Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 707
113
Majd ha nyernek, akkor jön az, hogy felmondják a szerződés. Kifizetnek egy hatalmas összeget az oroszoknak a felmondásért. Kukázzák az addigi munka jelentős részét. Majd rövidesen megkötik az új szerződést a franciákkal, vagy az amerikaiakkal, legalább 2-szer magasabb áron és legalább 4-5 évvel későbbi megvalósításra. Amiből az eddigi tapasztalatok alapján lehet akár 15 évvel későbbi indulás és akkora már a jelenlegi orosz szerződéshez képest 4-5-ször magas végleges költség is.
Rosszabb esetben nem építenek semmit és a villamosenergia rendszerünket gyakorlatilag kivégzik a zöld őrülettel, amire ráköltenek támogatásként sokkal többet, mint Paks II ára.
Paks 1-et természetesen nem állítjuk le. Sőt, ha az biztonságos, támogatom a mindennél olcsóbb áramot adó régi blokkok további élettartamhosszabbítását. Paks 2 szerződését pedig felülvizsgáljuk. A zöldpártok követelésétől eltérően azonnali felmondást nem ígérünk, hisz azt sem tudjuk, mi áll benne.

...szerinte az atomenergia tiszta, klímasemleges, zöld, biztonságos és hatékony. „Nagy ostobaság lenne lemondanunk róla. Más kérdés, hogy Orbán verseny nélkül bízta meg az oroszokat, miközben néhány évvel azelőtt, ellenzékben még lehazaárulózta azt, aki ilyet akart csinálni”.



Erre szokták mondani, hogy náluk a tények ismerete nem korlátozza a szabad vélemény alkotást.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Értem én politikai preferenciádat, de basszus, felnőtt emberként te tényleg normálisnak gondolod, hogy semmire alapozva ilyen mértékű jóslásba bocsátkozol minden alap nélkül?

Mi az, hogy a semmire alapozva? Van azon a térfélen bárki, aki nem fejezte még ki erőteljes nemtetszését azért, mert az oroszokkal kötöttük meg a szerződést és nem emlegeti legalább a szerződés "felülvizsgálatát"? Van bárki, aki nem a negatív minősítő jelzők hosszú sorát emlegeti a szerződéssel kapcsolatban (természetesen konkrétumok nélkül)? Na ez a hangulatkeltés az, ami valójában a semmire van alapozva.
A ballib politikusok szándékai viszont elégé konkrétan ismertek. Egyik kisebb részük (MZP, Jobbik) "csak" felülvizsgálatról beszél, a "nem támogatható", "vállalhatatlan", "bűncselekmény", "lopás", "korrupció", szavak bőséges használatával. Több csapat abból brancsból viszont egyenesen Paks II leállításáról. Nem csak az LMP, hanem a DK-sok, élükön Dobrevvel, Fegyőr, az MSZP-sek, meg persze a PM/Karigeri is egymásra licitáltak ez ügyben.
Vagy mi az, ami még a semmire van alapozva? Hogy a francia reaktorok építési költsége már eddig is jóval magasabbra szállt el, mint a mi orosz szerződésünk (nem mai, vagy jövőbeli áron, hanem múltbelin, amihez képest a jővőbeli ár még magasabb lenne) és hogy évtizedes késedelemmel épülnek? Ez konkrétan tény.
Hogy a franciák és a jenkik boldogan eladnák nekünk a saját reaktoraikat az oroszok helyett? Persze nekik megfelelő áron.
Hogy sajnos az is bőven benne van a pakliban, hogy egyáltalán nem építenének atomerőművet, hanem a zöld megváltást várnák, bőkezű támogatással? Az LMP, a DK, a Momentum, az MSZP és a PM ezt mondja. Tehát a ballib oldal erős többsége.

Felnőtt emberként te tényleg azt hiszed, hogy ezek után marad a szerződés az oroszokkal, ha ők nyernek?
Csak az a kérdés, hogy mással építtetik-e meg Paks 2-t, vagy egyáltalán nem építik meg.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
  • Vicces
Reactions: Kim Philby
M

molnibalage

Guest

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 837
113
Értem én politikai preferenciádat, de basszus, felnőtt emberként te tényleg normálisnak gondolod, hogy semmire alapozva ilyen mértékű jóslásba bocsátkozol minden alap nélkül?

