[BIZTPOL] Közép-Ázsia (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Батырхан Даримбет.

Batyrkhan Darimbet.

Az 54 éves Batyrkhan Darimbet, az ellenzéki Demokratikus Választás Kazahsztánban mozgalom politikai tanácsának tagja és az Azattyk kazah szerkesztőség egykori tudósítója, aki az Azat című ellenzéki újságot vezette, 2005-ben, hat nappal egy rejtélyes autóbaleset után halt meg Zsambil területen.

A 60 éves Zamanbek Nurkadilovot, Almaty volt miniszterét és volt polgármesterét, aki 2004-ben csatlakozott az ellenzékhez, és korrupcióval vádolta Nazarbajev elnököt, 2005-ben, három héttel az elnökválasztás előtt holtan találták saját otthonában Almatyban. Ez nem sokkal azután történt, hogy Nurkadilov közölte, hogy nyilvánosságra fogja hozni a magas rangú tisztviselők korrupcióját bizonyító dokumentumokat. A testén három golyó ütötte lyuk volt - kettő a mellkasán és egy a fején. Nurkadilov halálát hivatalosan öngyilkosságnak nyilvánították.

A 23 éves Anasztaszija Novikova az NTC műsorvezetője és Nazarbajev vejének, Rakhat Alijevnek állítólagos szeretője volt. Rejtélyes körülmények között halt meg 2004-ben Bejrútban, ahová állítólag szülni ment. Novikova barátai és rokonai létrehozták az Igazságot Novikovának nevű csoportot, és Alijevet vádolták az erőszakos halálában való részvétellel.

A 14 éves Oksana Nikitina, Elena Nikitina ellenzéki aktivista lánya 2005 októberében tűnt el Almatiban. Holttestét néhány héttel később találták meg. Jelena Nyikitina, az ellenzéki elnökjelöltet, Zsarmakhan Tujakbai-t támogató csoport helyettes vezetője nem sokkal lánya eltűnése előtt többször is kihallgatták, és a rendőrség nyomást gyakorolt rá, amikor az Igazságos Kazahsztánért mozgalomról érdeklődött.

Алтынбек Сарсенбайулы (Сарсенбаев).

Altynbek Sarsenbayuly (Sarsenbayev).

A 44 éves Altynbek Sarsenbajuly (Sarsenbajev), volt oroszországi kazah nagykövet és volt tájékoztatási miniszter, a Nagyz Ak Zhol ellenzéki párt társelnöke volt, és Nazarbajev politikai riválisának tartották. Szarsenbajuly, asszisztense, Bauyrzhan Baibosyn és sofőrje, Vaszilij Zsuravlev 2006. február 11-én tűntek el. Két nappal később az erőszakos halál jeleit mutató holttestüket megtalálták Almaty egyik külvárosában.

Saken Tauzhanov, egy 37 éves blogger, aki Nazarbajevet bíráló online publikációiról volt ismert. Legutóbbi, a kub.kz oldalon megjelent cikkében a kazahsztáni tisztviselőket a Shrek rajzfilm szereplőihez hasonlította. 2007-ben Tauzhanovot elütötte egy teherautó, amikor Almatiban átkelt az utcán. Ez öt nappal azután történt, hogy megírta a fent említett cikket. A rendőrség nem talált előre megfontolt szándékot a halálában.

A 39 éves Oralgajsa Omarshanova, a Pravo i Spravedlivost című hetilap tudósítója, aki az Almaty tartományban a csecsenek és kazahok közötti összecsapásokról tudósított, 2007 márciusának végén tűnt el. Omarshanova az összecsapások és a nagypolitika állítólagos kapcsolatát vizsgálta. Tizenkét évvel később Omarshanováról még mindig semmit sem tudni.

Рахат Алиев.

Rakhat Alijev.

