[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 902
5 208
113
Az a baj hogy ezekhez kiképezni az ukránokat hosszú idő, de az orosz előrenyomulás sebességét elnézve érdemes volna most elkezdeni.

Valójában az ukránok jelenlegi baja hogy a nyugat se számított arra hogy az első fázist megnyerik. Ezért gerillaharchoz adtak fegyvereket. Viszont az oroszok feladták az A tervet és tüzérségi anyagcsatát kezdtek Donbaszban. Az ukránokat meg nem erre szerelték fel a nyugatiak, hanem a partizánkodásra.

De ha a nyugat úgy akarja, akkor tüzérségben is fel tudják szerelni úgy az ukránokat, hogy legyőzhessék az oroszokat.
Hogy mire hány embert képeznek ki azt nem lehet tudni rengeteg Ukrán ment nyugatra!Egyenlőre kis befektetéssel hatalmas veszteséget okoztak így is az oroszoknak és a háború egy "ürügy"hogy a befolyásukat csökkentsék nyugaton,Kelet Európában!Szerintem tisztában voltak nagyon is az orosz haderő valós képességeivel és hogy a leszállított fegyverekkel mekkora veszteséget okozhatnak egy invázió esetén az Oroszoknak!Nem hinném hogy a mostani helyzet is meglepetésként éri őket!Véleményem szerint ha az érdekük úgy kívánja megkapják a szükséges eszközöket,fegyvereket,kiképzést az Ukránok egy ellentámadáshoz!Vagy ha nem "csak"annyit amennyivel be tudják "fagyasztani frontvonalat!
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Orosz elnöki tanácsadó: Az orosz–ukrán megállapodás áprilisra 75 százalékban elkészült

Az Ukrajna és Oroszország közötti békemegállapodás tervezetét áprilisban már 75 százalékban elfogadták – jelentette ki Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon.
Hosszú ideig intenzív tárgyalásokat folytattunk az ukrán féllel a válság utáni rendezés feltételeiről. Április 15-én ezek a tárgyalások azzal értek véget, hogy átadtuk az ukrán félnek a tárgyalócsoportok által egyeztetett megállapodástervezetet. Az egyeztetettség 75 százalékos volt
– nyilatkozott Megyinszkij.
A tisztségviselő azt mondta, hogy a tárgyalási folyamat Ukrajna kezdeményezésére szakadt meg, azt követően, hogy az amerikai védelmi és külügyminiszter Kijevben járt. Mint mondta, az az érzése, hogy az ukrán vezetésnek nincs szüksége a békére, hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország továbbra is nyitott a tárgyalásokra az ukrán féllel.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Andrij Melnik ukrán nagykövet leereszkedett a korábban „májashurkának” nevezett német kancellárhoz: „Először is Kijev azt akarja, hogy a német kormányfő egyértelműen, „de” és „ha” nélkül megígérje, hogy Ukrajna megkapja az EU tagjelölt státuszát. Emellett Ukrajna elvárja Olaf Scholztól, hogy "lépjen túl a nehézfegyverek kérdésében fennálló habozásán, és a Bundeswehr és a hadiipar tartalékaiból minden rendelkezésre álló erőforrással hatalmas segítő kezet nyújtson Ukrajnának. A német kormánynak és a szövetségi kancellárnak meg kell ragadnia ezt a történelmi lehetőséget, hogy vezető szerepet töltsön be Európában, és minden erejével megállítsa Oroszországot.”
Nem értem a németeket, ezek után miért nem küldik el a jó büdös hohol lóvaginába ezeket az agresszív majmokat :(
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 102
9 133
113
Ha igazán komolyan gondolják van miből "feltuningolni"az Ukránokat!"Csak" abramsből 3000 darab van letárolva sivatagban!100-as nagyságrendben F15,F16,F18 vadászbombázók amiknek jelentős részét viszonylag hamar ki lehet "konzerválni"Egyenlőre az USA is csak "csepegteti"a fegyverek átadását az Ukránoknak!
Úgy is van! Kukkázzanak mindent ki maguk alól, hátha az oroszok majd Los Angeles-ben karácsonyoznak
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 486
19 451
113
Kinek van nagyobb ipari kapacitása és jobb logisztikája? A nyugati világnak vagy az oroszoknak? Elárulom hogy a szankciók miatt az orosz vasúti infrastruktúra üzemeltetése is egyre nehezebb lesz.
Na, akkor áruld már el, hogy miért is? Te kis "szakembör" :D Én meg elárulom neked, hogy gyakorlatilag alig érezni Oroszországban a szankciókat. Kaja van doszt, benzin/gázolaj szintén. A kínaiaktól bármilyen elektronika bejön, de elárulom neked azt is, hogy pl Kazahsztánon és (érdekes) Grúzián keresztül még a nyugat-európai technika is becsorog. Hidd el, fűteni is lesz mivel, a tűzérségi lőszerutánpótlás pedig töretlen (tudod a szankciók miatt olyan mocskos módon megnőtt az orosz bevételi oldal, hogy a fegyvergyárak alig bírják kapacitással a megrendeléseket, és sokat dobtak a munkanélküliségi mutatók értékén... :D
Szóval pici "szakemböröm" mitől is menne tönkre Oroszország? (én nem a nyugati médiából szoktam tájékozódni az ottani viszonyokról, közvetlen barátaim vannak kint, akik konkrétumokról szoktak beszámolni nem pedig liberálfikciókról, mint te picinyem... :D
De hát álmodozz csak nyugodtan, csak ne felejts el betakarózni, mert "winter is coming" :D
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 568
113
Nem értem a németeket, ezek után miért nem küldik el a jó büdös hohol lóvaginába ezeket az agresszív majmokat :(
Egy ilyen és az előző beszólásai után feltettem volna az első moszkvai járatra és elküldöm a p*csába nekik. Azt az egy járatot a Lufthansanak engedélyezném, sőt megparancsolnám.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
159
1 791
93
Az oroszok “lassúságáról“ eszembe jutott, hogy meg kellene nézni, mennyi ideig tartott Fallujah ostroma:

6 hét, 4000 védte, 13500 támadta

Lehet érdemes átértékelni az orosz hadsereg teljesítményét.
Azt is tegyük hozzá, hogy a védőknek nem voltak modern fegyvereik, éjjellátó készülékeik, műholdas felderítésük és gyakorlatilag korlátlan fegyver utánpótlásuk! Ellenben a támadóknak nem kellett még modern igláktól sem tartaniuk. Arról nem is beszélve, hogy mit szóltak volna ha az oroszok megtámogatják a védőket pár 1000db 9M133-mas rendszerrel.
Persze, most lehet olyasmiket írni, hogy a támadók nem akarták tönkretenni a civil házakat, meg az ilyen süket dumákat. Akiknek még is ez jut az eszébe azoknak ajánlom a következő linket.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Rakétaveszély miatt Ukrajna szinte minden régiójában légiriadót rendeltek el


Rakétaveszély miatt Ukrajna szinte minden régiójában légiriadót rendeltek el csütörtökön, éppen akkor, amikor az országba látogatott Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő – számolt be róla az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában – amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett – leszögezte, hogy Ukrajna minden területét, így a Krímet is vissza akarja szerezni, és jelezte, hogy ez utóbbihoz fel kívánja használja a partnereitől kapott fegyvereit is.


A Krím stratégiai cél Ukrajna számára, mert ukrán terület. Ugyanakkor lépésről lépésre haladunk

– fogalmazott a miniszter. Kifejtette: az első lépés a helyzet stabilizálása, hogy megakadályozzák az orosz erőkkel szembeni további veszteségeket. A második lépés az orosz csapatok visszaszorítása a február 24-i invázió előtti pozícióikba, és csak ezután fognak megbeszéléseket folytatni Ukrajna partnereivel arról, hogy "miként lehet felszabadítani a megszállt területeket, beleértve a Krímet is
".
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 026
41 768
113
Interjú a linkben bár szerintem csak részlet mert túl rövid.

Szergej Lavrov a BBC-nek adott interjújában szemrehányást tett az újságírónak az NWO kezdetével kapcsolatos kérdések egyoldalúsága miatt.​

Lina Dorofejeva ma 21:13-kor

A kérdező megpróbálta kideríteni, hogy Oroszország elnöke konzultált-e vele a különleges művelet kezdetén.
A BBC újságírója Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek adott interjújában kérdéseket tett fel, és többször is megpróbálta kideríteni, hogy az orosz elnök konzultált-e vele, mielőtt különleges hadműveletbe kezdett Ukrajnában. A kérdező azonban Lavrov válasza ellenére továbbra is hasonló kérdéseket tett fel.

