[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 467
46 537
113
És miért? Én egyébként nő vagyok, akkor már inkább Ursula.
És még annyit, nem a sorozat miatt választottam ezt a nevet, hanem mert ebbe a haplocsoportba tartozom. Európa ma élő női populációja 7 nőre vezethető vissza, ezek egyikét, a legrégebbi európai ősanyát nevezte egy angol genetikus Ursulának.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Szerintem meg pont nem területfoglalásról szólt az első pár nap. Mert akkor sokkal egyszerűbb lett volna a határ mentén elfoglalni faluról falura. De nem ez történt. Huszáros rohammal előre. Nem a területek megszállása türtént. Az tulajdonképen kb. másfél hete kezdődött.
Okkal volt ott az idézőjel. A területfoglalás hatását akarták kelteni a civilekben és a politikai vezetés fejében, hogy kiirtsák belőlük a reményt, és megadásra kényszerítsék őket. Ha többszáz járműves oszlopok robognak át egy városon és ezt az emberek lefilmezik - erre egy laikus simán azt gondolja, hogy az a város egy lövés nélkül elesett és ellenőrzés alatt van.
Szerintem ilyen nagy távolságokat nem tettek meg. Inkább olyan max. 60 km-eket.
Megtettek bizony. Keress térképet az első napokról és nézd meg hogy hol jártak az előőrseik.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 472
10 709
113
És még annyit, nem a sorozat miatt választottam ezt a nevet, hanem mert ebbe a haplocsoportba tartozom. Európa ma élő női populációja 7 nőre vezethető vissza, ezek egyikét, a legrégebbi európai ősanyát nevezte egy angol genetikus Ursulának.
Na ezt kifejthetnéd egy masik topikban, érdekelne is mert semmit sem tudok erröl
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 472
10 709
113
Ezen már én is gondolkodtam, direkt figyelem már egy ideje de gyakorlatilag nincs videó fent még az ukránoknál sem az ukrán haderő képzett ejtőernyős,SF stb alakulatainak harcairól, de még az ukrán gépesített dandárok/lövészek harcáról sincs fennt nagyon felvétel, az orosz oldalon sincs ilyen felvétel, egyetlen Irprinben készült felvételtől eltekintve, de ott sem harcolnak hanem behatolnak egy társasházba...

Itt van egy videó az egyik ukrán alakulatról harc közben...


Ezek meg az orosz ejtőernyősök, amelynél írtam, is, hogy nekem, nagyon furcsa, ahogy a fegyverüket "használják"......

A csecseneket pedig az oroszoknál Tik-tok egységnek hívják mivel ő nekik lehet egyedül orbaszájba videózni és feltölteni a netre, ez szerintem mindent elmond róluk...
A csecsenek szerintem egy baszott nagy morálal rendelkezö alakulat, semmi több. Vadak, mennek ha kell, meghalnak ha kell, de nem tölük kell várni a harcászati csemegét. Gerincet viszont adhatnak a többieknek, ez nagyon fontos lehet
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 985
18 553
113
Oroszország képtelen nagy mennyiségben preciziós fegyvereket gyártani. Mivel szárazöldi hatalom, nagyásághoz képest kis GDP-vel, ezért relatíve annyit tud költeni a haderejétre mint most Németország. Ahhoz képest rettentően hatékonnyan használja fel, mert fejleszt űretecnhikát, 5. gern repcsiket, új MBT-ket, tengokat és persze atomütőerőt stb. Utóbbira sokat költöttek ezért a többire kevesebb jutott.
Viszont a minőség oroszos, minőségellenőrzés oroszos maradt, ezért látszik, hogy néznek ki a fegyvereik már a gyárból kikerülve (pld az Szuhojok lemezezése, a MIG-ről nem is beszélve.) Ráadásul az üzemeltetési kultura is megmaradt orosznak. Tehát még a kisszámű új technikát is bebasszák Mzároltba és ott rohad mondjuk 2 évig, kínai abroncson, be sem indítva stb. A logisztikát látva, pedig egyértelmű, hogy nincsenek felkészülve, csak kb 20-30 éves készletekből van sok, kvázi a hidegháborús fegyvereketből. Minden szárazföldi hatalom egyébként küzd, hogy egyszerre nem tud minden egységet ellátni modernizált, új fegyverekkel, de oroszország ezzel különösen a haderő mérete miatt. Ezt már a disszemléken is láttam évekkel ezelőtt is, meg kellett nézni mi vonult fel moszkávabn, és mi jekatyerinburgban, vagy vlagyivosztokban. Moszka már Koalicíja proto, a többi helyen gvozgyika, (egyébként éppen fél éve volt hogy hogy korszerűsitik az Akáciját , ukrán alkatrész nélkül.. Közben meg a Mjeszta utodok marsiroztak a vörös téren. Nos a légierő is így van. A páncélostechnika is. Vagy 4-5 fajta aktív védelmi eszközt muttattak e tankokra, egyetlen darab bevetéséről van kép.. (ha nem ukrán és az id Drozd1).. Ami meg ki van szállítva a csapatokhoz, annak meg nincs logisztikája. Nos Szíria volt a kirakat. És ezzel nőt is az Orosz hadsereg propagandája, és emelkedőben volt ismét a fegyverszállítás. Aztán itt a valóság, Még a Damocles konténer licencét sem tudják gyártani, nem hogy modernebbeket. Ráadásul az Ukránok elleni támadással elvesztették a fegyverpiacuk nagy részét is. A logisztika mindig is gyenge volt, már a 2. vh-ban az amerikai studebaker autók és a húskonzervek miatt nem éheztek még jobban a katonáik. Ezért is volt a zabra. Alapból a háború megmutatta oroszország hagyományos haderejének szinte minden gyengeségét, néhány modern eszköz bevetése mellett, amelyekből meg kifogynak mert nem tudnak utángyártani chipek, anyagok, stb. hiánya miatt.

Tökéletesen írtad le. Nekem van egy személyes élményem az ex szovjet erőkkel ,egy közös gyakorlatról. 87 szeptember volt talán, mert októberben a Bazalt 87 volt. Na, a szovjet katonák ,a kiképzési szünetekben, meg estefelé, jöttek hozzánk, hogy adjunk nekik ennivalót, illetve cseréljünk. Már több hete sátoroztak a Bakonyban. Köles kása, olajos és paradicsomos hal, volt azzal a sötét kenyérrel, amit ettek, állításuk szerint, hetek óta, folyamatosan. Mi el se nagyon hittük, de látszott, nagyon alultápláltak. Akkor a Néphadseregben, gyakorlaton, napi 3 étkezés volt, amiből kettő meleg. plusz éjszakai pótlék. ( ez volt dzsem, méz, csomagolt felvágott, sajtkrém, pékáru, stb. ) A kalória bőven megvolt nekünk, bár én így is fogytam, mire a végére értünk. E mellet kaptunk még, több napra elég hideg kaját, konzervben, bőségesen, Amit pokrócba csavarva gyűjtöttünk össze, mert annyi volt, hogy nem bírtuk megenni. ( máskrém, vagdalthús, főtt ételkonzervek ) Ht, adtunk azoknak a szerencsétlen oroszoknak, ne haljanak éhen. Nem győztek hálálkodni. Pocsék volt az ellátásuk. A testi fenyítés akkor még hivatalos volt náluk. Ahogy nézem a mostani híreket, a fizikai bántalmazásokról, ez lehet ma is megvan még ott. Katasztrófa az a haderő bizonyos területeken, ez biztos.
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
Nem akarok nagy elemzésekbe belemenni, de valami igen foglalkoztat. A videokon amiken a harcolókat latjuk (mindkét oldal) , valami olyan harcászatot rendeznek , amiért már egy közepes szintü hadseregben is szétrúgnák a seggüket. Az "elit" csecsenek pl, vagy az Ukránok mikor rpg vel lönek, városi harc, terepen való mozgás , a biztosítás teljes hiánya , elképesztö. Persze nyilvanvaloan nem fognak SF et filmezni de akkor is... Sok a soros talán? Nem is tartom magam sem fs nek, csak néha úgy látom hogy az alapokkal is gondok vannak. Sorozunk mint az arab harcosok, állva a fedezék mell9öl lövünk, átfutunk a mellettünk harcoló tüzszektorán, az AK úgy lóg csövel lefele a vállunkon mintha egy szatyor lenne, behajtott válltámasszal keménykedünk , kigrunk az utcára elengedunk egy 30 as sorozatot a pkm el csipobol azt visszaugrunk és röhögünk stb. Nem értem. Olyan "déjà vu" érzesem van, mindezt már láttam arab és Afrikai videokon.
Ja, ne is mond. Pár napja volt egy videó ahol az orosz ,,kammandósok" behatoltak egy emeletes házba, megtisztítás céljából. A támadók (kb. raj méret, 6-7 fő) Liftel(!) mentek fel az egyik emeletről a másikra.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 537
14 290
113
A háború a politika folyatása más eszközökkel... Amit az elmúlt egy hónapban láttunk az pontosan az orosz politika elit által diktált katonailag értelmezhetetlen feladat volt, amelyet kiosztottak a hadseregnek "oldd meg" alapon. Az eredmény látható...