Az 52 éves Rakhat Alijevet, Nazarbajev egykori vejét 2015 februárjában felakasztva találták egy bécsi börtön cellájában, néhány nappal azelőtt, hogy tanúvallomást kellett volna tennie két kazahsztáni bank vezetőjének meggyilkolásával kapcsolatos perben. Alijev Nazarbajev legidősebb lányának, Darigának a felesége volt. Alijev 2007-ben távollétében vált el Nazarbajevától, nem sokkal azután, hogy veje és apósa összeveszett.

Alijev hosszú évekig Nazarbajev közeli szövetségese volt, és magas tisztségeket töltött be a kazah kormányban. A viszony apósával megromlott, miután Alijev 2007-ben nyilvánosan bírálta Nazarbajevet, és bejelentette, hogy a következő választásokon indulni fog az elnökválasztáson.

Alijev apja, aki 2007-ben fiával nagyjából egy időben menekült Európába, később hazatért. Mukhtar Aliyev egy hónappal azelőtt halt meg Kazahsztánban, hogy fiát holtan találták egy bécsi börtönben. Rakhat Alijev halálát az osztrák hatóságok öngyilkosságnak minősítették, de egy világhírű orvosszakértő megállapította, hogy Alijevet előbb megfojtották, majd hurokba húzták.

Zholdas Timralijev, a Nurbank elnökhelyettese és Aybar Hasenov, a bank egyik vezetője 2007 elején eltűntek Almatiban. Néhány évvel később a hatóságok jelentették, hogy holttestüket fémhordókban találták meg egy szeméttelepen. Timralijev és Haszenov néhány héttel azután tűntek el, hogy Timralijev és egy másik Nurbank-menedzser azt állította, hogy Rakhat Alijev 24 órára elrabolta őket, megverte őket, és arra kényszerítette őket, hogy eladják neki a bank épületét Almatiban. A kazah hatóságok később azzal vádolták Alijevet, hogy közvetlenül részt vett a bankárok meggyilkolásában, de Ausztria elutasította a volt elnök vejének kiadatását.

Облако дыма над Жанаозеном. 16 декабря 2011 года.

Füstfelhő Zhanaozen felett. 2011. december 16.

ZHANAOZEN ESEMÉNYEK

2011 decemberében legalább 17 ember halt meg a magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelő olajipari dolgozók békés sztrájkjának lövöldözése során Zhanaozenben. A tüntetők azt állították, hogy a rendőrség lőfegyverhasználata több tucat halálos áldozatot követelt, míg a hivatalos szervek ennél többszörösen alacsonyabb számot említettek.

ŐRIZETBE VÉTELEK, BÜNTETŐELJÁRÁSOK, BEBÖRTÖNZÉSEK

Korábbi magas rangú tisztviselők, üzletemberek, újságírók és aktivisták tucatjait vették őrizetbe, börtönözték be és üldözték őket, sokan közülük Nazarbajev uralkodása idején elmenekültek Kazahsztánból.

Íme néhány a nevezetesebb esetek közül.

Мухтар Аблязов.

Mukhtar Ablyazov.

Mukhtar Ablyazov, a BTA Bank volt elnöke, Kazahsztán volt energia-, ipari és kereskedelmi minisztere, a Demokratikus Választás Kazahsztánban nevű ellenzéki mozgalom alapítója 2009-ben az Egyesült Királyságba menekült, ahol politikai menedékjogot kapott. Itthon azzal vádolták, hogy több milliárd dollárt lopott el a BTA Bankból. A körözött Abljazovot Franciaországban vették őrizetbe, és három évig börtönben volt, mielőtt szabadon engedték volna. Abljazov korábbi biztonsági főnökét, Alekszandr Pavlovot, akit a kazah hatóságok szintén köröznek, Spanyolországban vették őrizetbe, ahol több mint egy évet töltött, miközben terrorizmus és sikkasztás vádjával kiadatási kérelem ellen küzdött.

Акежан Кажегельдин.

Akezhan Kazhegeldin.

