[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 424
4 510
113
Kezdem én is belelovallni magam hogy tényleg döglődik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 173
83 905
113

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 498
113

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 099
11 128
113

Adóemelések, munkanélküliség, infláció, bércsökkentés – romokban az ukrán gazdaság​

Előbb utóbb csak rájön az ukrán nép, hogy ahhoz, h kimásszanak ebből, likvidálniuk kell ezt a rezsimet, élén zelenszkijjel.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 238
61 683
113
Humorba is mehetne:
Kicsit furcsa.
“… Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja 15 évvel vetheti vissza a gazdasági növekedést Oroszországban egy befolyásos pénzügyi szakértői szövetség szerint...”

“… A csoport a háború több olyan hatását is megemlítette, amelyek súlyosan érinthetik Oroszország pénzügyeit, és előzetes becslésük szerint a károk a 2007-es gazdasági szintre rántaná vissza az orosz gazdaságot…”

“… A boltokban például olyan termékek is hiánycikkek lettek, mint a wc-csészék, a mosdókagylók vagy a kádak...”

A 2007-es, tehát a világválság előtti szint semmiképp se volt rossz, pláne nem hiányoztak akkor a boltból a wc-csészék.
Amúgy a cikk is megemlíti ismét a csődveszélyt, mivel Oroszországtól elzárták azon pénzeszközeit, melyekkel fizetni tudná adósságát… azoknak, akik zárolták a pénzeket. Tehát, akiknek ez a pénzvisszafizetés amúgy nagyon is hiányzik.
Ahogy hiányzik az orosz piac is, mint vásárló.
Hiányzik az orosz piac, mint eladó és mint előállító.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 939
35 911
113
Orosz tudósok tervezték a legújabb kétéltű homokfutót a különleges erők számára
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 982
14 043
113
Orosz tudósok tervezték a legújabb kétéltű homokfutót a különleges erők számára

Jó terepjáró-képesség kellett, egyszerűen, gyorsan, olcsón: gumihevederes!!! ;)


.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 744
47 961
113
Oroszország változni fog, mert kell a modern technika.Itt irtak okosan a COCOM listáról. Nos igen!! A COCOM lista, az űrháűborús tervek és a nyugati kölcsönök KO-zták le a varsói szerződést és a Szovjetuniót. Pénz kaptunk, kaptak, csak olyan termelőeszközöket nem amivel vissza lehetett volna fiztetni. Most oroszország szinte valamennyi iparágban hasonló problémával szembesül. Pénz van, de nem tud importálni - még fekete importtal sem - megfeleleő mennyiségű fejlett eszközt, rendszert szupportot. Ezért van az amit előző posztomban írtam. Ez nagyon gyengítit Oroszországot. Ez nem azt jelent, hogy legyőzi valaha is valaki. Oroszország tud olyan és annyi nuki rakétát gyártani, üzemben tartani amely a világ X-i kiírtására elég, tehát nem fog kvázi legyőzött lenni katonai értelemben, Gazdaságilag??? Már most legyőzetet. Nos írt néhány okos ember Kína, Oroszoroszág és Magyarország unortodox gazdaságpolitikájáról, az angolszász gazdaságtan csődjéről stb. Ez bullshit, különösen orosz és magyar kérdésben. Amerikai adósságáról is írtak ami faszság, mert a FED annyi pénzt bocsát ki amennyit akar. Az USA nem kerülhet államcsődbe, mert teljes a gazdasági potenciálja. Az EU mögött is van gazdasági potenciál nem is kicsit, nagyobb összeséségben jóval mint Oroszországé, sőt hadiiapri potenciálja is nagyobb, csak nemzetállamokból áll, amelyek egy részét faszán manipulálja az USA és Oroszország (és Kína is). Ami az EUnak hányzik most a foszilis anyagokból a felhasznált mennyiség egy része. Ez az USA_nak megvan, és a világ többi részén megvan, tehát nekünk drágán fogják adni.
Kérlek világíts már rá, miért/hogyan nem fogja Oroszország a kieső "modern technikát" (jelentsen az bármit):
1. beszerezni Kínától
2. beszerezni Indiától
3. beszerezni feketén, bárki mástól
4. saját maga legyártani pár év múlva
?

Azért az egy marha nagy különbség a '80-as évekhez képest, hogy egy nyugatiasan "jó" életszínvonalhoz a szükséges technológia már a harmadik világnak is elérhető. De Kínának/Indiának mindenképp, ráadásul ezen jószágók túlnyomó részét az előbbi gyártja amúgy is.
Ez nem így volt 30-40 éve, és emiatt volt az USÁnak komparatív előnye, nem kicsi. De ők se nagyon tudnak már hova fejlődni egy ideje, hacsak fejlődésnek tartod, hogy mindenféle jpegeket látnak el digitális aláírással és adnak el sok pénzért (NFT), vagy már nem tudják, hogyan kombináljanak kényelmi szolgáltatásokat, hogy a kockázati tőke szaporodhasson.

És innentől némileg off :)

Nemrég olvastam valahol egy korrekt egyszerűsítést, ami azt próbálta illusztrálni, a modern (/szolgáltatás alapú) gazdasági modell mennyire csalárd képet fest egy ország potenciáljáról: a példában Kaliforniát hozták fel, amely közismerten hatalmas GDP-termelő övezet. Csakhogy ez a GDP jellemzően leginkább olyan (vélt!) jószágok termeléséből áll elő, mint az n-edik, applikációval használható cipőtisztító-szolgáltatással kombinált sushi-házhozszállítás, meg hasonlók.
Vagy egy klasszikus IT-mammutcég teljesen megfoghatatlan szolgáltatáscsomagja, egy másik, hasonló IT-cégnek.
Jó nagy lufi készül ott kipukkadni.

Ezzel szemben Kína turbófokozatra kapcsolta az ipari outputot az utóbbi években, és - lássuk be - igazából s.k. egész jól eltanulta ezt a termékfejlesztősdit és még a marketinget is hozzá. Érdemes megnézni, 10 éve ki gondolkodott volna komolyan bármilyen teljesen kínai márkában, amikor telefont akart vásárolni. Vagy ki gondolta volna, hogy agyonverik az egész világot villanyautó-fejlesztésben és gyárátsban.
Amerikában a klasszikus iparágakból kb az autógyártás maradt meg, meg nyilván a hadiipar (amiben világelsők!), és kb ennyi. A GDP-jük nagy része szolgáltatásokból áll...

Az EU meg egy kupleráj. Ami ipari kapacitása még van, épp most nullázódik le az elszálló nyersanyag- és energiaárakkal.
Azon kívül meg itt is már 1-2 évtizede a szolgáltatószektor megy. Egyre öregedő lakossággal, egyre kevesebb valódi megtermelt jószággal. Nincs itt gazdasági potenciál.
Ha az oroszokat benzinkútországnak tartják, akkor Európa a félhülye, szenilis nyugdíjas, akinek a bankszámlájához akar hozzáférni a fél világ. Csak az előbbi ebből soha nem csinált titkot, az utóbbi viszont dacból nem ismeri el, hogy haldoklik és mindenki átveri.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 923
8 277
113
Kérlek világíts már rá, miért/hogyan nem fogja Oroszország a

kieső "modern technikát" (jelentsen az bármit):
1. beszerezni Kínától
2. beszerezni Indiától
3. beszerezni feketén, bárki mástól
4. saját maga legyártani pár év múlva
-----------
1.2. Kína és Inda minimális mennyiségben ad át eddig is, éppen azért mert a fő piaca nem Oroszország és cégei ne
akarnak embargó hatálya alá esni.
3. Szerez be feketén (lásd Putyin rendelete, amely engedélyzei, de nem tud nagyobb mennyiségben
4. Mert hiányzik a háttér. Még az 10+ éves elmradású chipeket is Tajvantól szerzik be. Nem tudnak Euro szabványú motort
gyártani, hőkamerát. Kvázi a már elavult Damoclescélzókonténert sem, aminek licencét kvázi megszerezték és Sapsan néven akarták gyártani de nem sikerül..

off:

Én szándékosan nem írtam GDP-ról, mert az korrekt képet nem ad egy gazdaságról, hiszen kisebb GPS termelésű
ország, alacsonyabb értékű, de azonos fogyasztás képes generálni.. Én arra helyeztem a hangsúlyt, hogy modern technikát
beépítettek orosz termékekbe, illetve olyan iparágakba amelyek még oroszországnak is stratégiai, illetve olyan rendszerekbe
amelyek az szükségesek pld a foszilis termékeik kivitelében. Nos ezek sem érkeznek, mert embargó, vagy nem kell
mennységben, akkor az aranytojást termelő tyúk sem képes tojni..

