[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 303
84 405
113
Volt téma, hogy mit lehetne tenni az erőszakos mobilizáció ellen.

Most adták tvben - de a neten is fent van - az Asszonyok lázadása c. filmet. Én eddig nem ismertem.

Ez a vajdasági magyarok behívásáról szól a jugó polgárháború idejéből, hogy hogyan vittek ill. akartak elvinni férfiakat a szerbek katonának, holmi hadgyakorlat néven a frontokra. Tanulságos, és főleg a jelenlegi ukrán történések okán nagyonis érdekes, hogy miként is zajlott 30 éve ugyanez ott, ill. az erőszakkal sorozók meggyilkolása helyett mit is tehet a polgár az ennyire átlátszó intézkedések ellen?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 757
113
Nem értem a problémád. Az oroszok milyen jogon vannak Ukrajnában? A jogosság kérdésén már rég túl vagyunk.
Egyelőree orosz földön zajlik minden közvetlen harcérintkezés, kivéve a rakétacsapásokat. :D Tudod, voltak mindenféle népszavazások, amiket persze ti atlantisták csak akkor ffogadtok el érvényesnek, ha a ti érdekeitek szerint végződnek (lásd: Kosovo)... :D
A valóság viszont az, hogy az erősebb kutya szexualizál, szóval próbálj belenyugodni, hogy ez a négy megye már soha többé nem lesz Kaporisztán része. Ha sokáig erőlködnek még Harkovot és Odesszát is elveszíhetik (szerintem el is fogják), sőt, Kijevben se legyél annyira biztos... :D
Körlet ki van takarítva? :D
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 620
16 382
113
Jó a hozzászólás! Több gond is van ezzel .

Egyrész több külföldi példa azt mutatja, hogy a lefoglalt orosz vagyontárgyak esetében (nem pénzeszköz) nehezen és igen áron alul találnak gazdát rá. Példa rá a hozzánk közeli Trieszti kikötőben álló háromárbócos vitorlás (neve: "M") mely a világon az egyik legnagyobb vitorláshajó/yacht. Lefoglalták, nem találnak rá vevőt, közben a tulaj eladta a barátjának aki nincs tiltólistán, ő vinné a hajót de nem adják oda. A fenntartása havonta iszonyat összeg. Szóval a vagyontárgyakat pénzzé tenni már csak a tulajdonjog miatt is erősen vitatott.

Pénzeszközöknél a befagyasztott vagyon miatt több intézet is tiltakozik. Nem véletlenül megint rossz precedenst jelent, és kiengedi a szellemet a palackból, ugyanis jelentős befagyott nyugati vagyon van Oroszországban, amit nem tudtak pénzzé tenni. Jó példa rá az a kb. 700 darab nyugati lízingtársaság tulajdonában lévő utasszállító repülőgép, amit lefoglaltak. Van aki persze mindent eladott áron alul, és szimplán gyorsan elbukta az összeget. Pl. a dán MAERSK hajóstársaság eladta az összes orosz kikötőjét, hajóját, konténerét, bezárta az összes irodáját 9 hónap alatt. a végeredmény: 4,5 milliárd USD a bukta.

Aztán van olyan is, aki kivonult, eladta a céget, vagyont egy orosz cégnek, akinek a tulajdonosai ciprusi offshore cégek, és közöttük ott van az eredeti cég megint...
Plussz olyan határt lépnek át ezzel (közönséges lopás a morál köntösében), ami elgondolkoztató az ázsiai, arab, stb. befektetőknek is és megindít egy tőke kivonást. Arcra is fog bukni a nyugati bankrendszer, amihez képest 2008 sétagalopp volt. Már értem miért Orbán a patás ördög nyugaton; svájc világháborús mintáját követné.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 467
46 532
113

Az orosz hadsereg hatalmas támadást indított fontos ellenséges célpontok ellen Ukrajna-szerte (FOTÓ, VIDEÓ)​

Május 8-án éjjel az orosz hadsereg hatalmas támadást indított fontos ellenséges célpontok ellen Ukrajna-szerte.