Akezhan Kazhegeldin, aki 1994 és 1997 között Kazahsztán miniszterelnöke volt, röviddel lemondása után bírálta Nazarbajevet autoriter módszerei miatt. Kazhegeldin nem indulhatott az 1999-es elnökválasztáson, és később puccsista összeesküvéssel vádolták meg. 1999-ben Nyugatra menekült, jelenleg Londonban él. Nazarbajev lemondását követően a "Present Time" című lapnak azt mondta, hogy kész indulni a kazahsztáni elnökválasztáson, ha az szabad és tisztességes lesz.

Mukhtar Dzhakishev, a Kazatomprom nemzeti vállalat korábbi vezetője 2009-ben olyan vádakkal nézett szembe, amelyek sok megfigyelő szerint politikai indíttatásúak. Dzsakisevet 2010-ben 14 év börtönbüntetésre ítélték.

Tatyana Paraskevich, aki az Eurasia Investment and Industrial Group Abljazovval együttműködő részlegét vezette, 2012-ben nyugatra menekült, és a Cseh Köztársaságban telepedett le. A Cseh Köztársaságban közel két évig volt őrizetben, mivel vitatta egy Kazahsztánnak benyújtott kiadatási kérelem jogszerűségét. A kazah hatóságok Abljazov "bűnözői csoportjával" összejátszva elkövetett sikkasztással vádolták.

Галымжан Жакиянов.

Galymzhan Zhakiyanov.

Galymzhan Zhakiyanov, a Pavlodar régió volt polgármestere, üzletember és ellenzéki vezető 2002 és 2006 között volt börtönben hatalommal való visszaélés vádjával. A nemzetközi emberi jogi szervezetek politikai fogolyként ismerték el. Szabadulása után Zsakijanov Kazahsztánból az Egyesült Államokba távozott.

Vlagyimir Kozlov újságíró és politikus 2005-ben megalapította az ellenzéki Alga pártot. 2011-ben indult az elnökválasztáson, de nem engedték indulni. 2012-ben Kozlovot társadalmi gyűlöletkeltéssel vádolták meg, amiért támogatta a zanazeni olajmunkások sztrájkját. Hét és fél év börtönbüntetésre ítélték. Vlagyimir Kozlov 2016-ban szabadult a börtönből.

Muratbek Ketebajev, a volt gazdasági miniszterhelyettes és az ellenzéki Alga párt vezetője 2010-ben elhagyta Kazahsztánt, miután kemény nyomásgyakorlás indult a Respublika című független újság ellen, amelyben a kormányon belüli korrupcióról és nepotizmusról közölt cikkeket. Ketebajevet terrortámadások előkészítésével vádolták. Lengyelországban él, ahol politikai menedékjogot kapott.

A cikkhez Bruce Pannier és Merhat Sharipzhanov járult hozzá.

Huh mennyi szavahihető szervezetet emlegettél fel hallod. Pont olyanokat akik NGO szervezetek, akik minket is ugyan így ugyan ezekkel a szavakkal ítéltek el! Nem fura ez egy kicsit?
 
W

Wilson

Guest
Pont úgy ahogy írtuk az amerikai szolgálatok dolgoznak és amerika ezen kb 30 család hatalma alatt áll. De ez téged nem zavar csak a kazah gazdagok elleni fellépés. Mert a keleti gazdagok akik irányítják az országukat azok despotak, nektek a nyugati gazdagok akik a leggecibbek és folyamatosan le igaznak más országokat hogy kiraboljak na azok csupa szív filantróp ok. Tudod addig tudják ezt a fene d nagy jólétet fenntartani nyugaton, amíg el nem fogy az elrabolt pénz és ez fogy, rögtön ezután bezony a szegény nyugateuropai rabszolgák pont úgy fognak lázadozni uraim ellen mint most Kazahsztánban. De ennek előszelét már láttad te is Amerikában a Blm mozgalomba.
Hadd kérdezzek már tőled valamit, hol állítottam azt, hogy a nyugati elit jobb mint a kazah? Ha nem találsz tőlem ilyet akkor szerintem lezárhatjuk ezt a dolgot.
Maradva a Kazahsztánnál amit most látsz az évtizedek óta regnáló kazah elit kapzsisága hozta össze, nincs hozzá közze a Rockefellereknek......
 
  • Tetszik
Reactions: szzsolt81

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 423
10 278
113
Tudod én meg abban a narratívában nem hiszek, hogy minden megmozdulás mögött a gonosz háttérhatalom áll, semmilyen szolgálat nem tud a semmiből forradalmat kirobbantani, ezeket a tüntetéseket , megmozdulásokat, forradalmakat mindig nagyfokú társadalmi elégedetlenség váltja ki ami viszont az adott országot az idáig uraló rendszer "terméke"....
Nem azt mondtam, hogy a semmiből. Biztos van táptalaj, de az édeskevés.
Amúgy Wilson, miért is próbálsz engem az alátámasztott, levezetett véleményem után összeesküvés-elmélet hívőnek beállítani?
 
W

Wilson

Guest
Huh mennyi szavahihető szervezetet emlegettél fel hallod. Pont olyanokat akik NGO szervezetek, akik minket is ugyan így ugyan ezekkel a szavakkal ítéltek el! Nem fura ez egy kicsit?
Aha de ezek az emberek attól még meghaltak, teljesen függetlenül attól, hogy te mit gondolsz róluk.Remélem azért ezeknek az embereknek a halálát nem vitatod...
 
W

Wilson

Guest
Nem azt mondtam, hogy a semmiből. Biztos van táptalaj, de az édeskevés.
Amúgy Wilson, miért is próbálsz engem az alátámasztott, levezetett véleményem után összeesküvés-elmélet hívőnek beállítani?
Nem mondtam egy szóval sem hogy te összeesküvés elmélet hívő lennél, én csak kifejtettem neked, hogy én miben nem hiszek....
 
  • Tetszik
Reactions: Busho3301
W

Wilson

Guest
Pont úgy ahogy írtuk az amerikai szolgálatok dolgoznak és amerika ezen kb 30 család hatalma alatt áll. De ez téged nem zavar csak a kazah gazdagok elleni fellépés. Mert a keleti gazdagok akik irányítják az országukat azok despotak, nektek a nyugati gazdagok akik a leggecibbek és folyamatosan le igaznak más országokat hogy kiraboljak na azok csupa szív filantróp ok. Tudod addig tudják ezt a fene d nagy jólétet fenntartani nyugaton, amíg el nem fogy az elrabolt pénz és ez fogy, rögtön ezután bezony a szegény nyugateuropai rabszolgák pont úgy fognak lázadozni uraim ellen mint most Kazahsztánban. De ennek előszelét már láttad te is Amerikában a Blm mozgalomba.
Még mindig nem értem miért akarod mindenáron összekapcsolni az amerikai milliárdos családokat a Nazarbajev klán és környezetének a kapzsisága miatt kialakult kazah helyzettel....
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 564
113
Hadd kérdezzek már tőled valamit, hol állítottam azt, hogy a nyugati elit jobb mint a kazah? Ha nem találsz tőlem ilyet akkor szerintem lezárhatjuk ezt a dolgot.
Maradva a Kazahsztánnál amit most látsz az évtizedek óta regnáló kazah elit kapzsisága hozta össze, nincs hozzá közze a Rockefellereknek......
Azért mert a komcsi időszak után meg ez a kazah elit nem tudott olyan kifinomulta válni az elnyomásbÁN. Ennyi csak a különbség. Az összefüggések látását hiányoltam az írásomban csupán és ezért írtam ezeket. Az amerikai gazdagok azért küzdenek, hogy megtartsák a hatalmukat. Erre használják Amerika szolgálatait és Kazahsztán egy fontos nyersanyag ellátó bázis a fő ellenfél Kínának. És itt érnek össze a szálak. Az a geci 30 család bármire képes a hatalomért. Simán polgárháborúk át robbant ki lsd Szíria, Líbia, Irak, nekik ezen országok emberek csak bábok. A kazah elit meg meg nem volt olyan jó mint mondjuk Orbán.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
775
1 978
93
"Angol" fórumon gyönyörű angolsággal megfogalmazott komment.
Ja, nem. :D
Aki látta a belarusz eseményeket és a lukasenka kormány megtorlásait tökéletesen tudja, hogy minden kamerát azonnal ripityára kell törni- ehhez nem kell CIA szervezés...

