• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 962
75 270
113
WASHINGTON, March 17, 2022

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of the United Kingdom of Ballistic Missile Defense Radar (BMDR) and Command and Control Battle Management and Communications (C2BMC) and related equipment for an estimated cost of $700 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of the United Kingdom (UK) has requested to buy one (1) Ballistic Missile Defense Radar (BMDR); and two (2) Command and Control Battle Management and Communications (C2BMC) user nodes (with network capability required to connect to the C2BMC System to support radar operations). Also included are design and construction of a combined radar-equipment shelter; encryption devices, secure communication equipment, and other required COMSEC equipment to support radar operations; spare and repair parts, support and testing equipment, publications and technical
documentation, personnel training and training equipment, U.S. Government and contractor engineering, technical and logistics support services, and other related elements of logistical and program support. The total estimated program cost is $700 million.

This proposed sale will support the foreign policy goals and national security objectives of the United States by improving the security of a NATO Ally that is a force for political stability and economic progress in Europe.

The proposed sale will improve UK’s ability to meet current and future ballistic missile threats to the UK and NATO by improving the effectiveness of NATO BMD systems. The United Kingdom will have no difficulty absorbing the BMD Radar into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractor will be Lockheed Martin, Moorestown, NJ. There are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale.

Implementation of this proposed sale may require the assignment of approximately 15 U.S. Government and up to 100 contractor representatives to the UK, at any given time, during the construction, installation, integration and testing of the BMDR and C2BMC capability. There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

This notice of a potential sale is required by law. The description and dollar value is for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 962
75 270
113
ELM-2080 Green Pine - Long Range Anti-Ballistic Missile Radar
ELM-2080-2080S_1_825x515_0.jpg



ELM-2090 TERRA - Strategic Early Warning Dual Band Radar System
ELM-2090%20TERRA_1920x525.jpg




ELM-2090S SPECTRA - Early Warning & Defense S-Band Digital Radar
ELM-2090S%20SPECTRA_2_825x515.jpg



ELM-2090U ULTRA - Early Warning UHF Digital Radar
ELM-2090U%20ULTRA_3_825x515.jpg

The operationally proven ELTA's ULTRA Early Warning and long-range search and track radars are a family of transportable land-based radar systems designed to autonomously detect and simultaneously track dozens of Ballistic Missiles (BMs), satellites and airborne targets at very long ranges. The radar operates under all weather conditions and in the presence of dense electromagnetic environments.



ELM-2040 OTH-B - Early Warning OTH-B Radar

The OTH-B Early Warning Radar (ELM-2040) is a state-of-the-art backscatter radar system that performs early warning, tracking, and cueing of long-range ballistic, cruise, and hypersonic missiles, as well as Air Breathing Targets (ABT) and Sea Surface Targets - all at distances of thousands of kilometers. OTH-B employs digital AESA technology and sky wave over-the-horizon (OTH) techniques developed by ELTA over decades of experience in the design and development of air defense radars.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 066
14 292
113
Elolvastad a válaszom egy részét és teljesen másról írsz. Bravo!
A Moszkva környéki ABM lokátor állomások nem nagy hatótávolságú felderítő,- és előrejelző lokátorok, teljesen más frekvencián dolgozó célkövető, és rávezető lokátorok. Amit ajánlottam, egyáltalán nem foglalkoztál vele. Majd ha érdemben tudunk a témáról beszélni (mert tudjuk, hogy mi, micsoda és mire való, a teljes rendszert ismerjük), akkor majd visszatérhetünk rá, addig teljesen felesleges.
Más a frekvencia de fundamentálisan ugyanúgy működik.
Az ABM-et csak ilusztrációnak raktam be
A radar horizont ugyanúgy megkerulhetetlen, de ezzel láthatólag direkt nem foglalkozol. Bravó!
Az, hogy az ICBM mire eléri a pálya csúcsot már 2700nm 4800km tavolodott az indítástól ami ugye eleve 3000km van Kubától. De mindegy is mert már 4000km távolságban 1200km van a horizont.
A számok alapján Kuba alkalmatlan Oroszország számára függetlenül attól milyen hatótávolságu radart raknának oda. Rossz helyen és távolságban van.
 
