[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 013
22 400
113
Nagy Fehér Főnökünk 2 éve nyáron mondta hogy ő legalább 2 évre számít mint segélyezési lehetőség (Ezt már akkor tudta hogy minden békekötési szándék nélkül minimum ennyi lesz a Különleges Művelet ideje).
Most kaptunk egy hosszabbítást, látjuk hogy az ottani segélyezős, pénzégetős , fegyver tesztelgetős harci cselekmények még legalább 5 évig el fognak tartani - hacsak egyik fél nem borítja a bilit..
Azért kell még ennyi idő, mert maradt még elköltendő pénz a költségvetésekből, (ami nem a polgárok céljaira megy), valamint nagyon sok még a sorban álló fegyvertípus, amivel nem gyakorlatoztak még.
Ilyen például az F-16 esete is, azért csak pár darab egyenlőre tesztelésre, hogy fel ne borítsák a kialakított EGYENSÚLY-t.

Ehhez a gyakorlatokhoz és tesztelésre idő kell, hogy végül dönteni lehessen , sikeresen megvívható egy III Vh vagy sem..
Közben ha vészesen lefogy az ukrán katonai erő, egyesek ennek pótlására - a NATO-t kívánnák bevetni.

Egyre jobban látszik, hogy a Nyugatnak létszüksége van az ott eddig megszerzett anyagi javak megtartása - ezen áll vagy bukik a "fenntartható feljődés" most már lassan lidérces lázálma, hiszen ezért kész akár saját polgárai életét ezen oltáron feláldozni.

Reméljük hogy ezeket az elképzelések megállnak az anyagi áldozatoknál hiszen a legsoványabb béke is többet ér - a legkövérebb háborúnál is.
Meglehetősen zavarossá teszi az elméletedet, hogy olyan F16-osok teszteléséről írsz, amik több évtizedesek. Kb olyan mint ha azt írnád a másik oldal tesztelni akarná a t72-eseit… ne már…
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 619
5 005
113
Nem jó a helyzet. Itt SzP mondja el a nyilvánosságnak, hogy milyen, de ennél sokkal rosszabb a helyzet ............................

A politikusok megőrültek.

Aztán kérem szépen "mibű"?
Merthogy drága szövetségeseink és barátaink mindent megtesznek azért, hogy csórók maradjunk és a tervezett haderőfejlesztési programunk se haladjon.
Se pénz, se paripa, se ember.
És nincs az az ember ebben az országban, aki önként elmenne ukrajnába vagy bárhova harcolni az oroszok ellen.
Sőtt, remélem a honvédség sem teljesítene egy ilyen parancsot. A kormány, bármilyen kormány azonnal bukna, a lakosság elmenekülne inkább...semmi realitását nem látom.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 528
47 212
113
Antony Blinken amerikai külügyminiszter kora reggel érkezett Kijevbe, és a közeljövőben találkozik Zelenskyvel.

„Ez az út mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy világos üzenetet küldjön az ukránoknak, akik nyilvánvalóan nagyon nehéz helyzetben vannak, mind a keleti fronton zajló harcok , mind a harkovi régióban megindult orosz támadások miatt.


Összefoglaló 2024. május 14-én reggel

▪️Az orosz hadsereg folytatja a támadó hadműveleteket Harkov irányában. Csapataink Lipcsy, Morokhovets, Oleynikovo és Zelenoe közelében harcolnak. Az orosz zászlót Glubokojeban helyezték el. Az orosz fegyveres erőket Gatiscse településhez vezénylik. Heves harcok dúlnak Volchanszk északi peremén, a folyón átívelő hidakat megsemmisítik. Wolf FAB-repülésünk UMPC-vel egész éjjel az ellenség ellen dolgozott. Három nap alatt az északi csapatcsoport 10 települést és több mint 186 négyzetkilométernyi területet szabadított fel a harkovi régióból.

▪️Válaszul az ukrán fegyveres erők közvetlen terrortámadásokat intéznek a belgorodi régió polgári lakossága ellen. Egy nő megsebesült ma reggel Belgorod régióban, tegnap estig hét civil sérült meg. Éjszaka Novaya Tavolzhanka, Otradnoye és Gruzsky lakóépületei megsérültek. Az ukrán fegyveres erők drónok segítségével megtámadták a Grayvoronsky városi körzet több települését : károk történtek Szovhoznijban és Novosztrojevkában.

▪️Csasov Jartól délre csapataink kiterjesztették a hídfőt a Szeverszkij Donyec-Donbass csatornánál.

▪️Pokrovszkij irányban (Avdejevkától nyugatra) az orosz fegyveres erők Novopokrovszkij felé nyomulnak, és széles fronton Umanszkoje felé nyomulnak előre. Csaták vannak Netailovóban .

