között, így a nagy lakossági központok sebezhetővé válnak a támadásokkal szemben.
Az ISW megjegyzi, hogy az orosz hadsereg kihasználja az ukrán légvédelmi ernyő hiányait, hogy megzavarja az energiainfrastruktúrát és csökkentse az ország védelmi képességeit. Ezenkívül a légierőt aktívan használják az Ukrán Fegyveres Erők előretolt állásaira, amit az Avdejevka 2024 februári elfoglalása során mutattak be, és várhatóan a Csaszov Jar körzetében folyó támadó műveletek során is fogják használni.
Leirtàk a nyilvánvalót.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
304
1 846
93
Az UMPK kit lényege: nagyon gyorsan, olcsón, sokat!
Ez bevált szerintem teljes mértékben eddig, viszont megvannak ennek az eszköznek is a korlátai, nem biztos, hogy mindenre ez kell.

Ha kell egy ilyen extrém eszköz, mint egy 3000 kilós bomba (szerintem kell), főleg ha strat. bombázókkal akarják alkalmazni, ott az "olcsón, sokat" szempont háttérbe kell szoruljon, mivel a hordozó eszköz ritka és drága, túl értékes ahhoz, hogy az olcsó fegyver miatt akár egyetlen veszteség is legyen.
A bevetett fegyverek száma sem lesz a FAB-500-hoz mérhető, ezt nem fogja mindenki, mindenre négyesével szórni.

Egy meglévő bombára épített kit soha nem lesz olyan mint amit alapból erre a célra terveznek, főleg nem a nagy FAB-ok kialakítása esetén.

Szerintem a Tu-22-esekre kéne egy, a H-22 törzséből kiindulva tervezett, rakéta segédhajtásos siklóbomba. Ugye, a H-22 5600kg körül van. Tippre ebből ki lehetne hozni a FAB-3000-nek megfelelő hatást 150-200 km hatótávolság mellett, ami már talán megfelelő biztonságot adna az Tu-22-nek
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 348
113
Fab 3000 et egyébként a mig 31 is elviszi akár a kidzsál hordozására alkalmassá nem tett verzíók is de a mig-25 ös is ami bár nincs rendszerbe de nem az első előkapart típus lenne a raktárak mélyéről. de a szu 24 es is alkalmas és alkalmassá tehető a szu 34
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 346
13 871
113
Azért ehhez lenne pár észrevételem:
  • a PTB-3000 póttartály nem 3000 kg, hanem 3000 liter befogadó képességű. Egy liter keró meg nem 1 kg, és a tartály sem nehéz acél, csak alu lemez. És nem csak súlyban, hanem méretben és légellenállásban sem analóg a kettő. Szóval nem kellene automatikusnak tekinteni, hogy függeszthető a PTB-3000 helyére a FAB-3000.
  • A MiG-31K-t meg erősen kétlem, hogy FAB-3000 hurcolására használnák. Van belőle 14 darab, amiből jó ha 10 bevethető egyszerre. A további átalakítás sem megoldható, mert elfogytak a modernizálható sárkányok. Ezeket nem fogják másra használni csak Tőrök bevetésére. Ne felejtsük el, hogy a FAB-3000 "kittesítve" is csak taktikai fegyver marad, a Tőr pedig - annak ellenére, hogy hagyományos töltetű - a hatótávolsága és a képességei miatt jóval több annál. Nem fogják azt a pár hordozó gépet kockáztatni. (Igen tudom, hogy a Tőrt elvileg a Tu-22M3 és a Szu-34M is hordozhatja, de látott már valaki fényképet / videót erről? Esetleg repülés közben?)
  • A Szu-24M meg dettó. Honnan vesznek? 2022-ben az egész VKSz-ben már csak két század repülte, a Morszkoj Aviaciánál meg két másik, de azok vegyesen az MR változattal. Ez cirka 35 db. Volt 2 éve. Azt, hogy ezek közül most, 2024-ben mennyit használnak még nem tudom, mert az orosz oldalakról az SzVO kezdete óta elég nehéz aktuális infot szerezni. De véleményem szerint legjobb esetben sem tudnak összekaparni kéttucatnyinál többet. Ekkora gépmennyiségre meg nem fognak belevágni az integrációba. A még meglevő Szu-24M-eket szerintem inkább a távol-keleten fogják tartani.
  • A Tu-22M3 valóban simán képes lehet elvinni akár több FAB-3000-est is, de ezzel meg az a probléma, hogy nem tudom merik-e kockáztatni őket. Már nincs gyártásban, modernizálgatják (elég csiga tempóban), és jóval kevesebb van belőle, mint a Szu-34-esből, amit folyamatosan gyártanak, ha nem is valami lenyűgöző tempóban. Szerintem a VKSz vezetése nem szeretne szembe nézni azzal, hogy egy ilyen pótolhatatlan Tupoljev bombázó fut bele olyan légvédelmi csapdába, mint az a máig is bizonytalan számú Szu-34-es pár hete. Elég nagy arcvesztés lenne!

