Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
A várható karácsonyi járványhelyzetről, az oltási akcióhétről is beszélt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szóba került azonban az esetleges negyedik, koronavírus elleni oltás és az is, hogy érdemes-e bízni az antitestvizsgálatban.

Én optimista vagyok, látni kell, hogy a korábbi hullámokhoz hasonlóan egy bizonyos csúcs után aránylag gyorsan elkezd csökkenni az esetek száma. Ha minden jól megy, akkor karácsonyra már jóval kevesebb esetszámunk lesz
− mondta Szlávik János a TV2 reggeli műsorában. Hozzátette: ez változhat, és nem biztos, hogy így lesz, de úgy tűnik, hogy „ez a karácsony, ami nemcsak egy ünnep, hanem egy érzés, ez azért velünk marad”.

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Sorra teszik kötelezővé az általános és középiskolák a maszkviselést, miután a múlt heti Kormányinfón bejelentették, hogy az üzletekbe, a színházakba és mozikba maszk nélkül nem lehet bemenni, az iskolai szabályokról azonban az igazgatók dönthetnek.

 
M

molnibalage

Guest
Náunk az ovikba jövő hétfőtől még oltott szülő sem mehet be, az ajtóban kell átadni a gyerekeket...

December elsejétől szigorítják a belépés rendjét az iskolákba, a szülőket csak védettségi igazolvánnyal engedik be az épületekbe – írja a Telex egy birtokába került levélre hivatkozva. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének határozata alapján a szülők csak egy bizonyos pontig kísérhetik a gyerekeiket, de védettségi igazolvány nélkül nem léphetnek be az intézmény területére.

Ezek már halottnak a csók intézkedések.
Pont olyan balfaszok ezek, mint egy éve, csak nincs boltzár és esete 7-es tömeg.

Az ilyen apró, de kevéssé hatékony dolgokat szeptembertől is lehetett volna csinálni.
Most november vége van.
A maszkot is vissza lehetett volna vetetni okt elején.

stb.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 140
113
Az 100 kórházra számolva 5 ill. 8 katona...

Egy oltóponton 5-8 plusz ember már érdemi segítség.
Egyébként tegnap hazafelé eljöttem 2 oltópont mellett is. Egyiknél sem volt kinti sorállás, de benézve mindkettőben voltak oltakozók és serényen ment a munka. Aki akkor odament, max. 10-15 percen belül oltáshoz jutott.
Egyelőre jól működik az akcióhét és ez a lényeg.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
A Magyar Honvédség további katonákat küld a kórházakba az oltási akcióhét idejére – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfő este az MTI-t.

Eddig 300 katona teljesített folyamatosan szolgálatot a kórházakban, egészségügyi intézményekben. A hétfőn indult oltási akcióhéten további 480 katona segíti a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátását.

Így hétfőtől összesen 79 helyszínen csaknem 800 katona támogatja az egészségügyi ellátórendszer munkáját a járványkezeléssel összefüggésben – írták.

 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 462
46 362
113
Nálunk az ovikba jövő hétfőtől még oltott szülő sem mehet be, az ajtóban kell átadni a gyerekeket...

December elsejétől szigorítják a belépés rendjét az iskolákba, a szülőket csak védettségi igazolvánnyal engedik be az épületekbe – írja a Telex egy birtokába került levélre hivatkozva. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének határozata alapján a szülők csak egy bizonyos pontig kísérhetik a gyerekeiket, de védettségi igazolvány nélkül nem léphetnek be az intézmény területére.

Nálunk az oviban nyárig - szerintem több mint egy évig - így volt. Ezen miért akadsz fenn? Az iskolában ezzel egyidőben vezették be ugyanezt, csak ott nem oldották fel az új tanévre sem. Az óvoda a vírushelyzetre való tekintettel vagy 2 dadust ültetett az ajtóhoz és az érkező gyerekeket ők vitték be, és bent pedig az óvónők/dadusok öltöztették át a kölyköket.

