[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 051
113
Tisztázzuk. A Torndo rendszerek és a régi Grad/Uragan/Szmercs közt az egyetlen közös pont az alkalmazott rakéta. A SZU-57 sem egy SZU-27 attól, hogy ugyanaz a fegyverzete.
Nincsen mit tisztázni, mert tovább lovagolsz a semmin. 9K515 "Szmercs" az elnevezése, csak éppen ez már egy teljesen új változat, ezért is Tornado-Sz "Szmercs" és más a típus száma, mivel jóval korszerűbb a réginél. Azt én nem tudom, hogy mennyi közös van a sima, meg a Tonado-s MLRS-k között, de arra lenne egy láda söröm, hogy pontosan nem a rakéták a "közös pont", úgyhogy a hivatkozásod eléggé sántít.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Megjegyzéseim.
Ha e nélkül is lehet Ukrajnának reális eredményeket elérni akkor ez a helyzet elfogadható.
Egyéb iránt ott a szlovák magyar stb. biztonság politikai szagemberek tábornokok véleménye hogy a ""nyugat" benne szlovákia magyarország stb." érdeke az hogy se Oroszország se Ukrajna ne kerüljön ki túl erősen a konfliktusból.
#39 894
Ha a keleti szlávok összehoznak maguknak egy új 1990-1992. évek közötti káosz helyzetet akkor okkal tettem be első sorban Moszkva vonatkozásában a hivatkozást...
Lényegében
MA
arról van szó hogy a akkor "megspórolt" Jugoszláv/Délszláv konfliktushoz hasonló helyzet zajlik kelet-európában.


Biden tanácsadója: az USA nem áll készen arra, hogy Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal szállítsa a HIMARS számára​

Anastasia Kalatur – 2022. július 23., szombat, 06:17

99337
Az USA Kijev kérése ellenére nem áll készen arra, hogy Ukrajnát 300 km-es hatótávolságú ATACMS rakétákkal látja el a HIMARS rakétarendszerekhez.

Forrás : Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, idézi a VOA

Részletek : Sullivan szerint az Egyesült Államok egyik kulcsfontosságú célja, hogy mindent megtegyen Ukrajna támogatására és védelmére, a másik kulcsfontosságú cél pedig az, hogy elkerülje a harmadik világháború felé vezető utat.

Emlékeztetünk : Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter biztos abban , hogy a nyugati partnerek olyan lövedékekkel látják el Ukrajnát, amelyek képesek 300 kilométeres távolságban lévő célpontokat eltalálni a HIMARS számára.

Háttér :

  • Július 22-én az USA új katonai segélycsomagot utalt ki Ukrajnának. Négy HIMARS rakétavetőt, 36 000 tüzérségi lövedéket, páncéltörő rendszereket és 580 Phoenix Ghost drónt tartalmaz.
  • Ukrajnának mostantól 20 HIMARS lesz: 16 az Egyesült Államokból és további négy más partnerországból.
  • A HIMARS rakétákat olyan rakétákkal szerelték fel, amelyek akár 80 km-es távolságból is képesek eltalálni a célokat, de potenciálisan a rendszerek 300 km-es távolságra is képesek ütni. A HIMARS hat kilövőrakétát vagy egy MGM-140 ATACMS rakétát szállít egy öttonnás teherautón.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 871
27 431
113
Zaharova: az USA könyörög a külföldi diplomatáknak, hogy ne fotózkodjanak Lavrovval

Az amerikai diplomaták arra kérik külföldi kollégáikat, hogy ne fényképezkedjenek Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – írta Maria Zaharova külügyminisztériumi szóvivő a Telegramon.

EKÖZBEN AZ AMERIKAI DIPLOMATÁK HÁZRÓL HÁZRA ROHANGÁLNAK A KÜLÖNBÖZŐ ORSZÁGOKBAN, ÉS KÖNYÖRÖGNEK (MOST NE NEVESSÜNK HANGOSAN), HOGY NE FOTÓZKODJANAK LAVROVVAL, NEHOGY EZEKET A KÉPEKET OROSZORSZÁG AZ OROSZ ELSZIGETELTSÉG HIÁNYÁNAK BIZONYÍTÉKAKÉNT HASZNÁLJA FEL” – ÍRJA ZAHAROVA.

A diplomata megjegyezte, hogy Moszkva erre a célra nem képeket használ, hanem az Egyesült Államok magas rangú képviselőinek “ostobaságát, az önbizalom és a realitásérzékének teljes hiányát”.