Amerika már megkezde a strat. iparágak visszaszervezését az USA-ba. Ráadásul információs társadalomban élünk, bár Orbán
még munka alapúról írogat..Európa termelése egyáltalán ne mariginális, akkor nem lenne ekkora "bankszámlája". Tényeg van lemaradása pld. elektronikai eszközökben, de gépiparban, atomiparban és sok-sok más ipargában toppon van. A könnyűiparnál meg minimális gépszükséglete van, hogy kína, india, vagy afrika készít ruhát és cipőt
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 744
47 961
113
1.2. Kína és Inda minimális mennyiségben ad át eddig is, éppen azért mert a fő piaca nem Oroszország és cégei ne
akarnak embargó hatálya alá esni.
Nem érdekli őket az embargó. Mivel a fogyasztási cikkeink 99%-át Kína gyártja, hülye lenne a "fejlett" világ őket embargózni.
Nem kell fő piacnak tekinteniük egyébként, elég, ha egy piac lesz a sok közül. Mivel egyébként elég nagy piac önmagában is, meg fogják oldani, hogy exportáljanak oda - ha lesz aki megveszi.
3. Szerez be feketén (lásd Putyin rendelete, amely engedélyzei, de nem tud nagyobb mennyiségben
Miért ne tudna?
4. Mert hiányzik a háttér. Még az 10+ éves elmradású chipeket is Tajvantól szerzik be. Nem tudnak Euro szabványú motort
gyártani, hőkamerát. Kvázi a már elavult Damoclescélzókonténert sem, aminek licencét kvázi megszerezték és Sapsan néven akarták gyártani de nem sikerül..
A chipjeik egy részét ők gyártják, illetve mi akadályozná meg őket, hogy mondjuk az 1-2 generációval ezelőtti infrastruktúrát megvegyék ehhez Kínától?
Autóiparban dolgozom, elektronikai beszállítónál, fejlesztésen. Az "Euro szabványú" motorok kb teljesen érdektelenek a belső piacukon. Ha exportálni akarnak (és szerintem személyautót nem akarnak, csak nehéz cuccokat), akkor - figyelj - megveszik kínai beszállítótól a motorhoz szükséges elektronikát - már ha nem tudják saját maguk legyártani már most is.
Ezek a mikrokontrollerek eléggé őskövületnek minősülnek, nem a tegnapi gyártástechnológia kell hozzá, hanem jó hozzá a 20 éves is, némi túlzással.
Hőkamerát gyártanak most is.
Nem tudom, miért nem gyártanak célzókonténert, simán lehet, hogy még nincs meg a technológia hozzá. Mindenesetre az elmúlt 4 hónap eseményei biztosan felgyorsítják majd a technológiai transzfert.

off:

Én szándékosan nem írtam GDP-ról, mert az korrekt képet nem ad egy gazdaságról, hiszen kisebb GPS termelésű
ország, alacsonyabb értékű, de azonos fogyasztás képes generálni.. Én arra helyeztem a hangsúlyt, hogy modern technikát
beépítettek orosz termékekbe, illetve olyan iparágakba amelyek még oroszországnak is stratégiai, illetve olyan rendszerekbe
amelyek az szükségesek pld a foszilis termékeik kivitelében. Nos ezek sem érkeznek, mert embargó, vagy nem kell
mennységben, akkor az aranytojást termelő tyúk sem képes tojni..
Mik lennének ezek a termékek, amelyek szükségesek mondjuk az olajkitermeléshez és nem jutnak hozzá?
Amerika már megkezde a strat. iparágak visszaszervezését az USA-ba.
Igen? Úgymint?
Én is hallottam erről, de nem nagyon van látszatja. Ilyen vicces alibi-gyártást csinálnak, hogy komplett komponensekből raknak össze mondjuk laptopokat, de azokat a komponenseket még mindig Kínában gyártják.
A versenyképesség miatt egyébként csak nagyon-nagyon kevés amerikai veszi meg a 100% made in USA cuccot, amikor meg tudja venni feleannyiért a Kínában/Indiában/Bangladesben/Indonéziában/bárhol máshol gyárott, egyébként tökugyanolyan terméket.
Ráadásul információs társadalomban élünk, bár Orbán
még munka alapúról írogat..
"Információs társadalom" = szolgáltatásalapú gazdaság?
Európa termelése egyáltalán ne mariginális, akkor nem lenne ekkora "bankszámlája".
Európa GDP-jének, 2017-ben, kb a 25%-a ipari termelés, kb 1%-a agrárszektor és 74%-a szolgáltatás volt.
Ez egy humbug.
Tényeg van lemaradása pld. elektronikai eszközökben, de gépiparban, atomiparban és sok-sok más ipargában toppon van.
Valóban, gépiparban még elég erős. Atomiparban a franciák erősek (nem "az EU").
De a kínaiak ezt is elkezdték kilóra megvenni. És senki nem fogja megállítani őket ebben.

Valami nagyon hasonló lejátszódott már egyszer Japánnal - hasonló lesz a kínai forgatókönyv is.
Aztán majd jól megszolgáltatjuk magunknak a tanácsadóinkat, hogy valaki egyszer leírja: elkúrtuk :(
A könnyűiparnál meg minimális gépszükséglete van, hogy kína, india, vagy afrika készít ruhát és cipőt
Ezt nem értem, minimális a gépszükséglet, éppen ezért jóval inkább függ a végtermék ára a munkaerő költségétől.
Erre gondoltál?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 610
55 284
113
Az, hogy valamit most nem tudnak az oroszok gyártani, nem jelenti azt, hogy a szankciók nyomása alatt nem fogják azt a jövőben gyártani.Az erőforrásaik meg vannak tulajdonképpen mindenhez. Netflix, facebook, google stb felesleges az élethez.
A fenéket élünk információs társadalomban. Az "információ" csak eszkőz, mint régebben a papir és ceruza. Azt nem lehet megenni, azzal nem lehet utazni, abban nem lehet lakni, azt nem lehet felvenni stb. Meg lennénk jól az "információ" nélkül is,ahogy tettük azt 30 (40?) évvel ezelőttig. (Ha muszály volna). Mert akkor is volt élet, sok szempontból semmivel sem rosszabb, mint most. Gondolkozott valaki azon, mi történik, ha összeomlik valamilyen okból ez a "digitális" világ?