[HUN] Honvédelmi költségvetés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 301
113
A bemutatott ábra, a honvédelmi költségvetésről azért irreális, mert kurvára nem érdekes, sem a magyar költségvetés %-a, se a forint összeg, mert mindent EUR-ba és USD-ben kéne számolni. Amennyiben csak a 2016-os és 21-es Forint-EUR árfolyamot nézem, akkor cca 1/3-al kevesebbet ér mindenki fizetése megtakarítása stb. Ergo ennyivel kevesebbet tudunk haderőfejlesztésre is fordítani azonos összegből.
Kb. 310 körül volt a forint-euro. Most a mélyponton 370, de évközben volt 345 körül is. 10-20%-os esés. Nem 33%.
eur-huf-20-ev-grafikon-asztali.png

Illetve akkor érne ennyivel kevesebbet a pénzed, ha mindet külföldön költenéd el. De mivel nem teszed, így inkább az infláció mutatja, mennyivel ér kevesebbet a pénzed.
inflacio2-490650.png



Nos a honvédelmi kiadások növekménye még szinten sem tartja a forint pénzromlását,
Ennek az állításnak annyi köze van a valósághoz, mint Vadainak a haderőfejlesztéshez. :cool:

Bár a haderőfejlesztés fokozottan kitett az arfolyamingadozásnak, mivel mindent külföldről veszünk. De a 2016.büdzsé és 2022es büdzsé ég és föld. 2016ban 300 milliárd volt, most 1.000. Ez több mint haromszoros emelkedés. Ha csak a 20%-os euro-forint változást követné 360 milliárd lenne.
hozzátéve, hogy egyébként is világ infláció van, akár az USA-t, akár Európát nézem, igaz ez 5% alatt van, általánosságban, de több ipari szegmensben magasabb. Persze a kulisszák mögött kötött szerződések pénzügyi oldalát soha nem tudtuk, - soha nem tudta a választópolgár. A beszerzések pénzügyi konstrukciói van olyan fontosmint a maga a techika beszerzése.Egy helyen olvastam, ahol azt elemezték, hogy a beszerzett páncélos zlj LeoA7HU tankjai annyibe kerülnek mint cca. 1100 darab Spike2 LR akkor melyik gyakorol nagyobb elrettentő hatást, volt-e értelme harckocsikat beszerezeni. Nos én hozzáraknám a kiképzési eszközök előre kiképzés költségeit stb. Ezekről kurvára semmit sem tudunk.
Nem akarok a haderőfejlesztés ellen beszélni, írni, hiszen lelkes támogatója vagyok, de az USA-ban a választópolgár tudja, hogy egy F-35A -nak pld. a 2021-es évben X dollárban kerül beszerzése, Y dollárba a fenntartása. Persze nem full pontos a dolog, mert a "fekete" programok árát is berakják a költségekbe stb, de van hasonlítás és talán számonkérés. És látják sokan, ahogy pld. Molni is írja, hogy a F-15X nem azért kell, mert F-35A mellett szükség van rá, hanem mert kell a Boeingnek a rendelés, akár F-15 akár F-18 fronton, stb.
A cseh válaszótpolgár is tudja - mégha nem is vesznek sokszor technikát, meg elhúzódik náluk a beszerzés - hogy mit mennyiért szereznek be, illetve a hadsereg "müködési" költségeiről is kapnak tájékoztatást. Sőt mivel többször voltam, egy-egy hadgyakorlat során nem csak azt mondták el, hogy repültek X feladatot, hanem Y liter kero fogyott, Z mennyiségű lőszer, még azt is elmondták hogy mennyibe került egy zsemle és mennyit ettek meg a virsli mellé..
Ez a transzparencia a kezdetektől hiányzik a Zrínyi programból, bár vannak propaganda kiadványok.
Sztem a transzparencia legkevésbé a haderőfejlesztésnél elvárható. Egyszerűen a nyilvánosság sokszor a legnagyobb ellenfele a hatékony és gyors haderőfejlesztésnek. Mivel a politikai verseny egymás tagadására épül, ezért végeláthatatlan vitákat eredményezne. Ha a külföldi nyilvános tendereket megnézed ez a nemzetközi tapasztalat, ha nyugati, ha keleti. A cseh talán a legrosszabb pelda, ahol 2016 óta fut az IFV tender, amit most érvénytelenítettek harmadszor. Komolytalan. Ugyanezt a zalai gyárat már 2018-ban felajánlották nekik, de képtelenek dönteni, igy surranópályán elvittük.
Más esetben sikeres tender, majd utólag emelkednek a költségek és lesz a legolcsóbb győztes ajánlatból legdrággabb győztes, lásd Caesar. Talán a pereket megússzák.

Románia
Drón tender több pályázó. A végén 1 érvényes ajánlat, többi visszalépett, kizárva, lehet választani. o_O

Ha nyugati, svájci vadaszgéptendert nézed, hasonló a helyzet. Sikertelen majd sikeres tenderek, amit népszavazással ignoráltak. Majd újabb népszavazás, tender, ahol aztan a politika kicsit beletúr az ajánlatokba és politikai okokból a legjobb gépet muszáj legolcsóbbnak is kihozni, hogy nyerjen. De nagyon kilóg a lóláb, így újabb népszavazás lehet...