De a suliban mindig is az volt a policy, hogy csak az elsős gyereket lehet bekísérni. Másodiktól kapuban elbúcsúzni, és a gyerek egyedül megy be tetszőleges időpontban. (náluk biztosítanak reggeli ügyeletet is)
A felsősök esetén az érkező diákok az udvaron várják meg reggeli első órát. Az első óra előtti jelző csengetés után lehet csak bemenniük ez 'asszem 7:50-kor van.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 502
5 052
113
Nekem meggyőződésem, hogy bőven 80% felett járnánk beoltottságban, ha a háziorvosok megkapnák az oltást, és ők intézhetnék regisztráció nélkül.
Vagy kijelölt (akár kis számú) oltópontokon 0-24-ben oltanának mindenféle előzetes regisztráció nélkül.
Nálunk az első oltás majdnem így volt. Regisztráltunk, és utána pár héttel hívott a háziorvos, hogy mehetünk. A regisztráció azért volt hasznos, mert így nem 1500 - 2000 embert kell felhívnia, hanem csak azokat, akik szerettek volna oltást. :) (ez akkor volt, amikor még nem lehetett tudni hogy mikor és mennyi vakcina lesz)

Hogy most miért kell regisztráció, azt én sem értem. Vakcina bőség van, legtöbb helyen választhatsz, hogy milyen oltást szeretnél. Legyen időpont foglalás, aki akar foglal időpontot hogy ne kelljen várakoznia, Aki meg nem foglal, az legfeljebb sorba áll.
 
  • Tetszik
Reactions: bel
W

Wilson

Guest

Gondolatok a járványügyi adatok közléséről​

Ferenci Tamás

"S jogunk van
– hisz halandók s életadók vagyunk –
mindazzal szembenézni,
mit elkerülni úgysem tudhatunk.
Mert növeli, ki elfödi a bajt."

(Illyés Gyula: Bartók)



Gyakran kérdezik tőlem, hogy mik azok az adatok, amiket véleményem szerint fontos/hasznos/célszerű/elvárható lenne közölni a járvány kapcsán, amelyek közlése segítené a járvány elleni küzdelmet. Egyáltalán nem fogom megkerülni a kérdést, igyekszem rá nagyon is konkrét választ adni, de elöljáróban fontosnak tartok néhány dolgot kiemelni.

Összefoglaló​

Az őszinte kommunikáció, a transzparens adatközlés és döntéshozatal, az emberek partnerként kezelése a sikeres járványügyi védekezés egyik alapja. Ez ugyanis talán a legfontosabb eszköz a lakosság bizalmának megnyeréséhez és fenntartásához, mely nélkül lehetetlen a hatékony védekezés – a transzparencia hiánya a legjobb táptalaj a különböző összeesküvés-elméletek terjedéséhez. Az adatok minél szélesebb körű gyűjtése és közlése szükséges ahhoz is, hogy a lakosság tisztában legyen a helyzet valódi súlyával, ami nélkül nem várható el, hogy ennek megfelelően viselkedjen. A nyílt adatközlés az egyik legjobb minőségbiztosítási eszköz is, mert a közvélemény figyelme, ellenőrzési lehetősége jellemzően nagyon hatékonyan kikényszeríti a jó minőségű munkát. Egyúttal az is igaz, hogy minél több független szakértő tudja elemezni az adatokat, annál valószínűbb, hogy a hibák a lehető legkorábban kiderülnek, és a leggyorsabban felbukkannak a továbbfejlesztési lehetőségek, mely természetesen elemi érdeke a népegészségügynek.

Írásomban részletesen érvelek a fenti állítások mellett, és egyúttal válaszolok a leggyakoribb ellenvetésekre és tévhitekre is (hogy az emberek úgysem tudnak mit kezdeni az adatokkal, hogy kitörhet a pánik, ha közöljük az adatokat, hogy a közölt adatokat félreértenék).

Számos nemzetközi példát hozok, melyek megmutatják, hogy a nyílt és transzparens járványügyi kommunikáció hogyan tudja támogatni a védekezést. Megmutatom, milyen típusú adatgyűjtések és adatközlések jellemzőek más országokban, melyek támogatják mind a szakembereket (hogy további elemzéseket készíthessenek), mind a lakosságot (a megfelelően interpretált eredmények közzétételével), és megmutatom, hogy mindez hogyan segíti a fenti célok elérését.

Felvázolom a jelenlegi magyar helyzet jellemzőit, nagyon részletesen bemutatom hiányosságait, és konkrét válaszokkal is szolgálok arra a kérdésre, hogy milyen adatok közlése lenne szükséges (és egyben lehetséges).

Tartósan sikeres járványügyi védekezés, és általában hatékony népegészségügy nem lehetséges a lakosság támogatása és bizalma nélkül. Ehhez szükséges a lehető legteljeskörűbb tájékoztatás nyújtása, lételeme a rendszer tanulóképessége, a hibák gyors felismerése és javítása, és ezek mindegyikének az alapja a transzparencia.

