A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 092
4 070
113
Látom , hogy nem látod azt a helyzetet ami felé haladunk ! Sok összetevős ez tény de kezdenek összeállni a puzzle darabok ! Az eddigi "20%-a a világnak élősködik a teljes világ felett egy főélősködővel az élén " c. színdarab kezd lefutni mondhatnánk azt is , hogy a gazdasági kalózkodásnak eljött a vége ! Az USA gazdasága amelyre a DS épül lábon lőtte magát és el is bukott a globális versenyben az 1994 utáni időszakban , ugyanis Kína pont azt a tőke és tech transfert használta növekedése motorjának amit a DS-t multinacionális vállalatai a rövid távú haszonszerzésért oda vittek ! Mára ez oda vezetett , hogy az USA-t gyakorlatilag a FED tartja lélegeztető gépen (az is a DS tulajdona) ugyanis szüksége van az USA infrastruktúrájára , benne a világ legnagyobb költségvetésű , legkiterjedtebb katonai bázisú hadseregére . Azt már nem tudja a DS se eltitkolni , hogy ez az infrastruktúra túl nagy , túl költséges és ez által nehezen fenntartható és már recseg ropog a váza , eljárt felette az idő és nem fordítottak kellő energiát a karbantartására .
A világ nagy gazdasági erősödéseit és jóléti időszakát szinte mindig egy-egy nagy háború zárta le , a mostani időszak lezárását viszont már nem lehet klasszikus világháborúval bevégezni , ezt a sok atom hatalom megléte nem engedi . És bár már javában folyik a III.Vh , azt már mesterséges biológiai(lásd COVID és társai ) , számítógépes (különböző hekker témadások etc) , gazdasági (szankciók , pénzügyi korlátozások etc) fegyerekkel és kisebb proxi háborúk sokaságával vívják ( arab tavasz , majdan etc) . Hogy lesz e győztes és főleg , hogy ki most még homályos , bár ha az esélyeget nézem akkor az úgymond nyugat és barátaik a sorozatos életképtelen -intézkedésekkel , -társadalmi berendezkedésekkel , -jövő képpel csakis a vesztes oldalon lehetnek . Míg a munka alapú társadalmak(BRICS országok , Ázsia , Dél-amerika és Afrika) , megfelelő demográfiai szabályozással az Orosz és Afrikai nyersanyag bázisokra épülve a nyertesei lesznek ennek a "VH"-nak .
Kis Hazánk ezzel a mostani vezetéssel , a Kínai és Orosz kapcsolatokkal meg kifejezetten haszonélvezője lehet a kialakuló új pénzügyi gazdasági rendszernek . Ami ha csak az Eurázsiai Gazdasági Uniót , Kínát és Indiát veszem akkor is a föld lakosságának 1/3-t jelenti . És ennek az egésznek mi lehetünk a kapuja Európa (ami bár vissza fog esni gazdaságilag de még mindig jelentős piac lesz ) felé hiszen mind az Új Selyem út(Belgrád - Bp vasút épül ) mind a Transz Szibériai vasút széles nyomtáv/keskeny nyomtáv váltópontja (Záhonyi giga logisztikai átrakó és konténer depó épül) hazánkon keresztül éri el az EU-t .Az , hogy ha a jelenlegi Lengyel álláspont miatt a mostani 80/20% megosztás (20% Záhony ) merre és meddig fog eltolódni az még kérdés de nem a Lengyelek javára az tuti .
Tehát nekünk ezért létérdekünk szó szerint , hogy Ukrajna a jelenlegi politikai berendezkedésével bukjon és egy Orosz befolyású vagy egy echte Orosz fennhatóságú állam jöjjön létre a helyén ! Ha ez megtörténik lesz egy több pólusú világ , kiegyenlítettebb gazdasági erővel és befolyással ! És lesz egy olyan Magyarország ami még sose volt és megérdemelten elérjük azt , hogy ez a kicsi ország és nép 2 földrész gazdaságának hasznát élvezheti és olyan jólétben élhet amiben még soha .
......az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr.
És még Ausztriát is beelőzzük, ahogy már az ismerős mesékben többször elhangzott.
És boldogan éltek, amíg meg nem haltak, stb..... helyett, az
unokáink sem fogják látni! :(
 
