[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

Én értem, de ha megkérdezel egy tüzert lasd @ijasz meg @Filter-t elmondják van létjogosultságuk a 122 mm-es buta rakétáknak is hiszen anno leírták ezek jelentőségét! Mellett, hogy összes szomszédunknak van ilyen képessége nekünk meg kb. 0!
Akkor ideje idén megrendelni a PULS-t, mert az tud "okosat" meg "butát" is... ;)

Én értem, de ha megkérdezel egy tüzert lasd @ijasz meg @Filter-t elmondják van létjogosultságuk a 122 mm-es buta rakétáknak is hiszen anno leírták ezek jelentőségét! Mellett, hogy összes szomszédunknak van ilyen képessége nekünk meg kb. 0!
Árcédulát kell megnézni, aztán összehasonlítani a HM büdzsével, és kijön a megoldás.
Senki, az USA-n kívül nem képes ilyen eszközöket háborút eldöntő mennyiségben rendszerben tartani.

Árcédulát kell megnézni, aztán összehasonlítani a HM büdzsével, és kijön a megoldás.
Senki, az USA-n kívül nem képes ilyen eszközöket háborút eldöntő mennyiségben rendszerben tartani.
Lényeges kérdés hogy mire akarjuk használni ezeket. Ezrével rohamozó gyalogság darálására jó Grad, bár ilyen felállás egyre ritkább.
A másik a precizós csapás taktikai célokra: lőszerlerakatok, vezetési pontok, stb ellen inkább irányított rakéták kellenek - pl. HIMARS-ok is ez csinálják Ukrajnában.

Az előbbihez nagyobb mennyiség kell, utóbbiból 1-2 tucat is elég lehet.
A Precíziós csapás mérés fontosabb, mert nagyob hatással van az ellenség harcoló képességére mint egy "buta MLRS". Ha ez utóbbit is tudja, az csak hab a tortán. Szerintem...

Azért a rakéta meghajtás még mindig az 1:4 szabályt követi...vagy 3000 éve.
Ennél kicsit több kell egy modern rakétához.
Tudomásom szerint az utolsó rakéta, amivel a magyar hadipar elő állt az a 44 M. buzogányvető volt - 1944-ben.
Szóval nulláról MLRS-t fejleszteni biztosan tovább tart, mint licencet vagy kész termékez venni.

Lényeges kérdés hogy mire akarjuk használni ezeket.
Lényeges kérdés az mit tudsz megfinanszírozni.
Ne menjünk már le dedósba...
Az hogy megveszel egy eszközt csak egy szelete az egésznek, és a karbantartás is.
De mellé kell tenni az infrát,a kiképzést, a saját hadszervezet egészére gyakorolt hatást, ami által kiaknázhatóak egy eszköz által nyújtott előnyök, stb....
Kenhetik a hajukra az ukránok is a prec csapásokat ha nem tudják még lokálisan sem kiaknázni a pillanatnyi előnyt.
Nem eszköz szinten kell keresgélni, hanem rendszer szinten.
Mi a legrentábilisabb, legnagyobb hatásfokkal bíró eszköz ami fenntartható-beszerezhető értelmes mennyiségben, ami segít végrehajtani a magyar katonai doktrínát, rendszer szinten.
Illetve alulról kell építkezni, nem a tető készül el egy házon sem először.
Gyalogság-Tüzérség az Alfa pont...
Amíg ez nincs meg, nincs mire építeni.

Ennél kicsit több kell egy modern rakétához.
Tudomásom szerint az utolsó rakéta, amivel a magyar hadipar elő állt az a 44 M. buzogányvető volt - 1944-ben.
Szóval nulláról MLRS-t fejleszteni biztosan tovább tart, mint licencet vagy kész termékez venni.
Szia,

PGK/PGR, 1969:
vagott1.jpg

Na jo, egy picit kisebb, mint egy MRLS, de azert raketa. :-)

• Tetszik
Reactions: Catles
Ha PULS lesz a befutó és gyártjuk hozzá a rakétákat, akkor Gripen fegyverzete is bővülhet hazai gyártásból.
Az EXTRA néven futó 150 km-es hatótávolságú tüzérségi rakétának van légi indítású változata Rampage néven. Levegőből indítva vélhetően jóval messzebbre is repül...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.