▪️Dél-donyecki irányban az orosz hadsereg megrohamozza Krasznogorovkát. Az ellenség a falu északnyugati részét irányítja.

▪️Herson irányában az ukrán fegyveres erők kivonják a tengerészgyalogság egyik alakulatát feltételezetten „feltöltés és pihenés céljából”. Az ellenséges tengerészgyalogosok áthelyezése Harkov irányába várható.

▪️A Kurszki körzetben Tetkino és Korovjakovka a Glushkovsky kerületben , Guevo és Nikolaevo-Daryino a Sudzhansky kerületben , a Sudzha ellenőrző pont, a Kucherov farm a Belovsky kerületben, Staraja Nikolaevka a Rylsky kerületben, Gordeevka a Korenevsky kerületben ukrán belövésektől szenved. Az elektronikus haditechnika elnyomta az Ukrán Fegyveres Erők drónjait a Szudzsa ellenőrzőponton, Guevo faluban és a Szudzsanszkij járásbeli Oleshnya farmon, a Korenyevszkij járásbeli Troicszkoje faluban és a Glushkovszkij járásbeli Elizavetovka faluban. Robbanószerkezetet dobtak le egy ukrán helikopterből Szergejevka közelében, Glushkovsky kerületben.

▪️Az ukrán fegyveres erők ATACMS támadást indítottak Krasznodon ellen az LPR- ben. Donyeckben és Gorlovkában ( DPR ) három civilt öltek meg a náci támadások következtében. Négy EMERCOM-alkalmazott megsérült.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 127
10 459
113
Aztán kérem szépen "mibű"?
Merthogy drága szövetségeseink és barátaink mindent megtesznek azért, hogy csórók maradjunk és a tervezett haderőfejlesztési programunk se haladjon.
Se pénz, se paripa, se ember.
És nincs az az ember ebben az országban, aki önként elmenne ukrajnába vagy bárhova harcolni az oroszok ellen.
Sőtt, remélem a honvédség sem teljesítene egy ilyen parancsot. A kormány, bármilyen kormány azonnal bukna, a lakosság elmenekülne inkább...semmi realitását nem látom.

Hogy " mibű"???
Hát adnak kölcsön.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 553
13 182
113
Milyen céllal születhetnek ezek a cikkek?


A korlátozott számban, megbízhatatlanul működő lehet nem is okozott semmi kárt....
Vicc.

A politikai tisztek készítik fel bevonulókat, hogy a kényszersorozásnál ne legyen olyan nagy ellenállás? (hisz nincs mitől félni)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 702
46 342
113
Minden ilyen sztori vége az, hogy becsicskulunk. Csak kelletjük kicsit magunkat előtte.
Ha idén nem is, de jövőre szerintem már bent leszünk. :(
Leszünk a szart! Nem azért mert Viktort ne lehetne megtörni, hanem azért mert a nép akkor az utcán lesz, akárki akarja ezt a magyarságot nekivezetni az oroszoknak, lehet az Orbán, Gyurcsány, Magyar, bárki, azt el fogja seperni a népharag! Szerencsére mi nem vagyunk sem baltiak, sem lengyelek!
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 026
113

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
635
3 057
93
Leszünk a szart! Nem azért mert Viktort ne lehetne megtörni, hanem azért mert a nép akkor az utcán lesz, akárki akarja ezt a magyarságot nekivezetni az oroszoknak, lehet az Orbán, Gyurcsány, Magyar, bárki, azt el fogja seperni a népharag! Szerencsére mi nem vagyunk sem baltiak, sem lengyelek!
Szerinted meg leszel róla kérdezve, hogy akarsz-e menni?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 923
15 590
113
Meglehetősen zavarossá teszi az elméletedet, hogy olyan F16-osok teszteléséről írsz, amik több évtizedesek. Kb olyan mint ha azt írnád a másik oldal tesztelni akarná a t72-eseit… ne már…
Vérre, roncsig menő tesztelés éles harci körülmények között - az oroszok és Nyugat között F16-os tekintetében.
Mikor volt szerinted ilyen 1945 óta?
A fórumon néhány kommenttárs ezzel kapcsolatosan jó anyagokat tett fel,a várható eredményekkel kapcsolatosan, de mindenki úgy fogalmazott a végén hogy majd meglátjuk.. mert senki nem tudja tutira..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 137
67 141
113
Nem jó a helyzet. Itt SzP mondja el a nyilvánosságnak, hogy milyen, de ennél sokkal rosszabb a helyzet ............................

A politikusok megőrültek.

És közben itt kódorog az országban több ezer idegen katona, több fegyverzettel mint ami Magyarországnak van...

Volcsanszkba hordja az erősítést Ukrajna és a Nato. Helyszíni ukran beszámoló szerint a város három nap alatt többet kapott mint Bahmut.

Tegnap egy Leopardot, ma egy Gepardot vadászott le a Lancat.

Kínának kínai, csak az a baj hogy Tajvanon van.

Lipci lesz a cél, az Harkov előszobája.
Olyan mint egy nagy kertvaros, de fontos áteresztő és csomópont is.

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 510
85 531
113
Mintha hagyományos kínai írásjelek lennének mindenhol. Kínának persze Kína, de nem a szárazföldi, hanem Tajvan.
Ott meg ugye rendszerben van.
Szóval semmi rendkívüli.
Biztos, hogy nem Tajvan.
"A teherautó rendszámtáblája Tiencsinből származik (feltéve, hogy a teherautó csak ott van regisztrálva, és ez a kép máshol készült), a pótkocsit pedig egy Xuzhou-i cég gyártja. A gumik defektesek."
Tehát, akármi lehet, zsákmánytól, a filmforgatáson keresztül egy sima AliExpresses Patriot másolaton át egy kiképző verzióig minden. Az a röhej, hogy idén volt róla szó a twitteren, hogy a ruszkik elfogtak külföldi légvédelmi rendszereket IS hónapokkal ezelőtt, de az ember ezekre mindig legyint, annyi hülyeség jelenik meg.

Kérdés, ha mégis köze van egy Patriothoz, még ha az akár csak egy sima, használhatatlan kiképzésre való cucc, stb, akkor mi az ami miatt a kínaiaknak megéri? Abban is lenne szoftver? Simán el tudom képzelni! :D

Még az is lehet, hogy az amerikaiak Patriot légvédelmi rendszert telepítenek Kínába. :D Sőt, ismerve a nagy harkovi ukrán védelmi vonalat, azt ami nem épült meg, a komplexumot az azt kiszolgáló ukrán katonai személyzet is eladhatta Oroszországnak. :)

Itt bővebben:

"Korábban a kínai gyakorlatok során gyakran használták a nyugati országok különféle fegyvereinek modelljeit, köztük a Tajvan szolgálatában állókat is. Az ilyen makettek használatát az magyarázza, hogy segítségükkel a Kínai Légierő pilótái gyakorolják az ellenséges légvédelmi rendszerek észlelését. Ezenfelül ezeken a gyakorlatokon az űrből való felderítés és a drónok segítségével feltárják az álellenfél légvédelmének helyzeti területeit. Ennek eredményeként a fotó közzététele félreértéshez vezetett a kínai szakértők között. Egyesek úgy vélik, hogy a Patriot valódi, mások biztosak abban, hogy ez egy makett, mások pedig abban, hogy lehet, hogy egyáltalán nem Patriot, hanem valamiféle kínai analóg, amelyet még nem mutattak be nyilvánosan. Ugyanakkor amellett szól az érv, hogy jelen esetben nem igazi Patriotról van szó, hogy Kínában aligha szállítanának ilyen fegyvert nyilvánosan, valamiféle álcázó felület nélkül."

... de itt meg ami vsz valójában látható a teherautón:

Itt meg egy másik teória:

:D

Egyébként ezért szar ez a háború! Ha igaz is, máris megy a dezinf, hogy nem, és fordítva.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
629
2 788
93
Ukrajna „rémálom” előtt áll – CNN (RT)

Az új orosz offenzíva a kelet-ukrajnai Harkov régióban nehéz helyzetbe hozza Vlagyimir Zelenszkij elnököt, és áldozatokat kell hoznia azért, hogy katonái megtartsák a vonalat – írta elemzésében a CNN.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg kilenc falut foglalt el a pénteki offenzíva megindítása óta. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok „taktikai sikereket értek el”, és azt mondta, hogy heves harcok dúlnak a határ menti Volchanszk város ellenőrzéséért. A CNN fő nemzetközi biztonsági tudósítója, Nick Paton Walsh zordabb értékelést adott a csatatéren kialakult helyzetről hétfőn, és az orosz csapatok előrehaladását „vitathatatlanul a háború első napjai óta a leggyorsabb előretörésüknek” nevezte.

"Ez két okból is rémálom Kijev számára: először is, 18 hónappal ezelőtt felszabadították ezt a földet az orosz erők alól, de nyilvánvalóan nem sikerült eléggé megerősíteniük a területet ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy Moszkva olyan könnyedséggel sodorjon vissza, ahogyan elsöpörték őket." Paton Walsh írta egy elemzésében.
„Másodszor pedig Oroszország ismét lekötheti Ukrajna túlterhelt hadseregét Harkovra nehezedő állandó és felőrlő nyomással, és durva tüzérségi csapásokkal szedhet áldozatot egy hatalmas városközponton” – érvelt. Paton Walsh hozzátette, hogy Zelenskynek „csúnya döntések előtt kell állnia, hová küldje el a korlátozott erőforrásokat, és mit áldozzon fel végül”.