Én azt látom a magyar Maróth vezette VBÜ nagyon hatékony bár nem nyilvános és kevéssé transzparens. De ha kompromisszumot kell kötnöm ez legyen, mint a fentiek. Nem véletlen, hogy sokszor példa a NATOban a Zrínyi. És ha jól latom a trendet a lengyelek éppen a magyar rendszert kopizzák, hasonló Maróth felé ügynökséget állították fel január egytől.
A másik ami nekem azért kicsit necces, hogy nincsenek csapatpróbák a beszerzések előtt, hogy ténylegesen megfelelnek-e a haza éppen a közép-kelet európai hadszintér által támasztott követelményeknek. Persze az elavult, vagy nem létező képességnél minden jobb, de ténylegesen éppen az az eszköz-e a megfelelő?
Ugye ezt cáfolták, szinte minden esetben megelőzte hazai teszt.
pld. a Lnyx-et a tervezőasztalról vettük meg. Nos az Ausztrálok szétlövik a protókat, hogy tényleges adatokat tudjanak meg, róla és versenytársairól, a csehek szintén komoly hazai próbákon nézték meg, hogy a versenytársakkal együtt. Mi meg gyárat építünk, mert a Rheinmetall tesztjeit, amihez kvázi van 2 prototípus, amit manufakturálisan raktak össze, megfeleltek.. Itthon meg körbemegy egy olyan proto aminek még a tornyát se lehet forgatni. Olyan képességek pld. az aktív ellentevékenység rendszer hatásosságában enyhén szólva kétkedek. Egyébként is maga az ekkora tömegű és méretű harcjárművek nagy intenzítású háborús megfelelésében is. Én például Boxer párti vagyok.. (tudom kerekes és nem teljesen azonos kategória).
A Boxer új verziója vagy vmi hasonló is Kaposváron készül, már közös német - magyar fejlesztés alatt.
Persze a Lynx kicsit sötét ló, de ha az RM és a német hadiipar tapasztalataiból indulunk ki, ezt a kockázatot simán vállalni kellett a hazai RM gyárak 3-4? érdekében. És ahogy mondod rontani a sztorin nem tudunk 10-15 éve nincs láncos IFV-nk.
Az egyetlen zlj. PZH2000 is nagyon kevés, és persze a páncélos dandárban a helye megkérdőjelezhetetlen, csak a kérdés, hogy még a "kis" magyarország esetében is ahol nincs egy üteg páncélos tarack ott mi a fene lesz.? Nekem itt is szívem csücske a kerekes önjáró tüzérség, amely olcsóbb, mozgékonyabb, és ilyen úthálózat mellett több mint megfelelő.. Stb.
Szóval nem látom, hogy a harceszközök tényleges beszerezése előtt lenne csapatpróba, illetve azt sem, hogy lenne egy költséghatékonyság számítás (biztos, hogy van, csak nem nyilvános), hogy mit éri meg beszerezni és miért.
Egy nehezdandárba nem pakolsz be kerekes tüzérséget, ha minden más eszköz benne láncos. Ettől függetlenül a kerekes tüzérségről sem mondtunk le, csak a nehezdandár a prioritás és ez a rendelés kellett, hogy 30 év után Mo. t komolyan vegyék a hadiipari cegek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 333
46 095
113
A beszélgetésből az jön le, hogy az addigiekhez mérhető beszerzési bejelentések nem várhatóak. Réskitöltés, kisebb eszköz beszerzések várhatóak csak. Új tüzérosztályt, harckocsi zászlóaljat és vadászszázadot ne várjon senki!
Beszélsz össze-vissza marhaságokat.
Megjelölöd azt a timekódot, amikor ilyet mondott?
Annyit állapított meg, hogy elkezdünk lemenni a 20% felé, már ami a költségvetés beszerzési részét illeti. Ha a jövő évi 1000Mrd-os költségvetést nézzük, akkor annak a 20%-a ugye 200Mrd HUF. Azaz 650M USD. De ez nem azt jelenti, hogy hirtelen 2023-tól azonnal 200M-ra esik a beszerzési keret.
Jelenleg csak a nagy programok 500+Mrd-ot visznek el. Ezek az eddig már lefixált szerződések. (27. oldal)
Ezen felül a beszerzések sosem úgy működnek, hogy egy szerződést egyik napról a másikra kell kifizetni. Ha visszamegy a beszerzési keret a 300 Mrd-os határra, akkor is ez az összeg minden évben újra elérhető lesz. Tehát bőven beleférnek nagyobb beszerzések is. Ugyanis a beszerzéseket is elnyújtva kell kifizetni. Pl.: A H225M-eket valami 4-5 év alatt fizetjük ki. Már volt egy beugró a megrendeléskor is, de még a gépeket gyártják, de mi már fix összegeket fizetünk értük. Még egy szaros CG-t is 4 évre lebontva szereztünk be.
Ezen felül a szerződéses összegek beugróit sosem az előre tervezett költségvetésből fizettük.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 651
35 761
113
Beszélsz össze-vissza marhaságokat.
Megjelölöd azt a timekódot, amikor ilyet mondott?
Annyit állapított meg, hogy elkezdünk lemenni a 20% felé, már ami a költségvetés beszerzési részét illeti. Ha a jövő évi 1000Mrd-os költségvetést nézzük, akkor annak a 20%-a ugye 200Mrd HUF. Azaz 650M USD. De ez nem azt jelenti, hogy hirtelen 2023-tól azonnal 200M-ra esik a beszerzési keret.
Jelenleg csak a nagy programok 500+Mrd-ot visznek el. Ezek az eddig már lefixált szerződések. (27. oldal)
Ezen felül a beszerzések sosem úgy működnek, hogy egy szerződést egyik napról a másikra kell kifizetni. Ha visszamegy a beszerzési keret a 300 Mrd-os határra, akkor is ez az összeg minden évben újra elérhető lesz. Tehát bőven beleférnek nagyobb beszerzések is. Ugyanis a beszerzéseket is elnyújtva kell kifizetni. Pl.: A H225M-eket valami 4-5 év alatt fizetjük ki. Már volt egy beugró a megrendeléskor is, de még a gépeket gyártják, de mi már fix összegeket fizetünk értük. Még egy szaros CG-t is 4 évre lebontva szereztünk be.
Ezen felül a szerződéses összegek beugróit sosem az előre tervezett költségvetésből fizettük.
A beszerzésre fordított arány csökkentéséből illetve abból, amit dr. Sticz László vezérőrnagy mondott szerintem az következik, hogy nagyobb mennyiségű, pl. egy egész zászlóaljra, osztályra való nehéz technika beszerzése nem várható a közel jövőben. Inkább az összehangolásé a hangsúly.
Jelenleg a PZH-k és a Leopardok személyzetének kiképzése zajlik. Amíg ezek az alakulatok nem érik el hadrafoghatóságot, nem is lenne sok értelme mennyiséget bővíteni.