M

molnibalage

Guest
Ezt azoknak magyarázd el, akiknek gondot okoz a napi bevásárlás!
Vagy azoknak, akik a megbecsülésük jeléül, nagy csinnadrattával kaptak10% emelést, ami mára szart sem ér!
Persze a többség még ennyit sem kapott.
A hitelminősítőkkel meg várjunk még! Az ő malmaik lassabban őrölnek.
Hát igen, üdvözlégy a 3-4 ezer forintos lekvár világában, de a tejföl és nívósabb mustár vásárlásakor is olyan érzésem van néha, mintha nem ételt, hanem heroint vennék. Egészen sokkoló az élelmiszerek árnövekedése. Van, ami 1,5 év alatt 100%-ot nőtt.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 092
4 070
113
Hát igen, üdvözlégy a 3-4 ezer forintos lekvár világában, de a tejföl és nívósabb mustár vásárlásakor is olyan érzésem van néha, mintha nem ételt, hanem heroint vennék. Egészen sokkoló az élelmiszerek árnövekedése. Van, ami 1,5 év alatt 100%-ot nőtt.
Ráadásul lassan jegyre kapjuk az élelmiszert, üzemanyagot.
Befőttet kellene elrakni, közben 2kg. a napi limit cukorból.
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 422
3 720
113
Befőttet kellene elrakni, közben 2kg. a napi limit cukorból.

És az nem elég? Gondolom már hónapok óta tudod, hogy befőttet akarsz majd elrakni... Ha mindig beraktad volna azt a 2 kilót a kosárba, akkor most akár 200 kiló befőttet/lekvárt is főzhetnél, ahhoz is lenne elég cukrod.

Ezek a napi limitek pont, hogy a vásárlók érdekében vannak, hogy ne lehessen átmeneti készlethiány, hanem az igény egyenletesen, a termeléssel összhangban jelentkezzen.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 651
46 779
113
Ráadásul lassan jegyre kapjuk az élelmiszert, üzemanyagot.
Befőttet kellene elrakni, közben 2kg. a napi limit cukorból.
Nyilván fingod sincs, hogy mennyi a napi cukor limit! :rolleyes:
Mielőtt kamupropagandát terjesztesz, nézz már utána, hogy ne sülj fel melegében!

Azt nem értem, hogy minek osztod az észt, ha azt sem tudod, hogy hol kellett volna sorbanállni érte....
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 203
8 074
113
Mondjuk te nem fizeted k pl a villanyszerelő kiszállási díján a különbözetet :) Nem beléd kötni akarok félre ne értsd csak rávilágítanék az inflációcsökkentő hatására az üzemanyagársapkának :):rolleyes:
Ezt nem értem. Én kifizetem a kiszállási díját minden mesternek. Ja, és számlát is kérek.
Nem érdekel mennyi lenne a piaci ára, ha most minden kúton 480.
Amúgy van egy érzésem, hogy a különbözet nem veszteségként, hanem elmaradt profitként jelentkezik, és azért a kettő nem ugyanaz.
Engem azért érdekel, mert a különbséget valakinek meg kell fizetnie. És biztos vagyok benne, hogy a végén a közösből fogják pótolni.


 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 422
3 720
113
Engem azért érdekel, mert a különbséget valakinek meg kell fizetnie. És biztos vagyok benne, hogy a végén a közösből fogják pótolni.

De miért kéne megfizetnie?

Ha a Balatonon a lángos önköltségi ára 500Ft, a "világpiaci ára" 1300Ft, de 900Ft-os ársapka van rajta, ki fizeti a különbözetet? Igen, a lángososnak kisebb lesz a profitja, de azért így is lesz neki rajta...

Azokat sem értem, akik a légitársaságokat siratják a profitadó miatt. Egy másodpercig nem kell őket sajnálni, baromira megy nekik most a business, iszonyatos a kereslet, 2 év covid után mindenki kiszabadult otthonról, és költeni akar.
 

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Ezt nem értem. Én kifizetem a kiszállási díját minden mesternek. Ja, és számlát is kérek.

Engem azért érdekel, mert a különbséget valakinek meg kell fizetnie. És biztos vagyok benne, hogy a végén a közösből fogják pótolni.


Csak arra kívántam célozni, hogy a szállítási díjon keresztül az üzemanyagár minden termék árába beépül.
Mer még valaki nem számlát adni ? Engem csak idén kétszer ellenőrzött a NAV. Bár lehet csak van egy jóakaróm....
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 092
4 070
113
Nyilván fingod sincs, hogy mennyi a napi cukor limit! :rolleyes:
Mielőtt kamupropagandát terjesztesz, nézz már utána, hogy ne sülj fel melegében!

Azt nem értem, hogy minek osztod az észt, ha azt sem tudod, hogy hol kellett volna sorbanállni érte....
Te Magyarországon élsz egyáltalán?
Egyre inkább úgy gondolom, hogy nem!
Nem tűnt még fel, hogy ahány bolt, benzinkút, annyi féle limit van!?
És a nagyvárosokon kívül is élnek emberek, ahol nincs minden sarkon bevásárlóközpont!
Tudom hogy fáj az igazság, de egyelőre itt még le szabad írni az igazat is, nem csak a hamis propagandát!
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 092
4 070
113
És az nem elég? Gondolom már hónapok óta tudod, hogy befőttet akarsz majd elrakni... Ha mindig beraktad volna azt a 2 kilót a kosárba, akkor most akár 200 kiló befőttet/lekvárt is főzhetnél, ahhoz is lenne elég cukrod.

Ezek a napi limitek pont, hogy a vásárlók érdekében vannak, hogy ne lehessen átmeneti készlethiány, hanem az igény egyenletesen, a termeléssel összhangban jelentkezzen.
Bevallom őszintén, hogy Európa "legélhetőbb" országában nem számítottam erre. :(
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 422
3 720
113
Bevallom őszintén, hogy Európa "legélhetőbb" országában nem számítottam erre. :(

Egyébként megkockáztatom, ha falun odamész azzal a boltoshoz, hogy "figyu, szeretném, ha megkapnád a világpiaci árat a cukrodért, kifizetem neked a dupláját, csak adj belőle most 30 kilót", akkor szerintem simán bele fog menni. :)
Jah, hogy világpiaci áron már nem is kéne annyi?

Jól értem, hogy világpiaci cukorárral élhetőbbnek éreznéd az országunkat?
 
M

molnibalage

Guest
Hurrá, bukott a KATA is.
Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele,

Jól értem? Pl. egy kezdő cég, akkor nem számlázhat másik cégnek.
Tehát, ha van egy cukrászda, ami mondjuk egy céges rendezvényre szállít, akkor az NOGO?
Ennek így mi értelme van? Ezzel gyakorlatilag értelmét veszti az egész.
Meg akkor az milyen már, hogy csak mert valaki régebbi KATA-ás, akkor annak meg szabad?

"Teljesen logikus" ország ez átlátható és értelmese szabályokkal.
Ja.
Nem.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Hát igen, üdvözlégy a 3-4 ezer forintos lekvár világában, de a tejföl és nívósabb mustár vásárlásakor is olyan érzésem van néha, mintha nem ételt, hanem heroint vennék. Egészen sokkoló az élelmiszerek árnövekedése. Van, ami 1,5 év alatt 100%-ot nőtt.
Ma beszélt valamelyik rádión egy agrárszakember, aki azt állította, hogy Mo.-on a jövedelmekhez viszonyítva, soha nem voltak olyan alacsonyak az élelmiszerárak, mint napjainkban.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 651
46 779
113
Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele,

Jól értem? Pl. egy kezdő cég, akkor nem számlázhat másik cégnek.
Tehát, ha van egy cukrászda, ami mondjuk egy céges rendezvényre szállít, akkor az NOGO?
Ennek így mi értelme van? Ezzel gyakorlatilag értelmét veszti az egész.
Meg akkor az milyen már, hogy csak mert valaki régebbi KATA-ás, akkor annak meg szabad?

"Teljesen logikus" ország ez átlátható és értelmese szabályokkal.
Ja.
Nem.
Félreértetted. Nem a cégre vonatkozik az "új", hanem magára az "új KATA" intézményére.
Azaz, aki eddig KATA-s egyéni vállalkozóként cégeknek számlázott, annak át kell jelentkeznie az ÁFA körbe. Eddig is lehettek elvben ÁFA körbe tartozó egyéni vállalkozók. (Még ha csak elméletben is...)
Értsd: megszűnik a cég-cég közötti áfamentes forgalom.
Ha jól gondolom, akkor jópáran át fognak pártolni a KIVA-ra. Úgy tudom az továbbra is lesz.
Aztán majd egy jófajta adótanácsadó majd jól kijavít.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 092
4 070
113
Ma beszélt valamelyik rádión egy agrárszakember, aki azt állította, hogy Mo.-on a jövedelmekhez viszonyítva, soha nem voltak olyan alacsonyak az élelmiszerárak, mint napjainkban.
Igazat mondott a szagember, akit azért fizetnek, hogy ilyeneket mondjon!
Csak nem mindegy, hogy ki(k)nek a jövedelméhez viszonyítjuk az élelmiszerárakat!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 076
32 576
113
Félreértetted. Nem a cégre vonatkozik az "új", hanem magára az "új KATA" intézményére.
Azaz, aki eddig KATA-s egyéni vállalkozóként cégeknek számlázott, annak át kell jelentkeznie az ÁFA körbe. Eddig is lehettek elvben ÁFA körbe tartozó egyéni vállalkozók. (Még ha csak elméletben is...)
Értsd: megszűnik a cég-cég közötti áfamentes forgalom.
Ha jól gondolom, akkor jópáran át fognak pártolni a KIVA-ra. Úgy tudom az továbbra is lesz.
Aztán majd egy jófajta adótanácsadó majd jól kijavít.

Az átalányadózás lehet szerintem alternatíva a "bújtatott foglalkoztatottaknak".

 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU