[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Pl. Zselének megparancsolják, hogy zárja el az Ukrajnán keresztül érkező kőolajat (mondjuk, "véletlenül" orosz rakéta találatot kapna a vezeték és aztán nem hoznák helyre, mert nem lehet anyaghiány és veszély miatt).
Azzal pedig Mo. megtérdelne.
Nincs más alternatív beszerzési lehetőségünk! Főleg ilyen mennyiségre, mint ami kiesne egy vezeték elzárásnál.
Akkor vagy megoldjatok mas uton (elvegre a MOL a terseg masodik legnagyobb olajcege az Orlen utan) vagy a kettes opcio jon, a haboru, ha mashogy nem juttok olajhoz, gondolom. Biztos kell egy NATO taggal (bel)haboru most az EU-nak? Szoval szerintem Magyarorszag tovabbra is kap majd olajat az oroszoktol. Ha meg atall a NATO oldalra, akkor meg az USA-tol. Ez miatt nem izgulnek.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
a Kárpátaljai 128-as dandárt megsemmisítették...nem tudom mennyi volt benne a magyar.
Szóval akkor nem verik szét egymaguk a MH-et…?

És talán nem fenyegetnek minket és a helyi lakosságot!?

Lehet hogy a családtagok is így hazamennek és nem változtatják meg az etnikai arányokat tartósan a magyar lakta területeken?

Akkor Zelenszky lehet mégis szeret minket?
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
A napokban azt olvastam valamelyik ujsâgban ( német, osztrák ?) hogy No-ban csak az ott lévö ukrânok 38% dolgozik.
Az ottani magas segélyek miatt egyszerüen soknak nem éri meg dolgozni.
Én Belgium kapcsán olvastam, hogy
"A francia nyelvű belga lapban közölt információk szerint az Oroszország indította háború február 24-i kezdete óta mintegy 50 ezer ukrajnai menekültet regisztráltak Belgiumban. Közülük mintegy 30 ezret Flandriában, Belgium északi tartományában, 13 ezret Vallóniában, az ország déli részében, közel hétezret pedig a brüsszeli régióban vettek nyilvántartásba.

Flandriában 3356, Vallóniában 1255, Brüsszelben 1323 ukrajnai menekült jelentkezett az illetékes munkaügyi hivatalnál, hogy munkalehetőséget keressen maga számára. A flamand nyelvű északi régióban ez idáig 543-an, az álláskeresőként regisztrált ukrajnai menekültek 16 százaléka talált munkát. A francia nyelvű déli régióban a nyilvántartásba vettek 13,5 százalékát, 170 ukrajnai menekültet alkalmazták.
"
...
"Az ukrán munkakeresők ráadásul nem minden esetben munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek és találnak állást - jegyezte meg a lap."
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vélhetően sokan vállalnak feketén munkát, ami nem csak a munkáltatók miatt fontos (nem fizetnek utánuk), de úgy gondolom, hogy így a segélyekből sem veszítenek el semmit, mivel a munkavállalással ezt is kockáztathatják.
Szerk.: Például nálunk Kelet-Magyarországon is jellemző, hogy munka mellett felveszik a "szocit", vagy éppen a munkanélküli segélyt, szociális TB-t igénybe veszik stb.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Herszoni harcokban megsemmisült ukrán harckocsik
IMG-20220830-221759-563.jpg