Ha tavasszal váltás lesz, akkor ez még inkább biztosra vehető, hogy átcsoportosítás lesz egészségügyi, szociális és oktatási területre.
A futó beszerzések szerintem akkor is megérkeznek, de csodálkoznék ha lenne politikai akarat arra, hogy kb. mindenből legyen 2x-3x ennyi...

Persze lehet, hogy vettünk egy komplett rakéta osztályt, csak nem tudunk még róla, de a beszerzési ütem biztos, hogy lassulni fog a következő években. Erre MG konkrétan utalt is a riportban.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 333
46 095
113
NA úgy látom, hogy itt ma mindenki szabadnapos.
Csak bambáztok, de nem vesztek észre érdekességeket a linken, amit betettem. :oops:
Lassan 12 órája kint van, de még senki nem szúrta ki a Barba trükköt. :D
A drága HM-es csalafinták a költségvetésben elrejtettek némi meglepit. Csalafinták voltak, mert szét, meg összevontak dolgokat, de aki tudja mit keres, az rájön.
Érdekes, hogy eddig ez senkinek nem tűnt fel az elmúlt fél év során.
A nyomok:
HM Költségvetés tervezet 2021 (26.oldal)
HM Költségvetés tervezet 2022 (27.oldal)

Különös tekintettel érdemes böngészni a következő sort:
Légierő képességek fejlesztése (helikopterek,
repülőgépek)
Mi ebben a meglepő?
Hát az, hogy ez a "programpont" a jelen információink szerint összesen 2022-től kizárólag a Gripen-t kellene tartalmazni, valamint a H225M részleteit. (Ugyebár a H145M program már kifutott)
De nini! A 2021-es költségvetésben, 2022-re a Gripen+H225M összes (ott még nagyon áttekinthetően külön szerepeltek) még csak 76.5Mrd HUF szerepel.
Igen ám, de a 2022-es tervben, már 2022-re, a légierő képességek fejlesztése (helikopterek, repülőgépek) összesen 109.3Mrd HUF szerepel.
A különbség 32,8Mrd Forint. :oops:
Ugyan ez a 2023-as évre tervezettek szerint 90,8Mrd illetve a 22-es tervezetben 116Mrd. A különbség 25,2Mrd Forint
Bár a 2021-es tervezetben még nem szerepel, de a '22-esben megjelenik a 2024-es év ami ráadásul igen komoly 141,2Mrd Forintos összegre számol arra az évre. Namost ha ebből levonjuk a durván 28Mrd-os Gripen részletet, akkor 113Mrd marad. A H225M becsült kb. 12-13Mrd HUF. Ez még ki id adná az ívet, ugyanakkor az eredeti tervek szerint már évekkel előre fizettünk a H225M-ért- évi 44-48Mrd Forintot. Mindezt minimum 3 évig. Talán pont azért, hogy ne egyben kelljen az azévi mind a 8 gépet egyszerre kipengetni.
Erre addig emelték a légierős beszerzési költségvetést, hogy úgy látszik mégis kicsengetünk annyit egy évben. Ok, de akkor mire kellett előre fizetni, amikor még csak gyártják a gépeket.
Szerintem mindez csak úgy lehetséges, ha valami még belekerült a zsákba a Gripen, és a H225M mellé. Nem véletlenül lett sejtelmesen összemosva "helikopterek, repülőgépek"-ké!
Nyilván valamiből ki kell majd fizetni az új Gripen fegyverzetet is, de nem gondolom, hogy ekkora hatalmas tételnek kellene annak lennie.