Ettől függetlenül szükség van a "kittesített" FAB-3000-es siklóbombákra, csak az a kérdés, hogy mire fogják függeszteni őket.

Részemről ez az egész FAB 3000 kérdés pont ugyanaz, mint a 140mm-es löveg... azért érdekes, mert NAGY... de amúgy egy specifikus feladatra szolgáló rétegcucc. Amire kell, az az ukrán tizenvalahány éven keresztül épitett betonszarkofágjainak feltörése - de utána, ha ezen átmennek, igazából nem lesz rá valami túl nagy igény.

A VKS számára szerintem a továbbfejlődés a másik irányban lenne - nevezetesen az SDB II vonalon kellene marha gyorsan felzárkózniuk. Vagyis egy olcsó, kis tömegű (ezáltal nagy mennyiségben hordozható), mozgó célok ellen is alkalmas, kombinált vezérlésű eszköz, amivel a viszonylag kevés rendelkezésre álló gép (átlag napi 300 bevetés fő oka ez) egy bevetésben sokkal több céllal foglalkozhatna.

FAB 3000 cool, de az ukrán haderő szétdarabolására SDB II kell.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 514
12 973
113
Részemről ez az egész FAB 3000 kérdés pont ugyanaz, mint a 140mm-es löveg... azért érdekes, mert NAGY... de amúgy egy specifikus feladatra szolgáló rétegcucc. Amire kell, az az ukrán tizenvalahány éven keresztül épitett betonszarkofágjainak feltörése - de utána, ha ezen átmennek, igazából nem lesz rá valami túl nagy igény.

A VKS számára szerintem a továbbfejlődés a másik irányban lenne - nevezetesen az SDB II vonalon kellene marha gyorsan felzárkózniuk. Vagyis egy olcsó, kis tömegű (ezáltal nagy mennyiségben hordozható), mozgó célok ellen is alkalmas, kombinált vezérlésű eszköz, amivel a viszonylag kevés rendelkezésre álló gép (átlag napi 300 bevetés fő oka ez) egy bevetésben sokkal több céllal foglalkozhatna.

FAB 3000 cool, de az ukrán haderő szétdarabolására SDB II kell.


Persze. De azért nem csak fekete és fehér a kép, hogy kell. Ne becsüljük le őket. Ennyi erővel bunkerromboló se kell, mert nem lehet vele háborút nyerni. Mégis van létjogosultsága.
Ugyanúgy egy sikló fab3000nek is lehet.
És azért ha valami, pont most az oroszok azok, akik rekord idő alatt, gyorsan, hatekonyan fejlesztenek rengeteg programot. Végig is viszik őket, hihetetlen tempóban. Nincs rálátásom, ezért én nem is erőltetném a tényszerű kinyilatkoztatásokat, mihez ven képességük. De simán elbírhatnak párhuzamos fejlesztésben speciális célfeladatra sikló 3000est.
Ha azt nézed, az azovstal csarnokra is egy sor elég lett volna b@rmilyen fos umpk kittel, a két sor helyett.
És hogy mire van képességük az oroszoknak.. na akik ezt a háború elején tudták.. na azok nagy homályban tapotóztak.

Másik pedig, nem neked szánom. Na de a mérnöki munka.. holott bár mérnöki végzettségem van, egyáltalán nem mondanám, hogy ha valakinek mérnöki végzettsége van, az feltétlenül jóa szakmájában. De simán, akár alapos lexikális jellegű paraméterek, adatok felsorolását, ezek kigyűjtését, objektivitás és széles látokört nélkülöző, autóskártya szintű összehasonlításokat, majd ezekből fals konklúziókat levonni.. na most ezt műkedvelők szempontjából biztos komoly tudást jelent.. de ne mossuk ezt össze a mérnöki munkával.
Ha én megtanulom a sportalmanachot, csupán a hárított 11esek alapján kinyilatkoztatom, hogy K.Olivér volt a legjobb kapus... na attól még nem hogy sztáredző nem leszek , de még csak edző sem.
Végzett mérnökök elenyésző hányada végez eleve csak mérnöki munkát.

önigazolás level 99:


Ne keressetek ok okozati összefüggést. Pontosan nyilván műszakit ne.. nafos az van.

jah és a diy szintu, pártizezer forint értékű, de működő umpk lelke:


tökéletes féléves lenne, akar tdkra mérnökképzésre.
És ezt kis országként mi is megtudnánk finanszírozni. Persze kérdés , hogy vagyunk e annyira szuverén ország, hogy ezt megtehetjuk.. gondolom nem. És tízwzerszeres árom majd ki kell tömni a csillivilli, de 10 ev mulva igy sem működő, max 3d animaciokon, pl Rm csodákat
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 304
84 408
113
Jól értelmezem az ukrán sorozási törvény módosítását? Eltörölték a 36 hónapos leszerelési időt. Tehát míg tart a háború, vagy meg nem döglik katona marad... gondolom a katonaságnál osztatlan a siker...
Nézzétek meg ezeket a híreket!