  • Tetszik
Reactions: gafzhu and Rferi66

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 199
25 768
113
Annyira nem értesz hozzá, hogy már nagyon fárasztó vagy, de osztod az észt. Foglalkozzál inkább a műholdakkal, meg a pályáikkal a bennük lévő berendezésekkel, mert ahhoz meg én nem értek. Egyszerűen nincs miről beszélgetnünk tovább az ABM rendszerekről.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 066
14 292
113
Annyira nem értesz hozzá, hogy már nagyon fárasztó vagy, de osztod az észt. Foglalkozzál inkább a műholdakkal, meg a pályáikkal a bennük lévő berendezésekkel, mert ahhoz meg én nem értek. Egyszerűen nincs miről beszélgetnünk tovább az ABM rendszerekről.
Akkor magyarázd el légyszíves, hogy is lesz jó a +3000km levő Kuba a te elképzelésed szerint. Nem az ABM rendszerről van szó! Kérlek világosíts fel!
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 199
25 768
113
Te jössz állandón ezzel a Minuteman-III rakéták indításával. Én sohasem mondtam, hogy ezeknek az indítása miatt lenne rá szükség. Eleve az Atlanti-Óceán nyugati légterének a felügyelete lenne a célja, az USA keleti és déli partvidékével együtt. A Minuteman-III rakéták indítását ráadásul műholdakról figyelik. Ahhoz nem kellenek ezek a lokátor állomások, de az Atlanti-Óceánból a tengeralattjárókról indított rakétákhoz jól jöhetnek.
A korai, nagy hatótávolságú felderítő,- és előrejelző lokátor állomások részei az ABM rendszernek, mégpedig az első lépcsőt alkotják. A Voronyezs típusú lokátor állomásoknak több típusa létezik. Deciméteres, vagy méteres hullámsávban dolgoznak. A méteres jellemzői, hogy a kisugárzott elektromágneses sugarak visszaverődnek az ionoszférán, majd a földről megint visszaverődnek, tehát követik a földfelszint. Így a kb. 4.200-8.000km-es hatótávolságon belül képesek a kismagasságú célok felderítésére és követésére is, amit a gyakorlatban be is bizonyítottak, amikor az Armaviri Voronyezs-DM lokátor állomás a Fekete-tengeren hajókról indított rakétákat felderítette és követte 2014-ben. (előzőleg már hivatkoztam rá). Ráadásul képesek egy golf labda nagyságú célt is követni.
Oroszországnak milyen nagy hatótávolságú felderítő,- és előrejelző lokátor állomásai vannak jelenleg rendszerben? Telepítési idejük szerint. Egy kis összefoglaló.
Lehtuszi - Voronyezs-M (77Ja6) 100-4..200km hatótávolság. 2006-tól működik. Felelősségi körzete Marokkotól a Spitzbergákig terjed. Modernizálása folyamatban van Voronyezs-VP (77Ja6VP) típusúra, amely már az USA kelti partjáig képes lesz felderíteni célokat.
Armavír - Voronyezs-DM (77Ja6-DM) 6.000km hatótávolságú. 2013-től működik. Két irányt zár le. Felelősségi körzete Dél-Európától Afrika északi partjáig terjed (Kiváltotta a Szevasztopoli 116Zs6 (5N15) típusú Dnyesztr lokátor állomást, illetve a Gabalai 5N79 Darjal lokátor állomást.
Pionyerszkíj (Kalinyingrádi régió). - Voronyezs-DM 6.000km hatótávolság. 2014-től működik. Felelősségi körzete Európa, Angliát is beleértve. Kiváltotta a Baranovicsiben lévő Volga és a Munkácsi Dnyeper lokátor állomásokat.
Miseljovka - Voronyezs-M 6.000km hatótávolság 2014-től működik. Felelősségi körzete az USA nyugati partjától Indiáig. A Dnyepr lokátor állomást váltotta fel.
Enyiszejszk - Voronyezs-DM 4.200km hatótávolság 2017-től működik. Oroszország Észak-keleti irányát zárja le.
Barnaul - Voronyezs-DM 4.200km hatótávolság 2017-től működik. Oroszország Dél-keleti irányát zárja le.
Orszk - Voronyezs-M 6.000km hatótávolság 2017-től működik. Felelősségi körzete a Taklimakan-sivatagtól a Földközi-tenger partjáig terjed, Leváltotta a Kazahsztánban lévő Dnyepr lokátor állomást.
Vorkuta - 111Zs6 Voronyezs-SzM 6.000km hatótóávolság 2022-től működik. Oroszország Északi irányát zárja le.
Olenyegorszk - Voronyezs-VP 8.000km hatótávolság 2022-től működik. Oroszország Északi-nyugati irányát zárja le.
Szevasztopol - MSzM
- Kibőviti az Armaviri lokátor állomás lehetőségeit.
A fentiek alapján egy Kubába telepített lokátor állomás szerintem nem kicsit dobna Oroszország felderítési képességein, akár több irányt is lefedve.
Telepítések a Szovjetúnióban.
Daryal_radars_planned_RUS.png
 
  • Tetszik
Reactions: Negan