[HUN] Egyéb használt eszközök beszerzése és/vagy felújítása, átalakítása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
940
2 333
93
Igazság szerint ha Beloruszia nem adna, az egy egészen más ívű leszarást eredményezne, mint az orosz.
Ugyanakkor mindkét esetben simán lehet, hogy nem esne korlátozás alá a reexport. Nem tudom, hogy ez esetben mi védi a fegyverrendszereket. Ha szerződésben benne van a reexport tiltása, akkor meredekebb, ugyanakkor az eredeti szerződésekben - annak idején - még nem figyeltek holmi reexport lehetőségével a VSZ dühöngése kapcsán.
Továbbá pl. a BTR-ek beszerzése is különleges, mert nem hagyományos adás-vételről volt szó, hanem egy elismert tartozás tárgyi kiegyenlítéséről.
Ha viszont nem volt a szerződésben, akkor maximum szabadalmi oltalom alatt lehet. Annak meg ugye vannak időben korlátai.
Csak találgatok. Biztosan most - vagy már korábban már - többször is átnézik az ide vonatkozó szerződéseket.

Szlovákok is odaadták az Sz300-asukat, és nem merült föl ilyesmi. Nem papírt lóbálnak az oroszok, hanem megpróbálják kilőni amint átjutott a határon, de az már nem a mi bajunk. Azért mondom hogy nem lennének nagy következményei, mert a gázelzárásnál se ez volt a szempont hogy küldött-e az adott ország fegyvert hanem a fizetés módja. (Lásd az Sz300-at adó szlovákokat nem érte retorzió, míg a semmilyen fegyvert nem adó bolgárokat igen.)
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Baszni is, meg szűznek maradni is.
ezért írtam ez a win win win szitu.

Úgy érzem, olvasásnál lemaradt az utolsó mondat. Ha meg nem, akkor Olivér majd kijavít engem, hogy csak kiragadok félmondatokat a szövegkörnyezetből.

Ha ezzel MILLIÁRDOKAT tudnánk spórolni

Te tényleg elhiszed ezeket a milliárdokat, amiket beszámítanának a MH szovjet eszközparkjáért? Nekem a nagyságrend sehogy nem stimmel. Nagyon sok embernek itt szerintem fel kéne ébrednie, hogy kb mekkora összegről is beszélhetünk, amit nagy lelkesen beszámolnának. Meg mennyi pénzt ejtek el a bal kézzel, hogy a jobbal fillérek után kapkodjak! Utána meg csodálkozunk, ha kopogtatnak az ottani kárvallottak, hogy a hadsereg költségvetéséből kicsit kompenzáljuk már vissza az ő veszteségüket, mert nélkülük nem lesz fizetése a katonának sem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 744
46 913
113
A nemeteknek meg a Mardert elajandekozni sem erdeke(pl. a szlovenoknak) - hisz akkor eltolodnanak a modern cuccokra a megrendelesek, ilyen Leo 2 A6-osokrol meg ne is beszeljunk...
Ha figyelsz a német MOD nyilatkozatára, akkor látszik, per pillanat az amerikaiakkal versenyeznek az ilyen ügyletekért.
Az üzlet ezesetben az, hogy később ezeket a fegyvereket supporttal, és fejlesztésekkel kell ellátni. Nekik meg csak a raktárban rohadnának...
(Mellesleg szerintem még központi keretből is kapnának talán pénzt a németek, ha jól gondolom...)
Ezért mondtam korábban, hogy abban is lett volna elképzelés, hogyha nagyon olcsón hozzánk vágják, akkor a Challengerekből is lehetett volna hasznos dolgokat kihozni, amennyiben csatlakozunk a CH3 programhoz (Ugyebár full RM támogatást jelent onnantól).
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 744
46 913
113
Ez olyan mintha egy nemet autokereskedonek adnal egy Skoda Favoritot(amit mondjuk elkuldene Moldaviaba) te meg cserebe kapnal egy 2018-as hasznalt E Mercit. Faszsag az egesz ugy ahogy van.
Igazság szerint az ukránok esetében nagyobb a harcértéke egy T-72-esnek, mint egy Leo2A6-nak, mert van rá tapasztalt kiképzett személyzet, meg karbantartók...
Szóval egy Favoritot inkább egy üzemanyag nélküli Mercihez hasonlíts! :)
 
  • Tetszik
Reactions: Giskard

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 307
37 012
113
Ha tényleg a NATO-val akar direktben háborúzni Oroszország, akkor megteheti, de nem fogja: hagyományos háborúban esélye sincs a NATO összesített erői ellen - az ukránokkal sem bírnak! Az atomháborút meg ők sem élik túl...
Amúgy ha megteszi és valóban csapást mér NATO területre, akkor a Magyarország is háborúba keveredik NATO-tagként.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 744
46 913
113
Eddig valóban nem volt ilyen, és tényleg erős álmodozásnak tűnik. De ma volt náluk egy olyan felvetés amivel ez akár valósággá is válhat. Én csak azt mondom, ha ez tényleg megvalósul, ki kell használni.
Hogyne lett volna! A lengyelek a 100db T72 -est nem puszira adták. Ha mást nem, akkor komoly pénzt vettek fel a közös pénzügyi alapokból.
 
