Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
Nálam már egy hónapja 2 napelemes, ledes mozgásérzékelős van. Igazából a villanyosoknak a bojler és a fűtés nyomja majd meg. A gázosoknál pedig a konvektor.
nállunk a bojler éslyszakai áramról megy (megszakítós) olcsó az más árkategoria annak a fogyasztása ebbe nem számít bele. (azt mindig olcsobban kell kapnia az embernek mert nem folyamatos.)
 
  • Tetszik
Reactions: PFZ

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
élyszakai áramhálózatot a napenergiás cuccokat egyébként miért nem a megjuló energiának hagyják meg és akkor nem kell szétcseszni a @molnibalage által annyit emlegetett gridet a főhálózaton? külföldön nemtudom mennyire elterjedt az élyszakai áram hálózat. ott nem gáz ha nem megy egész nap folyamat az áram.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
egyébként ha a napenergia rkötésre kerülne az élyszakai megszakítós áramhálózatra akkor elvileg agusztusi leállásoknál közel állandó hálózattá vállnna. kisebb megszakításokkal. az év többi részébe meg nagyobb megszakításokkal vagy sürűbbekkel
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
a klimák fix telepítésükből adódóan mehetnek élyszakai áramról. pl télen meg fűteni is tudnak este meg napközben néha. Muternál egyébként egész komoly ééjszakai áram rendszer van kialakítva. hőtárolós kályhákkal.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 331
113
Ha minden okostermosztát egyszerre kapcsolja be a fűtést az egy új csúcsot eredményez, aminek a hálózat nem örül...

Az a baj, hogy a termosztát akkor kapcsolja be a fűtést, amikor a tulaj meleget szeretne, nem amikor a nem szabályozható megújulók rendelkezésre állnak... H azután kapcsolnának be,hogy a tulaj már elment otthonról mukába, és üres a lakás, az zöldebb lenne, főleg, hogy akkor már szükség sincs rá....

 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Nagyon vicces, hogy két hét múlva lép életbe, de még csak nem is publikus a jogszabály, csak rezsiszilárd szavai alapján próbálunk számolgatni... mert Magyarország kormánya ennyire képes... egyébként sikerült le is buktatni magukat, mert elszólták, hogy az energiahordozók árai az utóbbi egy évben kezdtek vad emelkedésbe és nem a háború kitörése óta... de hát a választásokat valahogy fogcsikorgatva ki kellett várni... és akkor most havi szinten le fogjuk követni a piaci árat? Vagy ez is olyan lesz, mint a gáz rezsicsökkentés, fizetjük a hat és félszereset akkor is amikor lement már a felére a bekerülési költség... egy kis extraprofitért...
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Emlékezni:
g%C3%A1z%C3%A1r-768x566.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 183
113
Miért reszeltek...?
A 300 kWh-s fogyasztónál 29 ezres lesz a számla a 11 helyett. Igen, relatív értelemben nagyon sok, de ha egy család költségvetése megfekszik +15k kiadástól, akkor a NER hazudik, mert a jólétből erre telnie kéne. Mi ketten az aszonnyal napi átlagban 4,5 kWh táján fogyasztunk ketten. Úgy, hogy villannyal főzünk. Ha nem árammal fűtesz és semmi extra fogyasztód nincs, akkor egy négy fős családnál 300 kWh-t elérni is elég izmos mutatványnak tűnik. És mikor egyedül éltem, akkor 75-80 kWh táján fogyasztottam havonta, tehát +1 ember nem az elsőével növeli meg a fogyasztást és a 2-höz képest a 3. plusz ember sem egész embernyivel.

A gázfűtés az, ami régi nem szigetelt épületben horror lesz.
Mi egy 2005-ben épült lakóparkban, nem szélső lakásként nem HO időszakban azért 2200 és fél HO-s időszakban 3000 kWh-t ellőttünk 6 hónap alatt. Ez havi átlagban 500 kWh. Mondjuk energia egyenértékben ez is a támogatási kategória fele, de egy 55 nm-es lakásról van csak szó.
Molni, 55 nm. Nem tud mindenki 55 nm-en lakni.
Nincs semmi gazom bekotve, futesen kivul minden elektromos.
Bojler havi 188 Kw/hó ejszakai.
Ezen kivul a nappali 380/hó Kw.
5 fős csaladrol beszelunk teljesen felszerelt es gepesitett csaladi hazban.
Nem mondom hogy nem fogyasztok sokat, lehetne boven merserkelni, lesz is most, viszont ezt nem lehet kihozni havi 210 Kw-bol sehogy sem.
Kifizetem nekik a 80000-es szamlat, nem gend, de nagyon atverve erzem magam.
Mert eddig errol szo sem volt. Azt fujtak a gaz +stb kornyezetszennyezo fúj, legyel trendi elektromos, AAA+, meg modern a sok elektromos kutyuvel, vegyel elektromos autot,nyugaton csak villannyal futenek már, stb.

Felhuztam hitel nelkul egy 130nm-es csaladi hazat, 3000nm telekkel, teljesen rendben tartom, most is epp festek. Csak iden +1millio ramegy, mindenert megdolgoztam rajt, modern teljesen felszerelt jo draga gepekkel, stb.
Erre ott tartunk hogy nem er egy vasat se az egesz, mert a lekoszlott Sarvar Alkotmany uti lakotalepi xarok, amikhez a megepulesuk ota nem nyult senki sem, tobbet ernek.

Aztan akkor benyogik meg hogy az az atlagos hogy 210 Kw a fogyasztas arambol, igy jartal. Ezek szerint az a normalis hogy van 1-2 ember, ezek fogyasztanak ennyit egy 45 eves lakasban, a tobi meg csessze meg. Ez aztan az eddig propagalt csaladmodell, meg nemzeteszemfaxom a 3+ gyerek, mindenkinek szoba stb...
Egyedul ettol a rohadt villanytol fuggok, ettol tartottam mindig, nem tudtam kikuszobolni. Erre bumm...
Azt se nezik hogy nem fogyasztok gazt, mert sok esszel osszekapartam kozel 4 hektar erdot. De azert is megdolgoztam, meg a teli tuzeloert is!
Az alberlom meg fizet a kiadott lakasban a futesre havi 8000-et, aztan semmi befektetes, meg elbaxott szabadido, verheti gyakorlatilag jelkepes osszegert a faxat.
Valahol be fogom mason sporolni ezt az evi kb 720000 ft kulonbozetet a villanyon, megoldom, de az allam is meg fogja erezni mert egy ev mulva itt rengeteg tonkrement ember lesz szerte az orszagban akik xarabbul jartak mint en.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 183
113
2012-2014 között bőven 400 feletti ár volt az előtte tartósan 300 alattihoz képest és mégis nőtt (!) a fogyasztás és egyre több kocsi került forgalomba.
Tartósan +30%-kal magasabb árnál. Ez alapján az, hogy 480 vagy 550 kb. kurvára mindegynek tűnik. Vennék. Az élelmiszer drágulása fényévekkel markánsabb ennél.


Ja veszem észre, mégis nyavajognak egyesek, hogy nem tekernek, közben én tekerek napi 20 km-et a fővárosban...
Lapátot adjak még az árok ásáshoz a vidék és főváros között? Amúgy 30 évet éltem Szigetszentmiklóson. Az nem vidék? LOL...
Molni, itt sokan 2x30-40 km rol jarnak dolgozni, vagy epp 2x100-at utoznak Ausztriaba hajnalok hajnalan este 6-8 kozott meg vissza.
Nekem szerencsem van mert 6km a munkahely, sokkal kenyelmesebb megis bejarnom autoval hiaba van ceges busz vagy bicikli. Ez a 2x6km nem oszt nem szoroz.
A feleseg detto masik telepules szinten 2x6 km.
Nezzuk meg biciklivel...
Telen, hoba, sarba, esobe, sotetben, korabban kelve elmegyek 12 orat melozni, este vagy masnap reggel vissza franc se tudja milyen idoben.
Igy is kozel 13 orat vagyok tavol a csaladtol, egy perccel tobb sem hianyzik ennel.
Feleseg megy fel 8-ra dolgozni, elotte kiszorja a 3 gyereket mert 7-kor kezdodik a suli masik telepules 3km oda vissza. Delutan ertuk menni szinten 4-ig. Kozben ugye meg megy masik iranyba 2x6 km idore dolgozni.
Na megneznem en hogy ezt biciklivel ki hogy oldja meg. De akar varoson is! Ezt Pesten belul hogy hajtanad vegre biciklivel? Mert ott is autoval hordjak a gyerekeket a suliba meg mennek dolgozni.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 414
31 764
113
Molni, 55 nm. Nem tud mindenki 55 nm-en lakni.
Nincs semmi gazom bekotve, futesen kivul minden elektromos.
Bojler havi 188 Kw/hó ejszakai.
Ezen kivul a nappali 380/hó Kw.
5 fős csaladrol beszelunk teljesen felszerelt es gepesitett csaladi hazban.
Nem mondom hogy nem fogyasztok sokat, lehetne boven merserkelni, lesz is most, viszont ezt nem lehet kihozni havi 210 Kw-bol sehogy sem.
Kifizetem nekik a 80000-es szamlat, nem gend, de nagyon atverve erzem magam.
Mert eddig errol szo sem volt. Azt fujtak a gaz +stb kornyezetszennyezo fúj, legyel trendi elektromos, AAA+, meg modern a sok elektromos kutyuvel, vegyel elektromos autot,nyugaton csak villannyal futenek már, stb.

Felhuztam hitel nelkul egy 130nm-es csaladi hazat, 3000nm telekkel, teljesen rendben tartom, most is epp festek. Csak iden +1millio ramegy, mindenert megdolgoztam rajt, modern teljesen felszerelt jo draga gepekkel, stb.
Erre ott tartunk hogy nem er egy vasat se az egesz, mert a lekoszlott Sarvar Alkotmany uti lakotalepi xarok, amikhez a megepulesuk ota nem nyult senki sem, tobbet ernek.

Aztan akkor benyogik meg hogy az az atlagos hogy 210 Kw a fogyasztas arambol, igy jartal. Ezek szerint az a normalis hogy van 1-2 ember, ezek fogyasztanak ennyit egy 45 eves lakasban, a tobi meg csessze meg. Ez aztan az eddig propagalt csaladmodell, meg nemzeteszemfaxom a 3+ gyerek, mindenkinek szoba stb...
Egyedul ettol a rohadt villanytol fuggok, ettol tartottam mindig, nem tudtam kikuszobolni. Erre bumm...
Azt se nezik hogy nem fogyasztok gazt, mert sok esszel osszekapartam kozel 4 hektar erdot. De azert is megdolgoztam, meg a teli tuzeloert is!
Az alberlom meg fizet a kiadott lakasban a futesre havi 8000-et, aztan semmi befektetes, meg elbaxott szabadido, verheti gyakorlatilag jelkepes osszegert a faxat.
Valahol be fogom mason sporolni ezt az evi kb 720000 ft kulonbozetet a villanyon, megoldom, de az allam is meg fogja erezni mert egy ev mulva itt rengeteg tonkrement ember lesz szerte az orszagban akik xarabbul jartak mint en.
Attol tartok,lesz ez még rosszabb is.EU konjunktúrát el lehet felejteni,No idén télen túlélésre játszik-nélkülük nincs konjunktúra.EU megunta a mi kis inliberális=autoriter vajdaságunkat, (különben politikailag egy mestermunka,le a kalappal,EU kompatibilis látszetdemokrácia/látszatjogállam-diktatúra.EU végülis semmivel nem tudta megfogni máshogy,csak a pénzzel).Nincs pénz a neokádári szocpolra,sőt a komplett rendszer szorul.Ajánlom figyelmedbe @bel hsz-át,szerintem tűpontos.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 331
113
Molni, itt sokan 2x30-40 km rol jarnak dolgozni, vagy epp 2x100-at utoznak Ausztriaba hajnalok hajnalan este 6-8 kozott meg vissza.
Nekem szerencsem van mert 6km a munkahely, sokkal kenyelmesebb megis bejarnom autoval hiaba van ceges busz vagy bicikli. Ez a 2x6km nem oszt nem szoroz.
A feleseg detto masik telepules szinten 2x6 km.
Nezzuk meg biciklivel...
Telen, hoba, sarba, esobe, sotetben, korabban kelve elmegyek 12 orat melozni, este vagy masnap reggel vissza franc se tudja milyen idoben.
Igy is kozel 13 orat vagyok tavol a csaladtol, egy perccel tobb sem hianyzik ennel.
Feleseg megy fel 8-ra dolgozni, elotte kiszorja a 3 gyereket mert 7-kor kezdodik a suli masik telepules 3km oda vissza. Delutan ertuk menni szinten 4-ig. Kozben ugye meg megy masik iranyba 2x6 km idore dolgozni.
Na megneznem en hogy ezt biciklivel ki hogy oldja meg. De akar varoson is! Ezt Pesten belul hogy hajtanad vegre biciklivel? Mert ott is autoval hordjak a gyerekeket a suliba meg mennek dolgozni.
Erre a panelválasz, hogy költözz a munka mellé!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 183
113
Erre a panelválasz, hogy költözz a munka mellé!
Nem olyan egyszerű a valosagban.
Ahol dolgozom, vagy epp Ausztriaban joval magasabbak az ingatlan arak mint sok egyeb helyen ahonnet bejarnak az emberek dolgozni.
Nincs is eleg elado ingatlan mindenkinek. 3500 fős telepules +1500 fős uzemmel plusz egyeb munkahelyekkel. Ha jol remlik az orszag egyik legdragabb telepulese ingatlan ugyben. Az nem jarhato ut hogy eladja valahol az 5-10-20 millios ingatlant aztan vesz itt 50-100 kozott.
Panel meg csak varoson van, errefele nincsenek.
Elmeletben ugy konnyu hogy eladod Ózdon a panelt, aztan atkoltozol Zalaegerszegre panelba. Ugyanaz a ket epulet, de arban meg ott sem lesz egyforma soha.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
a ráfizetés helyett meg kell venni tényleg 2 napelem táblát a garázsra azt csokolom... @antigonosz azt ha csak a műhely oko green ingyen müködős. az is sporolás és még az eu is támogatja. tehát lehet3 -4 táblás rendzser is belefér. arról már a trakesz kombájn aksit is feltöltöd. :D ha már egy műhelyt leköt a hálózatról az ember vagy melléképületeket már az sokat jelent. garázs. stb. nem kell hogy feltétlen a ház legyen zöldáramosítva. a garázzs is a műhely is a háztartás részét képzi mint material. azt mehetnek az aksis gépek nyáron 1000 el van elég fúró körfürész hobbi kerdész (sövénynyírók állítólag jók) stb
Ha ez ilyen egyszerű lenne mindenki ezt csinálná !
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 925
15 502
113
A gázfűtés az, ami régi nem szigetelt épületben horror lesz.
Mi egy 2005-ben épült lakóparkban, nem szélső lakásként nem HO időszakban azért 2200 és fél HO-s időszakban 3000 kWh-t ellőttünk 6 hónap alatt. Ez havi átlagban 500 kWh. Mondjuk energia egyenértékben ez is a támogatási kategória fele, de egy 55 nm-es lakásról van csak szó.

Fenét. A régi "bérszarban" a maga cuki 80 centis falaival 2019-2020 novemberben volt 71 m3, decemberben volt 115 m3, januárban 114 m3, februárba 94 m3 a gázfogyasztás. Az pont határon van ha az ember figyel kicsit. Úgy hogy nem fáztunk, 24 fokra felfűtve folyamatosan. Az év többi részében meg kb. 1-2 m3 meg az alapdíj. Persze modernizált a fűtés és a nyílászárók is, de régen sem volt szignifikánsan több, a modernizációra költött pénzt az életben nem fogja behozni, de jobb a komfortérzet, zajszigetelés.

Konkrétan azon gondolkozok hogy kinevezem téli (nyári) palotának, mert ha nem csinálnak valamit a mostani fossá szigetelt házban a központi hőszivattyús cucc elszámolásával kapcsolatban (ugye minden áramról megy, és a házközponti 1-1 A és H kat. fogyasztó) az a kb. 4.500.000,- Ft /hó társasházi közös költség ami csak a villanyfogyasztásban jelentkezne nem finom nyáron.

Megjegyzem a rezsim több az újépítésű csodában, mint a régiben, igaz szolgáltatás is több van és nagyobb is.