Négy szempont
Az adatok minél szélesebb körű közlését, a transzparenciát, az emberek partnerként kezelését nem „passzióból” hangsúlyozom. Négy szempontot is felsorolnék, nagyjából fontossági sorrendben, amiért ez véleményem szerint lényeges, és amiért a sikeres járványkezelés egyik alapja.

Egy járvány kezelésének talán legfontosabb alappillére a lakosság bizalmának megnyerése, és folyamatos fenntartása. Ennek egyik alapeszköze a transzparencia, mert az adatok visszatartása a legjobb táptalaj a különböző összeesküvés-elméletek terjedéséhez, így igen komoly károkat tud okozni a járványügyi védekezésnek. Kicsit tágabban szemlélve, a népegészségügynek – ilyen szempontból – hármas feladata van: adatok gyűjtése, a gyűjtött nyers adatok közzététele az adatvédelmi és személyiségi jogi korlátok betartásával, és a nyers adatok alapján elemzések készítése, a lakosság közérthető tájékoztatása. Jelen írás mindhárom szempontot fogja érinteni, de elsősorban a középsőre fókuszálok; érdemes azonban általában is végiggondolni, hogy a magyar népegészségügyi rendszer mennyire képes krízishelyzetben betölteni ezt a hármas szerepkört.
Az emberektől csak akkor várhatjuk el, hogy a helyzet súlyának megfelelően viselkedjenek, ha tisztában vannak a helyzet súlyával. Bármennyire is trivialitásnak hangzik, muszáj ezt is hangsúlyozni: nem róható fel, ha nem így cselekednek, ha közben sötétségben vannak tartva a valódi helyzetet illetően. Ez ma Magyarországon talán a kórházban kialakult viszonyok ügye kapcsán jelentkezik legélesebben: a közszolgálati médiát követő emberek abban a hiszemben vannak, hogy a kórházakban minden a legtökéletesebb rendben van, semmiféle problémáról, nehézségről, pláne létszámhiányról, a személyzet elcsigázottságáról, leírhatatlan nyomás alatt dolgozó orvosokról, kétségbeejtő helyzetekben segítség nélkül maradó szakdolgozókról, sőt, medikusokról nem hallhattak egyetlen szót sem másfél év alatt, arról pedig aztán végképp nem, hogy esetleg olyan is előfordulhat, hogy nem teljesen tökéletes ellátást kapna egy beteg. Korlátozott értelme van méltatlankodni azon, hogy egészségügyi dolgozók elvezényelve, családjuktól száz kilométerre, napi 14 órában küzdenek azért, hogy mások szabadon moziba járhassanak, ha közben a „mások” úgy tudják, hogy minden a legteljesebb rendben van az egészségügyben.
Megemlítendő a minőségbiztosítás szempontja. Az adatok egyúttal az egészségügyi ellátórendszer működésének jóságáról, a járványkezelés hatékonyságáról is tudósítanak. Ezért fontos maguknak a járványügyi adatoknak is a transzparens minőségbiztosítása (hogy ezek az információk megbízhatóak legyenek), de ami a mi mostani szempontunkból talán még lényegesebb, az ellátás minőségét is jellemző további adatok mérése, nyilvánosság elé tárása. Amennyiben ugyanis ezek csak "belső kommunikációban" van visszacsatolva, akkor sokkal kisebb a nyomás a javítás irányába, ha azonban az érintettek tudják, hogy erről a közvélemény is értesül, akkor ez jellemzően már önmagában is nagyon jól kikényszeríti a sokkal jobb minőségű munkát.
Ez a szempont inkább alpontja az előbbinek, csak azért veszem külön, hogy egy népszerű ellenérvre rögtön válaszolni is tudjak: „Minek az átlagembernek ez a sok adat? Úgysem tud vele mit kezdeni!”. Azon túl, hogy már ezzel sem feltétlenül értek egyet, egyrészt mert igenis legyen minden állampolgár felhatalmazva, ennek sok előnye van, másrészt, mert minden állampolgár fizeti a népegészségügyet, ezért joga van megismerni annak minden adatát, ami más jogát nem sérti, pláne, ha az az ő veszélyeztetettségére vonatkozik, de valóban tény, hogy a legtöbb ember nem közvetlenül fogyasztja (fogyasztaná) ezeket az információkat. Hanem hogy? Szakértőkön, elemzéseken, kutatók analízisén keresztül. Ezek megszületésének azonban feltétele, hogy legyenek adatok, amik elemezhetőek! Az adatok visszatartása tehát igenis gond „az átlagembernek” is, még akkor is, ha ő maga nem elemezné az adatokat, mert azt is lehetetlenné teszi, hogy független szakértők elemzését hallja. Ha viszont ilyen nem létezik, az nem egyszerűen gond, hanem egyenesen életveszélyes, azért az, mert így nincs külső kontroll, és emiatt sokkal kisebb az esélye, hogy a hibák kiderüljenek. Nagyon fontos, hogy nem csak a szándékos csalásokról beszélek, ez a legjóhiszeműbb, véletlen tévedésre is ugyanúgy vonatkozik. Soha, semmilyen szakértő nem tud tévedhetetlen lenni, ezért baj, ha csak egy szűk kör végez elemzéseket: minél több, független szemlélő van, annál valószínűbb, hogy kiderüljenek a hibák, annál valószínűbb, hogy felszínre kerüljenek új, jobb elemzési lehetőségek. (Hogy ne érhessen az a vád, hogy más kontójára okoskodom, vegyük a saját példámat: a kutatásaim elemzései jórészt nyilvánosan elérhetőek, az egyetemi jegyzeteim bárki számára nyilvánosak, az előadásaim videói nagy számban fent vannak a Youtube-csatornámon, szintén bárki számára megtekinthetően. Ennek csak kisebb részt az az oka, hogy azt gondolom, hogy az adófizetőknek illik látniuk, hogy miért fizetnek engem, egyetemi oktatóként, a sokkal fontosabb pontosan az előbbi szempont: minél több ember látja ezeket, annál valószínűbb, hogy kiderülnek a hibák, hogy érkeznek hasznos továbbfejlesztési javaslatok.) Hogy így viszont lehet olyan az elemzők között, aki téved? Hazudik? Érdekellentétből kifolyólag hibás értelmezést tesz közzé? Hogyne! Csak így ez is látszódni fog, hiszen a többi elemző e fölött is kontrollt jelent, míg a jelenlegi rendszerben pontosan ugyanúgy megvan ennek a lehetősége, csak így még ki sem derül!


