[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Az ukrán erők új külföldi lőszerrel vannak felfegyverkezve.

Ezt az Ukraine Weapons Tracker elemzői jelentették és publikálták.

Egyelőre nem sikerült pontosan azonosítani a helikopter drónt.


A képen látható eszköz olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nagyon hasonlítanak a "PHOLOS" töltésű lőszerhez.

Azonosítatlan lőszer Ukrajnában.  2022. május. Fotó: Ukraine Weapons Tracker
Azonosítatlan lőszer Ukrajnában. 2022. május. Fotó: Ukraine Weapons Tracker

A „PHOLOS” irányított lőszerek családját először a cseh „Czech Defense Systems” cég mutatta be 2018-ban.


A katonák személyes használatra készültek - nappal és éjszaka egyaránt bevethetőek.

Lőszerek a Czech Defense Systems és az Overwatch Aerospace & Ascent Aerosystems cégtől


Lőszerek a Czech Defense Systems és az Overwatch Aerospace & Ascent Aerosystems cégtől
A "PHOLOS" célja a páncélozott és egyéb védett célpontok elpusztítása.

Súlya 4 kg, a robbanófej súlya - legfeljebb 1 kg.

A levegőben töltött idő - 25 perc, vízszintes sebesség - akár 50 mérföld per óra.

Emlékeztetni kell arra, hogy áprilisban arról számoltak be, hogy az Egyesült Királyság vállalta, hogy csúcstechnológiás lőszerrel látja el az ukrán felet a pontos csapásokhoz.

Az Egyesült Államok azt is bejelentette , hogy új Phoenix Ghost drónokat kíván átadni Ukrajnának.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 092
2 271
113
Állítólag krasznopol volt és a többit is kiszedték de kép videó nincs a többi találatról.
Inkább valami irányított rakéta... Lehet, beszélem magamnak, de balról mintha lenne memethajtomu füst is.
Ha a többit is kiszedték volna, akkor csak kiadták volna a hosszabb verziót is, remek propi az ilyen.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ukrán tankparancsnok / vélhetően tartalékos, mert idősebb / sebesülten került orosz fogságba, miután 3 ATGM-el lőtték a harckocsiját, amit a drónfelvételről lehet látni. A lába nagyon csunyán megsérült, durva látvány. Az oroszok elsősegélyben részesítik, remélem túléli és a lába is megmarad. Az a harckocsi vélhetően T 64 BV igen kemény, kapott hármat, nem robbant fel és még a legénység is élve meguszta.
Elég csúnya, de megmarad az a láb...
milyen érdekes, hogy az "orkok" igen lelkiismeretesen ellátják, betakarják stb...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 778
65 104
113
Japán, Dél korea, ha Kína mozgolódik akkor sanszos hogy India is a mi pártunkra áll.
A másik oldalon mi van? Észak Korea ami még mindig a hetvenes években van, Venezuela, Fehéroroszország, Kína meg a ruszkik. Nekem nem nagy talány hogy ki nyerne.
Nem igy nez ki, nincsen HA. Van az AUKUS, ezek ossze vannak borulva a NATO-val. Szerintem 10 ev es ossze is olvadunk.
Vannak a tobbiek. Pl a szingapuri miniszterelnok nyilatkozta Japanban minap hogy szerinte nem kell semmi europai mintara kigrundolt szovetseg Azsiaban, megvannak szabadon, szovetsegek nelkul is, nincs szukseguk ra.
En az el nem kotelezett orszagoknak drukkolok egyebkent. Ok ma a szabadsag megtestesitoi.
 
W

Wilson

Guest
Már Bidé bácsi is lenyilatkozta,hogy nem adnak.
Hidd bácsi azt nyilatkozta, hogy nem ad az ukriknak olyan rakétát az MLRS-hez amellyel tudják támadni Oroszország területét.Tehat az ATACAMS így nagy valószínűséggel kiesett, de 40-120 km hatótávolság között még jó pár rakéta van hozzájuk.
 
  • Tetszik
Reactions: kriss02
W

Wilson

Guest
reuters vmi olyasmit irt hogy nem adnak olyan raketat amivel el lehetne erni oroszorszagot...
na ez vagy trollkodas az amik reszerol, vagy nem adnak tenyleg ilyen cuccost.

Az ATACAMS az amelynek 300 km hatótávolsága
,valószínűleg ez fog kiesni
 
  • Tetszik
Reactions: kriss02

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Teljesen rosszul látod nem az USA Army miatt írtam a hozzászólásomat.

Ha ránézek a térképre azt látom, hogy az orosz haderő több mint három hónap alatt elfoglalta Mariupolt Herszont és most Donbaszban harcol egy városért.Ez lenne az a hatalmas területi nyereség?
Az ukrán hadsereg harcképes éppen az orosz haderővel harcol Donbaszban és az állításoddal ellentétben én nem úgy látom, hogy hijján lenne az üzemanyagnak lőszernek fegyvernek, amit a nyugat folyamatosan biztosít a számára, az ukrán haderőn én nem látom,hogy katasztrofális állapotban lenne.

Ukrajna gazdaságát és pénzügyi rendszerét a háború után helyre fogják állítani,már most elkezdték ezen folyamatok előkészítését,ezek egy részének a fedezete nagy valószínűséggel a lefoglalt orosz deviza tartalék lesz.

Ami pedig Afganisztáni illeti, a szovjetek azért hoztak akkora áldozatot Afganisztánban, hogy utána elmondhassák,hogy az általuk létrehozott rendszer még 3 évig élt én nem hiszem, hogy ők ezt bármilyen szempontból eredménynek értékelték.Az oroszok a Szovjetúnió afganisztáni szerepvállalását ugyanúgy mint az amerikaiak a sajátjukat kudarcnak értékelik.
Az USA szerepvállalásának a térségben nem volt semmilyen pozitív hozadéka ahogy nem volt semmilyen pozitív hozadéka a Szovjetunió szerepvállalásának, sem.
Wilsoni megközelítés amit természetesen elfogadok, de nem értek vele egyet! :)