[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 284
120 122
113
Egyelore sehol nincsen nemhogy rendszeresitve, de meg tesztelve sem, par proto letezik belole a gyertonal.
Raadasul qrva draga a Boxer alap miatt is - ennel az RM HX3=ra tett sajat lovege szerintem biztosan kedvezobb aru lesz.
Felejtos...
Az AGM-et lehet tenni teherautóra is illetve a KMW felhegesztette a MARS2 alvázaira is. (mindkettőből van protó) A boxer alap nem követelmény. Iga
AGM-Iveco-8x8-KMW-004.JPG


ASCOD-with-DONAR-155mm-turret.jpg

Igazából nem tudjuk, hogy mennyi is lenne ez pl teherautón, az biztos viszont hogy ez azonos a legtöbb alkatrészében és műküdésében a PZH-val.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 803
35 996
113
Egyelore sehol nincsen nemhogy rendszeresitve, de meg tesztelve sem, par proto letezik belole a gyertonal.
Raadasul qrva draga a Boxer alap miatt is - ennel az RM HX3=ra tett sajat lovege szerintem biztosan kedvezobb aru lesz.
Felejtos...
Az RM lövege sem nagyon tart előrébb, de kb. mind a kettő jó lenne nekünk: HX3-on vagy más alapon.
A nagy összeborulás miatt az RM AGM-je lesz, ha lesz.

Egyébként egy "platós Lynx"-re is rá lehetne tenni szerintem és akkor KMW kihagyásával lehetne egy közel PZH képességű önjáró lövegünk. Ha tényleg komoly feszkó van az RM és KMW között, akkor az RM előbb utóbb amúgy is kijönne egy alternatív, csak saját gyártású "PZH-val". Ez nyilván Lynx alapú lenne, mert más láncos alvázuk amúgy sincs jelenleg...
 
K

kamm

Guest
Az AGM-et lehet tenni teherautóra is illetve a KMW felhegesztette a MARS2 alvázaira is. (mindkettőből van protó) A boxer alap nem követelmény.
Az a MARS2 az az Ascod alja, ugy emlekszem, de valoban, abbol a proto szintjeig letezett; nem rendeltek meg a nemetek sem, az meg dragabb, mint barmelyik.
A teherautosrol kizarolag rendert talatam, szerintem abbol nem volt proto es gyanitom, eleg instabil lehet - emlekszel, mekkora a difi az elso es a mostani Boxeres AGM kozott? Leultettek a tornyot mert mar az elso videon is irgalmatlanul hanykolodott a lovestol a boxer.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 284
120 122
113
Az RM lövege sem nagyon tart előrébb, de kb. mind a kettő jó lenne nekünk: HX3-on vagy más alapon.
A nagy összeborulás miatt az RM AGM-je lesz, ha lesz.

Egyébként egy "platós Lynx"-re is rá lehetne tenni szerintem és akkor KMW kihagyásával lehetne egy közel PZH képességű önjáró lövegünk. Ha tényleg komoly feszkó van az RM és KMW között, akkor az RM előbb utóbb amúgy is kijönne egy alternatív, csak saját gyártású "PZH-val". Ez nyilván Lynx alapú lenne, mert más láncos alvázuk amúgy sincs jelenleg...
Az baszott drága lenne pont ez lenne a lényege, hogy költséghatékonyan minél nagyobb képességet kapj ha lynxre rakod azt sem tartom kizárhatónak, hogy drágább lenne mint egy PZH.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Én a képeken nem látok benne motort. Ha tényleg nincs, akkor kézzel kell mozgatni. (Egy 4 tonnás ágyúról beszélünk.) Ha nem tökéletesen sima a terep, és esetleg emelkedik is, akkor jól jön a + kéz. Ha pedig gyorsan kell távozni, akkor nagyon számít minden másodperc. A vontatott ágyú egy munkás eszköz. :) 5 fős csapat esetén ha a sofőr a teherautóban marad, akkor máris csak 4-en vannak.
de tartalékosok nem mennek így harchoz :D mire ők kitelepülnek már dolgoznak a terepen. vontatott ágyú nem kell haladnia az ékkel védelmi állásba elég ha az ellen kis mélységébe lő. ahhoz hogy hasomnló lőtávú eszköz biztos kiszedje annak az első vonalakba kell lennie tehát egy pzh pl és nem egy másik vontatott... de ha a pzh az 1. vonalakba nem a tarcsis vontaott löveg lessz a célpontja... mert ha a pzh olyan közel akkor ott bezony valami átszakadt vagy szakadni készül (akkor meg jó ha ott van)olyan esetben minden 1es cső számít mind1 mi vagy hány éves.
 
K

kamm

Guest
Hát maradjunk annyiban, hogy jó lenne ha nem 2005-ből indulnál ki. (és ezt RM középvezetővel való beszélgetés alapján mondom.)
Maximum annyi igaz belole, hogy a Nexterrel tortent osszeolvadas miatt elesebb a verseny, de tovabbra sem 'utaljak' egymast, csinalnak egy csomo-csomo penzt a kozos Boxeren, a RM mar 2028-2019-ben bele akarta magat vasarolni a KNDSbe es igy tovabb.

Juniusi pillanatkep: https://sldinfo.com/2021/06/an-update-on-knds-june-2021/

"KNDS has formed an industrial partnership with German manufacturer Rheinmetall in a Franco-German project to develop and build a heavy tank and networked vehicles, including land combat robots, in a project dubbed Main Ground Combat System.

MGCS is due to replace German Leopard 2 and French Leclerc tanks in 2035.

The army must compete with the air force, which expects to win hefty funding for development of a European future combat air system, which includes a new fighter jet, as well as a European medium-altitude, long-endurance drone.

“Vigilance is needed because of the financial boost for aviation,” an industry source said, referring to spending earmarked under the French multiyear military budget law.

The next big step for MGCS was for the partners to reach agreement on how to share out work on the main technology demonstrator, the source said.

The partners needed to “converge” on which company will work on which key blocks of technology, which will underpin the program.

There was no timetable for an agreement, but the talks were sensitive as the deal was intended to be a 50/50 split on a Franco-German basis.

Krauss-Maffei Wegmann and Rheinmetall must agree how to organize the German 50 percent share of the work, while Nexter will want to assure its 50 percent share was upheld."


Tényleg nagy a harag RM KMW viszonyban? :)
Nem. Ez egy hulyeseg, amit itt talalt ki valaki.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
vontatott tüzérségnek bőven elég a az első két ön és körvédőképes állás sort tudja támogatni... a felett is igen hasznos de ott már átfedés lehetséges másik csővekkel. be kell csapni a vontatottakat saját mélységbe az ön és körvédő állások esetleges támogatására. máris van egy 30-40 km er széles védöv.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár
K

kamm

Guest
Jah tudom, de egyelőre ez pont annyira sötét ló mint a HX3 howtizer, azzal a különbséggel, hogy az AGM már hajtott végre éleslövészetet az HX3 meg egy mockup.
Letsegtelen, en a HX3 elonyet masra alapozom, a loveg a RM erossege, nem veletlenul adja a KMWnek is o, masreszt anyagilag olcsobb lenne, harmadreszt iegn jo sansszal valamifele osszeszerelest vagy beszallitast is megcsipnenk vele.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 284
120 122
113
Az RM konkrétan a KMW-t be akarta kebelezni még a KNDS merger előtt, ennek az eredménye lett a KNDS többek közt azért is mert majdhogynem monopolhelyzetbe hozta volna az RM-et nagyon sok területen Európában.
És bocs de a lynx fejlesztő team vezetőjének előbb hiszek mint neked :D