IMG-20220830-221807-201.jpg

IMG-20220830-221816-419.jpg

ms-ukri-T-72-M1-Ljubomirovka-Herszon-obl-0831-id35023-03.jpg

ms-ukri-T-72-M1-Herszon-obl-0829-id34989-02.jpg

lengyel eredetű T-72M1 harckocsik
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 080
9 051
113
Áttörtek már a hoholok? Hm? Már özönlenek az orosz nyakára? Igen? Minden a tervek szerint alakul? Csodafegyverek hatásosak? Érzik már a győzelem illatát? Készen állnak visszavenni az elfoglalt területeket? A kiképzett ukránok jól teljesítenek? Futnak az oroszok az életükért? Kifogytak már a ruszkik az lőszerből? Putyin megbukott már? Ott vagyunk már (Moszkvánál)? Nem? Jó, felejtsétek el amit írtam.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Pl. Zselének megparancsolják, hogy zárja el az Ukrajnán keresztül érkező kőolajat (mondjuk, "véletlenül" orosz rakéta találatot kapna a vezeték és aztán nem hoznák helyre, mert nem lehet anyaghiány és veszély miatt).
Azzal pedig Mo. megtérdelne.
Nincs más alternatív beszerzési lehetőségünk! Főleg ilyen mennyiségre, mint ami kiesne egy vezeték elzárásnál.
A hohol vezetőség ezzel nem csak Magyarországgal fog kiszúrni. És azt hiszem, idehaza (is) eléggé népszerűtlenek már ahhoz, hogy készséggel elhiggyük, hogy nem az oroszok baszták szét a vezetéket.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
536
1 941
93
Pár napon át az ukránokat kortól, nemtől függetlenül vissza kéne fordítani. Későbbiekben a férfiakat egyáltalán nem engedni át(hivatkozva akár az ukrán törvényekre is), ha nem tud magyar útlevelet felmutatni. Ha jön a nemzetközi bohócok felháborodása, akkor jelezni kell, hogy ez csupán a reakció a fenti ukrán szemétkedésre. Nehogymár ezek szórakozzanak velünk, miközben a kés a nyakukon van. Mi lenne, ha megúsznák ezt az egészet és maradna valami Ukrajna? Csak remélhetjük, hogy az oroszok teljesen felszámolják ezt az agresszív, követelező bukott országot, az Ukrajnának nevezett képződményt.
[/QUOT
Hm, ez a gép micsoda? Elsőre Nonának néztem, aztán Venának, de ott van a gránátvető (?) csöve mellett egy párhuzamosított gépágyú-szerűség is. Elég hatékonynak tűnik:
8p1uOmQY_o.png
Bmp 3?
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Oroszország leállítja az olajellátást azoknak az országoknak, amelyek támogatták az orosz energiaforrások árkorlátozásának bevezetését​


Oroszország egyszerűen leállítja az olaj- és olajtermékek szállítását azoknak az országoknak, amelyek támogatják ezt a döntést. Ezt Alexander Novak miniszterelnök-helyettes nyilatkozta.
A Nyugat már bevezetett szankciókat az orosz olajjal szemben, így megpróbálja megfosztani Oroszországot az energiabevételektől, és "megállítani a háborút" Ukrajnában. Ez a döntés azonban csak megemelte az olaj világpiaci árát, és lehetővé tette az orosz vállalatok számára, hogy kelet felé orientálódjanak, ahol India és Kína, valamint más országok nagy mennyiségben vásárolják olajunkat. Az USA és az EU most ismét ugyanarra a gereblyére lép, bizonyos árplafont vezet be, és ezzel ismét korlátozza Oroszország bevételeit. Moszkva már figyelmeztetett, hogy nem adják el az olajat saját kárukra, és azok az országok, amelyek támogatják ezt a javaslatot, általában nélkülözik.

Ami az árkorlátozást illeti: ha árkorlátozást vezetnek be, akkor egyszerűen nem szállítunk olajat és olajtermékeket olyan cégeknek vagy országoknak, amelyek korlátozásokat vezetnek be (...)

Az orosz olaj árkorlátozásának bevezetésének kezdeményezője az amerikai pénzügyminisztérium vezetője, Janet Yellen, akit brit kollégája, Nadeem Zahavi is aktívan támogat. A G7-országok holnap, azaz szeptember 2-án kívánják meghozni a végső döntést ebben a kérdésben.