Van egy remek sorozat az Apple+on, a Franklin, amiben Beaumarchais azzal győzködi Vergennest amikor Benjamin Franklin a gyarmatoknak kér fegyveres és pénzbeli támogatást, hogy annyit adjunk, ami elég a háború fenntartásához, nehogy bármelyik is megerősödjön vagy meggyengüljön. Aztán jött Saratoga, és beléptek a franciák az amerikaiak oldalán.

Ukrajna kapcsán amit ezek fent nyilatkozgatnak, az pont arra elég, hogy idén novemberig kihúzza Ukrajna, és bár Trump nem akarja ebben a formában folytatni sem a háborút, se a pénzbeli támogatást, lefogadom, hogy ha nem Trump nyer, hacsak addig Ukrajna el nem esik, a jövőben SE fog megvalósulni Ukrajna támogatása az ukránok által remélt módon, hanem szépen és hosszan el fogják húzni ameddig csak gyengíthetik az EUt, Kínát és az oroszokat. Ha lett volna tavaly tavaszi/nyári győztes ukrán ellentámadás, akkor a NATO belépett volna Ukrajna mellett (nem véletlenül volt a NATO összejövetel erre az időszakra élesítve), de nem volt. Így viszont kénytelenek vagy arcvesztéssel távozni (mint eddig több háborúból), vagy a jövőben milliónyi ukránt lesznek képesek feláldozni, csak hogy gyengítsék a felsorolt hármat. De itt már lassan szintentartás sincs - nincs, mert nincs sem miből, sem mivel, a gyártás beindítása, főleg egy túlzottan drága gyártás beindítása legalább 6-8 év. Főleg ha mindent így kezelnek:


Kizártnak tartom, hogy Ukrajna még egy elnöki ciklust kibírjon a jelenlegi helyzetében, de egyszerűen nem maradt normális ukrán döntéshozó, aki erre felhívja a saját népe figyelmét is. Úgyhogy játszmáznak tovább, csak ez most vérre megy ...

Vsz így lesz vége, minusz az a bizonyos lila sáv ami kiszúrja a szemünket ott, ahol kell:
GLBrbP6WAAApbtS




Más.

Mégis megkapták az ukránok a Taurust? - teszi fel a kérdést Bebo:
 

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
416
1 520
93
Szerintem téves lenne azt gondolni, hogy a tied "szakmaibb" volt.
Éppen olyan arányban voltak benne feltételezett "szakmai" érvek. Az is max bulvárszakmai. Egy privát vélemény.
Nem akarok döbtöbíró lenni melyikőtöknek nagyobb, de fail lenne ilyen álomba ringatni magad.

Szerintem mindkettőtök hszban van igazág.
Valóban, az enyém is csak egy "privát vélemény".
De egy a Kiliánon szerzett repülő üzemmérnöki diploma, a katonai repülésben eltöltött több mint húszéves munkatapasztalat, és a szabadidőmből - a családom legnagyobb "örömére" - erre szánt jó pár, az orosz katonai repüléssel kapcsolatos hírek összegyűjtésével és rendszerezésével eltöltött óra alapozza meg. Talán nem szerénytelenség azt hinnem, hogy az ide írogatók nagy részénél jobban tisztában vagyok az orosz légierő helyzetével és lehetőségeivel. A tankokhoz, tüzérséghez, és haditengerészethez nem értek, és még sok minden máshoz sem, de ehhez igen, mert ebből élek, és ez a hobbym. Persze én is tévedhetek, legalábbis a feleségem állítja, hogy történt már ilyen.
Csak nyugalom, amit leírtál, hát, minimum teli van olyan feltételezésekkel, amilyeneket más orrára próbálsz vetsz nagy elánnal. Óvatosabban az aranysasos diplomával! Az ukránok pont ilyen fűre kitolt szarokból kendácsolnak össze működőképes Szu-24-eseket, de állítod hogy ez lehetetlen. Milyen puha falú tartályokról beszélsz? Ez nem MiG-21 és nem a PG. Láttál már ilyen puha falú tartályt? Szerinted ha ilyen kéne, képtelenség gyártani, a Szíriuszról hozták anno az összeset csak mára elfogyott? Honnan tudod mennyi hajtómű van és milyen kapacitás hozzá, azt is kiirta a gugli? Mert az ukrán Motor tud hajtóművet nagyjavítani de az orosz nem... ok. Vagy az is fenn van a guglin hogy melyik sárkány milyen állapotban van? Légyszi csak 1 (!) jegyzőkönyvet linkelj amiben arról értekeznek hol tart pl. egy 24M vagy egy 31Dz sárkányában a kristályközi korrózió, meg mit mutat a kritikus részeken az NDT. Szívesen tanulnánk belőle itt páran!
A fentiek miatt biztos vagyok benne, hogy egy nagyra becsült kollégám szavajárásával éljek: Több puha falú üza.tartályhoz volt közöm, mint ahány pinát fogtál életedben.
A kért jegyzőkönyvet nem tudom prezentálni, ha tudnám sem érteném mit írnak benne, de fordulj bizalommal a Nyizsnij Novgorod mellett található Szokol repülőgép javító állami vállalat főmérnökéhez, aki valószínűleg pont ilyen és hasonló roncsolásmentes anyagvizsgálati eljárások eredménye alapján jelentette ki 2021 nyarán, hogy a BM modernizációs programot befejezik, mert elfogytak a felújítható sárkányok. (Ha pontosabban érdekel, keresd vissza a 31-es topikban.) Vele vitatkozol, nem velem.
És arra kérnélek, hogy a téma szakértőjeként - persze a megfelelő topikban, hogy itt ne OFF-oljunk ezzel - prezentálj egy kimutatást, hogy az ukránok hány fűre húzott Szu-24M-ből "kendácsoltak" üzemképes gépet. Cserébe én felrakom neked, hogy mennyi gépet tartottak üzemben az SzVO előtt a típusból. Ha megengeded csak a darabszámra és az üzemeltető alakulatokra szorítkoznék, a gyári számokat most nem keresném elő. Már csak azért, mert a még repülő 24-eseik ezek közül maradtak meg, nem roncsokat tettek újra üzemképessé. Bár Te ezt is biztos jobban tudod, és a jobbtól nem lesz szégyen tanulnom.

Mindenkitől elnézést kérek az ukrán topic OFF-olásáért, de ezt nem tudtam magamban tartani.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
614
2 679
93
Kijev harcolni fog állampolgárai külföldi asszimilációja ellen - Ukrán külügyminisztérium (RT)

Kijev aggódik amiatt, hogy a külföldön élő ukránok túl gyorsan integrálódnak befogadó országuk társadalmába - mondta Dmitrij Kuleba külügyminiszter pénteken Kijevben.
A külföldön élő honfitársaik asszimilációjának megakadályozása ma az ukrán diplomácia egyik legfontosabb prioritása – mondta.
Ukrán sajtóorgánumok szerint a konfliktus kezdete óta Ukrajnából elmenekült közel 5 millió ember 2024 januárjában még külföldön élt, főként Németországban és Lengyelországban. 2,3 millió ilyen emigráns lehet soha nem tér haza.

„Világossá vált, hogy az asszimiláció rendkívül gyors lenne, ha nem változtatunk a külhoni ukránokkal szembeni politikánkon” – mondta Kuleba. A miniszter hozzátette, nem hiszi, hogy „az ukránok többsége, akik elmentek, visszatérne”. Azt is fenntartotta, hogy a hatóságoknak együtt kell működniük a külföldön élőkkel, hogy „ukránok maradjanak”.

A vezető diplomata néhány részletet közölt arról, hogy minisztériuma milyen „átfogó politikát” dolgozott ki e cél elérése érdekében. A Kuleba által említett intézkedések listája a „többes állampolgárságról” és a külföldi szervezett ukrán közösségekkel való szorosabb együttműködésről, valamint a digitális konzuli szolgáltatásokról szólt.
A Németországi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) kutatási és közvélemény-kutató központokkal együttműködésben végzett felmérése tavaly júliusban azt mutatta, hogy a Németországba menekültként érkezett ukránok 44%-a szeretne ott maradni – ez az előző évi közvélemény-kutatás alkalmával 39% volt.
Egy másik februári közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a németek úgy vélik, hogy az ukránoknak nem sikerült beilleszkedniük a konfliktus kezdete óta eltelt két évben. A válaszadók fele azt is mondta, hogy az ukrán menekültek „túl sok támogatást” kapnak.
A nagyszámú menekültet befogadó lengyelek ukránokhoz való hozzáállása szintén drámai módon megváltozott – jelentette februárban a helyi média. A lengyelek jelentős része ma már ellenzi, hogy az ukránok továbbra is szociális és jóléti juttatásokat kapjanak – írja a Rzeczpospolita című lap egy januári közvélemény-kutatásra hivatkozva.
A hírügynökség korábban arról is beszámolt, hogy a konfliktus elől menekülő ukránok beáramlása a bűnözés növekedéséhez vezetett Lengyelországban.