Mit mondott még Szergej Lavrov:
  • A brit hatóságok ismét megpróbálják feláldozni népük érdekeit azon politikusok ambícióinak, akik csak a következő választásokra gondolnak;
  • A DPR britekre vonatkozó ítéletével kapcsolatban meg vagyok győződve arról, hogy ott van egy független bíróság, és Londonnak Donyeckhez kellene fordulnia velük kapcsolatban;
  • Az Orosz Föderáció nem támadta meg Ukrajnát, a hadműveletet akkor jelentették be, amikor nem maradt más lehetőség, hogy a Nyugat felé mutassák Kijevnek a NATO-ban való bűnözői szerepvállalását;
  • Moszkva már régóta megértette, hogy a NATO fenyegetést jelent, mert szoros barátságot ápol Szerbiával. Mi az a NATO, megmondják Afganisztánban, Líbiában és Irakban.
  • Más!
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 102
25 082
113
Az a baj hogy ezekhez kiképezni az ukránokat hosszú idő, de az orosz előrenyomulás sebességét elnézve érdemes volna most elkezdeni.

Valójában az ukránok jelenlegi baja hogy a nyugat se számított arra hogy az első fázist megnyerik. Ezért gerillaharchoz adtak fegyvereket. Viszont az oroszok feladták az A tervet és tüzérségi anyagcsatát kezdtek Donbaszban. Az ukránokat meg nem erre szerelték fel a nyugatiak, hanem a partizánkodásra.

De ha a nyugat úgy akarja, akkor tüzérségben is fel tudják szerelni úgy az ukránokat, hogy legyőzhessék az oroszokat.
Annyi baromságot írsz, amivel már nyugodtan komoly "szagértőnek" számítasz.
- Az ukránok megnyerték az első fázist. - Te melyik párhuzamos világban, vagy álom világban leledzel?
Az oroszok azért húzták be Ukrajna déli részét, a tengerpartja majdnem egészét, Mariupol-t, a Krím félszigetet összekötötték a Donbasz-al és biztosították a félsziget víz ellátását, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Hát ha ez az Ukránok részére nyerés, akkor mi lenne a vesztés? Az oroszok jelenleg azt csinálják az ukránokkal (és a kibiceivel), mint macska az egérrel. Ez a fegyveres konfliktus sokkal többről szól, mint azt itt sokan hiszik. Az emberiség jövője, sorsa dől el a szemünk előtt és mi csak pislogunk hozzá.
Más.
A DNR katonái komoly harcot folytatnak Avdijivka (remélem jól írom) környékén. Hát, nem egy idegbeteg társaság, szívinfarktust mostanában nem igen fognak kapni.
Aknamentesítés gépesítve
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 446
8 706
113

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 102
25 082
113
Na a másik okos tojás "szagértő", - mindenen kivűl -, valami választ virítsál már akkor, ha ennyire "tetszik":hadonaszos: a mondandóm.
De legyen itt az ukrán tüzérségről (2Sz1 Gvozgyika 122mm önjáró löveg) is egy videó.
Az orosz hadsereg (O egység) Osza-AKM csapatlégvédelmi komplexuma készültségben.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 697
8 734
113
Annyi baromságot írsz, amivel már nyugodtan komoly "szagértőnek" számítasz.
- Az ukránok megnyerték az első fázist. - Te melyik párhuzamos világban, vagy álom világban leledzel?
Az oroszok azért húzták be Ukrajna déli részét, a tengerpartja majdnem egészét, Mariupol-t, a Krím félszigetet összekötötték a Donbasz-al és biztosították a félsziget víz ellátását, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Hát ha ez az Ukránok részére nyerés, akkor mi lenne a vesztés? Az oroszok jelenleg azt csinálják az ukránokkal (és a kibiceivel), mint macska az egérrel. Ez a fegyveres konfliktus sokkal többről szól, mint azt itt sokan hiszik. Az emberiség jövője, sorsa dől el a szemünk előtt és mi csak pislogunk hozzá.
Más.
A DNR katonái komoly harcot folytatnak Avdijivka (remélem jól írom) környékén. Hát, nem egy idegbeteg társaság, szívinfarktust mostanában nem igen fognak kapni.
Aknamentesítés gépesítve
Részsiker. Ahhoz képest hogy teljes támadást indítottak három irányból egyenesen nevetséges. Ahol igazán győzniük kellett volna, onnan kivonultak. Pedig ez olyan háború ami csak gyorsan érte volna meg. Ha hetek, max egy két hónap alatt összeroppantják az ukrán államiságot és létrehoznak egy bábállamot, akkor az győzelem lett volna.

Jelenleg meg benne vannak egy háborúban ahol az ellenség akár milliókat tudhat mozgósítani és számíthatnak a nyugat katonai és gazdasági támogatására. Szerintem ez alapvetően szar helyzet az oroszoknak.