[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 475
19 186
113
Rugalmas ukro-elszakadás:

"A keleti fronton nagyon dinamikus a helyzet, az ukrán hadsereg manőverezik az ellenség körül, és nem visszavonul – jelentette ki Olekszandr Motuzjanik, védelmi minisztériumi sajtószóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál. A tudósítás szerint újságírói kérdésre válaszolva, miszerint elmondható-e, hogy az oroszok előrenyomulnak, az ukrán hadsereg pedig keleti irányban visszavonul, Motuzjanik azt mondta, hogy nem visszavonulásról, hanem manőverezésről, mozgó védekezésről van szó. Ugyanakkor hozzátette: „bizonyára bizonyos területeken az orosz csoportok átmeneti taktikai sikereket értek el, és ez elvileg nem titok. De az a tény, hogy az ukrán csapatok visszavonulnak, ez teljesen téves értelmezése ezeknek az akcióknak.” A sajtószóvivő elmondása szerint egyes területeken az ukrán egységek mozgó védekezést hajtanak végre, vagyis ahol lehet, visszavonulnak, pozíciót váltanak, kedvező feltételek esetén pedig ellentámadást hajtanak végre. Mint megjegyezte, vannak bizonyos területek és települések, amelyek kézről kézre járnak. „Az ottani helyzet nagyon dinamikus, ezért nem erősítem meg azt az értelmezést, hogy az ukrán hadsereg visszavonulni látszik. Ez egyáltalán nem igaz” – igazította helyre a félremagyarázásokat Olekszandr Motuzjanik."

https://podiji.karpat.in.ua/?p=84397&lang=hu
Csak kiegyenesítik a frontvonalakat... :D
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 595
113
V. gr. Molnár-Gazsó János
3 ó. ·
"A lengyelek nagyot csalódtak a német kormányban.
Ukrajnába szállított nehézfegyvereik nem kerültek pótlásra.
A lengyel elnök most jött rá, hogy saját védelmi képességeiket gyengítették.
Szószegéssel vádolta meg a német kormányt Andrzej Duda lengyel elnök a Davosban megrendezett világgazdasági fórumon.
Duda a WELT televízió kérdésére arról beszélt, amikor az orosz agressziót követően elkezdték nehézfegyverekkel, többek között harckocsikkal támogatni Ukrajnát,
azt kérték a német kormánytól, hogy cserébe szállítsanak nekik modern Leopard 2-es gyártmányú harckocsikat, amire ígéretet is kaptak.
A modern Leopard 2 - es harckocsik azóta sem érkeztek meg.
Megjegyzem a lengyelek T 72 -es harckocsikat adtak Ukrajnának.
A lengyelek orosz fóbiából eredő átgondolatlan intézkedései jó példája annak, hogy hogyan sodorhatják önmagukat veszélybe.
Azt gondolom, hogy a lengyel vezetés indulatos és nem higgadtan, józanul gondolkodó.
Úgy viselkednek mint a felhergelt bika az arénában ami csak a vörös posztóra figyel.
Az arénában vakon cselekvő bika szomorú sorsát ismerjük.
El kell mondjam a lengyelek hibájába más országok is beleestek!
Maga a német vezetés is elismerte, hogy nem tud több fegyvert adni Z úrnak. Mert az már súlyosan veszélyeztetné Németország védelmi képességeit.
Ha jól bele gondolok Zelenszkij lefegyverezte az EU -t.
Sok ország szállított komoly fegyvereket, amiket azután az orosz hadsereg még szállítás közben könnyedén megsemmisített."
Ezt egyébként hetekkel ezelőtt én is felvetettem, poénból, de adja magát:
Az ukránok összebeszéltek az oroszokkal, és most szedik el Nyugat-Európa összes fegyverét, amely örömmel adja az összeset, aztán ha kész, meg sem állnak az Atlanti-óceánig :)
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
"rakétavető-rendszerek nélkül a kijevi kormány nem lesz képes visszafoglalni Herszon városát"
érdekes történet ez a herszon
ukrán többségű város, amikor bejöttek az oroszok az ukrán hadsereg nem védte a földdel egyenlővé mint tette mariupollal és tette volna szumival és kharkovval és teszi donbasszal
az első hetekben a nagyonukránok naponta mentek tüntizni az oroszok ellen, mert lehetett nekik, néha eldurrant egy könnygázgránát ilyesmi de idővel leszoktak erről is
aztán érzékelték hogy náluk van kaja a boltban benzin a kúton megjön a fizetés és a nyugdíj rubelben a túloldalon mikolajevben meg hát ez másképp van
aztán érzékelték hogy időnként az ukrán tesók lőnék a várost hol tocskával hol mással és azokat az orosz légvédelem szedi le
aztán hallották a hírt bucsáról, és vélhetően összerakták a képet, mi vár rájuk ha visszajön az ukrán hadsereg
ma meg a t62-es történetben felbukkan az az elem, hogy azok a területvédelmi egységeknek mennek
tehát van már herszonban és melitopolban helyiekből összeszedett olyan milícia akiknek az oroszok fegyvert mernek adni
és akkor jön ez a mondat, hogy az ukránok rakétavető rendszerekkel akarják "visszafoglalni" herszont
pedig úgy kezdődött a történet hogy ukrán többségű város...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 022
54 041
113
Nah, b+. Zselé holnap nagyon morci lesz!!!


Megállapodtak a NATO-tagállamok: bizonyos fegyvertípusokat nem szállítanak Ukrajnának​


A NATO tagállamai eddig tartották magukat ehhez az informális egyezséghez attól tartva, hogy Oroszország hadba lépésként értékelhetné nyugati harckocsik és harci repülők szállítását Ukrajnának és katonai megtorló intézkedéseket tenne.

Az illetékesek szerint ezért tartózkodott Lengyelország márciusban attól, hogy átadja MiG-29-es harci repülőit Ukrajnának. Tod Daniel Wolters tábornok, az amerikai hadsereg európai főparancsnoka, aki egyben a NATO legfőbb európai katonai főparancsnoka (SACEUR) is, akkor hírszerzési elemzésekre hivatkozva arról beszélt, hogy

a MiG-29-esek átadását Ukrajnának eszkalációs lépésként félreérthették volna, ami Oroszország és a NATO konfrontációjához vezethetett volna... nagyon kockázatos helyzetet teremtve ezzel.

Az ügy egyébként azt követően került elő, hogy Siemtje Möller német védelmi államtitkár vasárnap a ZDF közszolgálati televízió műsorában arról beszélt, hogy a NATO-ban megállapodás született arról, hogy Ukrajnának nem fognak nyugati gyalogsági járműveket és harckocsikat szállítani.

Mindemellett Németországban a koalíciós pártok hetekig tartó viták után, április végén határozták el, hogy nehézfegyverekkel is támogatják az orosz támadó erők ellen küzdő ukrán hadsereget. A tervek szerint a PzH 2000-es önjáró lövegek mellett 50 Gepard típusú légvédelmi páncélos járművet is küldenek Ukrajnába.



Megcsörrent a soltenberg lány telefonja,és elhangzott a varázsige:sztojj....;)
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Igen, sajnos a totok nagyon elvetik a sulykot, Szlovakia egyike a 4 orszagnak, amelyek javasoljak a lefoglalt orosz vagyon Ukrajnank valo atutalasat. Egy olyan kormany nyilatkozik az orszag nepe neveben, amelyiknek 20-30% a tamogatottsaga...
Hegernek nagyon betehetett amikor Makron kézfogás nélkül elment mellette.Azóta kisebbségi komplexusban szenved és minden alkalmat megragadva láttatni próbálja magát meg Szlovákiát. Azt nem tudom mennyire vágódik be ezzel külföldön,de hogy az átlag tótok nem díjazzák az fix. Persze az ukránoktól jár neki a jó pont.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 476
24 044
113

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
megsemm-ukri-BTR-60-Rubezsnoje-Lug-obl.jpg

Megsemmisült ukrán BTR-60, Rubezsnoje Luganszk oblaszt
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Kijev: rendkívül súlyos a helyzet a Donbasszban.

Kijev arra kéri a Nyugatot, hogy “a lehető leghamarabb” küldjön mk mégeég több rakétavetőt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) Kijev külföldi támogatóinak azt mondta, hogy vissza kellene fogniuk az optimizmust az ország keleti részén kialakult helyzettel kapcsolatban.


És a dolgok még rosszabbra fordulnak, ha “nem kapunk rakéta-sorozatvetőket minél előbb” – tette hozzá, utalva az amerikai gyártmányú M270 MLRS rendszerre, amely rakéta-sorozatvetőként és taktikai rakétaindítóként is használható.
Az rakétavető-rendszerek nélkül a kijevi kormány nem lesz képes visszafoglalni Herszon városát, és a stratégiai fontosságú város ellenőrzése lehetővé tenné Oroszország számára, hogy Közép-Ukrajnát és a délnyugati régiókat is fenyegesse, ahol Odessza kikötője található – mondta Kuleba.
Kezd leesni náluk a tantusz. Fogják ezek még kérni a NATO bevonulást is
 
W

Wilson

Guest
V. gr. Molnár-Gazsó János
3 ó. ·
"A lengyelek nagyot csalódtak a német kormányban.
Ukrajnába szállított nehézfegyvereik nem kerültek pótlásra.
A lengyel elnök most jött rá, hogy saját védelmi képességeiket gyengítették.
Szószegéssel vádolta meg a német kormányt Andrzej Duda lengyel elnök a Davosban megrendezett világgazdasági fórumon.
Duda a WELT televízió kérdésére arról beszélt, amikor az orosz agressziót követően elkezdték nehézfegyverekkel, többek között harckocsikkal támogatni Ukrajnát,
azt kérték a német kormánytól, hogy cserébe szállítsanak nekik modern Leopard 2-es gyártmányú harckocsikat, amire ígéretet is kaptak.
A modern Leopard 2 - es harckocsik azóta sem érkeztek meg.
Megjegyzem a lengyelek T 72 -es harckocsikat adtak Ukrajnának.
A lengyelek orosz fóbiából eredő átgondolatlan intézkedései jó példája annak, hogy hogyan sodorhatják önmagukat veszélybe.
Azt gondolom, hogy a lengyel vezetés indulatos és nem higgadtan, józanul gondolkodó.
Úgy viselkednek mint a felhergelt bika az arénában ami csak a vörös posztóra figyel.
Az arénában vakon cselekvő bika szomorú sorsát ismerjük.
El kell mondjam a lengyelek hibájába más országok is beleestek!
Maga a német vezetés is elismerte, hogy nem tud több fegyvert adni Z úrnak. Mert az már súlyosan veszélyeztetné Németország védelmi képességeit.
Ha jól bele gondolok Zelenszkij lefegyverezte az EU -t.
Sok ország szállított komoly fegyvereket, amiket azután az orosz hadsereg még szállítás közben könnyedén megsemmisített."
Ez micsoda egy bulshit szöveg aki ezt írta annak fogalma sincs arról, hogy mennyi harckocsija van még így is a lengyel haderőnek, tehát az, hogy ezzel önmagukat sodorták veszélybe egyszerűen nem igaz,szándékos ferdítés, arról nem is beszélve, hogy az orosz hadsereg több mint egy hónapja Keleten szenved pár ukrán település bekerítésével, majd ez a haderő intéz támadást a NATO tag Lengyelország ellen...:D
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 475
19 186
113
Egyenlőre nem nagyon olvasni, hallani sok helyen nagy számú csapaterősítésről északon, de mindegy (de majd elválik)... Még ha lenne is, akkor sem biztos, hogy támadnának újra. Nincs erejük az oroszoknak még egy északi offenzívához.
Itt csak arról volt szó részemről, hogy ugyanazt láttuk, mint Wilsonnál... Pici csúsztatás, pici félrefordítás és mindjárt más értelme lesz a dolgoknak...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 005
83 048
113
"A javaslat szerint azok, akik úgy döntenének, hogy nem Oroszország oldalán szeretnének harcolni, 12-től 20 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak, vagy 500 ezer rubel (körülbelül 3 millió forint) pénzbírság kifizetésére lesznek kötelesek"

„Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem”

"a hajó mintegy 3000 tonna fémet visz az oroszországi Rosztov-na-Donba"


vs


... mint például, és még sorolhatnám ...

Már megint kifogytak, pedig még csak szerda van.

Kula bá:
vs
Biztos, hogy Oroszország, kedves Ukrajna?

Ukrán népmesék:
"Vlagyimir Putyin hadserege csaknem 30 ezer orosz katonát vesztett a háborúban, és több mint 200 repülőgépet lőttek ki a flottájából"

A tolvajlást nem szankcionálják, sőt, támogatják:
"A tagállamokban pedig új intézményeket hoznának létre, hogy a befagyasztott vagyon ne veszítse el az értékét, vagy ha túl költséges lenne megtartani, hamar eladhassák."


Rövidhírek:
"Be akarja perelni Oroszországot az ukrán oligarcha
RINAT AKHMETOV 17-20 MILLIÁRD DOLLÁRRA PERLI OROSZORSZÁGOT.Az ukrán oligarcha szerint ugyanis ekkora kár keletkezett az Azovstal acélgyárban, valamint több másik üzem is súlyosan megsérült, köztük az Avdeevka Coke és a Luhansk TP is."

"1000 forintba is kerülhet egy kiló só Ukrajnában
Sóhiány van Ukrajnában – írta meg a pmg.ua-ra hivatkozva a karpatalja.ma.
EURÓPA LEGNAGYOBB SÓGYÁRTÓ CÉGE, A DONYECK MEGYEI ARTEMSZILJ TERMELÉSE A HEVES HARCOK MIATT UGYANIS LEÁLLT.Az ukránok elkezdték felvásárolni a sót, a kereskedők pedig jelentősen megemelték annak árát, a kárpátaljai magyar lap szerint míg az korábban 10 hrivnya körül mozgott kilónként, most 20-50, de akár 80-90 hrivnyát (azaz akár 1000 forintot) is elkérnek érte.
Az Artemszilj igazgatója szerint a gyár leállását külföldön is érezni fogják."

"Zelenszkij újra üzent az oroszoknak
Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig a tárgyalások megkezdéséhez - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon videóösszeköttetésen keresztül felszólalva.
Szakértők szerint azonbanMOSZKVA EBBE ALIGHA FOG BELEMENNI A KÖZELJÖVŐBEN TEKINTETTEL ARRA, HOGY JELENLEG UKRAJNA KELETI RÉGIÓIRA ÖSSZPONTOSÍTJA ERŐIT.
Zelenszkij ismételten készségét fejezte ki a közvetlen tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Egyben hangsúlyozta: Oroszországnak is egyértelművé kell tennie, hogy kész „a véres háborútól elmozdulni a diplomácia felé"."







"Három orosz rakéta csapódott be Zelenszkij szülővárosába
Három rakétát lőttek ki az oroszok a dnyipropetrovszki Krivij Rih városra; a rakéták egy gyárat találtak el, áldozatokról egyelőre nincs információ - mondta Valentyin Reznyicsenko, a terület kormányzója."