ferenci/GondolatokAJarvanyugyiAdatokKozleserol
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Ezek már halottnak a csók intézkedések.
Pont olyan balfaszok ezek, mint egy éve, csak nincs boltzár és esete 7-es tömeg.

Az ilyen apró, de kevéssé hatékony dolgokat szeptembertől is lehetett volna csinálni.
Most november vége van.
A maszkot is vissza lehetett volna vetetni okt elején.

stb.
egy nap alatt felvette az oltást 50 ezer hurrá...
ok, minden nap, két hétig.hétégén is. lehetne 700 ezer. matematikailag. akiket aztán a második héttől újra kellene oltani.
meg a harmadik oltást szórni ezerrel.
meg oltani a gyerekeket fiatalokat, mert a közösség +delta azt jelenti, ők lehetnek most a fő fertőzött csoport,

erre egyszerúen nincs kapacitás, szerintem lesz talán 300 000 új oltott, talán.
lehetett volna másképp.
de elbaszták.
most van akció, mint anno az átkosban LEGO a boltan egy hétig, karácsony előtt.

ez van...
 
  • Tetszik
Reactions: bel

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Nálunk az oviban nyárig - szerintem több mint egy évig - így volt. Ezen miért akadsz fenn? Az iskolában ezzel egyidőben vezették be ugyanezt, csak ott nem oldották fel az új tanévre sem. Az óvoda a vírushelyzetre való tekintettel vagy 2 dadust ültetett az ajtóhoz és az érkező gyerekeket ők vitték be, és bent pedig az óvónők/dadusok öltöztették át a kölyköket.

De a suliban mindig is az volt a policy, hogy csak az elsős gyereket lehet bekísérni. Másodiktól kapuban elbúcsúzni, és a gyerek egyedül megy be tetszőleges időpontban. (náluk biztosítanak reggeli ügyeletet is)
A felsősök esetén az érkező diákok az udvaron várják meg reggeli első órát. Az első óra előtti jelző csengetés után lehet csak bemenniük ez 'asszem 7:50-kor van.
Nem akadok fent. nálunk is így volt, de sok gyereket megviselt, hogy egy maszkos vadidegen viszi be a szülő helyett, csak beírtam mint a járvánnyal kapcsolatos fejlemény...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Tegnap óta oltási akcióhét zajlik Magyarországon, hétfőn közel 131 ezer oltást adtak be, több mint 18,5 ezer eddig oltatlan ember jelent meg az oltópontokon az első oltásért és 105 ezren a megerősítő harmadik oltást is felvették
 
  • Tetszik
Reactions: BJani and Blitz97

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
1.025.697 fertőzött (+27.209, 3 nap alatt)
6.451 kórházban (+329)
649 lélegeztetőgépen (+36)
144.533 aktív eset (+16.409)
847.992 gyógyult (+10.408)
33.172 elhunyt (+392)
6.024.568 kapott oltást (+6.761, 1 millió 834 ezren a harmadik oltást is felvették)
8.134.310 mintavétel (+127.729)
50.429 hatósági házi karanténban (-8.748)
68a49b37b3d081790b88b054c0b15753.png
1.032.215 fertőzött (+6.518)
6.830 kórházban (+379)
663 lélegeztetőgépen (+14)
147.558 aktív eset (+3.025)
851.314 gyógyult (+3.322)
33.343 elhunyt (+171)
6.043.116 kapott oltást (+18.548)
8.157.875 mintavétel (+23.565)
49.737 hatósági házi karanténban (-692)
dda89a9bb071d6c4b6322fa7f9555362.png
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
1.032.215 fertőzött (+6.518)
6.830 kórházban (+379)
663 lélegeztetőgépen (+14)
147.558 aktív eset (+3.025)
851.314 gyógyult (+3.322)
33.343 elhunyt (+171)
6.043.116 kapott oltást (+18.548)
8.157.875 mintavétel (+23.565)
49.737 hatósági házi karanténban (-692)
dda89a9bb071d6c4b6322fa7f9555362.png

Nagyon magas a tesztpozitivitási arány...
 
M

molnibalage

Guest
Látom nem sikerült értelmezni most sem az írást...
Már, ha egyáltalán elolvastad...

  1. Az emberek 3/4-e oltott kétszer a stat szerint.
  2. Csak éppen az nincs odaírva, hogy mikor kapták az elsőt és másodikat sokan. Mert az oltások hatásossága sajnos a jelek szerint idővel csökken.
  3. Az ugye megvan, hogy a wuhani változat kb. kihalt és az oltások az ellen készültek?
  4. Az ugye megvan, az oltás sem 100%-os hatékonyságú?
  5. Ha 100% be lenne oltva te nagyonhülye, akkor a halálozásos esetek 100% oltott embereknél lenne. Most 75%, de ez papír érték, ezek egy része biztosan nem védett más sajnos.

Hát ebből nem sikerül kimatekozni neked, mert fiam segghülye vagy.

A valós védettek aránya talán 65% lehet ez alapján, de mivel 75% van oltva ezért őket is védettként kezelik.

Így lehetséges az, hogy az oltottak közül akár többen halnak meg. De tudod az ARÁNY nem mindegy te nagyon te.

Ha van 3000 új eset és abból meghal 30 vagy 500 új esetből 25.
Több hal meg az első csoportból absz. értékbe, na de arányaiban?

De te még ezt sem érted meg, mert ENNYIRE ostoba vagy.

yV2KFbI.png
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 462
46 362
113
Ezek már halottnak a csók intézkedések.
Pont olyan balfaszok ezek, mint egy éve, csak nincs boltzár és esete 7-es tömeg.

Az ilyen apró, de kevéssé hatékony dolgokat szeptembertől is lehetett volna csinálni.
Most november vége van.
A maszkot is vissza lehetett volna vetetni okt elején.

stb.
Miért nem érted meg, hogy nem az a cél, hogy ne betegedjenek meg az emberek?
Tessék a német egészségügyi miniszter ezt mondja:

A német egészségügyi miniszter szerint a tél végére mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz​

https://444.hu/2021/11/22/jens-spah...tanak-vagy-felepul-vagy-pedig-meghal-covidban

De nem is értem, hogy miért gondolja itt bárki is, hogy más lesz. (És ezt most nem cinikusan mondom).
Orbán már augusztusban kijelentette, hogy a negyedik hullámban mindenki meg fog betegedni, aki nincs beoltva. Mégis mi nem világos ezen?
Milyen
Jelenleg elérhetők a vakcinák (és főleg mindenkinek a 3. oltás is!!!), amelyek biztosítják, hogy a társadalom csak elenyésző részének veszélyezteti az életét.

Megvolt a lehetőség, hogy a nyár folyamán beoltassa magát, aki akarta. A D variáns, meg elvégzi a dolog természetes szelekciós részét.
Lehet, hogy ez viszont cinikusan hangzik, de aki a meglévő oltások ellenére, és a kormányzati (nem csak a hazai!) kommunikáció ellenére nem oltatta be magát, annak a védettségi igazolvány mintájára egy Darwin kártyát utalnék ki...