Az ukrán források jelentése szerint a Kalibr rakétákat egy orosz tengeralattjáróról indították a Fekete-tenger felől (Nikolajev régió felé).

Az orosz légierő Tu-95MS stratégiai rakétahordozói működtek az égen. Geran-2 támadó UAV-kat is használtak.

► Robbanások történtek Lviv régióban, Stryi város közelében, ahol egy nagy földalatti gáztároló található.

► Rakétacsapást mértek egy célpontra Dobrotvorban, Lviv régióban, ahol a hőerőmű található.

► Ivano-Frankivszk régióban robbanások történtek Burshtyn térségében, ahol a hőerőmű található.

► Robbanások a Ladyzhinskaya hőerőmű közelében, Vinnicja régióban.

► Kijevben és Lvovban robbanássorozatot jelentettek.

► A Dnyipropetrovszki régióban Kamenszkoje városában robbanások történtek: ott található a Sredneprovskaya vízierőmű.

„Ismét hatalmas támadás az energiaszektorunk ellen. Megtámadták a Poltava, Kirovograd, Zaporozhye, Lvov, Ivano-Frankivsk és Vinnicja régiókban található villamosenergia-termelő és -átviteli létesítményeket” – mondta German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter.
Источник: https://rusvesna.su/news/1715145246


Összefoglaló 2024. május 8-án reggel

▪️Éjszaka kombinált csapást indítottak az ellenséges területre rakétafegyverek és a Geranium UAV segítségével. A rakétaindításokat Tu-95 ms-ről hajtották végre a Fekete-tenger felől, az ellenség hiperszonikus „tőrökről” számolt be. Robbanások hallatszottak Kijevben, Zaporozsjében, Dnyipropetrovszkban, Sztrijben és a Dobrotvor pályaudvaron a Lviv régió határán, Lubny és Kremenchug (Poltava régió), Ladyzhin, Vinnitsa régióban, valamint a Dnyipropetrovszk régióban.

Károkat jelentenek a Burshtynska Hőerőműben ( Ivano-Frankivszki régió), Dobrotvirska Hőerőműben (Lviv régió), Ladyzhynska Hőerőműben (Vinnicai régió), Sredneprovskaya Vízerőműben (Dnyipropetrovszki régió). Ukrajna energiaügyi minisztere megerősítette, hogy az éjszaka folyamán a sztrájkok hat régióban értek energetikai létesítményeket.

6:30-kor (moszkvai idő szerint), a riasztás megszüntetése után az ellenséges megfigyelő csatornák hiperszonikus „tőrök” kilövéséről számoltak be, ami után robbanások hallatszottak Ternopil régióban .

▪️Kherson irányában nincs változás a helyzet dinamikájában , az ellenség drónokkal és tüzérséggel folytatja a csapást, új feszültségpontok létrehozását tervezi a partunkon, és pilóta nélküli járműveket használ az áruk kiszállítására. Látható az ellenség terve, hogy az ellenségeskedés új fókuszpontját hozza létre a szigeti zónában, a kozák táborok közelében.

▪️A zaporozsjei fronton folytatódik a Rabotino elleni támadás. Az ellenséges támadásokat Verbovojtól északnyugatra visszaverték .

▪️Vremevszkij irányban Urozhainyban dúlnak csaták, a Staromayorsky melletti akcióink felerősödéséről számolnak be .

▪️Dél - donyecki irányban az orosz fegyveres erők megrohamozzák Krasznogorovkát és Georgievkában harcolnak.

▪️Pokrovszkij irányban ( Avdejevkától nyugatra ) az orosz hadsereg az Ocheretinsky - ben elért sikerére épít. Egységeink Ocheretinóból nyugat felé haladnak Novoaleksandrovkáig , az ellenség megpróbálja lelassítani az előrenyomulást a terület aláaknázásával és FPV drónokkal. A harcok már zajlanak Novopokrovsky külvárosában ( Berdychitől nyugatra ). Netailovóban az orosz fegyveres erők megrohamozzák a falu központi részét.