Van még érdekes a 2022-es táblázatban. Idénre megjelent egy majd 200Mrd-os növekmény a lövész képesség fejlesztése címszóban. Ez ugye nyilvánvalóan a Lynxeket takarja. Viszont ebből elég jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy kb. 10-11M USD körül alakult egy Lynx ára.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 301
113
NA úgy látom, hogy itt ma mindenki szabadnapos.
Csak bambáztok, de nem vesztek észre érdekességeket a linken, amit betettem. :oops:
Lassan 12 órája kint van, de még senki nem szúrta ki a Barba trükköt. :D
A drága HM-es csalafinták a költségvetésben elrejtettek némi meglepit. Csalafinták voltak, mert szét, meg összevontak dolgokat, de aki tudja mit keres, az rájön.
Érdekes, hogy eddig ez senkinek nem tűnt fel az elmúlt fél év során.
A nyomok:
HM Költségvetés tervezet 2021 (26.oldal)
HM Költségvetés tervezet 2022 (27.oldal)

Különös tekintettel érdemes böngészni a következő sort:

Mi ebben a meglepő?
Hát az, hogy ez a "programpont" a jelen információink szerint összesen 2022-től kizárólag a Gripen-t kellene tartalmazni, valamint a H225M részleteit. (Ugyebár a H145M program már kifutott)
De nini! A 2021-es költségvetésben, 2022-re a Gripen+H225M összes (ott még nagyon áttekinthetően külön szerepeltek) még csak 76.5Mrd HUF szerepel.
Igen ám, de a 2022-es tervben, már 2022-re, a légierő képességek fejlesztése (helikopterek, repülőgépek) összesen 109.3Mrd HUF szerepel.
A különbség 32,8Mrd Forint. :oops:
Ugyan ez a 2023-as évre tervezettek szerint 90,8Mrd illetve a 22-es tervezetben 116Mrd. A különbség 25,2Mrd Forint
Bár a 2021-es tervezetben még nem szerepel, de a '22-esben megjelenik a 2024-es év ami ráadásul igen komoly 141,2Mrd Forintos összegre számol arra az évre. Namost ha ebből levonjuk a durván 28Mrd-os Gripen részletet, akkor 113Mrd marad. A H225M becsült kb. 12-13Mrd HUF. Ez még ki id adná az ívet, ugyanakkor az eredeti tervek szerint már évekkel előre fizettünk a H225M-ért- évi 44-48Mrd Forintot. Mindezt minimum 3 évig. Talán pont azért, hogy ne egyben kelljen az azévi mind a 8 gépet egyszerre kipengetni.
Erre addig emelték a légierős beszerzési költségvetést, hogy úgy látszik mégis kicsengetünk annyit egy évben. Ok, de akkor mire kellett előre fizetni, amikor még csak gyártják a gépeket.
Szerintem mindez csak úgy lehetséges, ha valami még belekerült a zsákba a Gripen, és a H225M mellé. Nem véletlenül lett sejtelmesen összemosva "helikopterek, repülőgépek"-ké!
Nyilván valamiből ki kell majd fizetni az új Gripen fegyverzetet is, de nem gondolom, hogy ekkora hatalmas tételnek kellene annak lennie.

Van még érdekes a 2022-es táblázatban. Idénre megjelent egy majd 200Mrd-os növekmény a lövész képesség fejlesztése címszóban. Ez ugye nyilvánvalóan a Lynxeket takarja. Viszont ebből elég jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy kb. 10-11M USD körül alakult egy Lynx ára.
Ez a 21es költségvetés fejlesztési része a kövi 3 évre.
programok.jpg

Vki nem tudja ugyanígy kivágni és beszúrni a 2022es fejlesztési költségvetési tervezetet. Elég mellbevágóan felrobbant.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 301
113
Köszi

Szal 21es tervek
programok.jpg





22re így változtak.
2022.jpg


A legfontosabb, hogy az idei 235Mrd-os fejlesztési tervek megduplázódtak, 470Mrd-ra ugrottak. Ennyit a nincs pénzről... sosem volt ennyi, bocs!

Egy kisebb emelés be van tervezve jövőre es 24-re is 549 Mrd-ig. 2-3 éve követve ezeket a számokat, minden évben nőnek dinamikusan ezek a pénzek. Konzervativan terveznek, csak már aláírt, bejelentett szerződési kitelezettségek szerepelnek benne. Ezért én úgy gondolom, hogy rejtett meglepi nincs benne, mindig utólag a kövi évben korrigálják felfelé.

Sajnos összevonták a fejlesztési költségeket, igy nehezebben követhető a progi. Nekem így jön ki az idei matek.

Légierő 109 Mrd.
Gripen lizing 28 Mrd.
H145M kifizetve
H225M 48 Mrd.
KC-390 33 Mrd. (kb. 100 Mrd lehetett a két gép nem??) Szépen elosztották 3 évre)

Légvédelem 7Mrd.
SAMOC 0.681, ez idén kifut.
A többi a beszerzett radarok és a NASAMS közt oszlik meg.

Gépesített lövész 329Mrd.
131 Mrd. Pzh2000 és kis részben Leopard A7+
198 Mrd Lynx
Ide valahova még néhány Gidrant eltettek, de az nem tétel.

Infrastruktúra 18 Mrd.
Szolnok 9.3 Mrd.
Tata 6.8 Mrd.

A NATO program mi lesz? Ez a Bakonyi bázis??
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 651
35 761
113
Köszi

Szal 21es tervek
programok.jpg





22re így változtak.
2022.jpg


A legfontosabb, hogy az idei 235Mrd-os fejlesztési tervek megduplázódtak, 470Mrd-ra ugrottak. Ennyit a nincs pénzről... sosem volt ennyi, bocs!

Egy kisebb emelés be van tervezve jövőre es 24-re is 549 Mrd-ig. 2-3 éve követve ezeket a számokat, minden évben nőnek dinamikusan ezek a pénzek. Konzervativan terveznek, csak már aláírt, bejelentett szerződési kitelezettségek szerepelnek benne. Ezért én úgy gondolom, hogy rejtett meglepi nincs benne, mindig utólag a kövi évben korrigálják felfelé.

Sajnos összevonták a fejlesztési költségeket, igy nehezebben követhető a progi. Nekem így jön ki az idei matek.

Légierő 109 Mrd.
Gripen lizing 28 Mrd.
H145M kifizetve
H225M 48 Mrd.
KC-390 33 Mrd. (kb. 100 Mrd lehetett a két gép nem??) Szépen elosztották 3 évre)

Légvédelem 7Mrd.
SAMOC 0.681, ez idén kifut.
A többi a beszerzett radarok és a NASAMS közt oszlik meg.

Gépesített lövész 329Mrd.
131 Mrd. Pzh2000 és kis részben Leopard A7+
198 Mrd Lynx
Ide valahova még néhány Gidrant eltettek, de az nem tétel.

Infrastruktúra 18 Mrd.
Szolnok 9.3 Mrd.
Tata 6.8 Mrd.

A NATO program mi lesz? Ez a Bakonyi bázis??
A légierő fejlesztésében remélhetőleg benne van a H145M fegyverzet fejlesztése: 70mm-es rakétákról még nem hallottunk, láttunk semmit - csak üres rakétablokkokat.
1 db nem-irányított FZ/Thales rakéta kb. 1m forint (BW nem rég vett 2800EUR darabáron Tiger helikopterhez), az lézeres meg ennek többszöröse lehet és kell ezekből pár ezer db.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 902
73 287
113
Vki nem tudja ugyanígy kivágni és beszúrni a 2022es fejlesztési költségvetési tervezetet. Elég mellbevágóan felrobbant.

Ha már így benne vagyunk a témába... Be tudnátok másolni a 2016, 2017, 2018, 2019, 2020-as évre vonatkozó hasonló táblázatokat is egy hozzászólásba?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 301
113
A légierő fejlesztésében remélhetőleg benne van a H145M fegyverzet fejlesztése: 70mm-es rakétákról még nem hallottunk, láttunk semmit - csak üres rakétablokkokat.
1 db nem-irányított FZ/Thales rakéta kb. 1m forint (BW nem rég vett 2800EUR darabáron Tiger helikopterhez), az lézeres meg ennek többszöröse lehet és kell ezekből pár ezer db.
Sztem nincs benne, mert én úgy vettem észre, csak aláírt szerződéseket tartalmaz. Ennek lehetnek tárgyalástechnikai okai.
Van ugye nem nyilvanos fejlesztési terv is, abban biztos becsült összegek szerepelnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen and BJani

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 301
113
Maróth Gáspár fegyverzeti igazgatótól kérdezett némely kérdésre van válasz.

A Hős pilótáink NEM a svéd és thai légierőben rendszeresített sisakot fogják a tervek szerint hordani. Biztos úr decemberben egy meghívásos sajtóbeszélgetésen és fogadáson elmondta melyik lenne, de mivel nem nyilvános ezért nem írhatom le.

A Gripen PS01 Mk5 a szívemnek kedves, de a prototípuson kívül még egyetlen sorozatgyártású darab sincs, ráadásul a AESA lokátor hűtési igénye és méretek miatt, kisebb átépítés szükséges az orr részben, tehát hardware elemek beépítése mellett minden Griffnél kis átalakítás is szükséges. Szerintem a "hatósági áras farhát" idejében, a szoftveresen upgradelt Mk4 volt ami belefér a büdzsébe. (Részint azért is mert még a svédek sem állították hadrendbe a maradék 60 gépükhöz az Mk5-öst.- lehet, hogy nem is fogák..)

Mennyiben drágitotta meg az elmúlt 2 év gyors forintgyengülése a haderőfejlesztési beszerzéseket?. Szerintem kurvára, de mivel nincsenek hivatalos árak ezért nyilvánosságra hozva ezért csak számolgathatunk. pld egy LeoA7 cca. 8-9 Millió EUR között van, ki kell számolni 2020-as és a jelenlegi középárfolyamokkal árfolyammal. Látszik a drágulás. Ezt minden harceszköznél érezhető amit beszerzünk külföldről. A belföldi összeszerelésnél pedig a félkész termékek, és a különféle import rendszereke ára drágul. A hazai összeszerelés is az energia, a bérek stb. áremelkedésével drágulnak - ja és még fel is kell építeni a gyárakat, be kell fejezni. Ha EUR-ban lettek a szerződések kötve, akkor azok is szintén a forint árfolyam változás hatásait is viselik az infláció mellett. Konkrét számot nem fogsz hallani.
Én mindenesetre sajnos bizonyos beruházások halasztását, eltolását várom - sajnos buta módon - tehát lesz fegyver, nem lesz fegyverzet stb. Valószínűsítem, hogy a bombák, rakéták darabszámát, amelyre eddgi nem kötöttek szerződést, csak bemutatták ott kisebb mennyiséget, vagy későbbi szállítási határidős beszerzéseket terveznek. Pld. a nyáron bemutatott Gripenek Reccelite, most kurvára nagy csönd van, pedig ahhoz nem kell MS20, mert már évekkel ezelőtt bemutatták a svédek, sőt Líbiai konflliktusban használták is azokat ha jól emlékszem. Ott végeztek felderítő repüléseket.

Lynx export hétpecsétes sötétség. (még gyár sincs, és a szlovákok, csehek felé szerződés sincs. A csehek elhalaszották, mert ott a Patria és van BMP2 is nekik, azzal még elvannak egy ideig, a szlovák BVP modernizálva is kihúz akár 5-10 évet is. Én is a helyükbe megvárnám a magyar üzemeltetési tapasztalatokat. (Amúgy se Ők állítják meg az oroszokat hagyományos támadás esetén, más fenyegetettség meg nincs.

Lynx szállítás. A Németek manufakturális körülmények között szerelik a protokat, majd egy gyár összeszerelési fázis lesz, amikor Ők is kitalálják a gyártási folyamatot, ez lesz implementálva a magyar üzemre is. Szerintem még nincsen sorozatgyártású Lynx, és a németektől függ, hogy mikorra lesz. Van egy érzésem, hogy nem lesz Strike Shield az első járművekbe beépítve. A páncéltörő rakéta külön téma. Amikor a magyar kormány megrendeli a Rafael-től akkor lesz. Úgy gondolom egybe kerül beszerzésre a Lynx, az állványos a H145M és 225M páncéltörő rakétái, és az még arrébb van. A választások egyébként sok mindent befolyásolhatnak. Saját véleményem szerint le kéne szerződni a rakétákkal, mert nem biztos, hogy a következő kormány beszerezné azokat, és akkor megint itt állnánk befejezetlen képességekkel. Lásd mint amikor volt LiteningIIIE csak nem volt bomba egy évtizedig..)
Alapvetően sosem volt ennyi pénz a Honvédségre, sőt a fejlesztési keret eszközbeszerzés és infrstruktúra, is messze a legmagasabb. 1.000Mrd az összbüdzsé, évekig 250-300 Mrd.-ból tengődött a rendszer.

A fejlesztési keret még az elmúlt évekhez képest is megduplázódott, 470 Mrd, ez kb. a 2010es es 2011 teljes honvedelmi büdzsé, most meg 1 évre csak fejlesztési keret.
Tehát ezt a pénztelenség témát sztem meghaladta a valóság, csirkefarhát ide vagy oda.

Persze nagy a lemaradas, mégegyszer ennyit is elbírna, de még 2 év és megvan a 2%, abból felelős gazdálkodással 26ig csodát lehet tenni. Én azt mondom a pénz nem probléma. Lényegi elvonás a covid alatt sem volt és nincs rá ok, hogy ilyet feltételezzünk. Most ez a prioritások egyike, lassan illene hozzászokni. o_O

Az euró biztos drágitja a beszerzést, bár jelzem 15 nap alatt 15 forintot erősödött a forint újra 356 környékén áll. És az euró - forint árfolyam kihatása csak részben negatív, de most ebbe nem egyek bele, van a mérleg másik felében is nyereség.

A sisakkal elégedett vagy vagy csalódás??

Lynx. Szlovák döntés idén lesz. Cseh talán jövőre. Legalabbis az RM ezzel számol es a szlovák kormányhatározat is erről szól. Halasztás nem kizárt, pont a fenti két ország lassan 2016 óta halasztja....
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 902
73 287
113
Alapvetően sosem volt ennyi pénz a Honvédségre, sőt a fejlesztési keret eszközbeszerzés és infrstruktúra, is messze a legmagasabb. 1.000Mrd az összbüdzsé, évekig 250-300 Mrd.-ból tengődött a rendszer.

A fejlesztési keret még az elmúlt évekhez képest is megduplázódott, 470 Mrd, ez kb. a 2010es es 2011 teljes honvedelmi büdzsé, most meg 1 évre csak fejlesztési keret. Tehát ezt a pénztelenség témát sztem meghaladta a valóság, csirkefarhát ide vagy oda.

Persze nagy a lemaradas, mégegyszer ennyit is elbírna, de még 2 év és megvan a 2%, abból felelős gazdálkodással 26ig csodát lehet tenni. Én azt mondom a pénz nem probléma. Lényegi elvonás a covid alatt sem volt és nincs rá ok, hogy ilyet feltételezzünk. Most ez a prioritások egyike, lassan illene hozzászokni. o_O
Szerkesszünk már egy táblázatot, amiben benne van 2017-től a HM költségvetés ígért (GDP +0,1% évente), a valós, a tervezett (2024-re GDP 2%) és a várható alakulása a magyar GDP várható növekedése függvényében 2026-ig. Írjuk mellé hogy az adott évben ebből mennyi lett költve fejlesztésre a költségvetési adatok szerint. Nézzük meg hogy ez hogy alakul a tervezett "a védelmi költségvetés 30% fejlesztésre" magyar elvhez viszonyítva. Hogyan csökken a fejlesztésekre jutó pénz, ha az ismertté vált költségvetési előrejelzések után egyenletes ütemben 20%-ra csökken (NATO elvárás). Nézzük meg hogyan alakul ez az eredeti tervhez viszonyítva, amikor azt mondták hogy a fejlesztésre összesen 3500 milliárd fog jutni 2026 végéig. Így mindenkinek áttekinthetőbb lenne. (És persze ezt még meglehetne bonyolítani azzal hogy az egészet átszámoljuk euróba is, figyelembe véve az árfolyamváltozásokat.)

Az euró biztos drágitja a beszerzést, bár jelzem 15 nap alatt 15 forintot erősödött a forint újra 356 környékén áll. És az euró - forint árfolyam kihatása csak részben negatív, de most ebbe nem egyek bele, van a mérleg másik felében is nyereség.
Az 5%-os Euro infláció mennyivel drágít meg egy 1,8 milliárd eurós beszerzést? És ha minden évben figyelembe vesszük az Euro inflációt is a 2018 decemberi bejelentésektől? Azt is összeszámolhatnánk már újra, hogy kb. mennyi lehet most az Euróban kötött szerződések összeértéke?

Néhányan írták már, hogy az árfolyamkockázatot ki lehet védeni, ha úgy kötik a szerződést. Ezt hogyan csinálják, milyen módszerek vannak rá?

Az ÁFA kifizetés helyének kérdését már te is írtad @Green Leader-nek. Ilyenekről lehetne egy jó cikket írni, végül is ez a portfolio.hu profiljába vágna. Ha nem is konkrét információk alapján, de példákkal bemutathatná, mi hogy történhet pénzügyi téren.

A sisakkal elégedett vagy vagy csalódás??
Ha jól emlékszem már megfejtettük a Gripen topikban hogy miről lehet szó... új típus, nincs vele még tapasztalat.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and borisz

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 648
113
Maróth Gáspár fegyverzeti igazgatótól kérdezett némely kérdésre van válasz.

A Hős pilótáink NEM a svéd és thai légierőben rendszeresített sisakot fogják a tervek szerint hordani. Biztos úr decemberben egy meghívásos sajtóbeszélgetésen és fogadáson elmondta melyik lenne, de mivel nem nyilvános ezért nem írhatom le.

A Gripen PS01 Mk5 a szívemnek kedves, de a prototípuson kívül még egyetlen sorozatgyártású darab sincs, ráadásul a AESA lokátor hűtési igénye és méretek miatt, kisebb átépítés szükséges az orr részben, tehát hardware elemek beépítése mellett minden Griffnél kis átalakítás is szükséges. Szerintem a "hatósági áras farhát" idejében, a szoftveresen upgradelt Mk4 volt ami belefér a büdzsébe. (Részint azért is mert még a svédek sem állították hadrendbe a maradék 60 gépükhöz az Mk5-öst.- lehet, hogy nem is fogák..)

Mennyiben drágitotta meg az elmúlt 2 év gyors forintgyengülése a haderőfejlesztési beszerzéseket?. Szerintem kurvára, de mivel nincsenek hivatalos árak ezért nyilvánosságra hozva ezért csak számolgathatunk. pld egy LeoA7 cca. 8-9 Millió EUR között van, ki kell számolni 2020-as és a jelenlegi középárfolyamokkal árfolyammal. Látszik a drágulás. Ezt minden harceszköznél érezhető amit beszerzünk külföldről. A belföldi összeszerelésnél pedig a félkész termékek, és a különféle import rendszereke ára drágul. A hazai összeszerelés is az energia, a bérek stb. áremelkedésével drágulnak - ja és még fel is kell építeni a gyárakat, be kell fejezni. Ha EUR-ban lettek a szerződések kötve, akkor azok is szintén a forint árfolyam változás hatásait is viselik az infláció mellett. Konkrét számot nem fogsz hallani.
Én mindenesetre sajnos bizonyos beruházások halasztását, eltolását várom - sajnos buta módon - tehát lesz fegyver, nem lesz fegyverzet stb. Valószínűsítem, hogy a bombák, rakéták darabszámát, amelyre eddgi nem kötöttek szerződést, csak bemutatták ott kisebb mennyiséget, vagy későbbi szállítási határidős beszerzéseket terveznek. Pld. a nyáron bemutatott Gripenek Reccelite, most kurvára nagy csönd van, pedig ahhoz nem kell MS20, mert már évekkel ezelőtt bemutatták a svédek, sőt Líbiai konflliktusban használták is azokat ha jól emlékszem. Ott végeztek felderítő repüléseket.

Lynx export hétpecsétes sötétség. (még gyár sincs, és a szlovákok, csehek felé szerződés sincs. A csehek elhalaszották, mert ott a Patria és van BMP2 is nekik, azzal még elvannak egy ideig, a szlovák BVP modernizálva is kihúz akár 5-10 évet is. Én is a helyükbe megvárnám a magyar üzemeltetési tapasztalatokat. (Amúgy se Ők állítják meg az oroszokat hagyományos támadás esetén, más fenyegetettség meg nincs.

Lynx szállítás. A Németek manufakturális körülmények között szerelik a protokat, majd egy gyár összeszerelési fázis lesz, amikor Ők is kitalálják a gyártási folyamatot, ez lesz implementálva a magyar üzemre is. Szerintem még nincsen sorozatgyártású Lynx, és a németektől függ, hogy mikorra lesz. Van egy érzésem, hogy nem lesz Strike Shield az első járművekbe beépítve. A páncéltörő rakéta külön téma. Amikor a magyar kormány megrendeli a Rafael-től akkor lesz. Úgy gondolom egybe kerül beszerzésre a Lynx, az állványos a H145M és 225M páncéltörő rakétái, és az még arrébb van. A választások egyébként sok mindent befolyásolhatnak. Saját véleményem szerint le kéne szerződni a rakétákkal, mert nem biztos, hogy a következő kormány beszerezné azokat, és akkor megint itt állnánk befejezetlen képességekkel. Lásd mint amikor volt LiteningIIIE csak nem volt bomba egy évtizedig..)
Te ne aggódj a következő kormányon az ugyan ez lesz, tehát lesz akarat. A szerződés megkötésekor le van kötve a megfelelő euró az mnb nél ezen se aggódj, ez csak a mi döntésünk, hogy akarjuk e a forint árfolyamot ebbe bele vinni vagy sem.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 117
119 428
113
Te ne aggódj a következő kormányon az ugyan ez lesz, tehát lesz akarat. A szerződés megkötésekor le van kötve a megfelelő euró az mnb nél ezen se aggódj, ez csak a mi döntésünk, hogy akarjuk e a forint árfolyamot ebbe bele vinni vagy sem.
Eee nem
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 549
113
Te ne aggódj a következő kormányon az ugyan ez lesz, tehát lesz akarat. A szerződés megkötésekor le van kötve a megfelelő euró az mnb nél ezen se aggódj, ez csak a mi döntésünk, hogy akarjuk e a forint árfolyamot ebbe bele vinni vagy sem.
Ez nem egészen így működik. A honvédelmi költségvetés Forintban van és az aktuális árfolyamon biztosít a konkrét szerződésben megjelölt pénzügyi szolgáltató valutát a teljesítéshez. Az infláció nagyon is érinti a Z-tervet! Szépen is néznénk ki, ha a minisztérium valutára spekulálna -bármilyen csábító is- és méginkább problémás lenne, ha az MNB ebben a spekulációban szerepet vállalna, hiszen ezzel pont a Forint pozícióját ásná alá!

No nem mintha nem lehetne szerepe az MNB-nek a fegyverkezésben. Tavaly 250 milliárdot biztosított osztalékbefizetéssel a Magyar Nemzeti Bank a kovid elleni védekezés költségeire. A lengyel nemzeti bank ellenben a helyi katonai modernizációs programra adott tízmilliárd Zlotyi-t, azaz durván 800 milliárd Forintot! Minden harmadik lengyel F-35-öst a lengyel jegybank vette lényegében. Ezek azért nem gombok!
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 648
113
Ez nem egészen így működik. A honvédelmi költségvetés Forintban van és az aktuális árfolyamon biztosít a konkrét szerződésben megjelölt pénzügyi szolgáltató valutát a teljesítéshez. Az infláció nagyon is érinti a Z-tervet! Szépen is néznénk ki, ha a minisztérium valutára spekulálna -bármilyen csábító is- és méginkább problémás lenne, ha az MNB ebben a spekulációban szerepet vállalna!

No nem mintha nem lehetne szerepe az MNB-nek a fegyverkezésben. Tavaly 250 milliárdot biztosított osztalkékbefizetéssel a Magyar Nemzeti Bank a kovid elleni védekezés költségeire. A lengyel nemzeti bank ellenben a helyi katonai modernizációs programra adott tízmilliárd Zlotyi-t, azaz durván 800 milliárd Forintot!
Az aláírt euróba lévő szerződéseket vagy le hedgelik, vagy az mnb nél lekötik euróba pontosan az árfolyam kockázatok kiküszöbölésére.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 549
113
Az aláírt euróba lévő szerződéseket vagy le hedgelik, vagy az mnb nél lekötik euróba pontosan az árfolyam kockázatok kiküszöbölésére.
Maga a jegybank csak számlavezető, nem spekulálhat az állammal összejátszva a Forint ellen!