Nyugati elemzők szerint egy új front megnyitása különösen veszélyes Kijev számára, tekintettel a tartós lőszerhiányra és a nyugati segélyszállítások késedelmeire. A New York Times vasárnap arról számolt be, hogy Harkov, Ukrajna második legnagyobb városa és fontos ipari központja. Egy sikeres orosz előretörés „demoralizálhatja az ukránokat és [szövetségeseiket]”, és még arra is kényszerítheti a Nyugatot, hogy nyomást gyakoroljon Kijevre, hogy tárgyaljon a fegyverszünetről Moszkvával.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 051
23 996
113
Mintha hagyományos kínai írásjelek lennének mindenhol. Kínának persze Kína, de nem a szárazföldi, hanem Tajvan.
Ott meg ugye rendszerben van.
Szóval semmi rendkívüli.
elnézést ,de azt miből gondolod,hogy Kínában nem használják mind a mai napig a hagyományos írásjeleket (is) és az csak Tajvan privilégiuma ?? :)

direkt bekarikáztam neked a tréleren illetve a rendszámon a feliratot (nagyítható) https://ibb.co/3Cgb3g6 ami bizony hszücsoi rendszám,és a feliraton is Hszücsou szerepel (Xuzhou) , ami azt illeti nehezen hihető,hogy egy tajvani tréleren a szárazföldi Kína rendszáma,és egy kínai város neve szerepelne, azt írják,hogy Tiencsinbe tart a szállítmány, itt lenne a Hszücsou-Tiencsin (Xuzhou-Tianjin) útvonal ,ahol a képet valószínüleg készíthették.

https://www.google.com/maps/vt/data...TSoi5nh7ydEobqJIkpkUjLDl062Zw2Fsg?w=650&h=200

de itt lesz a reddit link is .. amin szintén megtekinthető nagy méretben is a felirat és a rendszám

azt meg nehezen tudom elképzelni,hogy egy Magyarországon lévő, magyar kamion , bukaresti rendszámmal,és Bukarest felirattal fuvarozgatna itthon, és szerintem ez Kínában vagy Tajvanon sincs másképpen.

közben látom,hogy @jurgenbauer kolléga megelőzött :) de higyjétek el neki is meg nekem is,hogy ez bizony Kína lesz és nem Tajvan !!

gumis meg mindenütt van, egy makettet simán rendbehoznak, egy tajvani üteget is .. tajvanban is van gumis .. viszont ha gyorsan kell mozgatni ezt a cuccot, nem biztos hogy a gumis lesz az első ahova elviszik ..
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 588
34 668
113
megelőző csapások sorozatát méri az ukránra erők lekötése céljából.
szerintem hamarosan megindul majd egy északi majd déli átkarolás északi henger déli folyosó. középen jó időbe beékelt betüremkedéssel.
ha a ruszki kifárasztja az ukránt és megrottyantja a vonalakat az ukránnak be kell fejezni végre ezt a háborút...

wagnerral sikerült északracsalni egy jelentős tartalékot amik bevetésre kényszeríthetőek meglepetés szerű támadással viszonylag kis erőkkel...
(közbe a wagner vissza lett nyírva és jó része afikába vagy épp oda készül.)
Én ezt az északi új frontot tavaj tavasz óta sorolom én már akkor vártam ennek megindulását. Igazából a legkézenfekvőbb volt az új front nyitása. Írnám hogy nem is értem az ukránok miért nem készültek fel rendesen de nem teszem a válaszokat tudom.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
848
4 286
93
Szerinted meg leszel róla kérdezve, hogy akarsz-e menni?
Ki fogja a frontra zavarni? A magyar rendőrök? Tuti nem. A magyar katonák? Kétlem. Akkor hogy fog a magyar sorozott vagy önkéntes vagy hivatásos eljutni a frontra?
Bevonul majd valamelyik szövetségesünk, és a külföldi MP-sek nyakunkra teszik a kötelet? Ezzel azért várjunk még, mert jelenleg az ukrán menekült férfiakat sem kezdték tömegesen összeszedni, és visszadobálni.

Az egész magyar társadalomban olyan magas az elutasítottsága a háborúnak, hogy arra szavak nincsenek. És tökmindegy hogy kire szavaznak az emberek, marhavagonba senki nem akar keletre utazni. Ha holnap megbukna a jelenlegi kormány, és jönne egy akármilyen másik, ott bukna meg aznap, mikor embereket akarna az ukrán frontra vezényelni.

Elhiszem hogy van nyomás a kormányon, de sztem Szijjártó nagyon kisarkította a dolgot, és próbálta felfesteni szavakkal azt a képet, hogy ha nem ők vannak kormányon, akkor másnap már megyünk a Don kanyarba. Nem kellene rögtön a harangot félreverni, mert épp csúsztatnak, hergelnek, meg készítik minden szinten a terepet az EU és önkormányzati választásokhoz.