▪️Aktív csaták zajlanak Chasov Yar külvárosában , a tüzérség és a légiközlekedés ellenséges állásokat céloz meg a városban, az LBS áthaladását illetően nincs jelentős változás.

▪️Este az ellenség megtámadta a luganszki olajraktárt. Körülbelül 20 óra 30 perckor kézi lőfegyverek tüzet jelentettek Taganrog közelében, a rosztovi régióban . Az ellenség 39 lőszert lőtt ki a DPR polgári lakosságára Donyeckben, egy 1947-ben született férfi megsérült egy PFM Lepestok aknán történt robbanás következtében.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy



Dr. Somkuti Bálint

A harcias brit és francia lépések hatására az orosz vezetés megtette a nukleáris eszkaláció első lépését. Bejelentett egy harcászati gyakorlatot atomfegyverekkel, és kilátásba helyezte a stratégiai gyakorlatot is.
Ez után "kísérleti" atomrobbantás következik. Ha ez sem hat, akkor egy harcászati atomcsapás. Majd (kölcsönös) hadászati atomcsapások.
Ez már csak két lépés egy nukleáris konfliktusig, három az atomháborúig, és négy a globális atomháborúig.
Európa ébresztő!
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 166
12 254
113
Plussz olyan határt lépnek át ezzel (közönséges lopás a morál köntösében), ami elgondolkoztató az ázsiai, arab, stb. befektetőknek is és megindít egy tőke kivonást. Arcra is fog bukni a nyugati bankrendszer, amihez képest 2008 sétagalopp volt. Már értem miért Orbán a patás ördög nyugaton; svájc világháborús mintáját követné.
Viszik is az aranyat haza de mindenki. Nem szerepel a címlapokon de akit érdekel utánna olvashat.
A bili akkor borul amikor kiderül hogy többeknek nem tudják vagy akarják vissza adni (pl Afganisztán volt, de az eltünt a sülyesztőben mint hír) de ha más ország lesz a közel-keletről az már izgalmas lesz.
Ráadás képpen a lefoglalt orosz magán vagyonok esetében jelentős a bírósági kártérítéses pervesztések (jogtalan /jogosulatlan lefoglalás) száma ami fájó lesz a költségvetéseknek ill az a tőke kívonul véglegesen a nyugati területekről. nem apró pénzekről van itt szó.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
564
2 033
93
A nemzetközi megállapodást Putyin felrúgta. Miért kellene betartani bármilyen megállapodást, vele szemben?
A pénztárca egy gyilkosé, aki továbbra is gyilkolni szeretne. Amihez pénz kell neki. Miért is lennének az ő jogai fontosak? ;)
A gyilkos pénze fontosabb, mint az öldöklés megállítása?
Na ezért nézd más szemszögből....
Aki felrúgja a közösség szabályait, az fizet. Kivéve, ha nyer. Akkor bizony nem merték volna elvenni a pénzét....

Ezért vesztett Putyin. Mert a kocsma népe megbüntetheti.
Az oroszok viszont sokkal többet vesztenek, mint a kint felejtett pénztárcában volt.
Ez a verekedő egyre többször fog veszíteni a kocsmai bunyókban, ha verekedni szeretne.
A végén ismét be kell tartani a szabályokat, de a pénzét már nem kapja vissza, ha az áldozatnak adják.
Mert gyenge.

A bűnös ne moralizáljon. Majd ha betartja a szabályokat, akkor kérheti számon azokat másokon.
Szabályok? Klassz! (Ha manapság egyáltalán létezik ilyen) Ha győz akkor nem vesszük el és meghunyászkodunk? És te említed a kocsmai bunyót? Néz már rá a térképre? Szerinted mi történne, ha Mexikó, és Kanada egyszerre lépne be, mondjuk a varsói szerződésbe? Mert ilyenek lennének a mások által meghozott szabályok!
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
919
10 518
93
Nem az a baj, hogy bokit kivágták, hanem hogy a ladagrant kft még itt van...
Egyre inkább úgy látom, a "védett fórumtársak" víziói meglepően egybe esnek az Eu tébolyult intézkedéseivel, lásd pl. az oroszokhoz köthető vagyonok kezelését, ami a kollektív bűnösségtől az intézményesített lopásig mindent kimerít, mindezt az erkölcs nevében.
Az őrület prófétáinak tehát maradni kell, nekünk meg tőlük tanulni-tanulni-tanulni! :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 188
113
Állítólag meghalt Gyenyisz Lapin ezredes egy HIMARS támadásban (és valószínűleg a törzse is, hisz az ezredesek vezetési pontján ott szokott lennia törzs is). Akinek ismerős a név az nem téved Lapin vezérezredes (az orosz szárazföldi haderőnem veérkari főnöke és ilyenformán a top 5 katona katonai vezető közt van Oroszországban) fiáról van szó.
Kíváncsi vagyok, nyugaton hány ilyen vezérezredest találnánk, akinek a fia frontvonalban/Himars-Uragan lőtávon belül harcolna?!

Minden tiszteletem az övék...
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
755
4 082
93
Kíváncsi vagyok, nyugaton hány ilyen vezérezredest találnánk, akinek a fia frontvonalban/Himars-Uragan lőtávon belül harcolna?!

Minden tiszteletem az övék...
azért tegyük már hozzá, hogy a olvtárs minden hivatkozás/forrás nélkül tett be egy ÁLLÍTÓLAG hírt ...
nagyon nagy valószínűséggel ez is olyan "kacsa" (fake news), mint a legtöbb magas rangú vezetőre megírt most aztán tényleg meghalt hírek voltak korábban
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 529
113
Nemnato zsoldos veri a helyi civilt Ukrajnában. Ez van mikor a saját hazádban vagy másodrendű.

Az ukrán Walkur hadművelet is elbukott.


Abrams újabb példánya lett kilove.



A HVG-s riport filmben emlegetett hőkamerás dronok akcióban.
Nincs menekvés a bokorugroknak ezek elől.

Ennek a Leopardnak kettőt is sikerült lonie mielőtt megsemmisült.


Szetvert ukran/Nato javitobazis.

.
.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 233
113
Ez csak egy szép visszautalás a háború egyik gyökerére, ti. az USA azon lépései, hogy a saját atomfegyver használat elfogadásáról szondáznak, egyoldalúan felrúgják a kölcsönös elrettentés alapjait, eközben földrajzilag lopódznak az orosz döntéshozás közelébe és a fejlesztés alatt álló hiperszonikus fegyverrendszerek ilyen távon már semmilyen értékelhető reakcióidőt nem hagynak a védekezésnek. Ez mind egy irányba mutat: felrúgni az egyensúlyt, felmelegíteni a megnyerhető atomháború gondolatát.
És ez egzisztenciális kérdés az oroszoknak, a FOS által gerjesztett ruszofóbiával kérdést sem hagynak hogy ki a célpont. Ha ma még nem , de ~ 10 év múlva az usa ezen képessége minimum egy zsarolási potenciál lesz.
Ez senkinek nem jelent jót Európában, de a sok ábrándos hülye nem tudja ezeket a jeleket értelmezni, örül hogy a gazdija tovább gyúr az alfahím szerepre, imponál a sub lelkének.
Akkor egyszerübben fogalmazva kapnak pár tucat utoljára 2010 környékén modernizált F16 MLU gépet.Amik ugyan elméletileg hordozhatják a B61-es szabadesésű bombákat de kb 0 esélyük lenne közvetlenül berepülni az Orosz legierő,légvédelem "hatóusgarába kerülni.Ezen "átcsúszni",és szabadesésű bombát dobni. nyugati harcászati gépek közül egyedül az F22/F35 "párosnak" van.Ha nagyon akarnának taktikai "atomerőt" adni az Ukránoknak átadnának néhány Mirage 2000D-t a franciák amik képesek indítania a taktikai töltettel rendelkező ASMP rakétát viszonylag biztonságos távolságból.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 707
8 792
113
Egyelőree orosz földön zajlik minden közvetlen harcérintkezés, kivéve a rakétacsapásokat. :D Tudod, voltak mindenféle népszavazások, amiket persze ti atlantisták csak akkor ffogadtok el érvényesnek, ha a ti érdekeitek szerint végződnek (lásd: Kosovo)... :D
A valóság viszont az, hogy az erősebb kutya szexualizál, szóval próbálj belenyugodni, hogy ez a négy megye már soha többé nem lesz Kaporisztán része. Ha sokáig erőlködnek még Harkovot és Odesszát is elveszíhetik (szerintem el is fogják), sőt, Kijevben se legyél annyira biztos... :D
Körlet ki van takarítva? :D
Azt akarod mondani hogy Oroszország két éve nem tudja a területe felett megszerezni az uralmat?

Amúgy nehéz komolyan venni a kamuszavazást úgy hogy a 4 tartomány teljes területén nem is volt szavazás, hiszen nem is voltak teljesrn orosz megszállás alatt
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 620
16 382
113
Akkor egyszerübben fogalmazva kapnak pár tucat utoljára 2010 környékén modernizált F16 MLU gépet.Amik ugyan elméletileg hordozhatják a B61-es szabadesésű bombákat de kb 0 esélyük lenne közvetlenül berepülni az Orosz legierő,légvédelem "hatóusgarába kerülni.Ezen "átcsúszni",és szabadesésű bombát dobni. nyugati harcászati gépek közül egyedül az F22/F35 "párosnak" van.Ha nagyon akarnának taktikai "atomerőt" adni az Ukránoknak átadnának néhány Mirage 2000D-t a franciák amik képesek indítania a taktikai töltettel rendelkező ASMP rakétát viszonylag biztonságos távolságból.
Ezt szerintem elég világosan jelezte az orosz fél, mint határvonalat. Nyilván cél is, h ha beüt a baj, a nyugat széttárt kézzel sóhajtson egy "hallatlan, nahát, stb."-t és mehessen hadba. Addig, amíg csak képernyőn ismerünk nyugati, ellenzéki politikust, addig azt hisszük, h "érdekből teszi, ennyire nem lehet hülye"...de, lehet ilyen ostoba (példa a német kormány; hányan vannak és milyen végzettséggel pozícióban).
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 261
61 869
113
A nemzetközi megállapodást Putyin felrúgta. Miért kellene betartani bármilyen megállapodást, vele szemben?
Még mindig nem érted. Hogy Putyin felrugott-e bármiféle "megállapodást" az eleve kérdéses, de az országa állampolgárainak szankciózása, vagyonuk önkényes elkobzása nem volt semmiféle megállapodás tárgya, záradéka.
A kocsmás példánál mardva, attól, hogy ha valaki verekszik a bárban, még nekem nincs jogom lopni.

Ennyi erővel, ha látom, hogy egy autós elgázol valakit a zebrán, akkor nyugodtan lekeverhetek egy pofont a mellettem állónak, mert ha az autós felrúgta a közlekedés elemi szabályait, mint kölcsönös megállapodást, akkor én is megverhetek bárkit, akit érek.

A Nyugatnak ha baja van az orosz agresszióval, akkor menjen, azt lőjjön vissza, ha annyira magának érzi az áldozat fájdalmát, vagy maradjon kussban, ha egyszer nincs köze a dologhoz.
De az, aki lövöldözésre tolvajlással válaszol, csak a saját feslett primitívségét igazolja. Amihez még a "szabályokon alapuló nemzetközi rend" című bullshit magyarázatot is hozzáteszi.

De mit várunk egy olyan "demokrácitól" ami 400 éven át a világ kirablásból emelte magát az erkölcsi "magaslatokba"?

Más:


"...Ivan Sztupak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt munkatársa arról beszélt, hogy a robbanásveszélyes FAB légibombákkal felszerelt repülőgépek kell hogy legyenek az ukrán fegyveres erők fő célpontjai az oroszok elleni küzdelemben..."

Amúgy eddig nem az volt, hogy szarok az orosz bombák?