Lavrov július 24-én tárgyalásokat folytat az egyiptomi vezetéssel. Afrikai körútja keretében Etiópiába, Ugandába és a Kongói Köztársaságba is ellátogat.




Na, akkor külügyminiszterünk rossz fát tett a tűzre!
Mi lesz a következő? Kötelező lesz törölni a FB-ról az ismerősök közül?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113

Irán harci drónokat adott el Oroszországnak

Az orosz állami táviratcsatornák beszámolója szerint Irán állítólag már szállított Oroszországnak Shahed 129 csapásmérő és felderítő drónokat.

Kíváncsi vagyok ezek ellen mennyire lesznek hatékonyak a szállítás alatt levő vagy már leszállított nyugati IRIS-T, Starsteak,Nasams rendszerek.Esetleg erre válaszul megkapják a Patriot rendszereket az Ukránok.És vajon Izrael álláspontja változik-e Ukránok álltal kért fegyverszállítások irán(Iron-dome)
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️☠️ Csata Szeverszkért: a "O" különleges alakulatai átvágták a Szerebrjanka-Szeverszk utat, megsemmisítve az ellenséges erőket .
A Szeverszkből kivezető utat fedező ukrán állásokat megsemmisítették. Az út ellenőrzésének jelentősége nem annyira az utánpótlás megállításában rejlik, Szerebrjanka már régóta nem maradt semmi, hanem abban, hogy az AFU nem képes manőverező védekezést folytatni. Az orosz csapatok még mindig nem veszik ostrom alá a várost, módszeresen pusztítják a banderistákat tüzérséggel és közelharcban a város peremén.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Nincsen mit tisztázni, mert tovább lovagolsz a semmin. 9K515 "Szmercs" az elnevezése, csak éppen ez már egy teljesen új változat, ezért is Tornado-Sz "Szmercs" és más a típus száma, mivel jóval korszerűbb a réginél. Azt én nem tudom, hogy mennyi közös van a sima, meg a Tonado-s MLRS-k között, de arra lenne egy láda söröm, hogy pontosan nem a rakéták a "közös pont", úgyhogy a hivatkozásod eléggé sántít.
Mi más közös lenne két olyan rendszernél amik közt majd 40 év korkülönbség van?
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Kíváncsi vagyok ezek ellen mennyire lesznek hatékonyak a szállítás alatt levő vagy már leszállított nyugati IRIS-T, Starsteak,Nasams rendszerek.Esetleg erre válaszul megkapják a Patriot rendszereket az Ukránok.És vajon Izrael álláspontja változik-e Ukránok álltal kért fegyverszállítások irán(Iron-dome)
Ne várj csodát ezektől kb a Bayraktar jellemzőivel bírnak...
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93

Ukrán bejelentés: Támadunk, szeptemberig kiverjük az oroszokat​


Az ukrán erők szeptemberre teljesen kiverik az orosz csapatokat, és visszafoglalják Herszont – ezt nyilatkozta egy ukrán tévének a megye vezetőjének tanácsadója, Szerhij Hlany. Azt mondta, az Ukrajna déli részén lévő megyét szeptemberre biztosan felszabadítják, az orosz csapatok tervei pedig meghiúsulnak.

Hlany megfogalmazása szerint az ukrán csapatok védekezésből visszatámadó üzemmódba váltottak. A héten többek között rakétákkal lőtték a nagyon fontos antonyivkai hidat, megnehezítve a Herszonban állomásozó orosz csapatok utánpótlását.

Ha a kiverik-et nem katonai értelemben értik, lehetséges.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
18 ukrán katona adta meg magát


Az elmúlt napokban likvidált 4 zsoldos képen:
S4EWdVhfACA.jpg
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Mikor támadta Szlovákiát Magyarország??? Muszáj neked a szlovákokat is ellenünk hergelned? Nem a mi politikusaink azok akik a másik fővárosát tankkal akarta szétverni, nem nálunk divat a kisebbségeket vegzálni, a helység táblákat átfirkálni, Kisebbségi Önkormányzatokat stb. Arra, ti lengyelek sem vagytok képesek, hogy a kisebbség nyelvén kiírjátok a települések neveit, sőt a Gdanskban kiejteni a Danzig nevet főbenjáró bűn!
Ez most komoly??? Ha azt irom egy szlovaknak, hogy nekik is jobb ha Karpataljat visszaveszi Magyarorszag akkor az neked rossz??? Egyebkent a kerdesedre valaszolva, mikor tamadta: Amikor vissz akarta/akarja/akarni fogja venni az, amit a csehszlovakok elraboltak. Persze ertem, hogy neked mint orosz provokatornak elfogadhatatlan a gondolat, hogy Magyarorszag akarmit is visszavegyen a szlavoktol, de ez van, nekunk jo lenne.
Lengyelorszagban pedig minden kisebbseg nyelven ki van irva minden, meg Kaszubi nyelven is! Akkora nep, hogy meg valoszinuleg sosem hallottal roluk, de megis ki van irva minden a nyelvukon. A nemet kisebbsegnek meg 4-szeres szorzoval szamitjak a parlamenti valasztasokat. Ilyen primitiv hazugsagokra nem szamitottam egyebkent meg ezen az ukro-orosz honlapon sem... de folytasd legyszives, had lassa mindenki milyen primitivek az ukro-oroszok.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Annak ellenére, hogy Irán és Oroszország kölcsönösen tagadják annak lehetőségét, hogy az RF fegyveres erők számára iráni UAV-kat szállítsanak, az iráni szállítógépek egyes járatai továbbra is olajat öntenek ennek a hipotézisnek a tüzére.

Július 24-én az IRGC-vel kapcsolatban álló iráni Pouya Air légitársaság Il-76TD (EP-PUS) repülőgépe repült Iránból a Vnukovo repülőtérre. Hogy ez a szállítógép milyen célból járt az orosz fővárosban, nem tudni, de két órát tartózkodott Moszkvában, majd visszarepült a Kaszpi-tenger felé. Ez a repülőgép pontosan ugyanezt az útvonalat tette meg július 18-án.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma 2018 óta szankcionálja a Pouya Airt, mert „támogatta az iráni rezsimet, hogy fegyvereket, vadászgépeket és pénzt szállítson a meghatalmazott erőihez, köztük a Hezbollahhoz és az " Aszad-rezsimhez”

Azt is megjegyezném, hogy ez a repülőgép állítólag részt vett az iráni Mohajer-6 drónok Etiópiába szállításában 2021-ben.

cXIFLPxeFTA.jpg


2ddr5ySBWJQ.jpg
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Nincsen mit tisztázni, mert tovább lovagolsz a semmin. 9K515 "Szmercs" az elnevezése, csak éppen ez már egy teljesen új változat, ezért is Tornado-Sz "Szmercs" és más a típus száma, mivel jóval korszerűbb a réginél. Azt én nem tudom, hogy mennyi közös van a sima, meg a Tonado-s MLRS-k között, de arra lenne egy láda söröm, hogy pontosan nem a rakéták a "közös pont", úgyhogy a hivatkozásod eléggé sántít.
The 9A52-4 Tornado system is a lightweight rocket launcher. There are two other systems; a modular MLRS based on the MZKT-79306 truck, which can carry two BM-27 Uragan or BM-30 Smerch launcher modules, and one based on the Kamaz 6×6 truck. The "Tornado-G" system is an upgrade package for the existing BM-21 Grad. The Russian government ordered 36 new "Tornado-G" based on the Kamaz 6x6 chassis, instead of the old systems based on the Ural-4320 truck.

9A52-4 should not be confused with other systems in the similarly denoted Tornado family:

  • 9A53-G Tornado (2 × 15; 1×40 122 mm Upgraded BM-21 Grad Multiple Rocket Launcher Module, based on a Kamaz Truck or on a Ural-4320).
  • 9A53-U Tornado (2 × 8; 2×6 220 mm Upgraded BM-27 Uragan Multiple Rocket Launcher Modules, based on a MZKT-79306).
  • 9A53-S Tornado (2 × 6; 2×4 300 mm Upgraded BM-30 Smerch Multiple Rocket Launcher Modules, based on a MZKT-79306).
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Az orosz külügyminiszter jobb sorsa érdemes Ukrajna

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy segíteni fognak az ukránoknak megszabadulni „a nép- és történelemellenes rezsimtől”. A tárcavezető erről az Arab Liga tagállamainak állandó képviselőivel folytatott kairói találkozóján beszélt.
Sajnáljuk az ukrán népet, amely sokkal jobb sorsot érdemel. Sajnáljuk a szemünk láttára összeomló ukrán történelmet, és sajnáljuk azokat, akik behódoltak a kijevi rezsim állami propagandájának, amelynek célja Ukrajnát Oroszország örök ellenségévé tenni
– fogalmazott Szergej Lavrov az Unian beszámolója szerint, aki szerint az orosz és az ukrán emberek továbbra is együtt fognak élni.
„Moszkva segíteni fog az ukrán népnek abban, hogy megszabaduljon a rezsimtől” – tette hozzá az orosz külügyminiszter.