• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
https://www-jutarnji-hr.translate.g...tr_sl=hr&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Ma Horvátország globálisan megerősödött, és ez olyan tett, amiért őszintén gratulálunk Plenkovićnak

Plenković politikája nem – ahogy sokan mondják – a Brüsszelnek való engedelmesség politikája. Éppen ellenkezőleg, ez Horvátország politikája, mint az értelem hangja

Azt mondja:

Željko Trkanjec

Feladás dátuma : 2022. május 8. 20:05

Andrej Plenković horvát miniszterelnök kijevi távozása megerősíti Horvátország külpolitikai pozícióját, hitelességét, hírnevét és befolyását azokon a szövetségeken belül, amelyeknek tagjai vagyunk, elsősorban az EU-ban és a NATO-ban, de tágabb európai és globális szinten is.

A horvát miniszterelnök május 8-án érkezett Kijevbe, azon a napon, amikor a náci Németország 1945-ben aláírta a kapitulációt, megerősítve, hogy a történelem pozitív erői legyőzték a sötét erőket. És akkor Horvátország a jobb oldalon állt, pozitívan. És most az, és ez rendkívül fontos.

A nemzetközi kapcsolatokban kerülni kell az exkluzivitást, az „aki nincs velünk, az ellenünk” modellen alapuló megosztottságot, de van amikor erre szükség van. Február 24-én Oroszország provokált egy ilyen pillanatot azzal, hogy úgy döntött, megtámadja a független, szuverén Ukrajnát. A szabadságra és együttműködésre vágyó demokrácia országai megalkuvás nélkül szolidaritást mutattak Ukrajnával és elítélték Oroszországot. Horvátország a kormány és a miniszterelnök által meghatározott külpolitikának köszönhetően ezek közé tartozik. Azt kell mondani, hogy nem biztos, hogy ezen az oldalon állnánk-e, ha Zoran Milanović elnök vezeti ezt a politikát . A jelen pillanat nem ad teret a veszekedésnek, de körültekintést, érvelést, proaktivitást és konszenzusteremtést igényel. Amik sajnos nem a horvát elnök jellemzői. Szerencsére ezek a horvát kormány által irányított külpolitika jellemzői.

„Amikor a nagyok harcolnak, a kicsik az asztal alatt” – ez egy politikai maxima, amelyet az elmúlt hónapokban, sőt korábban is hallhattunk a horvát politikai térben. Pontos politika, a rejtőzködés és passzivitás politikája, amely nem érti a modern szuverenitás szerepét. A miniszterelnök elleni támadás kereteként is szolgált, amikor az EU-ban az elsők között ajánlotta fel Ukrajnának a békés reintegráció horvát tapasztalatait. Feldühítette Moszkvát, ezt akkor kiabálták. Most mutatta meg igazán, hogy megérti a Krím annektálása és a korlátlan orosz segélyben részesült ukrajnai két terület lázadása okozta probléma lényegét.

Plenković miniszterelnököt, mint minden köztisztviselőt, bírálni kell. A maga teljes értelmében az eljárás értékelése lehet negatív vagy pozitív. Ami az Ukrajnához való hozzáállást illeti, ez az értékelés abszolút pozitív. A politika, amelyet európai parlamenti képviselői kora óta követ, körültekintően profilált, kiegyensúlyozott, világosan meghatározva, hogy Oroszország lépései elfogadhatatlanok, mert sértik a meglévő megállapodásokat, sértik a nemzetközi jogot és az európai biztonsági rendet. Moszkva tiltakozott, de a kormánynak sikerült egyensúlyt teremtenie, így a miniszterelnök decemberben Kijevben, a külügyminiszter pedig januárban Moszkvában tartózkodott. Sok európai kormánynak nem ez az álláspontja. Felelősségteljes külpolitika, amely Horvátország érdekeit szem előtt tartja, a tágabb képet tekintve Horvátországról az EU és a NATO részeként. a progresszív világé. Amihez nincs szükség az EU-partner Finnország és Svédország támogatására a NATO-csatlakozáshoz. Párbeszéd útján próbálja megoldani a Bosznia-Hercegovinában fennálló problémákat.

"Csodáljuk azt az ellenállást, amelyet az orosz agresszióval szemben tanúsított. Harcoljatok nemcsak Ukrajna szabadságáért, hanem mindannyian közös értékekért is" - mondta a kijevi kormányfő. Az értékek, ez a történelmi pillanat kulcsszava. Ukrajna minden szinten történő támogatásával, menekültek befogadásával, segélyek küldésével, katonai és humanitárius, erkölcsi és politikai támogatással Horvátország megerősíti elkötelezettségét az EU alapját képező értékek mellett, amelyekért 1941-től harcolt. 1945-ig és 1991-től 1995-ig harcolt. A szabadságért, a saját véleménynyilvánításhoz való jogért, hogy asztalhoz ülhessünk, amikor döntések születnek a miénkről és a kontinens sorsáról, ahol élünk, hogy aktívan építsük a demokráciát és az európai normákat tükröző modern világot. Ez nem – ahogy sokan mondják – Brüsszelnek való engedelmesség politikája. Ellenkezőleg, ez Horvátország politikája, mint az értelem hangja. Például amikor Mario Nobilo, Horvátország NATO-nagykövete cáfolta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes érveit a volt Jugoszláviában zajló háború okairól. Ez egy olyan politika, amely Horvátországot az euróövezeti és schengeni tagság felé vezeti, és a vezető uniós országok közé helyezi.

Nem mindenki jön Kijevbe, aki akar, itt most nincs helye különféle orbánoknak. Nem, Ukrajna nem volt tökéletes demokrácia, de a sikeresebbek folyamatosan azon dolgoznak, hogy jobbak legyenek. Oroszország nem engedte, hogy javítsa demokráciáját, idegen volt azoktól a normáktól, amelyeket Kijev elérni akart. Ezért megtámadta, hogy megfoszthassa a saját döntéseinek szabadságától. És ezt pártatlanul szem előtt kell tartani.

A szabadságjogok világa, ahogyan az EU és a NATO keretein belül élünk, önmagában nem adott, küzdeni kell érte. Ahogy Ukrajna most harcol, de olyan lépésekkel is, amelyek belső és európai szinten erősítik a demokráciát. És segítsen mindenkinek, aki harcol, ahogyan Horvátország segíti Ukrajnát. És határozd meg magad egyértelműen az értékek szerint. A szolidaritás mint alap.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök Kijevbe indulásával gondosan felépített és profilált külpolitikát koronáz meg. És megerősítette Horvátországot a szövetségesek körében, és ismétlem, globálisan. Ez egy olyan tett, amelyhez őszintén gratulálunk.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 084
13 483
113
Bulgária alacsonyabb áron veszi át az LNG-t az Egyesült Államoktól, mint amennyit a Gazprom gázáért fizetett.
https://e.dennikn.sk/minuta/2844442

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök megállapodott az LNG-szállításról Washingtonban. A tervek szerint júniusban indítják el őket - közölte a bolgár kormány.

Bulgária a gázszállítás növeléséről is tárgyal Azerbajdzsánnal, és megpróbál megegyezésre jutni az LNG szállításáról görögországi és törökországi terminálokon keresztül. Az EU-n belüli közös gázvásárlást is szorgalmazta.

A közös alapanyag-beszerzések lehetőségét, amelyben a tagországok önkéntesen vehetnek majd részt, márciusban javasolta az EB. Az intézkedés célja a gáz árának csökkentése és az Unió államainak tárgyalási pozíciójának erősítése.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Bulgária alacsonyabb áron veszi át az LNG-t az Egyesült Államoktól, mint amennyit a Gazprom gázáért fizetett.
https://e.dennikn.sk/minuta/2844442

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök megállapodott az LNG-szállításról Washingtonban. A tervek szerint júniusban indítják el őket - közölte a bolgár kormány.

Bulgária a gázszállítás növeléséről is tárgyal Azerbajdzsánnal, és megpróbál megegyezésre jutni az LNG szállításáról görögországi és törökországi terminálokon keresztül. Az EU-n belüli közös gázvásárlást is szorgalmazta.

A közös alapanyag-beszerzések lehetőségét, amelyben a tagországok önkéntesen vehetnek majd részt, márciusban javasolta az EB. Az intézkedés célja a gáz árának csökkentése és az Unió államainak tárgyalási pozíciójának erősítése.
Szurkolok nekik! Ha összejön, és tényleg versenyképes áron, de főleg stabilan szállítanak LNG-t, az jó jel lesz.
Szerintem ugyan nem fognak, de hátha.
 
  • Tetszik
Reactions: Morishima

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 825
30 438
113
VII. Konstin bizánci császár szerint a horvátok a 7. század elején érkeztek Dalmáciába az avarok katonai vereségét követően, de ez a X. századi állítás vitatott. Az Einhard krónika szerint a horvát hercegség Frankhon vazallusaként indult 818-ban, és a vazallus státusz csak két évtizedig tartott, Mislav uralkodása alatt (835-845) véget is ért.
Branimir herceget 879--ben ismerte el VIII. János Pápa a horvátok urának
Tomislavot 925-ben ismeri el X. János Pápa Horvátország királyának.
A népesség katolicizálása egyesek szerint már a 7. században megkezdődött, de a 9. század elejétől már biztosan intenzíven folyt.
Ez van, a horvátok patinásabbak... aztán jöttek a perszonáluniók.
Vagyis az avarok után. Mivel az avarok és magyarok ugyan azok, logikailag nem látom a vita értelmét.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Vagyis az avarok után. Mivel az avarok és magyarok ugyan azok, logikailag nem látom a vita értelmét.
Igen, Orbánnak is kb ennyi tere maradt az érvelésre. De ők akkor is régebbi védőbástyái a kereszténységnek, ha neked adnánk abban igazat, hogy avar=magyar, mivel a Szent Istváni keresztény "államalapítást" predatálják.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Vagyis az avarok után. Mivel az avarok és magyarok ugyan azok, logikailag nem látom a vita értelmét.
Logikailag meg Koppány volt a kor Gyurcsánya :) (vesztett és utána még évtizedekig vele riogattak :D) Egyébként meg pont inverz mert a nyugatosok győztek ott... szval a NER-nek is megvan a maga hályogja a szeménezzel a nagy kereszténykedéssel ...
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Logikailag meg Koppány volt a kor Gyurcsánya :) (vesztett és utána még évtizedekig vele riogattak :D) Egyébként meg pont inverz mert a nyugatosok győztek ott... szval a NER-nek is megvan a maga hályogja a szeménezzel a nagy kereszténykedéssel ...
Dehát nyilván te is jól tudod, hogy a Turanizmust a nagy keresztény egyházak nyomására kellett jegelni ...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Nem akartam kihegyezni a konkrét esetre a Horvátokkal szemben a mondandómat egyébként, teljesen általánosan azt gondolom, hogy NAGYON óvatosan kell most fogalmazni mindenkinek, Szijjártónak, Viktornak, mindenkinek, mert extrán érzékenyek a szomszédaink.
Már bocsánat, de ki a f@szt érdekel a szomszédok érzékenysége? Mi van a mi érzékenységünkkel? Amúgy is gyűlölünk mindenkit, ez alól a horvátok sem kivételek. 1526 óta az összes szabadságharcunkban ellenünk harcoltak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 987
113
Már bocsánat, de ki a f@szt érdekel a szomszédok érzékenysége? Mi van a mi érzékenységünkkel? Amúgy is gyűlölünk mindenkit, ez alól a horvátok sem kivételek. 1526 óta az összes szabadságharcunkban ellenünk harcoltak.
Nem a horvátok érzékenysége a lényeg számomra sem, hanem a jó/ ha ez lehetetlen legalább a NEM ELLENSÉGES viszony fenntartása! Marha jó dolog lehet összeugrani egyszerre minden szomszéd országgal, egy egyre inkább fokozódó nemzetközi hangulatban, utoljára szerintem a kurdok csinálták meg ezt a bravúrt, ki is lettek majdnem irtva! Nekem ez a külpolitikai irány nem jön be!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 231
119 902
113
Nem a horvátok érzékenysége a lényeg számomra sem, hanem a jó/ ha ez lehetetlen legalább a NEM ELLENSÉGES viszony fenntartása! Marha jó dolog lehet összeugrani egyszerre minden szomszéd országgal, egy egyre inkább fokozódó nemzetközi hangulatban, utoljára szerintem a kurdok csinálták meg ezt a bravúrt, ki is lettek majdnem irtva! Nekem ez a külpolitikai irány nem jön be!
Ámen!
 
  • Imádom
Reactions: zsolti

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem a horvátok érzékenysége a lényeg számomra sem, hanem a jó/ ha ez lehetetlen legalább a NEM ELLENSÉGES viszony fenntartása! Marha jó dolog lehet összeugrani egyszerre minden szomszéd országgal, egy egyre inkább fokozódó nemzetközi hangulatban, utoljára szerintem a kurdok csinálták meg ezt a bravúrt, ki is lettek majdnem irtva! Nekem ez a külpolitikai irány nem jön be!

A horvátok (meg a többi szomszédos országé is) segge alaposan ki van nyalva a részünkről folyamatosan. Gyakorlatilag ennél jobban lemenni kutyába már nemigen lehetséges. Ebből kifolyólag is értelmezhetetlen ez a "legalább a NEM ELLENSÉGES viszony" fenntartása dolog. Különösen mivel pragmatikus kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatot nyomunk minden szomszéd felé ...

A másik oldalról nézve - még mindig az van, hogy a horvát választásokon a kampányidőszakban "magyar kártyáznak" és nem fordítva. Tulajdonképpen ebbe a politikai vonalba is illik bele ez a horvát reakció. Ennél ezerszer sarkosabb kijelentések mennek manapság Európa nemzetei között - illetve konkrétan a horvátoktól magyar irányban is.

OK, azt írod, hogy a jelenlegi kompromisszumokon és pragmatikus kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatra törekvő külpolitikai irány nem jön be Neked. Akkor leírnád, hogy mi legyen helyette? Inkább ez az acsarkodva óbégatós irány jönne be neked, mint amit pl. az összes szomszédunk tol (akár más irányokban)?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 987
113
A horvátok (meg a többi szomszédos országé is) segge alaposan ki van nyalva a részünkről folyamatosan. Gyakorlatilag ennél jobban lemenni kutyába már nemigen lehetséges. Ebből kifolyólag is értelmezhetetlen ez a "legalább a NEM ELLENSÉGES viszony" fenntartása dolog. Különösen mivel pragmatikus kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatot nyomunk minden szomszéd felé ...

A másik oldalról nézve - még mindig az van, hogy a horvát választásokon a kampányidőszakban "magyar kártyáznak" és nem fordítva. Tulajdonképpen ebbe a politikai vonalba is illik bele ez a horvát reakció. Ennél ezerszer sarkosabb kijelentések mennek manapság Európa nemzetei között - illetve konkrétan a horvátoktól magyar irányban is.

OK, azt írod, hogy a jelenlegi kompromisszumokon és pragmatikus kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatra törekvő külpolitikai irány nem jön be Neked. Akkor leírnád, hogy mi legyen helyette? Inkább ez az acsarkodva óbégatós irány jönne be neked, mint amit pl. az összes szomszédunk tol (akár más irányokban)?
Félreértés van. Nem azt mondom hogy a jelenlegi magyar külügy rossz, leírtam többször hogy Szijjártó a legjobb KM ever. Viktor ezen kijelentése viszont szerintem hiba volt. Pláne jelen helyzetben. Ami nem jön be, az az ahogy a kurdok tolták, hogy egyszerre minden környező országgal összerúgják a port. Ezt nem szeretném magunknak.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Amúgy is gyűlölünk mindenkit
...is.

Nem a horvátok érzékenysége a lényeg számomra sem, hanem a jó/ ha ez lehetetlen legalább a NEM ELLENSÉGES viszony fenntartása! Marha jó dolog lehet összeugrani egyszerre minden szomszéd országgal, egy egyre inkább fokozódó nemzetközi hangulatban, utoljára szerintem a kurdok csinálták meg ezt a bravúrt, ki is lettek majdnem irtva! Nekem ez a külpolitikai irány nem jön be!
Azért kettőn áll a vásár. Én általában nem látom, hogy ez kétoldalú lenne; mi meg csak adunk, csak adunk...
valahogy így:
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Ami nem jön be, az az ahogy a kurdok tolták, hogy egyszerre minden környező országgal összerúgják a port. Ezt nem szeretném magunknak.
A történelmi realizmust akarod a sutba vágni. Magyarországot beleültették egy ilyen kényszerhelyzetbe 1920-ban (illetve pár évvel korábban). Ezt nem lehet meg nem történné tenni. És ez nem csak Magyarország sérelme, hanem a szomszédos nemzetek életében is egy olyan töréspont, amivel igazából azóta sem tudtak mit kezdeni. Ez az ő részükről is egy meg nem értett és fel nem dolgozott helyzet.