Alap helyzet: Nem vagy megelégedve a hatalommal, ki mész ellene tüntetni.
Hatalmi válasz: kiküldi a szolgáit, hogy leverjen téged, mert ellenvéleményed van.
Riposzt: lefegyverzed azokat, akiket rád küldtek.
Most akkor ki kezdi a polgárháborút- aki lefegyverez, vagy aki parancsba adta hogy verjék szét az embereket?

Mi az a hatalmas logisztika amit te itt látsz működni? Az internetet nemrég vágták le, addig minden mehetett azon és telefonon keresztül. Napokig, hetekig.
A pénz forrása sem kell, hogy külföldön legyen. Az, hogy a népnek rohadtul elege van még nem jelenti hogy semmi pénze sincs. Ezen felül az ilyen országokban vannak olyan pénzes emberek, akiknek az ilyen kormányok nem feltétlenül tetszenek.

Ez egy klasszikus diktátor taktika, hogy el tudják vitatni az emberek cselekvési képességének lehetőségét.
"Ha itten valami van az a CIA/KGB vót osz kész!"
1: Első bekezdéssel nem tudom, mi a problémád. Forrás: https://community.defconwarningsystem.com/threads/kazakhstan.15484/page-2
Magyarul sem tud írni jól mindenki...

2.: A tüntetés pontosan az első mondatodig tart. Onnantól kezdve a zsarnoki hatalom reakciója (ld. 2006, csak akkor nálunk ennyiben megállt a dolog. Nem rémlik, hogy a magyar tüntetők elvették volna a fegyvereket a rendőröktől) Riposzt: ez a része már kezdődő polgárháború. És azért puccs, mert ennek a vége a regnáló - mégha zsarnoki is - hatalom erőszakos megváltoztatása.

3.: Ha jól láttam, 1-2 napja kezdődött a buli élesben. Amit én látok, hogy kb. egyszerre az egész országban, ill. a először a délnyugati sarokban, aztán azonnal az egész országban. Azt veszem ki a szavaidből, hogy a nép már hetek, hónapok óta gondosan tanulmányozza az ukrán, belarusz, stb. erőszakos tüntetési módszereket. Vagyis, ha a szavaidból indulok ki, akkor az eseménysorozat már a kezdet kezdetén sem volt spontán; alaposan meg lett tervezve. (és az LNG árát jan. 1-tl emelték meg komolyan. Ennyi idő alatt szerintem túl gyors a szervezés spontánnak.
Pénzforrás: én nem mondtam honnan van. Pénzes emberek pipa, oligarchák mindenhol vannak. Bár nekem ismét hibádzik a spontaneitás faktor.
"Ez egy klasszikus diktátor taktika, hogy el tudják vitatni az emberek cselekvési képességének lehetőségét." Miért, bárhol a világon, még a felsőbbrendű nyugati demokráciákban is, szerinted van cselekvési szabadság? Csak van ahol fegyverrel korlátoznak, van ahol fojtogató törvényekkel, szabályokkal. Csak az utóbbi ugye nem olyan látványos.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
775
1 978
93
Azért mert a komcsi időszak után meg ez a kazah elit nem tudott olyan kifinomulta válni az elnyomásbÁN. Ennyi csak a különbség. Az összefüggések látását hiányoltam az írásomban csupán és ezért írtam ezeket. Az amerikai gazdagok azért küzdenek, hogy megtartsák a hatalmukat. Erre használják Amerika szolgálatait és Kazahsztán egy fontos nyersanyag ellátó bázis a fő ellenfél Kínának. És itt érnek össze a szálak. Az a geci 30 család bármire képes a hatalomért. Simán polgárháborúk át robbant ki lsd Szíria, Líbia, Irak, nekik ezen országok emberek csak bábok. A kazah elit meg meg nem volt olyan jó mint mondjuk Orbán.
Ne haragudjatok, és ne veszekedjetek! :) Szvsz egyikünk sem látja át mélységében sem az amerikai, sem a kazah elit tevékenységeit, vágyait. Ez olyan, mintha egy olyan gyümölcsről vitatkoznátok, amelyet még egyikőtök sem látott élőben. Lehet, hogy van összefüggés, lehet, hogy nincs. Próbáljunk a hozzáférhető tényekből kihüvelyezni némi igazságot.:)
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Még mindig nem értem miért akarod mindenáron összekapcsolni az amerikai milliárdos családokat a Nazarbajev klán és környezetének a kapzsisága miatt kialakult kazah helyzettel....
Kazah ugye gazdag olajban. Igaz?
A legnagyobb kitermelő ott a Chevron amerikai olaj vállalat. Ő vásárolta meg a mi részünket is mikor 90-ben Józsibá azt mondta nem éri meg nekünk ott lenni. Nos ez az amcsi vállalat ha jól hallottam 30-40 évre kapott engedélyt hogy szívhassa az olajat. Ez most lassan lejár. Nyugi nem a kis ujjamból szívtam ki az ottaniak mesélték. És ahogy elnéztem a beruházásokat el is hittem hiszen egyik napról a másikra épültek a kéntelenitő üzemek
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 564
113
Ne haragudjatok, és ne veszekedjetek! :) Szvsz egyikünk sem látja át mélységében sem az amerikai, sem a kazah elit tevékenységeit, vágyait. Ez olyan, mintha egy olyan gyümölcsről vitatkoznátok, amelyet még egyikőtök sem látott élőben. Lehet, hogy van összefüggés, lehet, hogy nincs. Próbáljunk a hozzáférhető tényekből kihüvelyezni némi igazságot.:)
Nem veszekedunk szerintem és nem hiszem hogy haragudnánk egymásra. Legalább is én így látom. Nem látom egyikünkét sem olyan troll nak mint Lada. :) Azért az amerikai és a nyugateuropai elitet nem nehéz lelkövetni. :) pláne a csalad történeteket. Persze a mai szerepüket csak kiextrapolaltam a múltbeli cselekedeteikből.
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Aha de ezek az emberek attól még meghaltak, teljesen függetlenül attól, hogy te mit gondolsz róluk.Remélem azért ezeknek az embereknek a halálát nem vitatod...
Ha nyugatbarát rezsim lenne ott is hatalmon a kutya nem foglalkozna azzal hány ellenzéki újságíró, politikus vagy akármi dobná fel a pacskert. Ott van ukrajna pl. Egymás után tíltják be az ellenzéki médiát, politikusok tünnek el. Aztán elítélte ezért valaki őket nyugatról vagy a fent nevezett szervezetek egyike is?
 

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
2018-ban nekem nem úgy tűnt hogy egy diktatórikus országban járok. A rendőrség kivételével semmilyen fegyveres erő nem volt az utcákon! Nem ráncigáltak embereket, nem lőttek le senkit. Mindenki úgy élt mint pl nyugaton. Senki nem panaszkodott hogy éhen hal, senki nem panaszkodott hogy korlátoznák stb. Szabadon mehetett mindenki amerre látott. Senki nem korlátozta a vallás gyakorlást mert Kulszariban pl hallottuk a imámot ahogy imára csalogatja a népet. Nazarvbajevnek meg sokat köszönhet a nyugat is és a kelet is. Neki köszönhető hogy nem folyt vér a 90-es években, hogy hiába jött Tripoliból a repcsi megpakolva dodóval akkor is vissza adta az atomokat a ruszkiknak ezért atom mentes a környék! De korlátozni gyengíteni kell mind Oroszországot mint Kínát. És lássuk be ha ott közép ázsia lángokba lesz mind a két hatalomnak oda kell összpontosítani