Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Dehogy mindegy.

Egy olyan fogyasztónál, aki 3-4 hónapban is átlépné fűtési időszakban a gázt, az 12 hónapos átalánnyal szétkeni a támogatott rész felettit 3-4 hónap helyett 12-re.

Ha ez csak átlagosan 40 m3 túlfogyasztás havonta a hideg időszakban, akkor 120 m3 gáznál ez kb. 600 Ft/m3 különbözet. 72 000 Ft. Csak azért, mert lényegében mozgó átlaggal számolás van. Centrie ugyanannyi gázt fogyasztasz el, csak éppen kevesebbet fizet érte mégis átalányban.
Most tényleg mutassam meg egy elképzelt példán...?

Csak ilyen minimális túlfogyasztás esetén is 1,5-szeres (!) eltérés van az átalány és havi leolvasásos módszer között.

8FXvIiO.png
Most vagy én nem értem, vagy te nem. Vagy te!! :D

Nincs visszamenőleges hatálya a többletfogyasztás „büntetésének”, hanem most augusztus 1-től indul a verseny, ami ráadásul napi szintű lesz és elvileg a téli hónapokban akár húsba vágó számlákhoz is vezethetne, de ezt is kezelheti egy végiggondolt speciális szabály. Ennek oka, hogy napi arányosítással számolja majd a szolgáltató az áram- és gázfogyasztást és havi szinten fog számítani a 210 KWh feletti, illetve 144 m3 feletti fogyasztásk, de a fogyasztási jelleggörbe a téli húzós hónapokban jócskán felfelé eltolja ezeket a korlátokat, nyáron pedig lefelé.


Tehát ez alapján egy februári 283m3-es fogyasztás is rezsicsökis árral jön, ha az éves fogyasztásod az 1.700m3 limiten belül van.

Vagyis ha valaki nem éves elszámolásban van, vagy nem átalányelszámolás útján rendezi a számla összegét (ők a havi tényleges fogyasztás alapján havonta fizetők például), akkor lép a képbe egy új kedvezmény. Értelmezésünk szerint a fenti példa alapján ebben az esetben a februári havi jelleggörbe-fogyasztás határa 283 köbméter lenne (1729/100*16,3743), ami azt is jelentené, hogy az érintett háztartás 163 köbméteres februári havi fogyasztása is beférne a kedvezményes limit alá, és így értelmezésünkalapján mégsem kéne a magas februári fogyasztás után magasabb árat fizetni.
 
M

molnibalage

Guest
Most vagy én blnem értem, vagy te nem. Vagy te!! :D
Én most egész egyszerűen arról beszélek, hogy ha valaki eddig havi leolvasás és fizetésben volt, akkor éves átalányban jobban megéri neki, mert egész egyszerűen a fűtésszezonos kívüli, átlag alatti fogyasztásba betolható a téli.
Nincs visszamenőleges hatálya a többletfogyasztás „büntetésének”, hanem most augusztus 1-től indul a verseny, ami ráadásul napi szintű lesz és elvileg a téli hónapokban akár húsba vágó számlákhoz is vezethetne, de ezt is kezelheti egy végiggondolt speciális szabály. Ennek oka, hogy napi arányosítással számolja majd a szolgáltató az áram- és gázfogyasztást és havi szinten fog számítani a 210 KWh feletti, illetve 144 m3 feletti fogyasztásk, de a fogyasztási jelleggörbe a téli húzós hónapokban jócskán felfelé eltolja ezeket a korlátokat, nyáron pedig lefelé.
Ez generálisan nem értelmezhető, mert ahol társasház van és szövetkezet számol el, ott lehet, hogy maga a szövetkezet az egész házét havonta fizeti ki, de maga a user a szövetkezet felé meg éves átalányban van. Ahol sok nagy családi lakás van, ott akkor mehet a fejvakarás, hogy ezzel mit kezdjenek.
Ameddig a lakások nagy rész az átlag alatt van, akkor maga a lakópark szorzóval limit alatt lesz akkor is, ha egyes nagy lakás iszonyatosan túlfogyaszt. Nem tudom, hogy ebbe mennyire gondoltak bele az emberek bárhol is.
 
  • Tetszik
Reactions: hendrick

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Igen viszont a hőszivagyúkra inkább a geo tarifa vonatkozik. A H-t jellemzően klímákra szoktuk kötni fűtési időszakban való használatra.
A "B GEO" és a "H" tarifa sem érintett a rezsiátstrukturálásban, egyikre sem vonatkozik a kedvezményes árú áram vételezésének korlátozása, korlátlanul rezsicsökkentettek maradnak. Ez és az, hogy a B tarifa külön kvótát kapott a racionális döntések közé tartoztak, az energiahatékonyságot növelik. (csak megjegyzem a vezérelt áram nagyon régen felébe került a 24 órásnak, ma már jóval kisebb a kumulált (energia+szállítás+elosztás) előnye kWh-nként, ez számomra fura, mert szerintem továbbra is a völgyidőszaki termelési felesleg kihasználása lenne a cél. (már ilyen pontosan be tudjuk lőni a napi igényt, hogy nem éri meg ennyire ösztönözni a vezérelt fogyasztást?) Most ugyebár a fő ösztönző kb az, hogy egy 4 fős család csak a bojlerral kimaxolja a rezsicsoki kvótát, de vezérelt órára téve ezt a fogyasztást kiveszi legalább a többi közül. Nagyobb lakásokban ahol nincs gázbojler most nagyon sokan nagyobb bojlert és vezérelt áramot fognak akarni.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Fundin

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 581
113

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Egyébként tényleg az, ami a gáz árváltozása a súlyos, ami alapvetően az elmaradott színvonalú lakásállomány miatt van. Amin lehetett volna változtatni...
Az áram összességében kétszeresére emelése, ha itten nagy jólét van, akkor az ország nagy részének whatever kategóriának kéne lennie.
Nekünk két főre még ezzel is 10k alatti villanyszámla lenne, ha semmiféle fogyasztási limit nem lenne.

A fűtési díjnál viszont nem ez lenne a helyzet. Még a HO előtti időszakra nézve, a kb. 2000 kWh hőfogyasztás az 211 m3 gáz- egy fűtési szezonban.
Azért ennek csak a gáz komponense 157k HUF, de ugye a háznak a rendszer életben tartásáért is fizetünk. De ezt egy évre nézve is 12 hónapra szétdobva 13k körüli a gázfogyasztás.

Kíváncsi vagyok, hogy ezek után odafönt és az embereknél is odalent mikor esik le az, hogy akkor családi ház vs bármilyen más lakhatási forma előnyei és hátrányai. Meg hogyan fog megjelenni az, hogy ingatlanvásárláskor akkor kéretik bemutatni a gázfogyaztást, hogy látszódjon a fűtés valódi költsége is.

Meg, hogy akkor végre sikerül-e oda eljutni, hogy MASSZÍV ingatlankorszerűsítést kéne dotálni a fogyasztás támogatása helyett.
Két főre fizetünk havi 104€-t. Ledes lámpa, szoktunk főzni meg 3 számítógép megy folyamatosan (egy i3 és kettő i7).

Nincs klíma, éjjel megy a ventillátor - így van 31°C a lakásban. A szigetelés vicckategória, háború utáni lakás, a redőny egy doboz fent, a tető, ajzat nem szigetelt.

A fűtés melegvíz havi 120€, ezen felül van 185€ közös költség. Ezen sokat lehetne faragni, de nem érdek, mert csak a pénzt szedik ki. Ezért nézten nagyokat, amikor ész nélkül szórták a 9000€-s bónuszokat a vellanytöltőkre. Természetesen minden ház B+ besorolású energetikailag. A belső udvarban kiadtak egy lakást (havi 2900€-es bérleti díjjal) úgy, hogy a "tetőablak" egy vékony műanyag és zöld ragasztószalaggal van megjavítva mert tavaly a szomszéd ketyós gyereke szaros pelenkákkal és üvegekkel dobálózott az erkélyről
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Két főre fizetünk havi 104€-t. Ledes lámpa, szoktunk főzni meg 3 számítógép megy folyamatosan (egy i3 és kettő i7).

Nincs klíma, éjjel megy a ventillátor - így van 31°C a lakásban. A szigetelés vicckategória, háború utáni lakás, a redőny egy doboz fent, a tető, ajzat nem szigetelt.

A fűtés melegvíz havi 120€, ezen felül van 185€ közös költség. Ezen sokat lehetne faragni, de nem érdek, mert csak a pénzt szedik ki. Ezért nézten nagyokat, amikor ész nélkül szórták a 9000€-s bónuszokat a vellanytöltőkre. Természetesen minden ház B+ besorolású energetikailag. A belső udvarban kiadtak egy lakást (havi 2900€-es bérleti díjjal) úgy, hogy a "tetőablak" egy vékony műanyag és zöld ragasztószalaggal van megjavítva mert tavaly a szomszéd ketyós gyereke szaros pelenkákkal és üvegekkel dobálózott az erkélyről
Akkor ha olyan szar ott miért nem jöttél haza Paksot vagy Lynxet hegeszteni?
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
Mekkora lesz itt a veszteség?
 

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
206
505
93
Két főre fizetünk havi 104€-t. Ledes lámpa, szoktunk főzni meg 3 számítógép megy folyamatosan (egy i3 és kettő i7).

Nincs klíma, éjjel megy a ventillátor - így van 31°C a lakásban. A szigetelés vicckategória, háború utáni lakás, a redőny egy doboz fent, a tető, ajzat nem szigetelt.

A fűtés melegvíz havi 120€, ezen felül van 185€ közös költség. Ezen sokat lehetne faragni, de nem érdek, mert csak a pénzt szedik ki. Ezért nézten nagyokat, amikor ész nélkül szórták a 9000€-s bónuszokat a vellanytöltőkre. Természetesen minden ház B+ besorolású energetikailag. A belső udvarban kiadtak egy lakást (havi 2900€-es bérleti díjjal) úgy, hogy a "tetőablak" egy vékony műanyag és zöld ragasztószalaggal van megjavítva mert tavaly a szomszéd ketyós gyereke szaros pelenkákkal és üvegekkel dobálózott az erkélyről
Most már tutira veszem hogy BISes voltál
Majdnem ugyanilyen sztorikat hallgattam a héten.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
Az én lányom tök okos csak diszkalkuliás, diszgráfiás, diszlexiás. -Nem, a lányod hülye.
Hát ez rendkívül tudatlanra és e miatt rendkívül ostobára sikerült.
Az alapjaiban helyes véleményedet egy teljesen rossz hasonlattal támasztottad alá.
Sajnos ma még mindig katasztrofálisan tudatlan a nép az emberi agy sokrétű működéséről és annak "normálistól" eltérő funkcionális működési egyensúlyáról, fejlődési eltéréseiről.
Amiket te említesz, mind fejleszthető agyi eltérések, lemaradások.
Pl az autizmus is az átlagembernek egy szörnyű betegség és az Esőember jut róla eszébe. Fogalmuk sincs, hogy spektrum jelenség, amelyen találsz a teljesen önállótlantól, az észre sem veszed kategóriáig rengeteg embert. Pl az Aspergereseket, akik közül oly sok zseni került ki, hogy csak egyet mondjak Michelangelo. Sok esetben a valamely kiugró agyi képességért cserébe a szociális terület alulfejlett.
Ráadásul az emlegetett TED-en tényleg találsz érdekességet. Nézz utána Temple Grandin-nak, nézd meg néhány előadását vagy a róla szóló játékfilmet, és utána lehet több fogalmad lesz arról, hogy mennyit is érhet egy ilyen "hülye lány".
 
  • Tetszik
Reactions: hendrick

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 790
30 566
113
Mekkora lesz itt a veszteség?
Utána kéne nézni,de pl Mozambikbol a Cobara Bassa vizerőműtől csináltak távvezetéket Dél Afrikába,az sem volt kis távolság (mire elkészült,portugálok kivonultak,polgárháborúban meg szétlőtték a rendszert.Nemtudom,most mi van vele)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 734
13 643
113
Sok igazság van amit felraktál. Nekem 2 technikusom vett részt Paks létrehozásában, a magyar mérnökök az építkezés közben tervezték biztonságosabbra az erőművet. Pld az eredeti orosz terveken minden paramétert 2 műszerrel mértek a vezénylőteremben, párhuzamosan +1 et beraktak még, hogy el lehessen dönteni műszerhiba esetén melyik mutat helyesen. A reaktor betonvédő kupolája is magyar tervezés, ha Csernobilban is ezeket a lépéseket végrehajtják, ott sem lett volna reaktor gőzrobbanás, vagy ha bekövetkezik a leolvadás, a radioaktív hulladékot megfogta volna a kupola.
Az embereim elmondták, hogy a vagonon érkezett, zsírpapírba csomagolt orosz gépek műszerek jó része ezért a MÉH telepen kötött ki.
Az atomerőműveket lehetne sokkal biztonságosabban üzemeltetni ha már eleve úgy hoznák létre - ez viszont nem érdeke a beruházóknak. A létesítési költségek legalább 50 - 100 % al emelkednének, ami rontja a project nyereségességét - a szokásos emberi mohóság, hülyeséggel körítve.
Pld Fukusimánál sem kellett volna a reaktorokat közvetlenül a tengerpart mellé kiépíteni.....
 
M

molnibalage

Guest
Sok igazság van amit felraktál. Nekem 2 technikusom vett részt Paks létrehozásában, a magyar mérnökök az építkezés közben tervezték biztonságosabbra az erőművet. Pld az eredeti orosz terveken minden paramétert 2 műszerrel mértek a vezénylőteremben, párhuzamosan +1 et beraktak még, hogy el lehessen dönteni műszerhiba esetén melyik mutat helyesen. A reaktor betonvédő kupolája is magyar tervezés, ha Csernobilban is ezeket a lépéseket végrehajtják, ott sem lett volna reaktor gőzrobbanás, vagy ha bekövetkezik a leolvadás, a radioaktív hulladékot megfogta volna a kupola.
Az embereim elmondták, hogy a vagonon érkezett, zsírpapírba csomagolt orosz gépek műszerek jó része ezért a MÉH telepen kötött ki.
Az atomerőműveket lehetne sokkal biztonságosabban üzemeltetni ha már eleve úgy hoznák létre - ez viszont nem érdeke a beruházóknak. A létesítési költségek legalább 50 - 100 % al emelkednének, ami rontja a project nyereségességét - a szokásos emberi mohóság, hülyeséggel körítve.
Pld Fukusimánál sem kellett volna a reaktorokat közvetlenül a tengerpart mellé kiépíteni.....
Elég sok sztereotip bugyutaság van ebben a kommentben.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Hát ez rendkívül tudatlanra és e miatt rendkívül ostobára sikerült.
Az alapjaiban helyes véleményedet egy teljesen rossz hasonlattal támasztottad alá.
Sajnos ma még mindig katasztrofálisan tudatlan a nép az emberi agy sokrétű működéséről és annak "normálistól" eltérő funkcionális működési egyensúlyáról, fejlődési eltéréseiről.
Amiket te említesz, mind fejleszthető agyi eltérések, lemaradások.
Pl az autizmus is az átlagembernek egy szörnyű betegség és az Esőember jut róla eszébe. Fogalmuk sincs, hogy spektrum jelenség, amelyen találsz a teljesen önállótlantól, az észre sem veszed kategóriáig rengeteg embert. Pl az Aspergereseket, akik közül oly sok zseni került ki, hogy csak egyet mondjak Michelangelo. Sok esetben a valamely kiugró agyi képességért cserébe a szociális terület alulfejlett.
Ráadásul az emlegetett TED-en tényleg találsz érdekességet. Nézz utána Temple Grandin-nak, nézd meg néhány előadását vagy a róla szóló játékfilmet, és utána lehet több fogalmad lesz arról, hogy mennyit is érhet egy ilyen "hülye lány".
Diszlexias vagyok kicsit. Kicsit diszgrafias is. Ergo sok mindenre alkalmatlan.
Ne hulyitsuk a fellabut hogy focista lesz
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
M

molnibalage

Guest
No nézzük akkor meg részletesebben, mikre gondoltál?

párhuzamosan +1 et beraktak még, hogy el lehessen dönteni műszerhiba esetén melyik mutat helyesen
Ennél többről volt szó, mert eltérő mérési elven működő műszert van, de nem vagyok benne biztos, hogy ez magyar innováció lenne.
Erősen UL szaga van. Mert az elvet ismerem Aszódi Attilától, a TV-ben is elmagyarázta ezt évekkel ezelőtt, de szó nem volt arról, hogy ehhez a magyar szürkeállomány kellett.

reaktor betonvédő kupolája is magyar tervezés, ha Csernobilban is ezeket a lépéseket végrehajtják, ott sem lett volna reaktor gőzrobbanás, vagy ha bekövetkezik a leolvadás, a radioaktív hulladékot megfogta volna a kupola.
A Szu-ba épült VVER reaktoronak van ilyenje, mert azok elég kicsik ehhez. Az RBMK nem azért volt, mert az szovjetek hülyék, csak mikor ezek épültek, már spóroltak. Az RBMK reaktor azonos teljesítmények sokkal nagyobb térfogatú, ergo hatványozottan drágább azt ilyenbe tenni. Tehát itt is aláhúzni, hogy magyar semmi értelme, mert egy bitang agy térfogatot ők sem tudnak körbeburkolni olcsón. Csodák nincsenek.

Ja, és az, hogy be van burkolva vagy sem, az nem akadályozta volna meg az első robbanást, amiből jött a második. A H2 fejlődés gátolásához meg más berendzés kell. A betonkuploa funkciója a primerköri törés esetén az, hogy a radioaktív gőz bennmaradjon, majd lekondenzálódva összegyúljön.

A H2 elleni felhalmozódás elleni intézkedések és berendezések megkeresése legyen HF. ;)
Az atomerőműveket lehetne sokkal biztonságosabban üzemeltetni ha már eleve úgy hoznák létre - ez viszont nem érdeke a beruházóknak.
Ez a legnagyobb marhaság. Mert egy nagy gebasz esetén a károk hatalmasak lehetnek, ergo megéri költeni a biztonságra. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján viszont magasabbra helyezték a lécet. A biztonsági követelményeket meg a hatóság és megrendelő és nem maga a tervező szabja meg. Ahol meg az állam a beruházó? Nos....

A létesítési költségek legalább 50 - 100 % al emelkednének, ami rontja a project nyereségességét - a szokásos emberi mohóság, hülyeséggel körítve.
Pld Fukusimánál sem kellett volna a reaktorokat közvetlenül a tengerpart mellé kiépíteni.....
És hány km-rel kellett volna az egész erőművet odébbpakolni és mozgatni a hűtővizet?
Nem messzire kellett volna tenni, magasabb védőgát kellett volna és magasabbra tett dízelek és tankok.
Ennek méretezési alapja alul volt anno becsülve, ezt korrigálták. Nem volt benne sem hülyeség, sem mogóság.
Simán elégtelen ismeretanyag. Viszont pont ilyenek miatt olyan méretezési alapok vannak már az atomerőműnél, ami sokszor már a józan ész határán is túl van. A vegyi üzemeknél bezzeg nincs ilyen. Bophal annyi embert ölt és nyomorított meg, amit az atomenergia jelen állás szerint 10000 év alatt sem fog. És az csak EGYETLEN vegyi üzem...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 734
13 643
113
Ennél többről volt szó, mert eltérő mérési elven működő műszert van, de nem vagyok benne biztos, hogy ez magyar innováció lenne.
Erősen UL szaga van. Mert az elvet ismerem Aszódi Attilától, a TV-ben is elmagyarázta ezt évekkel ezelőtt, de szó nem volt arról, hogy ehhez a magyar szürkeállomány kellett.


A Szu-ba épült VVER reaktoronak van ilyenje, mert azok elég kicsik ehhez. Az RBMK nem azért volt, mert az szovjetek hülyék, csak mikor ezek épültek, már spóroltak. Az RBMK reaktor azonos teljesítmények sokkal nagyobb térfogatú, ergo hatványozottan drágább azt ilyenbe tenni. Tehát itt is aláhúzni, hogy magyar semmi értelme, mert egy bitang agy térfogatot ők sem tudnak körbeburkolni olcsón. Csodák nincsenek.

Ja, és az, hogy be van burkolva vagy sem, az nem akadályozta volna meg az első robbanást, amiből jött a második. A H2 fejlődés gátolásához meg más berendzés kell. A betonkuploa funkciója a primerköri törés esetén az, hogy a radioaktív gőz bennmaradjon, majd lekondenzálódva összegyúljön.

A H2 elleni felhalmozódás elleni intézkedések és berendezések megkeresése legyen HF. ;)

Ez a legnagyobb marhaság. Mert egy nagy gebasz esetén a károk hatalmasak lehetnek, ergo megéri költeni a biztonságra. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján viszont magasabbra helyezték a lécet. A biztonsági követelményeket meg a hatóság és megrendelő és nem maga a tervező szabja meg. Ahol meg az állam a beruházó? Nos....


És hány km-rel kellett volna az egész erőművet odébbpakolni és mozgatni a hűtővizet?
Nem messzire kellett volna tenni, magasabb védőgát kellett volna és magasabbra tett dízelek és tankok.
Ennek méretezési alapja alul volt anno becsülve, ezt korrigálták. Nem volt benne sem hülyeség, sem mogóság.
Simán elégtelen ismeretanyag. Viszont pont ilyenek miatt olyan méretezési alapok vannak már az atomerőműnél, ami sokszor már a józan ész határán is túl van. A vegyi üzemeknél bezzeg nincs ilyen. Bophal annyi embert ölt és nyomorított meg, amit az atomenergia jelen állás szerint 10000 év alatt sem fog. És az csak EGYETLEN vegyi üzem...
Köszi hogy válaszoltál, akkor kicsit részletesebben:
"
Ennél többről volt szó, mert eltérő mérési elven működő műszert van, de nem vagyok benne biztos, hogy ez magyar innováció lenne.
Erősen UL szaga van. Mert az elvet ismerem Aszódi Attilától, a TV-ben is elmagyarázta ezt évekkel ezelőtt, de szó nem volt arról, hogy ehhez a magyar szürkeállomány kellett."

A helyszint szerelő embereimtől tudom hogy lényegében ugyanabból a műszertípusból raktak le még egyet, kábeleztek, és érzékelőt szereltek. Nem említették hogy más mérési elven működő lett volna a döntést segítő, 3. műszer.
A magyar szürkeállomány most tervezési művezetésre kellett, mert eléggé sietős tempóban épült meg a project, az eredeti terveken nem lehetett előre gondolkodni és áttervezni, a problémák helyszinen menet közben derültek ki.
Erre utal az is hogy sok orosz gép ment egyenesen a vagonból a MÉH telepre is. Ha előre lettek volna tervek, ezeket nem kellett volna már Paksig sem elvinni.. vagy oroszból odáig szállítani.

"A vegyi üzemeknél bezzeg nincs ilyen. Bophal annyi embert ölt és nyomorított meg, amit az atomenergia jelen állás szerint 10000 év alatt sem fog. És az csak EGYETLEN vegyi üzem...

Reaktorterem védő, nyomásálló betonkupola:
"A Szu-ba épült VVER reaktoronak van ilyenje, mert azok elég kicsik ehhez."

Anno nem tudom hogy a 60 as évek és 70 es évek elejének orosz típustervei tartalmaztak e orosz védökupola tervet, vagy ha igen azokat módosítani kellett-e) Minden esetre az embereim elbeszélése szerint az is magyar konstrukció volt (vagy az eredeti tervek megerősítése jobb nyomásállóságra)

"Az RBMK reaktor azonos teljesítmények sokkal nagyobb térfogatú, ergo hatványozottan drágább azt ilyenbe tenni. Tehát itt is aláhúzni, hogy magyar semmi értelme, mert egy bitang agy térfogatot ők sem tudnak körbeburkolni olcsón. Csodák nincsenek."

Csak annyit állítottam, hogy ha annak is van egy oda méretezett vasbeton kupolája, esélyesebb lett volna a két egymást követő robbanáskor kiszabaduló radioaktív szennyezést megfogására mint igy védelem nélkül. Az biztos hogy a mostani szarkofág ( betonkupola utólag) + egyéb költségek sokkal magasabbak, mint ha azt rendesen megépítették + üzemeltették volna.

"Ja, és az, hogy be van burkolva vagy sem, az nem akadályozta volna meg az első robbanást, amiből jött a második. A H2 fejlődés gátolásához meg más berendezés kell. A betonkupola funkciója a primerköri törés esetén az, hogy a radioaktív gőz bennmaradjon, majd lekondenzálódva összegyúljön."

A két robbanásról nincs adatunk, hogy mekkora energiával történtek, mindenesetre a mellette levő erőművi blokk villamosan, és reaktorját tekintve sem sérült meg.
Hidrogén meg csak izzásban lévő grafitra kifújó gőz esetében fejlődik, tehát nincs szó üzemvitel közbeni lényeges felhalmozásról, - az a helyzet már a reaktorleolvadási szakasz lényegében..
A kupoláknak nem a robbanás megakadályozása a célja hanem a kárkövetkezmények enyhítése. A robbanást helyes üzemvitellel lehetett volna elkerülni.
Az már biztos hogy az építési költségek csökkentése volt a cél az ezen való spórolással...
Ez kimondottan a "Mi lett volna ha" kategória, mert ha van nemzetközileg szabványosított betonkupolája, lehet h ezt a 2 robbanást simán megfogja, úgy mint az amerikai reaktorbaleset védőkupolája.. (ott is magolvadás)


Az atomerőműveket lehetne sokkal biztonságosabban üzemeltetni ha már eleve úgy hoznák létre - ez viszont nem érdeke a beruházóknak.
"Ez a legnagyobb marhaság. Mert egy nagy gebasz esetén a károk hatalmasak lehetnek, ergo megéri költeni a biztonságra. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján viszont magasabbra helyezték a lécet. A biztonsági követelményeket meg a hatóság és megrendelő és nem maga a tervező szabja meg. Ahol meg az állam a beruházó? Nos...."

Én meg fenntartom a véleményem mert a tervezési szakaszban ha költségcsökkentésről van szó ( beruházó mindig tapossa le a költségeket) elsősorban a biztonságon szoktak spórólni - mondván hogy ilyen eset nem következik be, (mert még nem volt sehol a világon) ergó nem kell rá védőberendezéseket műszaki megoldásokat tervezni.

Pld Paks esetében ha 12 Ft helyett igy a villany 18 Ft ba kerülne, az biztosan nem vágna földhöz minket :) Az atomerőmű biztonságosabbra megépítve is veri gazdaságosságban a fosszilis energiatermelést.



A létesítési költségek legalább 50 - 100 % al emelkednének, ami rontja a project nyereségességét - a szokásos emberi mohóság, hülyeséggel körítve.
Pld Fukusimánál sem kellett volna a reaktorokat közvetlenül a tengerpart mellé kiépíteni.....
"És hány km-rel kellett volna az egész erőművet odébbpakolni és mozgatni a hűtővizet?
Nem messzire kellett volna tenni, magasabb védőgát kellett volna és magasabbra tett dízelek és tankok.
Ennek méretezési alapja alul volt anno becsülve, ezt korrigálták. Nem volt benne sem hülyeség, sem mogóság.
Simán elégtelen ismeretanyag. Viszont pont ilyenek miatt olyan méretezési alapok vannak már az atomerőműnél, ami sokszor már a józan ész határán is túl van. A vegyi üzemeknél bezzeg nincs ilyen. Bophal annyi embert ölt és nyomorított meg, amit az atomenergia jelen állás szerint 10000 év alatt sem fog. És az csak EGYETLEN vegyi üzem..."

Bjani fórumtárs bepakolta Paks képét, ezek szerint:
Még a Paksi blokkok is jóval messzebb vannak a Dunától, mint ahogy Fukisimában a blokkokat kb 50 méterre kipakolták a költségcsökkentés érdekében közvetlen tengerpartra (próbálok képet berakni, katasztrofális az emberi hülyeség, spórolás. Miért nem közvetlen a vízbe lógatják, az még olcsóbb lett volna:


Ezen még védőgátat se nagyon lehet látni, utánanézek h ha van mekkora - volt..

"Bophal annyi embert ölt és nyomorított meg, amit az atomenergia jelen állás szerint 10000 év alatt sem fog. És az csak EGYETLEN vegyi üzem..."

Bophal cianidos üzemét is oda építették, és úgy,mert lehet h ott kisebb biztonsági létesítési költség is elegendő volt az ottani előírások értelmében. Európában egy ilyen szintű üzem megépítése szóba sem jöhetett annó..

Hiába no, mindig ott lyukadunk ni hogy a jó és olcsó -az antagonisztikus ellentmondás mert együtt sosem léteznek..