A korábbi nyilatkozatok alapján? Dobrev Klára kukázná Paks2-t, mint az alaptörvényt meg mindent, Paks1-et is leállítatná minél előbb. Mert a megújulókkal meg a panelek uniós pénzből való leszigetelésével nem lesz rá szükség úgyse szerinte. Ezt mondta a miniszterelnökjelölti vitában, most nem fogom kikeresni, de akkor is egyedül MZP ütött meg olyan hangot, hogy ő azért nem atomenergiaellenes (nem csoda, neki azért mégis van egy villamosmérnöki diplomája, meg dolgozott ipari, energetikai cégeknél, bár nem műszaki területért volt felelős konkrétan, ha jól tudom).

De igaz, jósolni felesleges, ez kampányesemény volt. Viszont MZP csak egy magányos farkas, hiába akarta a saját embereit bealkudni a közös listára, már ezt elvesztette. Nem ő fog dönteni erről egy személyben, akármit gondol szakmailag. A nyugati elvárás valószínűleg az, hogy mondjuk fel, valószínűleg Orbán is kénytelen lesz a győzelme esetén is, ahogy a politikai helyzet alakul, hiába nem akarná. Az oroszok szerintem már régen erre játszanak, csak a magyar elállásra és a kötbérre várnak. Nagyon lassan haladt a projekt, a különböző nehézségek miatt talán ezért is. Most már az árak elszállásával bukás lenne nekik valószínűleg megépíteni a szerződött áron. Lehet, hogy Putyin is ezért akar találkozni Orbánnal ismét a választások előtt, talán az oroszok akarnak szerződést módosítani, magasabb árra. Ami persze Orbán számára politikailag nem lene épp túl előnyös a választás előtt, az oroszok viszont tudják, hogy az utolsó alkalom lesz az ilyesmire.
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: fip7 and ogretankHU

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 837
113
Felnőtt emberként te tényleg azt hiszed, hogy ezek után marad a szerződés az oroszokkal, ha ők nyernek?
Csak az a kérdés, hogy mással építtetik-e meg Paks 2-t, vagy egyáltalán nem építik meg.

Kb. De az élesedő hidegháborús helyzetben akkor is lehet, hogy dobni kell az oroszokat, ha marad a Fidesz. Egyszerűen olyan szankciók lesznek a ruszkik ellen, ami el fogja lehetetleníteni.
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU
T

Törölt tag 1945

Guest
Köszén + Lignit alig 5GW-ot esett, míg a földgáz 10GW-ot nőtt, és közben fűrészelik az atomot...
... ügyes.
A-nemet-energiaellatas-osszetetele-01-1536x1536.jpg
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Ordas nagy kamu. Az ammónia-szintézis úgy kezdődik, hogy vízgőz bontás 800fok felett - földgáz égetésével, majd a levegőből kivont nitrogént 400-500fokon meg magas nyomáson, katalizátor mellett összeházasítják a hidrogénnel.

Ennek brutális energiaigénye van és gépészete, emellett ammóniából rengeteg kell. Kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan akarják "megújulókból, folyamatosan" üzemeltetni.

A hidrogén előállítására is különböző haknik mennek az iparban, az általanosan nyomatott mantra a metán-priolízis, ahol a kg/kWh értéket az elektrolízis 55kWh/kg-ról olyan 15 környékére lehetne levinni. Aprócska gond, hogy ehhez 1400fokos hőmérséklet kellene, ehhez még anyag, ami ezt elviseli folyamatos üzemben pár évtizedig - ilyen még nem van...

Így képzeljük el az ammóniás álmokat

Az ausztrálok csináltak valami "membránt" amivel az ammóniából állításuk szerint "pikpak" 400°C-on kikapják a hidrogént.

De aztán, hogy honnét lesz az ammónia vagy mit csinálnak a CO2-vel már indul az agymenés.
"
Abban igazad van, hogy jelenleg a hidrogént és az ammóniát főként földgáz reformálással állítják elő. De ahogy a megújulók egyre általánosabbá válnak, azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon.
Ausztrália hatalmas napenergia-potenciáljával nincs okunk arra, hogy a közeljövőben ne láthatnánk a megújuló termelés irányába történő hatalmas elmozdulást. Dolgozhatunk azon is, hogy a földgáz reformálási folyamatát tisztábbá tegyük a kapcsolódó CO2-kibocsátás megkötésével. Létezik egy projekt ennek megvalósítására a Victoria állambeli Latrobe-völgyben.
"
Szerintük nagyon jó ötlet a tengerfenékbe durrantani 1km mélyre egy lyukat majd oda belepumpálni a CO2-t. . .
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Csak kérdezem a jártasakat , ha ekkora gond lesz a koncentrált co2 akkor azokat nem lehet a kőolaj kutakba pumpálni ? Vagy baromság ?