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
940
2 333
93

Ezt nem az orosz vezetés jelentette ki, hanem egy sajtóban megjelent vélemény, ennek megfelelő a súlya.

A félreértések előtt: én mindvégig elleneztem a fegyverszállításokat, és abszolút nem oroszpártiságból, hanem mert úgy gondolom hogy most engedhetjük meg a legkevésbé magunknak hogy csökkentsük a Nato képességeit bármivel is, így különösen örültem hogy mi ebben nem veszünk részt, főleg hogy egy fia lőszer sincs feleslegben nálunk. VISZONT ha nem ajándékozásról van szó, hanem egy minőségi cseréről, úgy számomra már teljesen más a dolog fekvése.

Záros határidőn belül kénytelenek leszünk megválni amúgy is a régi vasaktól. Ezekért alapból filléreket kapnánk, mennének ócskavasnak, vagy szintén aprópénzért valami 3. világbeli vevőnek. Ennél a csere, még ha nem is lennének bőkezűek, szerintem mindenképp nagyobb nyereség lenne. Én kizárólag a mi érdekeinket nézem, hogy járnánk a legjobban.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 744
46 913
113
Realizálódott már ennek a minkéntje? Szerintem még nem egyelőre. Szóval max fognak pénzt felvenni.
Háát a nyilatkozatok azt írták, hogy az alapokat már másodszor töltötték fel EU-s befizetéssel. Szóval valakinek már kellett pénzt adni a VSZ felszerelésért.
A lengyeleknek ez a 100 T72 meg már tényleg létszám feletti volt.
A csehek sem puszira szállítottak. A szlovákok ugye Patriotos üzletet kötöttek.
Nem tudom elképzelni, hogy nem vennénk igénybe a dolgot - vagy ne gondolkoznánk nagyon erősen a dolgon. Elvileg Ramsteinben minden NATO ország képviselőjének ott kellett lennie....
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 980
5 307
113
Eddig valóban nem volt ilyen, és tényleg erős álmodozásnak tűnik. De ma volt náluk egy olyan felvetés amivel ez akár valósággá is válhat. Én csak azt mondom, ha ez tényleg megvalósul, ki kell használni.
Nem lehetünk ennyire szívtelenek,szegény Németeken muszáj segiteni, ha egyszer F-35 -öt akarnak adni a régi Mig-29 ért amik Kecskeméten rohadnak akkor ne akadályozzuk meg őket ebben...!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 460
34 418
113
a Lengyelek adnak 72 est ukrajnának de az angolokkal eggyütt egy csomagba ahol az angolog Chalangert adnak) 2 ország eggyütt ad eg fegyvercsomagot.
nem az hogy a lengyelek72 őt adnak és cserébe az angolok chalit a lengyeleknek.
mind a 72 mind a chali ukránba megy.
lengyelek kárpotlásáról 72 ért cserébe nem hangzott el semmi.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 460
34 418
113
erre valószínűleg azért van szükség mert az angolok nemtudnak csak jelképes mennyiséget adni a lengyelek meg bevédik a segükket az oroszoktól mert angliával közösen adnak (így nem balhézhat akkorát az orosz mert az angol is érintett.)
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
940
2 333
93
Kárpótlásról eddig csak a német programban volt szó, ami egyelőre náluk is csak ötlet szinten van, nem is éltem bele magam. Meg ugye az "amerikai kárpótlás", amiben a szlovákok részesülnek, hogy odatelepítettek Patriotot ami ugyan védi őket, de nem az övék és nem is lesz, legfeljebb kis kedvezmény cseppen nekik.

Egyébként sokat nem tennék rá hogy tényleg lesz Chali az ukránoknak, illetve nem tudom mihez kezdenének vele.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 460
34 418
113
Kárpótlásról eddig csak a német programban volt szó, ami egyelőre náluk is csak ötlet szinten van, nem is éltem bele magam. Meg ugye az "amerikai kárpótlás", amiben a szlovákok részesülnek, hogy odatelepítettek Patriotot ami ugyan védi őket, de nem az övék és nem is lesz, legfeljebb kis kedvezmény cseppen nekik.

Egyébként sokat nem tennék rá hogy tényleg lesz Chali az ukránoknak, illetve nem tudom mihez kezdenének vele.
lenni lessz az angol bolondok leszállítják. hisz újra nagyhatalommá szeretnének válni a kocos meg elhiszi hogy profik.
a bibi csak az hogy valszeg olyan álapotba lesznek amik 1 csatát ha kbírnak... hisz az angoloknak sincs túl sok bevethető állapotba.