Nagyon szépen kérlek ne nézz hülyének. A világon semmilyen atomfegyver fejlesztés nem folyt ukrajnában. Ez ugyanolyan mondvacsinált ürügy, mint az állítolagos amerikai biofegyver laborok, amelyek az oroszok szerint etnospecifikus covid variánsokat meg hasonló csemegéket kotyvasztottak. Abszolút hülyeség amivel belpiacon megpróbálták eladni ezt a háborút.

A huszonéve nem működő CsAESz-ről beszélünk ugye? Az oszt kapacitás...

Harkiv egyáltalán nem került orosz ellenőrzés alá, Donyeck meg azalatt van 8 éve...
Kettő (hamarosan 3) nagyobb várost vontak ellenőrzésük alá az oroszok, Herszont, Melitopolt meg nemsoká Mariupolt. Mariupolt olyan szinten rommá lőtték, hogy ott érdemi munka még nagyon hosszú évekig nem fog történni, ráadásul a lakosság jó része elmenekült, vagy azonnal el fog menekülni amint tud.

Olyat csináltatok, hogy a zsandár útban a neki kijelölt városba beelőzte a csapatotokat tizen kilométerrel, és szétlövette magát ellenséges tankokkal, tüzérséggel, meg páncéltörő fegyverekkel?

Mert az oroszok ezt eljátszották. Sokszor.
Nézd. A tudásod tisztelem.....
Viszont a valóságferdítésre herótos vagyok.
Nézzük.....
Ukrajna regnáló elnöke bejelentette, és megtapsoltatta magát azzal programmal, hogy ukrajna újra atomfegyvert szerez? Igen. Nézz utána, nem propaganda....
Csernobil, Energograd....Képes ez a 2 atomváros fegyvertisztaságú nukleáris alapanyog előállítására? Igen. ( Csak ez a 2 atomváros ukrajna területén? Igen.)
Harkov, és Donetsk-i egyetemeken volt a legmagasabb szinten az ukrán nehéz és nukleáris ipar? Igen.
Harkov és Mariupol volt az ukrán nehézipar " Szive"? Igen ( Kokszgyártásról nem beszélek, pedig az is jelentős lenne, ha nem ellenőriznék a "Szakadárok" már 8 éve az antracit források több mint 90%-át.)
Igazad van a zsandár soha nem előzött be minket, mi hamarabb visszagyaktunk mindent a középkorba,ismétlem mindent, mielőtt bárki lőni tudott volna ránk.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 985
18 553
113
Ja, ne is mond. Pár napja volt egy videó ahol az orosz ,,kammandósok" behatoltak egy emeletes házba, megtisztítás céljából. A támadók (kb. raj méret, 6-7 fő) Liftel(!) mentek fel az egyik emeletről a másikra.

Egy dolog, amikor filmeznek egy gyakorlaton, és minden mozzanat kiszámított és egy másik dolog a valóság. Egyébként, nem számít hogy sorkatona, elvileg azok is kiképzett katonák, teljes mértékben. A morál lehet más, de a kiképzés nem.
 
W

Wilson

Guest
A csecsenek szerintem egy baszott nagy morálal rendelkezö alakulat, semmi több. Vadak, mennek ha kell, meghalnak ha kell, de nem tölük kell várni a harcászati csemegét. Gerincet viszont adhatnak a többieknek, ez nagyon fontos lehet
Lehet, hogy így van de én kíváncsi lennék arra, hogy Mariupol ostromában mekkorra szerepet játszottak,(egyetlen felvételtől eltekintve amelyben valamilyen szinten harcoltak,én nem láttam tőlük nagy aktivitást,bár az tény, hogy nekik a már elfoglalt területek ellenőrzése a feladatuk), mert bár nem kedvelem az Azovot de abban biztos vagyok hogy az ukrán tengerészgyalogosokkal együtt fanatikusan harcoltak/harcolnak, Mariupolban....
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby