[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 678
8 631
113
Hogy gondolod ezt a 900,000 katonával brillírozást ?

A háború kezdetén 300,000 volt, ami valóban felszaladt akár 700,000-re, és most 1 millióval dicsekednek. Az ilyennel az a baj, hogy ilyen rövid idő alatt úgy lehet ekkora mennyiségi ugrást elérni, hogy 16 - 65 között mindenkit összefogdosnak, és 3 - 4 napos "kiképzés" után zavarnak a frontra, csak ennyi idő alatt a Kalasnyikov betárazásán kívül mást nem lehet megtanulni, nem fognak tüzérséget / tankokat / stb-t kezelni, nem mintha abban is hiányt szenvednének.

Összehasonlításképp az USA-nak meg békeidőben, a Nemzeti Gárdával, ami végülis professzionális seregrész lett, vannak összesen 1,4 millióan.

Lassan világverő lesz az Ukrán Hadsereg 5 millió katonával Xd
Én ezt a számot találtam. Szerinted mennyi ukrán tartalékos van?

Az ukránok az elmúlt 8 évben nem pihentek, hanem nyugati mintára átszervezték a hadsereget és rengeteg embert átrotáltak donbaszban akiknek valós harci tapasztalatuk van.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 678
8 631
113
Csak nem gondolod, hogy egy pár ágyúval, igen, kábé 50 darabbal háborút fordítanak az Ukrik és legyőzik a világ egyik legnagyobb hadseregét. 50 darab ágyút állítasz be hatalmas Nyugati támogatásként, ami május 25-én érkezett csak először, nem pedig már január 2.-án, 500-as mennyiségben.

A Kijevi front a több százas Grad, Gvozgyika, Akacija, és Mszta szórta szét a könnyelműen vonuló Orosz konvojt. És RPG-k a bokorsorokból.

Ez Szovjet fegyverekkel vívott polgárháború, testvérnépek között. A Szovjetek szerinted nem tudtak jó fegyvereket alkotni ?

Ukrajnát miért védelmezi ennyire a Nyugat ? Vagy akár egy Magyar ember ?

Van ott korrupció, nacionalizmus, kisebbségek jogainak eltiprása, homofóbia, maffializmus, meg minden egyéb. És mégis a Nyugat és egyes törzskommentelők hozzáállása milyen !
Arra számítok hogy lesz még több is.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
O csoport Uraganjai Szeverszk közelében

Reggeli orosz támadás Nikolajevnál

Ktamatorszk

Orosz katonaság támadja az ukrán állásokat Bahmutnál
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az APU helikopterekkel gyújtja fel a búzamezőket a Herszon régió határán. Ezt @rian_ru a területi közigazgatás helyettes vezetője jelentette ki. Emellett Kijev megpróbálta magát Hersont is lőni, de az összes közeledő rakétát a légvédelmi rendszerek lelőtték.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
O csoport Uraganjai Szeverszk közelében

Reggeli orosz támadás Nikolajevnál

Ktamatorszk

Orosz katonaság támadja az ukrán állásokat Bahmutnál
Nikolaevnél jó nagyot szólt valami.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Én ezt a számot találtam. Szerinted mennyi ukrán tartalékos van?

Az ukránok az elmúlt 8 évben nem pihentek, hanem nyugati mintára átszervezték a hadsereget és rengeteg embert átrotáltak donbaszban akiknek valós harci tapasztalatuk van.

Ez a mese egyre jobb :D

Twitteren lassan 8 millió Rambo országa lesz ukrajna, de még így is kikapnak a "kényszersorozott", "alacsony morálú", "lőszerhiányos", "kiképzetlen" orosz haderőtől.

Szeverszk sose lesz bekerítve, Herszon pedig felszabadul.
És ez csak az 1 héttel ezelőtti propaganda, Mariupol elleni Sweiner offenzíváig vissza lehetne menni.


Közben szerencsétlen frontra hajtott ukrán civilek (ukrajna megtagadja kárpótlás fizetését ha nem az előírt teljes katonai felszerelésben hal meg).
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Csak ezen a honlapon, az utobbi partucat hsz kozott is talalhatsz sztalin-mosdatast. Es a suttogopropaganda sokkal hatasosabb mint a mainstream, hiszen azon alapul, hogy azt az erzest adja az embernek, hogy o mashol all mint a sok atlagember, o kiemelkedik a tomegbol, o arnyaltabban gondolkozik. Azt mar nem veszik eszre, hogy az "arnyalt" gondolatai azok nem onalloak, hanem olvasta a propagandaban es tetszik neki, mert az erzelmeihez szol, ezert magaeva tette. Pontosan igy mukodott a szocializmusban is -volt amit hivatalosan mondtak ki, volt amit suttogva terjesztettek.
"ennyire befekszik az ukranoknak" - megint azt kell irnom, amit mar sokatszor: semmit sem tudnak az itt irogatok Lengyelorszagrol, csak ami a mainstream-bol lejon, az meg nem a valosag. A valosag az, hogy az embereknek oke volt, hogy a kormany egy esszeru modon tamogat mindent ami orosz ellenes, de tobb lepest is tulzasnak erez a tarsadalom, ezert a kormany vissza is lepett. Pl.: mar jo ideje nem kap ingyen olajat ukrajna. Vagy gyakori eset volt, hogy akinek van ures lakasa (sokaknak van itt), az befogadott ingyen ukranokat. Ezek kaptak allami tamogatast (nem annyit mintha rendesen kiadta volna alberletbe, de megis valamit) -ez is megszunt. De ezzel ugy tunik elkestek, a kormany meg fog bukni szerintem -tehat az atlag lengyel nem tamogatja mar a kormanyt, nem ezt igertek. Tovabba a rengetek orosz "hirhozo" itt mindig meghamisitva hozza le a lengyel hireket, ti meg altalaban nem tudtok semmilyen szlav nyelven, ezert elhiszitek, pl.: ha lengyel meg ukran politikusok talalkoznak, akkor amit Zelenskij mond, azt Morawiecki szajaba adjak. Vegulis ugyanazon a talalkozon hangzott el, csak epp nem lengyel, hanem ukran velemenykent. A lengyel politikus epp az ellenkezojet mondta, vagy nem kommentalta. Egyszeru pelda: az egyik orosz kommentelo itt tegnap kijelentette, hogy Morawiecki elhalgatta a Wołyń -i meszarlast. A valosag az, hogy ellenkezoleg, nepirtasnak nevezte. De ki fogja ellenorizni a lengyel sajtoban? Senki. Mig az ukranok csak egyszeruen hazudnak, vagy tuloznak, addig az oroszok sokkal profibban manipulalnak. Az eredmeny meg az, hogy szepen lassan epp azon emberekben epult fel az ellenszenv a lengyelek ellen itt, akik nagyjabol pont azt gondoljak mint ok, tehat jobboldali, antikommunista emberekben. Es ezzen nem az a gond, hogy ez nagyon fajna Lengyelorszagnak, mert tisztelettel bar, de mara mar nem nagyhatalom Magyarorszag. Forditva viszont nagyon sokba kerulhet ez meg, hiszen utolso baratjat veszitheti el Magyarorszag.
"Forditva viszont nagyon sokba kerulhet ez meg, hiszen utolso baratjat veszitheti el Magyarorszag."
Ismeritek ott ezt a mondást? Ha ilyenek a barátaink, nem kellenek ellenségek!
Egyébként kb. három hete egy nemzetközi kereskedői meetingen lengyel kereskedő honfitársad ok nélkül nekiesett a mi kolléganőnknek, elmondta mindenféle sz-nak, csak mert magyar.
A vicces, hogy a románok állították le, különben neki is ment volna. Ha érdekel az eset egy hét múlva tudok neked nevekkel is szolgálni a hitelesség kedvéért.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 918
21 471
113
Én ezt a számot találtam. Szerinted mennyi ukrán tartalékos van?

Az ukránok az elmúlt 8 évben nem pihentek, hanem nyugati mintára átszervezték a hadsereget és rengeteg embert átrotáltak donbaszban akiknek valós harci tapasztalatuk van.


Nem ertem miert rugozol te es meg annyian ezen a kozel millios Zsele seregen. Csak jozanul gondold at, hogy ennyi embert honnan es mibol tudnanak felszerelni. Ha csak mindenki egy darab valamit kapna, akkor is 1 millio sisak, pancel, nadrag, zubbony… tenyleg azt gondolod ilyen tetelben barmi is allt rendelkezesere meg az ukranoknak? Le tudtak kapni meg a polcokrol 1 millio par bakancsot? Ennyi embernek gepkarabely, egyeb fegyver. Ki tudod szamolni csak tar mennyi kellene ennyi katonanak, ha ugy 6-10 darabbal kellene mozogniuk?
Es a logosztikaja ennek az egesz sztorinak… van rola fogalmad mennyi jarmu szukseges ennyi ember mozgatasahoz? Gondolod rendelkeznek ennyivel? Ezekhez uzemanyaggal? Es meg csak a mozgatasukrol beszelunk, nem a harcba dobasukrol amihez ugye egyeb technikakra lenne szukseg. Van rola barmi fogalmad egyaltalan, hogy peldaul egy ezred mennyi es milyen jarmuvel rendelkezik? Csak egy ezred. Mert szerintem, ha lenne akkor azonnal es meg szamodra is nyilvanvalo lenne mennyire irrealis elkepzeles, alom vagy nem is tudom micsoda ez a millios sereg.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Az első kb 2/3 egy félig-meddig jó összefoglaló pl az oroszok doktrinális váltásáról a háború alatt. Ezt a Bundesheer videókból szerintem jobban elmondják. Ráadásul a BW tüzértiszt elég komolyan elkezd minősíteni is, illetve az is elhangzott, hogy "az oroszokkal ellentétben az ukrán tüzérség kizárólag precíziós támadásokat hajtott végre, csak katonai célpontok ellen".
Mindezt a csodálatos GIS Arta segítségével (most már tényleg kíváncsi vagyok erre, @dudi @ijasz ti tudtok valami konkrétabbat?).

Utána elég részletesen beszél az ukrán tüzérek németországi gyorsított kiképzéséről. Napi 10-12 óra...
14:35-től jön a rész a kihívásokról, nekem ez volt a legérdekesebb:
  • a kiképzés során tolmácsokat használtak (a hohol ezek szerint nem beszél németül), ami még rendben is volt, de a PzH2000 interfésze ugye németül van, és az komoly gondokat okozott a kiképzés/kezelés során - a megoldás az volt, hogy ukrán szövegekkel leragasztották a fontosabb német feliratokat. Ugyanakkor utalt arra is, hogy a képernyőn megjelenő szövegeket nem tudják leragasztani...
  • Az ukrán zászlóaljaknak "logisztikai rémálom" a több különböző nyugati rendszer ellátása. A szokásos karbantartós vonalon kívül megemlítette azt is, hogy csapatmozgások tervezésénél sokkal több odafigyelést igényel, hogy ugyanabban a katonai egységben előfordulhat M777, Caesar és PzH2000 is (hol fér el, hol nem szakad le a híd alatta, stb). És hát a kiképzés... egy ukrán tüzér, aki kapott PzH2000re oktatást, nem fog tudni "helyettesíteni" valakit másnap Caesaron.
  • Állítólag a PzH2000 adatbázisa fel van készítve az összes lehetséges 155mm-es gránát felhasználására (ezt simán elhiszem a németekről :) )
  • Németország (?) szállít M31 rakétát is az MLRS-ekkel (asszem itt még visszanyal a fagyi valamikor)
  • Mire jó a Cobra tüzérségi radar
  • Mit tanult a BW az ukránoktól eddig: például óvatosan kell használni az okostelefonokat, mivel könnyen bemérhetőek, ahogy az pár sikeres tüzérségi csapás is bizonyította már mindkét oldalon.
De itt herr Felbernek óvatosan kell fogalmaznia, mert tudja "micsoda felháborodást kelt most ez a kijelentése, hiszen nap mint nap használjuk ezen eszközöket" :D

Egyébként meg "ukrainische kamerade"-ként hivatkozott a kiképzésen résztvettekre. :(
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 463
17 791
113
Lengyelország PT-91 Twardy harckocsikat szállíthat Kijev számára. A szállítás egyetlen feltétele, hogy Varsó M-1A2 Abrams harckocsikat szeretne kapni cserébe. Lengyelország legalább 232 db PT-91 harckocsival rendelkezik. Varsó korábban körülbelül 240 T-72M1 harckocsit szállított Ukrajnának, amelyekért cserébe Leopard 2A7 harckocsikat szeretett volna kapni. Azonban Berlin nem teljesítette a kérést.
Ezzel a hírrel kapcsolatban jutott eszembe, hogy a PT-16 projektből vajon lett valami, vagy az a program teljesen meghalt?
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 006
23 203
113
Csak ezen a honlapon, az utobbi partucat hsz kozott is talalhatsz sztalin-mosdatast. Es a suttogopropaganda sokkal hatasosabb mint a mainstream, hiszen azon alapul, hogy azt az erzest adja az embernek, hogy o mashol all mint a sok atlagember, o kiemelkedik a tomegbol, o arnyaltabban gondolkozik. Azt mar nem veszik eszre, hogy az "arnyalt" gondolatai azok nem onalloak, hanem olvasta a propagandaban es tetszik neki, mert az erzelmeihez szol, ezert magaeva tette. Pontosan igy mukodott a szocializmusban is -volt amit hivatalosan mondtak ki, volt amit suttogva terjesztettek.
"ennyire befekszik az ukranoknak" - megint azt kell irnom, amit mar sokatszor: semmit sem tudnak az itt irogatok Lengyelorszagrol, csak ami a mainstream-bol lejon, az meg nem a valosag. A valosag az, hogy az embereknek oke volt, hogy a kormany egy esszeru modon tamogat mindent ami orosz ellenes, de tobb lepest is tulzasnak erez a tarsadalom, ezert a kormany vissza is lepett. Pl.: mar jo ideje nem kap ingyen olajat ukrajna. Vagy gyakori eset volt, hogy akinek van ures lakasa (sokaknak van itt), az befogadott ingyen ukranokat. Ezek kaptak allami tamogatast (nem annyit mintha rendesen kiadta volna alberletbe, de megis valamit) -ez is megszunt. De ezzel ugy tunik elkestek, a kormany meg fog bukni szerintem -tehat az atlag lengyel nem tamogatja mar a kormanyt, nem ezt igertek. Tovabba a rengetek orosz "hirhozo" itt mindig meghamisitva hozza le a lengyel hireket, ti meg altalaban nem tudtok semmilyen szlav nyelven, ezert elhiszitek, pl.: ha lengyel meg ukran politikusok talalkoznak, akkor amit Zelenskij mond, azt Morawiecki szajaba adjak. Vegulis ugyanazon a talalkozon hangzott el, csak epp nem lengyel, hanem ukran velemenykent. A lengyel politikus epp az ellenkezojet mondta, vagy nem kommentalta. Egyszeru pelda: az egyik orosz kommentelo itt tegnap kijelentette, hogy Morawiecki elhalgatta a Wołyń -i meszarlast. A valosag az, hogy ellenkezoleg, nepirtasnak nevezte. De ki fogja ellenorizni a lengyel sajtoban? Senki. Mig az ukranok csak egyszeruen hazudnak, vagy tuloznak, addig az oroszok sokkal profibban manipulalnak. Az eredmeny meg az, hogy szepen lassan epp azon emberekben epult fel az ellenszenv a lengyelek ellen itt, akik nagyjabol pont azt gondoljak mint ok, tehat jobboldali, antikommunista emberekben. Es ezzen nem az a gond, hogy ez nagyon fajna Lengyelorszagnak, mert tisztelettel bar, de mara mar nem nagyhatalom Magyarorszag. Forditva viszont nagyon sokba kerulhet ez meg, hiszen utolso baratjat veszitheti el Magyarorszag.
Szia !

idézz már akkor a kedvemért pár Sztálint mosdató hsz-t !!
az hogy történelmi tényeket vitatnak az nem azt jelenti hogy Sztálint mosdatják !
jössz azzal hogy semmit nem tudnak az itt írogatók Lengyelországról .. ja igen,mert itt mindenki full retardát és szatyorban lakunk,itt senki nem beszél se szerbül,se oroszul ,de még a húst is nyereg alatt puhítjuk képzeld el !

hogy elveszítjük az utolsó barátunkat ?? kit érdekel hogyha a lengyelek ellenünk fordulnak ...
csak csendesen jegyzem meg,hogy ez a "polak wegier dwa bratanki" inkább úgy kellene hogy hangozzon hogy" wegier polak dwa bratanki",mivel most az ukrajnai események kapcsán bújt ki a szög abból a bizonyos zsákból,hogy ez a barátság részetekről csak addig tart,amíg érdeketek származik belőle,érdekes módon nem a magyar vélemény változott meg a "barátságról" kormányzati szinten,hanem inkább a lengyel "tesók" vergődtek azon hogy mi miért nem támogatjuk fegyverrel Ukrajnát ..

pont ezzel kapcsolatban írtam neked régebben,hogy nyugodtan vergődjetek csak,mi nem fogunk,majd lesz megint hová menekülnötök,mert mi nem fordítunk nektek hátat az ukránokért,mi emlékszünk még a közös történelmi barátságra,szóval megint csak azt tudom írni,hogy wegier polak dwa bratanki ....
és igen,tisztában vagyok vele,hogy vannak hangok a lengyeleknél is akik utálják az ukránokat,voltak focidrukkerek akik emlékeztek a Wolyn-i népírtásra,vannak olyan értelmes lengyelek akik letakarták az ukrán nemzeti színű virágágyást a lengyel lobogóval,csak nálatok még mindig erősebb a ruszofóbia a józan észnél,nálunk meg a reálpolitika a ruszofóbiánál !

ez meg tény !
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113