[BIZTPOL] Közép-Ázsia (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vasgyar

Well-Known Member
2020. július 15.
344
1 636
93
Forrás: RT. Annak forrása - Kazah állami TV (jelenleg érintett diktátor által kézivezérelve).
Hihető, biztos nem hazudnak. :)
Birom hogy diktátoroztok, ez nálatok olyan mikor én beütöm a lábam és anyázok. Ti e helyett is diktátoroztok :D
Ne zavarjon hogy lassan 100, éve ez megfelelt nekik. Most jön egy fószer Párizsból akinek a székhelye Kijevben van aztán hirtelen egyik pillanatról a másikra kitör a buli. Szerinted kell a kazahoknak a nyugati homokos párti rendszer? Nem hinném, nem úgy ismerem őket
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 873
27 451
113
Azt, hogy a valóságban mennyire szabadultak el az indulatok, s mennyire agresszívak a tüntetők, nem lehet tudni: a zavargások eldurvulásakor a hatóságok országszerte kikapcsolták az internetet, így leginkább csak a hivatalos közleményekből lehet tájékozódni. Azok igazságtartalma pedig hagyományosan megkérdőjelezhető. (A kazah hatóságok például az ezredforduló táján adtak ki olyan közleményt is, amelyben azt írták, az egyik ellenzéki úgy lett öngyilkos, hogy többször is hátba, illetve mellbe lőtte magát.)
De az évek óta háborúban lévő, se net, se áram Aleppóból az 5 éves kis Bana ékes angolsággal tudott tweetelni.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Birom hogy diktátoroztok, ez nálatok olyan mikor én beütöm a lábam és anyázok. Ti e helyett is diktátoroztok :D
Ne zavarjon hogy lassan 100, éve ez megfelelt nekik. Most jön egy fószer Párizsból akinek a székhelye Kijevben van aztán hirtelen egyik pillanatról a másikra kitör a buli. Szerinted kell a kazahoknak a nyugati homokos párti rendszer? Nem hinném, nem úgy ismerem őket
Diktátorozunk, mikor diktátorok produkálják magukat. Attól, hogy te még akkor is inkább csak sorosoznál meg CIA-znál mikor putyin vagy az egyik haverja személyesen nyomja a lyukadba a f@szát ezek még valós problémák a világban.

100 éve megfelel nekik - Aha, persze. Tizezer évekig megfelelt az embernek a barlangban élés, utána több ezerig az istenkirályok alatt létezés. A magyarokról is azt mondtad volna 1988-ban, hogy megfelel nekünk a SzU alatti létezés 45 óta?
Nagyeszű...
 
  • Tetszik
Reactions: szzsolt81 and kamm

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
Diktátorozunk, mikor diktátorok produkálják magukat. Attól, hogy te még akkor is inkább csak sorosoznál meg CIA-znál mikor putyin vagy az egyik haverja személyesen nyomja a lyukadba a f@szát ezek még valós problémák a világban.

100 éve megfelel nekik - Aha, persze. Tizezer évekig megfelelt az embernek a barlangban élés, utána több ezerig az istenkirályok alatt létezés. A magyarokról is azt mondtad volna 1988-ban, hogy megfelel nekünk a SzU alatti létezés 45 óta?
Nagyeszű...
Folytassátok a magyar belpolban, mert így csak a topik van rombolva....
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 881
91 445
113
Orosz VDV egységek úton a reptér felé. Egyébként ilyen létszámú békefenntartók lesznek Kazahsztánban:

Oroszország-3000 katona
Belarusz-500 katona
Tadzsikisztán-200 katona
Orményország -70 katona

Ez jó huzas, hogy nemcsak oroszok mennek. Most fel kellene még mutatni Nazarbajev vagy vmelyik leggyűlöltebb családtagjának fejet és a brancsot Dubaiba deportálni.

Akkor Tukajev egész jól kezelte az első részt.

Mondjuk a szociális elégedetlenség ettől nem oldódik meg.... És qrva vékony még igy is a jég, ne forduljon a helyi közvélemény az oroszok ellen.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 358
9 963
113
Ja, "likvidált banditák", akiket mindet varázslatos módon közvetlen közelről fejbe lőttek...

...micsoda egy primitív azsiai felallati népség ezek is.
Ez az egész videó tökéletesen mutatja milyen messze vannak ezek Európától. Ilyesmit utoljára a szerbek sütöttek el, azt is 30 éve - szintén orosz vazallusok, ugye.

Micsoda szerencse volt a NATO és az EU tagság, ilyenkor mindig eszembe jut.
What?
Nem, ez mindenhol így megy, ettől még nem állatok. Lentebb egy konvoj rajtaütés példa. Szerinted amikor a támadó csoport a megállított járművek között átmozog LOA-ig, ott mi történik? Na valószínűleg egy almati parkoló kitakarítása a fegyveresektől kb. ugyanez.
mfop5VJF1Pw.tV470nRpyw_b.png
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 553
113
Mondjuk mindegyiken. Tudod, egy tatogo véres lyuk a homlokán, az elég ritkán természetes eredetű.
Nem volt mind fejloveses, cirka 4-5 fo, a tobbi 5-6 akit mutattak az test loveses volt, az egyiket meg muteni is akartak. Hogy kik ezek, passz, mindenki azt mond amit akar a kameraba, viszont annyi latszik meg hogy civil ruhat viseltek. Nagyon nem tepte meg oket a loves, talan valami kisebb kaliberes loszer lehetett.
 