Úgy érted hogy szűrjük át a komplett légkört a 0,04% CO2 kinyerése céljából? Szerintem magad is tudod a választ.

Egyébként ezzel a módszerrel tényleg ki lehet pusztítani a földi életet, ha megvalósítható lenne. A növényeknek kampec lenne. Szóval jó is, hogy nem lehetséges, mert a sötétzöldek meg is csinálnák.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Csak kérdezem a jártasakat , ha ekkora gond lesz a koncentrált co2 akkor azokat nem lehet a kőolaj kutakba pumpálni ? Vagy baromság ?

CO2 koncentráció növekedésével természetes módon elkezdenek terjedni azok a növények is amik megkötik, előbb-utóbb beáll egy egyensúlyi helyzet... Asszem az oroszok már örömködtek is a kizöldülő Szibéria miatt.
+ a Föld hőmérséklete sosem volt állandó, volt a mostaninál sokkal melegebb is.

Ui. reggel láttam egy facebook hirdetés (USA-ban vásárolj napelemkötvényt, egy liget közepére telepített napelemtelep volt a reklámfotó).

Alatta egy hozzászóló linkelt egy tanulmányt, hogy zöld növényzet helyére telepített napelemek többet ártanak mint használnak hosszú távon, felborul a terület élővilágának az egyensúlya, mivel elveszi a növényektől a napsugárzás energiáját, visszaesik a karbon megkötés, kritikus esetben sivatagosodás is megindulhat ha összeomlik a tápláléklánc (természetesen nem 1-2 hektáros telepekről van szó), de a karbonlábnyom gyakorlatilag mindig rosszabb, mintha meghagynák pl. gyümölcsösnek.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Úgy érted hogy szűrjük át a komplett légkört a 0,04% CO2 kinyerése céljából? Szerintem magad is tudod a választ.

Egyébként ezzel a módszerrel tényleg ki lehet pusztítani a földi életet, ha megvalósítható lenne. A növényeknek kampec lenne. Szóval jó is, hogy nem lehetséges, mert a sötétzöldek meg is csinálnák.
Erdész is vagyok ismerem a fotoszintézist ! A hidrogén kinyerésekor keletkezőre gondoltam pl !
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Úgy érted hogy szűrjük át a komplett légkört a 0,04% CO2 kinyerése céljából? Szerintem magad is tudod a választ.

Egyébként ezzel a módszerrel tényleg ki lehet pusztítani a földi életet, ha megvalósítható lenne. A növényeknek kampec lenne. Szóval jó is, hogy nem lehetséges, mert a sötétzöldek meg is csinálnák.
Nem hiszem hogy így értette. Az erőművekben az égés során keletkező CO2 ahelyett hogy a légkörbe bocsátanánk különböző eljárásokkal megkötjük és tároljuk.


Ezt 2025-re egy 3,5 milliárd dolláros piacnak prognosztizálják
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
CO2 koncentráció növekedésével természetes módon elkezdenek terjedni azok a növények is amik megkötik, előbb-utóbb beáll egy egyensúlyi helyzet... Asszem az oroszok már örömködtek is a kizöldülő Szibéria miatt.
+ a Föld hőmérséklete sosem volt állandó, volt a mostaninál sokkal melegebb is.

Ui. reggel láttam egy facebook hirdetés (USA-ban vásárolj napelemkötvényt, egy liget közepére telepített napelemtelep volt a reklámfotó).

Alatta egy hozzászóló linkelt egy tanulmányt, hogy zöld növényzet helyére telepített napelemek többet ártanak mint használnak hosszú távon, felborul a terület élővilágának az egyensúlya, mivel elveszi a növényektől a napsugárzás energiáját, visszaesik a karbon megkötés, kritikus esetben sivatagosodás is megindulhat ha összeomlik a tápláléklánc (természetesen nem 1-2 hektáros telepekről van szó), de a karbonlábnyom gyakorlatilag mindig rosszabb, mintha meghagynák pl. gyümölcsösnek.
Ennyire nem általános iskolai szintről kezdem ! Ugye erdészként már sokat tettem -sok újtelepítésű és felújított erdővel az utókornak - és még a fotoszintézist is ismerem ! Sőt még a napelemekhez is van némi közöm és nem lesz sivatag alatta de erdőse !