Oroszország viszont arra figyelmeztet, hogy ez a döntés elsősorban az amerikai és európai fogyasztókat érinti, mivel az energiaárak még magasabbra fognak ugrani. Eközben az OPEC+ országok, valamint India és Kína nem támogatta az orosz olajra vonatkozó korlátozások bevezetését.


Na most kell jól lépni, ha meg akarjuk őrizni az olajszállítást!
Egyébként ezt nem is értem, aki eddig ország szankciózni akarta az oroszt, az már az olajról rég lemondott nem? Csak a gáz a téma, vagy mégsem?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 831
35 398
113
Hm, ez a gép micsoda? Elsőre Nonának néztem, aztán Venának, de ott van a gránátvető (?) csöve mellett egy párhuzamosított gépágyú-szerűség is. Elég hatékonynak tűnik:
8p1uOmQY_o.png
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
765
2 276
93
Ez elvileg mar megszunt, mar csak allapotos nok kapnak segelyt, a tobbitol elvarjuk, hogy dolgozzon. Es altalaban dolgoznak is. Az ukranok tobbsege elegge szorgalmas, ha mast nem is, de ezt el lehet roluk pozitivumkent mondani. Mondjuk valoszinuleg en is tobb idot toltenek munkaval, ha a masik opcio az lenne hogy mehetek vissza Ukrajnaba... ;)
Amugy epp tegnap futott egy nagy kort a mediaban, hogy ukran kocsival szabalytalankodott, rendor akart neki adni egy ticketet, mire o mondja, hogy semmi rosszat nem csinalt, erre a rendor kb.: "a kurva anyad takarodj vissza ukrajnaba ha nem tetszik itt a rendszer!" Ugy kerult ki, hogy az ukran felvette a beszelgetest a telefonjaval, es o juttatta el a medianak. Gondolom azt hitte, hogy o fog jobban kijonni belole, de a kozvelemeny meg ugy latja, hogy biztos volt valami oka, hogy megallitotta a rendor, szoval forditva sult el. Szoval van troger ukran is itt, de a tobbseg azert dolgozik.

Itthon azért nem ilyen rózsás a helyzet állítólag.Mondjuk én csak székesfehérvári cégekről tudok infókat,meg a környékünkről,de olyanokat mondtak az ukrán menekültekről,hogy az állunk leesett...
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 648
55 275
113
Jó szakértönek tartom Castelt és mint zsidó sokmindent kimondott mâr a konfliktus kezdetén, amikor a többi inkâbb még köntörfalazott.
Èrdekesnek tartom azonban, hogy ( tudtommal) a semmiböl került elö és azóta lassan már a vizcsapból is ö folyik.
Ki tud erröl többet?
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Szerk.: Például nálunk Kelet-Magyarországon is jellemző, hogy munka mellett felveszik a "szocit", vagy éppen a munkanélküli segélyt, szociális TB-t igénybe veszik stb.
Lehet félreérthető voltam, de itt nem az ukrajnai menekültekről írtam, hanem arról, hogy nálunk is jellemző, hogy feketén dolgoznak, vagy éppen jogtalanul vesznek fel különböző segélyeket, amivel csak arra akartam célozni, hogy az ukrán menekültekről közreadott statok a munkavállalást érintően nem tekinthetők a valóságot lefedőnek.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 896
11 282
113

Sztrelkov Igor Ivanovics

szeptember 1., 15:37


A hersoni front helyzetének tisztázása Nyikolajev irányában:

Kedden az ellenség megismételte a Kirovo-Aleksandrovka és a Ternovye Pody támadására tett kísérletet. Sikertelenül. Csapataink állásai Ternovy Pod déli peremén vannak. A falu északi része a „szürke zónában” van. Az ellenség részei N. p. nem.



... "ha kell, ha nem!" ... ezt most inkább nem kellett volna, infó nincs benne + feleslegesen ellövöd az egyik hozzászólási lehetőséged.