W

Wilson

Guest
Az orosz védelmi minisztérium első ízben leplez le egy fontos orosz létesítményt Kazahsztánban....

Szinte az összes rakétarendszerünket tesztelték a Sary-Shagan gyakorlótéren.

f60446293d8e2a0fe06bffb4cbda81f7.jpg
FORRÁS: AZ OROSZ FÖDERÁCIÓ VÉDELMI MINISZTÉRIUMÁNAK HONLAPJA

A kazahsztáni események aggodalmat keltettek a szovjet idők óta az ország területén található orosz létesítmények miatt. Míg a bajkonuri indítóállásról, amelyet Oroszország nagy összegért bérel Kazahsztántól, szinte mindenki tud, addig a sary-shagani indítóállásról kevesebbet tudnak. Miközben jelentős szerepet játszik az orosz katonai programokban.
itt
Az elmúlt évtizedben a Sary-Shagant olyan rakéták és rakétarendszerek tesztindítására és repülési tesztjeire használták, mint a Bulava, a Topol, a Yars, a Rubezh és az Avangard, valamint az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) új fegyveregységei. Kísérleteket végeztek és végeznek itt a lézer- és műholdellenes fegyverek területén is.

A Sary-Shagan teszt területet az 1950-es évek végén hozták létre a ballisztikus rakéták és robbanófejek repülési paramétereinek vizsgálatára a pályájuk végpontján. A 10. tesztpálya mai feladatait az orosz védelmi minisztérium fegyverzeti gyűjteményének legfrissebb számában megjelent cikk ismerteti.

A poligon kiválasztásának fő szempontjai a ritkán lakott, sík, erdőtlen terep, a felhőtlen napok nagy száma és az értékes mezőgazdasági területek hiánya voltak. Ezen okok alapján a Karaganda és Dzsambul területének a Balkhasz-tótól nyugatra fekvő részét választották ki a Betpak-Dala sivatag keleti és középső részén (Éhes sztyeppék). Ez a sokszög egy Belgium nagyságú 100 ezer négyzetkilométernyi területet foglal el.

Köves, kopár és víztelen sivatag, amely a Balkhasz-tótól a Szary-Su folyóig, Mointy településtől Myn-Aralig terjed. Északról délre több mint 250 km, nyugatról keletre 600 km.

Szinte az összes orosz légvédelmi rakétarendszert, valamint harci lézereket teszteltek Sary-Shaganban. 1961. március 4-én a világon először egy B-1000-es rakétaelhárító rakéta itt találta el egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta robbanófejét.

2019-ben a tesztpályát új videómegfigyelési rendszerrel szerelték fel. Amely lehetővé teszi a rakétaelhárító rakéták indítás előtti előkészítésének távfelügyeletét, a rakétafejegységek lezuhanásának nyomon követését a repülés végső szakaszában. A távolságmérő komplexum optikai, telemetriai, radar- és jelmérő állomásokat tartalmaz. Ezek a mérési helyszíneken a fegyverek repülési útvonala mentén helyezkednek el. Ezek a Veresk-R, Kratnost', Beret-M optoelektronikai állomások és a Neman-PM kísérleti radarállomás.

Ma már hatékonyan alkalmazzák a rakéta és a robbanófej repülésének számítógépes modellezésére szolgáló módszereket is. Ez lehetővé teszi a valódi indítások számának jelentős csökkentését. Jelenleg az egyik fő feladat annak kidolgozása, hogyan lehet legyőzni a hiperszonikus ballisztikus célpontokat.

Egy ilyen teszt terület elvesztése Kazahsztán politikai átrendeződése esetén komoly problémát jelenthet Oroszország számára. Természetesen előbb-utóbb lehetséges lenne valami hasonlót létrehozni Oroszországban de ez túl sok időt és dollármilliárdokat igényelne.

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Diktátorozunk, mikor diktátorok produkálják magukat. Attól, hogy te még akkor is inkább csak sorosoznál meg CIA-znál mikor putyin vagy az egyik haverja személyesen nyomja a lyukadba a f@szát ezek még valós problémák a világban.

100 éve megfelel nekik - Aha, persze. Tizezer évekig megfelelt az embernek a barlangban élés, utána több ezerig az istenkirályok alatt létezés. A magyarokról is azt mondtad volna 1988-ban, hogy megfelel nekünk a SzU alatti létezés 45 óta?
Nagyeszű...
Halkan jegyzem meg, hogy győztünk, ünnepeltünk, majd azonnal abbahagytuk a szaporodást. Egy kihaló faj sikeres?
És ez minden más országban ennél rosszabb volt.
Ukrajna a releváns példa: "In 2001 Ukraine recorded the lowest fertility rate ever recorded in Europe for an independent country: "1.08 child/woman. During this year the number of children born was less than half of that born in 1987" Azóta 1,5re javult
Mást monduk, és mást teszünk.